COVID-19-viruksesta tulee ehkä pitkäaikainen kumppani
COVID-19 voi olla hyvin pitkäaikainen kumppani keskuudessamme, koska virus on voitolla niin kauan kuin jokaisella ihmisillä on immuunivaste tuota taudinaiheuttajaa kohtaan. Tietenkin kyseistä virusta vastaan voidaan taistella esimerkiksi kloonaamalla sellaisten ihmisten immuunisoluja, joilla on vasta-aineita veressään, ja noiden vasta-aineiden avulla voidaan ainakin osa viruksista tuhota.
Mutta estääkö tuollainen lääkitys sitten virusten aiheuttaman immuniteetin muodostumista on toinen kysymys. Lääkkeet tuovat tietenkin helpotusta erilaisiin sairauksiin, mutta rokote tai sairastumisen kautta saatu pysyvä immuunivaste estää virusta tulemasta elimistöön. Mutta rokotteen valmistaminen kestää melko kauan.
Tietenkin on yksi tapa hoitaa tätä ongelmaa, ja se on tietenkin se, että ihmisille joilla on pienin mahdollisuus saada vakavia oireita tuosta viruksesta annetaan elävää virusta injektiona. Tuolloin saadaan aikaan sairaus, joka alkaa kontrolloiduissa tiloissa, ja sitten vain toivotaan ettei tehohoitoon ole tarvetta.
Eli potilaaseen tartutetaan sairaus, ja hän viettää hetken sairaalassa tarkkailussa, jolloin hänen vointinsa huonontuessa voidaan tilanteeseen puuttua hyvin nopeasti. Mutta onko tuo tarkoituksenmukaista tai onko siihen kukaan sitten halukas, on kysymys, mihin pitää sitten samalla vastata. Kun ihmiseen ruiskutetaan virusta, niin silloin tietenkin pitää käytettävän erän pitää olla erittäin puhdas.
Tätä menetelmää käytetään esimerkiksi käärmeen puremiin käytettävien lääkkeiden valmistuksessa. Eli hevoseen tai johonkin muuhun eläimeen ruiskutetaan käärmeiden myrrkkyä joka saa aikaan immuunivasteen, mikä perustuu seerumiin. Sen jälkeen näitä soluja viljellään laboratorioissa, ja niiden tuottamaa seerumia annetaan käärmeen pistoon, mutta samaa menetelmää voidaan käyttää myös antiviral-lääkkeiden tuottamiseen.
Tuolloin käytettävän injektion pitää sisältää vain yhtä virusta, ja sen jälkeen vain toivotaan parasta. Kyseistä metodia on kokeiltu eräissä laboratorioissa, missä kehitetään rokotteita esimerkiksi Ebolaa tai Crimean Congo-virusta vastaan, mutta silloin on käytetty eläimiä, ja itse en tiedä että onko tätä asiaa koskaan oikeastaan kokeiltu ihmiseen, enkä sitä että millaisia viruksia näissä kokeissa on käytetty.
Mutta virusten ongelma on siinä, että vasta ihmisen oma immuunijärjestelmä voi estää lopulta infektion. Se miten esimerkiksi COVID-19 vaikuttaa ihmisten elämään näkyy itsemurhatilastoissa(1). Kun ihminen jää yksin kotiin hautumaan ongelmiaan, niin silloin ne paisuvat päässä, ja sitten seurauksena on yksinkertaisesti joskus tilanne, mistä hän ei pääse läpi.
Kommentit
Lähetä kommentti