Turhien lääkkeiden syömisestä
Lääkkeitä ei koskaan pitäisi syödä ennaltaehkäisevästi, ellei niitä ole tähän tarkoitukseen tehty. Eli jos lääkkeitä syödään ilman syytä, niin silloin niiden teho laskee, koska silloin suurempi osa bakteereista altistuu antibiooteille. Jos antibiootteja otetaan liian vähän tai niiden käyttö kestää liian vähän aikaa, ei tuo lääke tapa kaikkia bakteereja. Tuolloin vahvimmat yksilöt jäävät henkiin, ja siitä seuraa bakteerikannan vahvistuminen.
Näin on käynyt esimerkiksi tuberkuloosin kanssa. Antibiootti ei tehoa viruksiin muutenkaan, vaan niitä vastaan täytyy kehittää antiviral lääkitystä, mikä perustuu soluviljelmien avulla tuotettuun vasta-aineeseen. Ja ehkä tulevaisuudessa kehitetään nanotekniikkaan perustuva ratkaisu, mikä voi tietää samanlaista vaikutusta lääkkeiden tehoon, kuin mitä penisiliini aikoinaan aiheutti.
Tässä mallissa nanokoneet leikkaavat viruksen kappaleiksi, mutta tuollainen ratkaisu on vielä tulevaisuudessa. Ja ehkä tulevaisuudessa nanokoneet muuttavat perinteiset antibiootit vanhentuneiksi, koska niitä voidaan kaikenlaisia bakteereja vastaan sekä kasvainten poistossa sekä puhdistamaan verisuonia esimerkiksi kalkista.
Maailmalla on tavattu tuberkuloosi bakteereja, jotka ovat muuttuneet immuuneiksi antibiooteille, joita on syöty väärällä tavalla. Eli lääkekuurien keskeyttäminen liian aikaisin, tai turhaan syöty antibiootti samoin kuin vanhentunut antibiootti saattavat aiheuttaa sen, että lääkkeen vaikutus jää liian heikoksi.
Sama koskee myös malarialääkkeitä, eli vain sellaiset loisiot, joilla on vahvin perimä kestävät tuon lääkkeen, ja silloin saattaa olla seurauksena se, että kehittyy sellaisia malarialoisioita, joihin ei enää lääke tehoa. Eli ennen niin tehokas kiniini(1), jota on saatu alun perin Andeilla kasvaneen Kiinapuun (2) kuoresta ei enää ole se lääke, mitä voidaan käyttää malariaa vastaan. Se on johtanut siihen, että tarvitaan uusia synteettisiä sekä kalliita lääkkeitä ennen niin helppohoitoista tautia vastaan. Nykyään kiniini on korvattu klorokiini(3) sekä meflokiini(4)-nimisillä lääkkeillä.
Toki malaria ennen kiniiniä oli kuolettava, ja kiniiniä käytetään myös moniin muihin vaivoihin kuin malariaan. Kuitenkaan vuoden 2006 jälkeen WHO ei ole suosittanut kiniiniä ensisijaiseksi lääkkeeksi malariaa vastaan, vaikka se on yhä edelleen yksi maailman tärkeimmistä lääkkeistä. Mutta koska sitä syödään liikaa, on tuo lääke menettänyt paljon tehostaan, mikä on oikeastaan melko surullinen asia, koska kiniiniä on helppo tuottaa biologisesti Kiinapuun kuoresta.
Image: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Caduceus.svg/1200px-Caduceus.svg.png
Kommentit
Lähetä kommentti