Mietteitä erilaisista asioista, joista puhutaan tai jotka vaikuttavat yhteiskuntaan sekä yksilöön. Eli blogi sisältää sekä yksityistä ja julkista infrastruktuuria, lainsäädäntöä ja politiikkaa koskevia ajatuksia
lauantai 30. toukokuuta 2020
Ihminen on oikeastaan todistanut sen, että ylivoimainen saalistaja on suurin uhka itselleen.
Jo joutui armas aika
sunnuntai 24. toukokuuta 2020
Miksi Joe Biden on Trumpia suositumpi?
tiistai 19. toukokuuta 2020
Turhien lääkkeiden syömisestä
Miksi vuoroja vähennetään, vaikka ihmisten halutaan hajaantuvan eri linja-autoihin.
Onko uskottavaa puolustusta ilman ydinaseita? (Ydinase ja peliteoria)
sunnuntai 17. toukokuuta 2020
Israel liittää Länsirannan siirtokunnat itseensä
lauantai 16. toukokuuta 2020
Sivilisaation tuho ja netin kaatuminen
Pelko on pop
perjantai 15. toukokuuta 2020
COVID-19-viruksesta tulee ehkä pitkäaikainen kumppani
keskiviikko 13. toukokuuta 2020
Koulujen lähiopetus päättyy huomenna
tiistai 12. toukokuuta 2020
Miksi tätä on vaikea tunnustaa?
Epäonnistumiset kasvattavat voittajia
lauantai 9. toukokuuta 2020
Pitäisikö meidän ryhtyä pohtimaan tulevaisuutta menneen sijasta
Mistä saadaan perusvoimaa on päivän toiseksi suurin ongelma COVID 19 jälkeen.
Mistä saadaan perusvoimaa on päivän toiseksi suurin ongelma COVID 19 jälkeen.
Kun uusiutuva energia yleistyy, niin silloin sen käyttö halpenee. Jos ajatellaan esimerkiksi turbiineja, niin niiden muuttaminen vetykäyttöisiksi on erittäin helppoa. Eli lentoliikenteestä saadaan hyvin helposti tehtyä ensimmäinen täysin hiilidioksidivapaa liikennemuoto, jos lentokoneet vain muutetaan käyttämään vetykaasua, jonka kaikki päästöt ovat vettä. Tuolloin käytettävä vety pitää kuitenkin tuottaa ekologisia menetelmiä käyttäen.
Valtion tukea uusiutuvaan energiaan tarvitaan, jotta laitteiston sekä muun tekniikan kehittäminen on mahdollista, ja siitä saadaan myös äänetöntä. Moderni yhteiskunta perustuu siihen, että tieto kulkee nopeasti erilaisissa johtimissa, mutta nuo johtimet tarvitsevat myös sähköä, jotta tieto voi kulkea sekä sitä voidaan prosessoida.
Tietoyhteiskunnan akilleen kantapää on nimenomaan perusvoima, jota pitää tuottaa sen prosessien eli tietojärjestelmien sekä muiden vastaavien runkojärjestelmien ylläpitoon. Eli voidakseen toimia täydellä teholla pitää tietoyhteiskunnan tuottaa sähköä laitteistoihin, jotka tekevät siitä ylivoimaisen tehokkaan perinteiseen malliin perustuvaan yhteiskuntaan verrattuna.
Tietoyhteiskunnan kulmakivi on Internet, tehokas sekä turvallinen tietoverkko, jolla voidaan jakaa tietoa riippumatta tiedon laadusta vaikka toiselle puolen maailmaa. Internet tekee mahdolliseksi sen, että esimerkiksi CAD (Computer Aided Design)-kuvia voidaan toimittaa Suomesta Kiinaan ilman mitään aika viivettä, ja sen takia esimerkiksi Suomalainen insinööritoimisto voi tehdä jonkun tuotteen sekä siihen kuuluvat piirustukset, ja lähettää ne tuonne kauas itään, jossa sitten tuo kuva syötetään suoraan esimerkiksi CAM (Computer Aided Manufactur) järjestelmille, joissa tietokoneen ohjaama työstökone sitten tekee työn. Mutta kuten tiedämme tällainen järjestely vaatii paljon sähköä, koska Internetin tuki palvelimet eivät ole mitään pieniä laitteita.
Sähköä voidaan tuottaa joko fossiilisten polttoaineiden kuten öljyn, kivihiilen sekä maakaasun. Tai uusiutuvien polttoaineiden kuten puun sekä turpeen sekä biologisesti tuotetun metaanin avulla. Tämä kuitenkin tarkoittaa sitä että esimerkiksi suuri määrä puuta kaadetaan metsästä suoraan lämpövoimalan uuniin. Uusiutuvien polttoaineiden kuten halkojen polton ongelma on siinä, että tuo sitten tuottaa uutta hiilidioksidia, ja jos metsästä aiotaan tehdä hiilidioksidinielu, niin sen pitää kuluttaa enemmän hiilidioksidia kuin mitä se kasvaessaan tuottaa, ja sitten tuota hiiltä, mitä kasvien solukoihin on jäänyt ei saa vapauttaa suoraan ilmakehään.
Itse asiassa se että kasvien solukoihin jäänyt hiili vapautuu poltettaessa ilmakehään tekee kaikista fossiilisista sekä uusiutuvista polttoaineista hiukan huonoja, jos ajatellaan hiilidioksidi kuormitusta. Ydinvoiman kohdalla taas ongelma on sekä se, että mistä saadaan esimerkiksi tarvittavaa uraanimalmia. Uraani eli alkuaine nro 92 on raskain luonnosta löytyvä alkuaine, jota kaivetaan kilometrejä syvistä kaivoksista.
Joten sen kaivaminen on todella kallista. Noin promille uraanimalmista sisältää uraanin isotooppeja, joita voidaan hyödyntää, ja sen takia kyseinen polttoaine on muutenkin kallista, vaikka säteilyä sekä muita turvatoimia sekä rikastusprosessia ei oteta lukuun. Tietenkin esimerkiksi ydinaseista otettua plutoniumia voidaan käyttää myös sähkön tuotantoon, mutta sitten siihen sisältyy muutamia muita ongelmia, kuten mistä saadaan uutta plutoniumia kriisien hallintaan. Kun energiaratkaisuja kehitetään, niin silloin tietenkin pitää muistaa, että sen pitää olla oikeasti käytettävissä oleva ratkaisu.
Fuusiovoima on ehkä tulevaisuudessa käyttökelpoinen malli, mutta kun tämän päivän ratkaisuja kehitetään, niin maailmassa ei ole yhtään oikeaa sähköverkkoon liitettyä fuusiovoimalaa, vaikka ne tietenkin kiehtovia laitteita ovatkin. Joten meidän pitää joko rakentaa uusia ydinvoimaloita, kaataa metsää haloiksi tai sitten kuivattaa joukko soita tai keksiä joku muu energianlähde, jotta saamme energiatarpeen tyydytettyä. Se mikä sitten on ongelmallinen asia on se, että tuo energianlähde ei saa aiheuttaa hiilidioksidipäästöjä.
Jos ajatellaan sitten sitä, että miten ilmastonmuutos vaikuttaa esimerkiksi juuri sähkön kulutukseen, niin silloin sään lämmetessä hiilidioksidin tuotanto laskee. Samoin koronavirus saa aikaan sen, että maailmassa on säästöliekki päällä. Kuitenkin jos ajatellaan sitä että miten meidän pitää tuottaa energiaa, niin silloin voidaan valita kaksi tietä. Ensimmäinen sekä helppo tie on ostaa sähköä toisesta maasta tai sitä voidaan tuottaa omassa maassa sellaisella polttoaineella, mikä tuodaan toisesta maasta. Sähkön tuotanto on siis energian tuotantoa, eli sähköä voidaan tuottaa maahan joko sähkön tai sen tuotantoon tarvittavan polttoaineen muodossa. Ja tuolloin kansainvälisten kriisien sattuessa olemme sitten riippuvaisia energiaa toimittavan valtion suopeudesta.
Tai sitten voimme kehittää jonkun vaihtoehdon, mikä olisi riippumaton ulkomaisista toimijoista. Yksi vaihtoehto olisi turve, eli soiden kuivattaminen sekä metsän kaataminen voivat nostaa työllisyyttä, mutta sitten voi käydä niin, että maassamme ei ehkä ole tarpeeksi metsää ja turvetta, jotta voimme siirtyä halkojen käyttöön energian lähteenä. Joten sen takia meidän pitää voida kehittää muun kaltaista sähkön tuotantoa, joka voi olla tuuli, maalämpö tai joku muu tapa tuottaa sähköä ekologisesti. Ja tekniikan yleistyessä myös esimerkiksi melu ja muut haitat saadaan poistettua.
https://yle.fi/uutiset/3-11332876
Uudenlaisista sankareista sekä kierrättämisen filosofiaa
Uudenlaisista sankareista sekä kierrättämisen filosofiaa
Pandemia sekä koronavirus on tuonut ihmisten mieliin sen, mitä kutsutaan voimattomuuden nimellä. Tätä vihollista ei nujerreta karate-potkuilla tai muulla Hollywoodista tutuilla toimilla, vaan kyse on hiljaisesta vihollisesta, joka ei edes näy päällepäin. Ihmisille on näytetty paljon asioita, joista yksi on tietenkin ydinpommi. Mutta samalla unohdettu se, että virusten kanssa työskentelevät henkilöt eivät ole mitään perinteisiä action-sankareita. He tekevät työtään avaruuspuvuissa tiloissa, missä sininen UV-valo saa kaikki asiat muistuttamaan sinistä, ja jos suojapuvun ottaa pois, on tuloksena pahoja palovammoja.
Tai sitten joku mies istuu toimiston näköisessä tilassa, sekä tuijottaa ruutua, missä pyörii sääennustetta muistuttavia käyriä sekä diagrammeja, noiden diagrammien avulla luodaan graafisia esityksiä siitä, kuinka epidemia etenee. Samoin myös sellaiset ammattiryhmät kuten siivoojat, sekä vähittäiskaupan työntekijät ovat päässeet ainakin julkisuuteen yhdessä sairaanhoitajien kanssa, jotka tekevät pitkää päivää potilaiden kanssa pienellä palkalla.
Yksi ammattiryhmä tietenkin on aina tärkeä kun puhutaan infektioista sekä epidemioista, ja se ovat ne ihmiset, joiden tehtäviin kuuluu jätteiden käsittely. Jätteestä lähtee jatkuvasti liikkeelle bakteereja kuten koleraa, joka on edelleen erittäin ikävä sekä useita tuhansia ihmisiä vuodessa surmaava kulkutauti.
Jätteen käsittely ei ehkä ole kovin upean näköistä eikä hyvältä tuoksuvaa työtä, mutta siinä pyörii valtavan suuret rahat. Samoin jätteen käsittely sekä kierrätys on yksi asia, millä voidaan säästää luontoa ja estää esimerkiksi vaarallisten kemikaalien pääsy vesistöön. Kierrätys on tietenkin sellainen toimintamalli, millä saadaan sademetsien puut pysymään pystyssä kauemmin.
Ehkä joidenkin ihmisten mielestä on kovin epäesteettistä puhua jätteiden käsittelystä liike-ideana, mutta ei ole sama kuka hoitaa esimerkiksi miljoonan ihmisen jätehuollon. Jos 10 000 roskista tyhjennetään jätteistä 150 euron hintaan kuukaudessa, niin silloin tuollaisen yhtiön saama tulo tästä bisneksestä on melko suuri jo kuukausitasolla 150*10 000=1500 000 euroa, eli mistään pikku rahoista ei ole kysymys.
Samoin jätteiden käsittelystä kerättävä metaani tuo tuloja tällaiselle yhtiölle, ja sitä voidaan polttaa joko normaalissa maakaasua käyttävässä voimalassa. Tai metaania voidaan käyttää myös jätteenkäsittelylaitoksen voimanlähteenä. Tuolloin voidaan päästöjä alentaa, ja samalla jätettä voidaan hyödyntää tehokkaammin. Jos jätettä saadaan muutettua pelleteiksi, joilla voidaan lämmittää esimerkiksi grillejä tai niitä voidaan polttaa myös esimerkiksi voimaloissa, niin silloin samoista tuotteista saadaan enemmän irti.
Mutta tuo tapa lisää tietenkin hiilidioksidin tuotantoa, mikä saa aikaan sen, että ehkä nuo huonekalut kannattaisi hakettaa, ja sitten tuon hakkeen päälle kaadetaan sopivia bakteereita, jotka muuttavat nuo huonekalut suoraan mullaksi. Polttaminen on siis vain yksi tapa käsitellä jätettä, ja avainelementti on tietenkin se, että kaikki huonekalut pitäisi valmistaa kierrätettävistä sekä ekologisista materiaaleista.
Yleensä tuotetta valmistettaessa ei olla otettu huomioon sitä, että tuotteessa käytettävien materiaalien elämä jatkuu myös sen jälkeen, kun ne on laitettu roskalavalle. Eli lopulta jokainen huonekalu menee siihen kuntoon, että niitä ei voi enää korjata tai kierrättää, niin silloin niistä pitää päästä eroon. Ja yksi mahdollisuus tietenkin on muuttaa nämä huonekalut sähköksi jossain polttouunissa. Sama tulos voidaan saada aikaan myös kompostoimalla bioperäistä jätettä.
Tai sitten nuo huonekalut voidaan muuttaa hakkeeksi, jos niissä ei ole käytetty materiaalia, mikä ei hajoa luonnossa. Haketta tai sahajauhoa voidaan käyttää esimerkiksi pururatojen täytteenä. Ja tuo jauho voidaan hävittää melkein missä vain, ja jos tuon sahajauhon päälle kaadetaan sopivia bakteereita sekä sieniä, niin ne auttavat palauttamaan nuo materiaalit luontoon mullan muodossa. Jälkimmäinen tapa ainakin vähentää hiilidioksidin tuotantoa tai on ehkä hyvin ekologinen tapa muuttaa huonekaluja ja muuta vastaavaa jätettä mullaksi.
perjantai 8. toukokuuta 2020
Täysin purjein eteenpäin, eli miksi me emme jätä ajattelua muille, kun on niin kivaa antaa mennä vain?
Täysin purjein eteenpäin, eli miksi me emme jätä ajattelua muille, kun on niin kivaa antaa mennä vain?
Virastot ovat ihmisiä varten on tapana sanoa. Eli niissä tehdään tärkeitä ihmisiä koskevia päätöksiä, kuten kaikki varmaan tietävät. Virasto on valtion edustaja ihmiseen nähden ja sen takia niissä ei istu ihmisiä turhaan, vaan niitä saa vaivata vain silloin, kun mikään muu instanssi ei voi tehdä päätöksiä jostain asioista. Joten virastoa pitää kohdella kunnioittavasti, tai tulee itku. Virastotalo on siis paikka mihin mennään hattu rintaa vasten painettuna, solmio kaulassa, housut jalassa sekä rippikoulu mielessä. Jos virastossa tehty päätös ei satu miellyttämään, niin silloin päätöksestä saa aina valittaa.
Mikäli valitus ei tuota tulosta, niin silloin siirrytään kirjoittamaan asiasta joko paikallisen lehden yleisönosastolle, tai sitten Internetin sosiaalisen median palveluun. Ensin mainitussa tapauksessa on usein käynyt niin, että lehden päätoimittaja on tilanpuutteen takia sensuroinut kirjoituksen, jota on talkoiden yhteydessä suurella joukolla muotoiltu virvokkeiden nauttimisen yhteydessä.
Virastoista sekä valtuuksista on mukavaa aina keskustella. Mutta sitten mieleen tulee se, että esimerkiksi ministeri ei ehkä ole aivan jokaisen asian asiantuntija, eikä esimerkiksi virus- tai muun tutkijan toiminta tai osaaminen riipu siitä, että joku virasto sattuu viemään häneltä esimerkiksi toimiluvat tai muut vastaavat asiat. Päätöksiä on mukava tehdä silloin kun niiden tekemiseen on aikaa.
Mutta tietenkin päätöksiä ja varsinkin tärkeitä päätöksiä pitää jokaisen päästä tekemään. Ja eihän päätöksiä tehdä ilman, että niitä mietitään kunnolla. Ehkä maassamme tarvitaan sitten vielä lisää muutama virasto, kuten tutkimuksia tai kirjoittamista valvova virasto, ja tietenkin myös pieni muistutus siitä, mikä on maassamme marssijärjestys, kun seuraava uhka sitten kohdataan, mutta tietenkin aina on mahdollisuus siihen, että tehty päätös on väärä. Valta tuo vastuuta ja suuri valta tuo suuren vastuun. Jos tätä päättelyketjua jatketaan, niin silloin rajaton valta tuo rajattoman vastuun.
Kriisi riippumatta sen tyypistä on hyvä paikka osoittaa omaa johtajuutta sekä johtamisen taitoa, mutta sitten tietenkin pitää huomioida se, että jos kriisissä joku sattuu johtamaan sitten väärin eli lehmä menee ojaan, kuten sanotaan, niin silloin vastuu väärästä päätöksestä lankeaa päätöksen tekijän kannettavaksi, teki hän päätöksen juridisesti oikein tai väärin. Juridinen vastuu ei ole sama asia kuin moraalinen vastuu, mutta sitten kriisien yhteydessä tulee eteen se, että vasta todellisessa tilanteessa mitataan se, kuinka hyvin suunnitelmat ovat toimineet.
Tuolloin saattaa johtaja joutua tilanteeseen, missä hän joutuu kantamaan vastuun teoistaan. Tuon vastuun kantamisen on kokenut moni absoluuttisen monarkian turvin hallinnut kuningas, kun sitten on lähdetty soitellen sotaan, niin häntä ei olla hetken päästä enää tarvittu. Eli jos oma iskuvoima ei ole riittänyt vastustajan nujertamiseen, niin silloin tuloksena on ollut tilanne, missä tappion kärsinyt hallitsija on saatettu tyrmään tai mestattu. Eli jopa kaikkein viisain mies tai nainen maailmassa voi tehdä virheitä, ja jos suuri herra tai rouva tekee virheitä, niin silloin virhe, minkä hän tekee on suuri.
Mikäli ajatellaan sitä, että rokotteita ei enää tuoteta Suomessa, niin silloin on varmasti paikallaan miettiä, että mistä oikein on saatu päähän se, että maassamme ei voi sattua mitään pandemian kaltaista. Tai ehkä on ajateltu niin, että pandemiat kuuluvat johonkin Hollywood-elokuviin. Tai ehkä näin on sitten säästetty muutamia miljoonia, ja ainahan rokotteita voidaan ostaa maailmalta. Näin saadaan muutama julkisuudessa fantasioita maalaileva henkilö hiljennettyä, ja rahaa voidaan sitten siirtää sinne, missä sitä todella tarvitaan.
Tai oikeastaan miksi me mitään enää ajattelemme, koska maailma on täynnä viisaita miehiä ja naisia, joilla varmasti on parempi palkka kuin meillä, ja jotka varmasti osaavat siksi kaiken paremmin. Ja tietenkin aina löytyy johtaja, joka erottaa ne, jotka ovat tehneet virheitä. Eli osaamista ja virheettömyyttä löytyy aina silloin, kun kaikki menee hyvin, ja mitään kriisejä ei ole edessä. Mutta sitten todellisessa tilanteessa ollaan edessä synkän veden, eli silloin kun lähdemme ostamaan jotain varusteita kuten suojanaamareita tai suojapukuja, niin silloin niitä pitäisi jonkun haluta sekä pystyä myymään meille, mutta pandemian yhteydessä niillä saattaa olla jotain käyttöä myös omassa maassa.
Jos puhutaan tuotteen kehittämisestä jossain laboratoriossa, niin silloin tietenkään ei koskaan muisteta sitä että kokeellisesta valmistamisesta on todella pitkä matka massatuotantoon. Rokotteen tai minkä tahansa asian massatuotanto on asia, mikä muuttaa kokeen rutiiniksi, ja jos sitten lähdetään tuottamaan miljoonia rokoteannoksia, niin se vaatii hiukan muuta kuin 70 neliömetrin laboratorioita, missä häärii muutama professori jonkun koe-erän parissa, mikä ei ehkä ole aivan samaa kuin se, että lääketehtaassa tuotantoa suoritetaan rutiininomaisesti.
Yleensä on tärkeää, että esimerkiksi rokotteita jaettaessa hankitaan asiaan kuuluvat luvat, ja toimitaan juridisesti oikein. Kun sitten lähdetään keskustelemaan esimerkiksi rokotteiden sivuvaikutuksista, ja siitä että esimerkiksi lasten vanhemmilta pyydetään lupaa johonkin rokotteen käyttöön, niin sitten voidaan sanoa, että toimitaan juridisesti täysin oikein, mutta sitten mieleen tulee se, että onko tällaisella tavallisella ihmisellä oikeastaan mitään käsitystä siitä, millaiseen asiaan hän antaa lupaa?
Eli jos sanotaan että kokeellisen rokotteen tai juuri kehitetyn rokotteen tarkoitus on estää esimerkiksi ihmisiä saamasta jotain tautia, niin silloin tietenkin tämä henkilö saattaa voida käydä töissä eikä tule turhia poissaoloja. Mutta kuten tiedämme, niin esimerkiksi lapsi tai kukaan meistä muistakaan ei voi olla joko koulussa, töissä tai kotona samaan aikaan.
Tuolloin sitten tietenkin kotona voi olla hyvinkin rauhallista, mutta sitten jos lapsi sattuu saamaan jonkun unitaudin, missä hän nukahtaa kaiken aikaa tai korkean kuumeen, niin silloin rauha on omasta elämästä kaukana. Jos halutaan turvata se, että lapsi voi käydä koulua normaalisti, niin silloin tietenkään hän ei saisi sairastua, koska se sitten saa aikaan sen, että hänen pitää jäädä kotiin tai mennä sairaalaan, koska kouluun tai töihin hän ei voi tuolloin edes mennä, jotta koko muu yhteisö ei saa sairautta.
Tarina ulkoistamisesta
Tarina ulkoistamisesta
Ulkoistaminen ei tarkoita sitä, että tuotetta tai palvelua ei tarvita, vaan sitä että se tuotetaan muualla. Ja palvelujen tai muiden tuotteiden tuottaja varmasti sitten myös perii tuosta palvelusta sekä tuotteesta maksun. Kun maassamme aikoinaan lähdettiin porrastetusti alas ajamaan tiettyjä aloja sekä vähentämään valtion menoja, niin silloin lähdettiin siitä, että esimerkiksi rokotteita ja muita vastaavia asioita ostetaan ulkomailta, ja sen takia niitä ei sitten enää maassamme valmistettu. Se miksi näin tehtiin on jäänyt mainitsematta, mutta ilmeisesti silloin ei ajateltu mitään muuta kuin lyhytnäköistä hyötyä, ja tällöin tietenkin kun toimitilat sekä tarvittavat laitteistot ajetaan alas sekä myydään pois niin saadaan paljon rahaa, mutta silloin unohdetaan jatkuvuus.
Vaikka rokotteita kehitetään maassamme, niin niitä pitää myös voida täällä valmistaa. Mutta kuten tiedämme, niin rokotteita sekä lääkkeitä saatetaan hyvinkin pian kehitellä samalla periaatteella kuin Linuxia (1). Jos lääkkeitä sekä rokotteita kehitetään yhteisöllisesti, niin silloin myös tuon tuotannon avoimuus vähentää erilaisia teorioita.
Eli pitkällä tähtäimellä saatu voitto saattaa muuttua hiekaksi, vaikka tietenkään mikään avaruuspuvussa häärivä henkilö ei enää sitten pyöri missään nurkissa. Ja ainahan rokotteita voidaan tilata Iso-Britanniasta, Kiinasta sekä Venäjältä, jossa niitä ilmeisesti valmistetaan. Mutta ainahan meillä on rahaa, jolla voidaan ostaa palveluita, ja sillä tavalla saadaan tylsät putkimiehet sekä muut vastaavat ihmiset kuten koodarit pois toimistoista, joissa on niin hirveän kova draivi päällä, kun pitää tehdä rahaa koko ajan.
Ja tietenkin kun Suomi jotain sattuu pyytämään, niin sitä myös aina annetaan. Kun sitten rokotetta aletaan valmistaa jossain Porton Downssa tai Venäjän vastaavissa laitoksissa, niin silloin tietenkin ensisijainen asiakaskunta tuolle rokotteelle on oman maan kansalaiset, ja sitten sen jälkeen kaikki muut. Se mikä itseäni ihmetyttää on se, että eikö nyt kenellekään sattunut silloin tulemaan mieleen se, että maassamme saattaa puhjeta epidemia, joka vaatii rokotteita?
Tai oikeastaan kun lähdetään siitä, että maassamme on hyvin varauduttu esimerkiksi epidemioihin, niin siihen ei ole varautunut kukaan koko maailmassa, että joku epidemia sattuu olemaan maailmanlaajuinen. Jos sanotaan että virus on keinotekoisesti valmistettu, niin silloin unohdetaan että virusta vastaan käytetään joka tapauksessa samoja menetelmiä riippumatta siitä, onko se keinotekoinen tai luonnollinen. Jos ajatellaan esimerkiksi tilannetta, missä ihminen on infektoitunut, niin silloin hänet pitää asettaa karanteeniin tai pitää rajojen ulkopuolella, mutta sitten tullaan tilanteeseen, missä oman maan kansalainen on saanu infektion. Ja onhan maailmaa myös omien rajojen ulkopuolella.
Jos epidemiaa lähdetään hoitamaan sen kautta, että koko maan väestö testataan, niin silloin testaamisessa kannattaa lähteä siitä, että ihmiset kutsutaan testiin esimerkiksi tekstiviestien avulla, ja testit voidaan hoitaa myös ulkona, jolloin ihmiset olisivat mahdollisimman vähän aikaa keskenään tilanteessa, missä virus ikään kuin leijuu tilassa, missä siihen ei pääse vaikuttamaan UV-säteily. Eli jokainen ihminen tulee hänelle annettuun aikaan paikkaan, missä testaaja odottaa laavun alla, ja hän luovuttaa sitten pisaran omaa vertaan, mistä etsitään virusta.
Suomalaisten professorien kehittämä “avoimen koodin” rokotteiden kehittäminen on varmasti yksi asia, mitä aiheuttaa keskusteluja maailmalla sekä myös kotimaassamme. Tuo rokotteiden Linux on asia, mikä avaisi rokotteet koko maailman käyttöön, ja ainakin itse olen sitä mieltä, että rokotteiden kehityksen sekä tuotannon pitäisi olla avointa. Eli kyse on niin suurista asioista ja esimerkiksi influenssan aiheuttamat poissaolot työpaikoilta ovat todella kama menoerä myös taloudellisesti. Mutta itse joskus ihmettelen, että miksi lääketehtaita ei voida tällaisessa tilanteessa velvoittaa siihen, että ne tekisivät hiukan hyväntekeväisyyttä, kun kyseessä on sentään koko ihmiskuntaa koskevasta ongelmasta.
Korona on hyvä esimerkki siitä, miksi biologinen sodankäynti on kielletty. Tuollainen ase riistäytyy helposti käsistä. Sen takia nämä aseet on kielletty kansainvälisillä sopimuksilla, mutta kuten tiedämme sama koskee myös napalmia, valkoista fosforia sekä ydinaseita, ja kaikkia noita aseita vain sattuu löytymään varastoista, koska ne ovat niin kauhean tehokkaita, joten saattaa olla niin, että joku valtio ehkä on pimittänyt myös biologisen sodankäynnin ohjelmia.
torstai 7. toukokuuta 2020
Normaali katoaa epänormaalin alle
Miksi muita on helppo syyttää?
Miksi muita on helppo syyttää?
Donald Trump varmasti osaa syyttää Kiinaa tämän viruksen leviämisestä, ja tietenkin kaikille olisi ollut paljon helpompaa, jos esimerkiksi Kiina olisi vain sulkenut rajansa, jolloin länsimaisten hallitusten ei tarvitsisi tehdä kipeitä päätöksiä, jotka voivat esimerkiksi pilata oman kesän sekä oman puolueen kannatuksen. Miten upeaa olisi ollut, jos Kiinan viranomaiset olisivat kantaneet vastuunsa, ja lähteneet eristämään maataan, ja sitten taas olisi asiaa olisi voitu päivitellä, ja sanoa että tämän asian kanssa vain pitää elää.
Ja taas olisi edessä ollut sellainen mukava ohjelma, missä länsimaat voivat katsoa Kiinaa hiukan alaviistoon, sekä sitten päivitellä maan huonoa ihmisoikeustilannetta. Sitten olisi tietenkin voitu lähteä suoraan demokratisoimaan tuota maailman väkirikkainta maata viemällä sinne esimerkiksi kännyköiden valmistusta sekä uusien maastoajoneuvojen lisenssejä, joilla saadaan rahaa työnnettyä tuohon maahan kaukaiseen.
Kun sitten lähdetään pohtimaan oman maamme tilannetta sekä sen suhdetta COVID-19 virukseen, niin esimerkiksi lasten riehuminen kotona ei varmaan ole mukava asia,, jos ajatellaan etätyötä. Mutta samalla sitten unohdetaan että lapsi voi olla joko koulussa tai kotona tekemässä tehtäviään. Tai sitten hän voi hengailla ostoskeskuksessa sekä olla käymättä koulua, jolloin hänestä päästään mukavasti eroon lähettämällä moinen kiusankappale suoraaan lastenkotiin.
Eli miksi tätä mallia ei olla ennen otettu keskustelun alle? Ennen oli tämä mediakin vallan toista maata, kun on opetettu että lapsilla on yksi paikka kotona, ja se on se missä vanhemmat sen sanovat olevan. Tuolloin ennen voitiin suoraan sanoa, että aikuisten ei sovi mistään asiasta neuvotella lasten kanssa, ja heidät voidaan lähettää oppimaan vähän tapoja jonnekin kauas, missä ei aikuisten tarvitse lapsia katsella. Silloin on kodissa rauha tehdä niitä töitä, eikä kukaan ole asiaan puuttumassa.
Ehkä lapset eivät sitten enää paljoa kotiin soittele, mutta ainakaan eivät ole siinä häiritsemässä naapureita tai omaa työntekoa. Eikä myöskään vanhemmilla ole elatusvelvollisuutta 18 v lapseensa, joten tietenkin myös lähestymiskieltoa voisi joku lähteä hakemaan, että saadaan kunnon vauhti päälle. Siinä sitten tulisi myös muistettua sitä, että jokainen meistä on oman onnen seppä, ja jos ei työtä satu heti saamaan, niin edessä on karu kohtalo. Eli miksi kukaan edes lähtee kouluuun tai hankkii mitään tietokoneita, kun edessä on kuitenkin siivoojan vaativa työ.
Se että lapsi ei opi asioita ei välttämättä tarkoita että hän olisi erityisen tyhmä. Syy saattaa olla allergiassa, ja kutitus saattaa aiheuttaa keskittymiskyvyttömyyttä. Syy saattaa myös olla esimerkiksi kodissa olevassa melussa, kun kaikki karjuvat toisilleen että heillä on kiire, ja että se ja se työ pitää saada tehdyksi. Tai ehkä vaativat harrastukset saavat aikaan sen, että lapsi vain ei jaksa tehdä kaikkea sitä, mitä häneltä vaaditaan koulun ja harrastusten yhteydessä. Mutta tietenkin jääkiekko olisi mitä parhain tapa saada lapset pois kotoa, jotta aikuisille jäisi sitten sitä yhteistä aikaa.
Elämä on tietenkin vain draivia, ja mitä sitten jos vaikka lyhytnäköinen päätös saattaa aiheuttaa pitkällä tähtäimellä ongelmia monissa asioissa. Eli kaupan kassa voi 20 vuotiaana saada paljon rahaa verrattuna tulevaan samanikäiseen diplomi-insinööriin. Mutta ehkä joskus sitten tällainen insinööri pääsee lopulta työelämään ellei satu olemaan tilannetta, missä he eivät ole väliinputoajia.
Pieni suuri ongelma nimeltään Elon Musk.
Elon Muskin asema DOGE viraston johtajana on ongelmallinen. Tuo miljardeja erilaisilla näyttävillä projekteilla tehnyt liike-elämän supersan...

-
Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan ...
-
Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoks...
-
Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tiet...