lauantai 30. marraskuuta 2024

Etätyön mahdollisuuksia ei ole maassamme osattu hyödyntää.



Nykyaikainen teknologia eli tietoverkot sekä mobiililaitteet tekevät mahdolliseksi tehdä työtä oikeastaan mistä päin maailmaa hyvänsä. Mutta maassamme ei noita laitteita vain osata tai tahdota hyödyntää,  Eli meillä keskustelu pyörii sen ympärillä, että miten paljon yhtiö on sijoittanut uusiin toimitiloihinsa Ja tietenkin noihin toimitiloihin pitäisi saada työläisiä, joten yhtiö käskee jokaisen työläisen saapua toimistolle. Eikä siis mitään muuta mahdollisuutta edes ole kuin se, että jokainen tulee vanhaan kunnon isien tapaan töihin kello seitsemän. 

Sen jälkeen jokainen ihminen joka nousee pöydän äärestä vessassa käyntiä varten kysyy kiltisti luvan tähän asiaan. Kukaan ihminen ei varmaan voi edes kuvitella tekevänsä mitään työpaikalla ilman eri käskyä. Jos kotona on joku huonekalu jonka päälle työpaikan läppäri laitetaan, tai huone jossa työtä tehdään, niin noita asioita ei edes voida ajatella käytettävän mihinkään muuhun kuin työhön. Samoin kukaan ihminen ei voi ostaa omaa tietokonetta, puhelinta, avata omaa Gmailia tai hotmailia, vaan kaikkien asioiden pitää ehdottomasti tapahtua vain ja ainoastaan työpaikan tiekoneiden sekä muiden viestinten kautta. Näin sitten pomo voi seurata päivästä päivään, kuinka paljon alainen käyttää aikaa erilaisten sovellusten tai muiden asioiden kanssa. 

Kun puhutaan esimerkiksi virtuaali palavereista, niin ihmiset voidaan kohdata myös niissä. Eli jokaisessa palaverissa riippumatta niiden luonteesta on ihmisiä, jotka puhuvat enemmän kuin toiset. Samoin jokaisessa kokouksessa on ihmisiä, joilla on muuta ajateltavaa kuin kokous. He eivät ehkä saa koskaan suutaan auki. Tai sitten muut puhuvat heidän ylitseen. Kun ihmiset puhuvat työajan käytöstä, niin ykkös prioriteetin pitäisi olla siinä että työ saadaan tehdyksi ilman suurempia virheitä tai korjaus tarpeita. 

Tietenkin on olemassa kaiken maailman teams tyyppisiä sovelluksia, mutta jostain syystä niitäkään ei voida käyttää muualla kuin työpaikalla. Ja etätyössä jokainen askel minkä työntekijä ottaa ilman lupaa vie työaikaa niin, että se vaatii ehdottomasti sitä, että jokaisen itseään kunnioittavan johtajan pitää kutsua oma väkensä suoraan työpaikalle. Ja siellä sitten ryhdytään innovoimaan uusia asioita oikein suurella joukolla. 

Kyllä asiat varmaan ovat sitten sillä tavalla, että meidän muiden pitää välittömästi ymmärtää että koko työelämän suurin arvo on se, että henkilö saapuu aamulla työpaikalleen ja sitten hän voi vaikka mittailla sitä, miten muut käyttävät aikaansa. Se että etätyö vaatii sääntöjä on varmasti aiheellinen asia. Mutta miten esimerkiksi etätyössä käytettyä aikaa mitataan, tai mitä sanotaan siitä että miten etätyötä saa ylipäätään tehdä? Itse kirjoitan tätä tekstiä sängyllä makaillen läppäri mahan päällä, enkä oikein ymmärrä mitä väärää tässä sitten on? Meistä jokainen varmaan ainakin on olettanut että jos töitä tehdään kotona, niin silloin työpisteellä ei ole muuta väliä, kuin se että katsoo vähän mitä taustalla näkyy kokousten aikana. 

Mutta ehkä me kaikki olemme unohtaneet sen, että mitään muuta kuin työtehtäviä ei saa edes ajatella työn aikana. Kun puhutaan etätyön säännöistä, niin tietenkään etätyötä ei saa missään nimessä tehdä missään tunturihotellissa, vaan kaikki asiat pitää aina tehdä joko kotona tai toimistolla. Se että ihminen edes ajattelee esimerkiksi VPN yhteyden käyttöä on varmaan liikaa, eikä mikään tunturihotelli ole sellainen paikka, että sieltä voisi kukaan edes ajatella tekevänsä työtä, sillä välin kun muu perhe on vaikkapa rinteessä. Se kun ei sovi siihen malliin, joka ennen vallitsi työelämässä. 

Siis 1950-luvulla työtä tehtiin puhelimen sekä kirjoituskoneen sekä paperin ja kynän avulla teki toimistoista pakollisia. Tuolloin sellaisen asian kuin työttömyyden näki heti siitä, että naapurin auto jäi aamulla parkkipaikalle. 

Mutta nykyisten tietoverkkojen aikakaudella esimerkiksi se, että työtä voidaan periaatteessa tehdä vaikka keskeltä korpea pitäisi olla asia, mikä vaikuttaa niihin päätöksiin, mitä tehdään etätyöstä yhtiöiden johdossa. Kun puhutaan sitten siitä että työpaikat tarjoavat joustavan mahdollisuuden työhön, tai sitten siitä miten "ei varsinaisesti työhön liittyviä" etuja jaellaan, niin mieleen tulee se, että monet isommat työpaikat tarjoavat ilmaisia kuntosaleja, tilaisuuden käyttää yhtiön optioita jossain hotellissa yms. Myöskään noita asioita ei voida pitää varsinaisesti työtehtäviin liittyvinä etuina. 


https://www.verkkouutiset.fi/a/yritysjohtaja-kllle-etatyon-edellytyksia-ei-ole-saatu-toimimaan-suomessa/#d4e1558c

torstai 28. marraskuuta 2024

Siis siitä miten Ukraina ei voisi sotaa voittaa.




Ukrainan sota on tragedia, jossa kommentit sinkoilevat edes takaisin. Välillä Ukraina voittaa, ja välillä taas Venäjä etenee. Kukaan ei puhu siitä, että voiko Ukraina esimerkiksi tuhota niin suuren osan Venäjän asevoimista, että se ei kykene konventionaaliseen sotaan. Mutta jäljellä ovat ydinaseet, ja diktatuureissa esimerkiksi lakikirjojen asema diktaattoria kohtaan on sama kuin jätepaperilla. Eli vaikka Venäjän doktriini määrittelee, ettei Venäjä käytä ydinasetta ensin, niin muistelen tässä vain paperia joka kielsi Venäjän hyökkäyssodan. Jos Putin haluaa käyttää ydinaseitaan, niin hän niitä varmaan myös käyttää. Mutta toki suuri osa niistä saattaa olla Neuvostoliiton ajoilta. Se mitä Ukrainan sota tulee aiheuttamaan ja on jo aiheuttanut on se, että Venäjän asevoimien doktriini tulee jatkossa nojaamaan yhä enemmän ydinaseiden käyttöön. 

Kun puhutaan Venäjän doktriinista sekä sen ilmeisesti salaisista osista, niin Venäjällä ydinaseiden avulla voidaan ihmisiä pelotella vielä enemmän kuin ennen. Siis tässä olettelen että Putin ei ole tavallinen ihminen, vaan että hän saattaa pitää ydinaseita myös sisäpoliittisina välineitä, joilla voidaan tuhota kapinoivia joukko-osastoja tai kaupunkeja. Ja tässä sitten voidaan muistuttaa että Venäjällä asioita ei ehkä kerrota samalla tavalla kuin lännessä. Eli Putin ja hänen toverinsa saattavat pitää hyvinkin suurta osaa tuosta doktriinista salaisena. 

Se että Putin näkee itsensä olevan ainoa oikeutettu johtaja Venäjälle on asia, joka tietenkin panee ajattelemaan sitä, että Venäjän presidentti saattaa käyttää myös ydinaseita omia kansalaisiaan vastaan, jos hän joutuu seinää vasten. Neuvostoliiton aikaan puhuttiin siitä, että Kremliin olisi ollut kätkettynä ydinpommi, joka olisi varattu siihen tilanteeseen, että Neuvostoliiton johto ei pääsisi pakoon esimerkiksi mellakoivaa väkijoukkoa. Eli tämä tarina on muunnelma esimerkiksi Guinessin Ennätystenkirjassa kerrotusta versiosta, jonka mukaan Neuvostoliitolla olisi ollut Itä-Saksaan, Berliiniin piilotettuna 50-100 mt. vetypommi. 

Ja jos DDR olisi yrittänyt irrottautua Varsovan Liitosta, niin tuota asetta olisi käytetty. Samoin jossain on ollut väitteitä että esimerkiksi Vilnan, Tallinnan sekä Riikan TV-torneihin olisi pitänyt vetää suuritehoinen ydinlataus, jos NATO olisi yrittänyt maihinnousua Baltiaan. Tuolloin nuo ydinmiinat olisi räjäytetty suoraan NATO-joukkojen edessä. Samoin niillä olisi voitu myös painostaa miliisiä toimiin mahdollisten protestien tukahduttamiseksi. Eli Venäjä varmaan myös käyttää ydinaseitaan jos se ei muuten kykene estämään maahan tunkeutumista

Venäjä ysinasepelote lepää pitkälti ohjusten varassa. Jos 1000 kärjestä saadaan ilmaan 400-600 eli noin 40-50% kappaletta, niin silloinkin niiden tuhovoima on melkoinen. Suuri osa Venäjän kärjistä on teholtaan vähintään 500 kt. luokkaa, joten jokainen kärki on äärimmäisen tehokas. Suurimmat kärjet ovat kuulemma 30 mt. luokkaa, eli kyseessä on SS-18 (R-36) ("Satan") ohjuksen kuljettama "Tsar bomba".  

Uudemmat Topol-M (RT-2PM2) ohjukset ovat ilmeisesti samanlaisia Topol (RT-2PM) -ohjuksia, jotka kehitettiin Neuvostoliiton aikana. Termi Topol-M tarkoittaa ilmeisesti RT-2PM ohjuksen mobiililaukaisualustalle asennettua varianttia. Topol-M-ohjuksesta on myös olemassa monikärkiversio RS-24 Yars. Kyseinen ohjus laukaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2007. Se kantaa nimeä Topol-MS mikä tarkoittaa mobiiliasemasta sekä siilosta laukaistavia Topol-ohjuksen varianttia. 

"Sarmat" tai "Satan II" ohjuksen tiedetään perustuvan pitkälle SS-18 ohjuksen teknologiaan, mutta erona on hypersooninen taistelukärki koodinimeltään "Avangard". Mutta sitten kysymys kuuluu, että mitä modifiointeja tuohon rakettiin on tehty. Se miten noita aseita on huollettu varmasti herättää kysymyksiä, mutta uskoisin että noin 40-60% strategisista ydinaseista on laukaisuvalmiina. Mutta siis jos ase ei ole laukaisuvalmiina, ja Putin sattuu kysymään tuota asiaa, niin uskaltaako joku sitten sanoa, että on ollut vähän muuta tekemistä? Jos tuota muuta tekemistä on löytynyt, niin seuraavaksi herra ohjusupseeri saattaa siirtyä suoraan kohti Ukrainan rintamaa. 

Ja juuri tämä heiluriliikkeen kaltainen kommentointi on asia, mikä leimaa Ukrainan sodan kommentointia. Mikäli asiaa ajatellaan esimerkiksi samasta näkökulmasta kuin Hitlerin Barbarossaa, eli hyökkäystä Neuvostoliittoon, niin ilmeisesti lähes koko Toisen Maailmansodan ajan Neuvostojoukot kärsivät erittäin suuria tappioita, jotka olivat suurempia kuin vastustajien tappiot. Mutta kuten tiedämme, niin Neuvostoliiton sekä Venäjän asevoimat kestävät tappioita paremmin kuin länsimaiset asevoimat. Venäjä on diktatuuri, jossa yksittäisen ihmisen velvollisuus on palvella valtiotaan. Ja sen takia Venäjän asevoimat voivat tehdä valtavia tappioita, sen kuitenkaan vaikuttamatta esimerkiksi asevoimien komentajien asemaan. 

Siis kuten kaikki sotatieteen tutkijat sanovat, niin Ukraina ei voisi koskaan Venäjää miehittää, koska Venäjä on liian suuri maa. Ukrainan miehistö ei riitä tuohon operaatioon. Jos historiaa katsotaan tarkasti, niin joka kerran Venäjä on ottanut kaiken irti omasta koostaan, ja kylvänyt miljoonia miinoja perääntyvien joukkojen perään. Tai sitten komentanut miehiään itsemurhahyökkäyksiin, joiden turvin noiden hyökkääjien taakse lasketaan miinoja, joita saattaa Ukrainassa olla jopa miljardeja, jos kaikki erilaiset räjähdeansat lasketaan mukaan. Eikä Venäjän asevoimien komentajia hävetä komentaa tykistöä ampumaan alueelle, jossa on omia joukkoja. Se mikä on sodan tarkoitus määrittää sen, mitä voitto tai tappiot tarkoittavat. 

Vaikka sodan alussa Ukraina näytti olevan vahvoilla, niin lopulta Venäjän suurempi asevoima tekee tuhojaan. Eli kuten Barbarossassa eli Natsien salamasodassa kohti Moskovaa kävi niin lopulta Saksan asevoimilta loppuivat polttoaine sekä ammukset. Ja Ukrainalle uhkaa käydä samoin. Tai aivan sodan alussa Ukrainalle povattiin suurta tappiota, mutta sitten taas heiluri heilahti vastakkaiseen suuntaan, kun Venäjän hyökkäys ei edennyt suunnitelmien mukaan. Sodassa olemme siis vaiheessa jossa kumpikin osapuoli pyrkii tuhoamaan toisen iskukykyä mahdollisimman tehokkaasti. Eli liikkuva sota muuttui asemasodaksi, jossa kummankaan voimat eivät riitä kovin nopeaan voittoon. Mutta Venäjä etenee menettäen valtavasti miehiä. 

Jos tätä tilannetta kuvaavaa lausetta etsitään historiasta, niin se on Tuntemattomasta sotilaasta tuttu "Suomalainen eli tässä tapauksessa ukrainalainen mies vastaa kymmentä ryssää, mutta mitä tehdään kun se yhdestoista tulee". Kun puhutaan Ukrainan sodan voittamisesta tai siitä, että Venäjä vetäytyisi pois Ukrainasta, niin silloin pitää olla sellaiset välineet sekä miehet, jotka kykenevät tuon asian tekemään. Ja joka tapauksessa tätä sotaa seuraa uuden sodan siemen. Eli "Venäjä eikä ukraina unohda poikiaan". 

Se että esimerkiksi puhuttaisiin suoraan siitä, että mitä sodasta on seurauksia, niin meidän pitää muistaa se, että Putin ja hänen tukijansa eivät käsittele asiaa siten, että he kokisivat olevansa mitenkään syyllisiä mihinkään. Ukrainassa koetaan että jos annetaan periksi, niin silloin petetään ne jotka ovat kaatuneet, ja jos Putinille annetaan periksi, niin silloin Ukrainan sotilaat ovat kaatuneet turhaan. Mutta samaa lausetta hoetaan Putinin pöydän ympärillä ja kaatuneiden kansalaisuus vain vaihtuu Venäjään. Kuitenkin ilman kunnon tukea ei Ukraina voi tehdä mitään suurta eli ajaa Venäjää pois alueeltaan. 

Vaikka Venäjä menettää jatkuvasti miehiään, niin se voi korvata menetyksensä komentamalla miehiä rintamalle, tai sitten rekrytoimalla heitä jollain rahalahjalla. Ja sitten voi toki käydä niin, että Putinin ei tarvitse tuota rahaa maksaa, kun mies makaa maan povessa. Eli Venäjän johdon näkökulmasta kuollut sankari on paras sankari, koska hän ei kertoile missään siitä, mitä rintamalla tapahtui. Eli Putinin asevoimien mies palvelee Putinia vielä kuoltuaankin. Kun Ukraina ei voi Venäjää voittaa miehittämällä Venäjää, niin toinen tapa on kulutussota. Eli ajatellaan että Venäjältä ammutaan niin paljon miehiä ja tankkeja, jotta se joutuu jättämään operaation kesken. Ja tämä on sitä Venäjän aliarvioimista, johon koko länsimaiden joukko on syyllistynyt. 

Sensuuri sekä muut vastaavat asiat tekevät sodan seuraamisesta varsinkin venäläisille itselleen vaikeaa. Tappioita voidaan jakaa pitkin Venäjän maata, niin että jokaisesta kylästä näyttää katuneen vain pari kolme miestä. Kun strategiaa, jolla Venäjä saataisiin kuriin on laadittu, niin se on perustunut ajatukseen siitä, että Venäjä on samanlainen valtio kuin joku Suomi. Esimerkiksi Suomen kohdalla on ajateltu, että meidän armeijamme voi aiheuttaa viholliselle niin suuren tappion, että se katsoo hyökkäyksen kannattamattomaksi. Mutta Venäjä on tiukan linjan diktatuuri, jonka johtajan ei tarvitse välittää mitään siitä, miten suuria tappioita hänen asevoimansa tekevät. Tuo asenne on syvälle juurrutettu venäläiseen kulttuuriin. 

Asenne joka on peräisin tsaarien ajoilta oli se, joka tuki myös Neuvostoliiton johtoa ja myöhemmin Putinia on se, että "Valtiota johtavat viisaat miehet, joiden mielipiteitä ei sovi kyseenalaistaa, koska nuo miehet eli patriarkat omaavat parhaan mahdollisen tiedon". Samoin Venäjällä esimerkiksi omaehtoista koulutusta ei arvosteta. Se että ihmiset ovat oppimattomia takaa sen, että he eivät kovin helposti kyseenalaista Venäjän johdon näkemyksiä. Ja kovan luokan poliisiväkivalta takaa sen, että poliisivoimat seisovat Putinin rinnalla kuten ne seisoivat Stalinin rinnalla. 

 Sen takia Venäjällä ei ole suuria mullistuksia edessä, ja jos sitten jotkut lähtevät kaduille, niin silloin edessä on kuorma-auto kyyti kohti Ukrainaa. Ukrainan ongelmana on koko sodan ajan ollut se että sillä ei ole kunnon aseita, joilla voidaan Venäjän hyökkäyksiä torjua. Ja jos noita aseita on ollut, niin silloin niiden käyttöä on rajoitettu Ukrainan alueelle. Se tarkoittaa sitä että Venäjä on voinut ryhmittää, keskittää ja kouluttaa joukkojaan Venäjän alueella. Ja jos sitten halutaan taistella tykistön tukemia ihmisaaltoja vastaan, niin se vaatii aseita, joiden brutaalius on yleisesti tiedossa. 

Panssarintorjunta-ammukset eivät ole mitään jalkaväkeä vastaan tehtyjä aseita. Ilman rypäleammuksia sekä muita vastaavia välineitä kuten FAE pommeja on noita hyökkäyksiä vaikea pysäyttää. Ja se että jalkaväki suojaa tankkeja kulkien niiden edellä on hyökkäystapa, jota ei lännessä esitetä. Samoin henkilömiinojen takana on hyvä liikkua, koska nuo miinat estävät etenemistä. Venäjä on myös kylvänyt henkilömiinoja hyökkäävien joukkojen taakse vahvistaakseen asemiaan. 


https://yle.fi/a/74-20127694

https://en.wikipedia.org/wiki/R-36_(missile)

https://en.wikipedia.org/wiki/RS-24_Yars

https://en.wikipedia.org/wiki/RT-2PM_Topol

https://en.wikipedia.org/wiki/RT-2PM2_Topol-M

https://fi.wikipedia.org/wiki/Tsar-bomba

Ketä vastaan Itämerellä tapahtuva maskirovka on suunnattu?


Kuva: Verkkouutiset

Siis onko Venäjä kaapelirikon takana, vai toimiko alus ehkä Kiinan toimeksiannosta? Lehdistössä on ollut puhetta siitä, että Itämerellä tapahtuvassa toiminnassa olisi kyse maskirovkasta, eli Venäjän harjoittamasta tai Venäjältä koordinoidusti johdetusta peitetoiminnasta, jonka tehtävä on peittää Venäjän todelliset tavoitteet. Ja sitten tietenkin seuraava kysymys on se, että mitä toimintaa Venäjä haluaa oikeasti peittää. Peitetoiminnan eli covert actionin tai maskirovkan tarkoitus voi olla se, että sillä peitetään joko Venäjän rajojen ulkopuolelle tai Venäjän rajojen sisäpuolelle suunnattu toiminta. Jälkimmäinen asia tarkoittaa, että aggressioiden tarkoitus on kääntää ihmisten huomio pois siitä, mitä Venäjän sisällä tapahtuu. 

Sen tarkoitus olisi tuolloin antaa peruste Putinin jatkokaudelle sekä samalla tietenkin oikeuttaa Putinin harjoittama opposition vainoaminen sekä poliittisten vastustajien murhaaminen. Ulkoisen vihollisen käyttö tekosyynä opposition tukahduttamiseen ei ole mitenkään uutta. Eli kautta historian on hallinnollisia uudistuksia peruttu, kun ulkomailta tulee yllättäen vihollinen, joka sitten suuntaa iskuja omaan maahan. Noiden iskujen takana saattavat olla palkkasoturit, jotka toimivat näennäisen itsenäisten liikemiesten toimeksiannosta. 

Tai sitten jotenkin naapurivaltioita on ärsytetty. Toki myös polttopullojen heittely omia konsulaatteja vastaan sekä erilaiset tuhoamis toimet kuten kuuluisten rakennusten polttaminen sekä pommi-iskut ovat noiden toimien työkalupakin työkaluja. Eli esimerkiksi kansallissosialistit lavastivat joukon tuhotöitä kuten Saksan valtiopäivien talon tuhopolton Hitlerin vastustajien työksi, jotta Hitler saisi runnottua läpi laki paketteja, jotka olivat natseille hyödyllisiä. 


Kuva:https://www.verkkouutiset.fi/a/tapahtuuko-itamerella-nyt-maskirovkaa-parhaimmillaan/#7ac9b7a3

Noiden lakien ansiosta Gestapo sai oikeuden lähettää natsien vastustajia vankilaan ilman oikeudenkäyntiä. Samoin Talvisota oikeutti Josif Stalinin surmaamaan poliittisia vastustajiaan siten, että hän lähetti heitä Suomen armeijan ammuttaviksi ja mukaan laitettiin myrkytettyä alkoholia. Tai sitten jos nuo asiat eivät tappaneet miehiä, joita “Isä Aurinkoinen” vihasi, niin sitten seurasi syyte siitä, että komentaja oli lähettänyt miehensä kuolemaan. Jos komentaja vastusti käskyä, niin syyte tuli kapinoinnista, ja seurauksena oli teloitus joka tapauksessa. 

Stalin oli samanlainen vallankäyttäjä kuin Putin. Hän otti kaiken irti omasta setämäisestä imagostaan, ja sen takia Stalin ja Putin saattavat pettää ihmisiä. Eli molemmat johtajat ovat erittäin kaksinaamaisia. He saattavat luvata jotain, ja sitten sen jälkeen tapattaa tämän entisen ystävänsä. Sen jälkeen Stalin saattoi vielä käydä salaisen poliisin murhaamien ihmisten hautajaisissa, ja valitella tapausta josta hän itse on antanut käskyn. 

Stalin ja putin ovat hyvin samanlaisia. molemmat pelaavat mielellään ihmisiä toisiaan vastaan. Saattaa olla että Putin on jopa kehottanut miehiään korruptioon sekä käyttämään valtaansa väärin. Ja sitten seuraavaksi seuraa syyte noista samoista asioista. Putinin etu on se, että asevoimia johtavat vihatut miehet, joiden syyksi voidaan siirtää omia virheitä. Tai sitten jos puhutaan virheistä, niin nuo virheet saattavat olla tahallaan tehtyjä, jolloin vihollista voidaan syyttää miesten kuolemasta. Ja sitten päällikköä voidaan jälkeenpäin syyttää siitä, että hän on saanut asemansa lahjusten avulla. Tuolla tavoin liian suosittu tai liian paljon tietävä sotilas voidaan saman tien tuomita kuolemaan. 

Jos näitä asioita verrataan Venäjän nykytilaan, niin silloin meidän pitää huomioida se, että Venäjän hallinnossa sekä teollisuudessa on menossa puhdistus. Viimeksi ilmeisesti lentokonetehtaiden johtajia on pidätetty tai erotettu. Syynä on se, että noiden lentokone tehtaiden johtajat eivät ole pystyneet täyttämään Kremlin asettamia vaatimuksia korvata länsimaisia koneita venäläisillä tuotteilla. 

Putin on tarmokkaasti vahvistanut omaa valtaansa. Hän on puhdistanut puolustusministeriötä niistä, jotka ovat vastustaneet sotaa, joka antaa hänelle mahdollisuuden likvidoida vastustajiaan. Joten voidaan sanoa, että Putin ei halua tai kykene kuulemaan mitään muuta kuin mitä hän haluaa kuulla. Jokainen poikkipuolinen sana tulkitaan hänen aivoissaan mahdolliseksi salaliitoksi, ja sitten seuraa nopea ja tehokas kuolemantuomio. 


https://www.verkkouutiset.fi/a/kreml-kaynnisti-puhdistukset-lentokonetehtaiden-johdossa/#7ac9b7a3


https://www.verkkouutiset.fi/a/tapahtuuko-itamerella-nyt-maskirovkaa-parhaimmillaan/#7ac9b7a3



keskiviikko 27. marraskuuta 2024

Miksi opiskelijat eivät jaksa?



Opiskelijoiden jaksaminen on taas kerran ollut paljon tapetilla. Ja suuri osa opiskelijoista on jossain vaiheessa kokenut pakko-oireita opiskellessaan esimerkiksi yliopistoissa. Joten mistähän tämä asia sitten mahtaa johtua? Kun puhutaan sitten esimerkiksi juuri opiskelijoista, niin kyseinen asia varmasti on stressaava kokemus. Jokainen aine pitää saada läpi, tai sitten seuraa ongelmia. Eli jatkokursseille pääsy riippuu siitä, että onko joku edellinen kurssi hyväksytty. 

Se sitten tarkoittaa sitä, että jokaisen kurssi kokonaisuuden tulee olla hyväksytysti suoritettu. Ja jos sitten joku 30 vuotta työelämässä ollut henkilö jonka valmistumisesta on parikymmentä vuotta sattuu nuo kursseilla vaadittavat taidot osaamaan, ja sitten läpäisisi kurssin muutamassa tunnissa, niin se ei tarkoita että noita asioita ensimmäistä kertaa käsittelevä henkilö läpäisee ne samalla tavalla. Jos opiskelija käy töissä, niin sekin aiheuttaa stressiä, koska myös työpaikat vaativat sitä, että työt tehdään kunnolla. Ja varsinkin nuorella työntekijällä jonka otteet eivät vielä ole sillä tasolla kuin vanhojen työntekijöiden otteet voi olla vaikeaa mennä töihin, varsinkin jos hänelle on huudettu siitä, että "kaikki mitä teet pitää aina tehdä uudestaan". 

Opiskelun ongelma on suorituskeskeisyys. Suorituksia on pakko saada, jotta opiskelusta pääsee eroon. Samalla tietenkin pitäisi löytää vapaa-aikaa. Se mikä sitten stressaa ihmisiä on se, että sosiaalinen paine varsinkin yliopistoissa on suuri. Kaikki ihmiset eivät ole samanlaisia, eli esimerkiksi joku neurologiseen vähemmistöön kuuluva varmasti kokee jotkut tilanteet ahdistavina, mutta samalla me voimme sanoa että myös neurologiseen enemmistöön kuuluvat kokevat tietynlaiset tilanteet vähintään kiusallisina. Eli saattaa olla että ryhmässä missä opiskellaan ei ole ketään, josta joku edes haluaa seuraa. 

Tällä tarkoitan että kaikki ihmiset eivät vain pidä kaikista muista ihmisistä. Saattaa olla että joku kokee alkoholin käytön kiusallisena, tai sitten henkilöllä saattaa menneisyydessään olla asioita kuten vankeustuomioita tai mielenterveysongelmia, joista hän ei ehkä halua keskustella. Eli jokainen opiskelijavalinta on yksilöllinen. Eikä vankeustuomio estä kaikissa tiedekunnissa opiskelua.  Joku saattaa olla työskennellyt vaikkapa huumepoliisissa ennen opintojen alkua, ja tuollaisissa tilanteissa saattaa "pakkososiaalisuus" tuntua vaikealta. Ja joku saattaa kokea työpaikan tai sen puuttumisen muuten vaikeaksi puheenaiheeksi. Ja joku ei vain löydä muuten mitään yhteistä muiden kanssa. 

Kun ihminen opiskelee jossain yliopistoissa, niin silloin pitää muistaa se, että jokainen meistä on erilainen. On ihmisiä jotka oppivat jotain asioita nopeammin kuin toiset, mutta sitten noilla henkilöillä on ongelmia joidenkin muiden asioiden kanssa. Siis yliopistoissa opiskelu vaatii tietenkin työtä, eli kirjoja ja muuta aineistoa pitää oikeasti lukea, ja niiden sisältö pitää oikeasti ymmärtää, jotta ihminen voi valmistua joku päivä esimerkiksi lääkäriksi, lakimieheksi tai ekonomiksi. Siis miksi ihminen opiskelee? Mikä motiivi siihen on, että joku ei käy joka viikonloppu diskossa, ja vaihda tylsää luentoa esimerkiksi kaupan kassan vaihteleviin tehtäviin? 

Ehkä siksi että valmiit ekonomit, lääkärit ja lakimiehet saavat hiukan parempaa palkkaa kuin perusduunari, ja ehä nyt 50 vuotiaana joskus jään varsinkin pimeänä, sateisena päivänä toimistolle tai kotiin töihin.  Jos 20-vuotiaana henkilö jaksaa käydä töissä jossain rakennuksilla, niin jaksaako hän tehdä samaa työtä sitten 50-vuotiaana? Riittääkö kaupan kassan palkka ehkä perheen elättämiseen sekä katetaanko sillä kaikki menot, mitä ihmisellä on vanhemmalla iällä?

Mutta opiskelu vaatii työtä. Opiskelu ei siis ole mikään amerikkalaisten TV-sarjojen kaltainen asia, jossa eletään bileistä bileisiin. Tai tietenkin bileitä voidaan aina harrastaa, mutta sitten jossain vaiheessa tulee eteen tilanne, missä pitää valita joko juhlimisen tai opiskelun välillä. Ja jos sitten opiskelu menee huonosti esimerkiksi iltatöiden takia, niin silloin voi pettymys olla suuri. Nimittäin joka tapauksessa jossain vaiheessa edessä on pettymys. 

Lopputyö, gradu tai tohtorin väitöskirja on edessä ennemmin kuin opiskelun alussa edes ehditään ymmärtää. Ja jossain vaiheessa edessä on se niin sanottu viimeinen juhla. Jos sitten ajatellaan että henkilö lähtee jonnekin kaupan kassalle hakemaan opintoihinsa lisärahoitusta, niin silloin edessä on tilanne jossa joku asia loppuu. Ja se joku asia on nimeltään jaksaminen tai aika. Jaksaminen liittyy siihen, että meistä kovin moni ei jaksa istua kaupan kassalla joka ilta. Eikä esimerkiksi kesätöitä ole aina tarjoilla. Kun puhutaan siitä että nuo iltatyöt ovat muka sitten loistavia lisätienestejä, niin niitäkään ei ole aina tarjoilla. Eli myös työnantajille pitää sopia se, että henkilö tulee heille töihin. 


https://yle.fi/a/74-20127275

Oliko kauppiaan tai kauppaliikkeen linja liian tiukka?



PAMin mukaan nimeltä mainitsemattoman kauppaketjun linja on tiukentunut, koska työntekijöitä on erotettu siksi, että he ovat esimerkiksi myyneet toisilleen tuotteita 30% alennuksella ennen varsinaisen alennuksen alkamisen kellonaikaa. Tai sitten he olivat jättäneet muovipusseja lyömättä kassaan. Asia on sitten niin, että kun tällaisia asioita kommentoidaan, niin silloin pitäisi saada asiasta kaikki mahdollinen tieto. Eli mitä oikeastaan on tapahtunut? Kuinka paljon tavaroita kuten muovipusseja on sitten viety kaupasta maksamatta? Tai onko alennus lappuja isketty tuotteeseen sen tullessa keskusvarastolta. Eli onko kauppaketju muuttanut linjaansa aivan yllättäen? Vai miksi tuo irtisanominen on tullut aivan yllättäen? 

Onko joku sanonut että nuo niin sanotut "henkilökunta-alennukset" ovat sallittuja? Eikö ketään ole varoitettu siitä, että tuollaisesta toiminnasta tulee seuraamuksia? Vai onko joku perehdyttävä henkilö ehkä opettanut sitä, että tuotteita saa myydä alennuksella, vaikka alennus ei ole vielä alkanut? 

Kun puhutaan esimerkiksi henkilökunnan tekemistä myymälävarkauksista, niin jos joku henkilökuntaan kuuluva on varastanut tavaroita kaupoista, niin hän saattaa viedä todella paljon tavaraa kassojen ohitse. Joskus noita tuotteita on lyöty kassaan ja sitten rahat merkitty palautetuksi, jotta sitten on saatu hälytin poistettua. Ikävää noissa jutuissa on ollut joskus se, että tähän toimintaan syyllistynyt henkilö syyttää muita näistä teoista. Joskus syy myymälävarkauksiin on ollut se, että henkilöllä on ollut esimerkiksi huume- tai muita päihdeongelmia. 

https://yle.fi/a/74-20125250



Mikäli sitten keskustellaan esimerkiksi tilanteista, joissa kaupan kassat ovat myyneet alkoholia tai tupakkaa alaikäisille, niin meidän pitää muistaa se, että nykyään valvonta on tehokkaampaa kuin ennen. Mutta ennen jotkut kassoilla työskentelevät henkilöt tekivät ilmeisesti melko hyviä lisätienestejä sillä, että he välittivät alkoholia tai tupakkaa alaikäisille. Kun asioista kirjoitellaan, niin silloin pitäisi siitä saada kaikki mahdollinen tieto, jotta siitä muodostuu koko kuva. 

Eli onko ehkä mahdollisesti käynyt joskus aikaisemmin niin, että kesätyöntekijöitä on erotettu noiden vastaavien tekojen takia, jolloin tietenkin samaa linjaa pitäisi jatkaa myös muiden työntekijöiden kohdalla. Joissakin kaupoissa myymälävarkaudet ovat saaneet kauppiaat poistamaan itsepalvelukassat kokonaan.  Ja tietenkin nuoriso on aina ollut jostain syystä silmätikkuna varsinkin myymälävarkauksien yhteydessä. Kuitenkin tuotteet joita nuoriso varastaa ovat yleensä melko hyvin tiedossa. Eli nuoriso mikä tarkoittaa alaikäisiä varastelevat yleensä mietoa alkoholia, kuten erilaisia "limu-alkoholeja".  

Ja jos joku varastelee vaikkapa naudan sisäfileitä, niin tietenkin voi olla että joku nuori on saanut vanhemmiltaan kehotuksen hakea noita lihan paloja mutta sitten ajatellut laittaa rahat taskuunsa ja käydä vaikka hampurilaisella. Mutta jostain syystä samalla unohdetaan se, että myös vanhemmat henkilöt varastelevat. Osa noista varastelevista mummoista ja papoista on esimerkiksi muistipotilaita, jotka unohtavat maksaa. Mutta osa on sitten vähän muuta. 

Eli onko työnantajan linja kiristynyt, ja miksi se on kiristynyt, ovat kysymyksiä joihin voidaan etsiä vastausta esimerkiksi siitä, että nyt on suuri työttömyys. Työttömyyden kasvaessa työvoimaa on enemmän tarjolla. Samoin myymälävarkauksien määrä saattaa kohota, ja sen takia kaupan keskusliikkeet ovat alkaneet puuttua rikkeisiin uudella tavalla. 

https://yle.fi/a/74-20125250

tiistai 26. marraskuuta 2024

Kun syytön tuomitaan julkisuudessa.



Mikko Leppilammen juttu ratkesi, eikä syytettä nostettu. Näin ollen syyttäjä ei nähnyt syytä epäillä Leppilampea rikoksesta nimeltään seksuaalisen itsemääräämisoikeuden loukkaaminen. Tuo asia on siitä hyvin ikävää, että lehdet otsikoivat asiasta erittäin näyttävästi. Ja se sitten on tietenkin aiheuttanut haittaa Leppilammella. Todellisuudessa tämäkin tapaus on esimerkki siitä, kuinka ihminen voidaan sosiaalisessa mediassa leimata syylliseksi aina kun joku haluaa niin tehdä. Samalla sitten unohdetaan se, että länsimaisessa oikeuskäytännössä on periaatteena se, että syytetty on syytön, kunnes toisin todistetaan. Naisiin kohdistuva väkivalta on erittäin vakava asia. 

Ja ehkä me kaikki tarvitsemme kampanjoita muistuttamaan tuosta hyvin vakavasta asiasta, joka liittyy heikomman oikeuksiin meidän yhteiskunnassamme. Lait on tehty suojaamaan heikompia, joten sen takia niitä säädetään. Mutta myös aktivismia tarvitaan. Samalla kuitenkin unohdetaan se, että kaikki ihmiset eivät ole rehellisiä. Ja noiden “Me too”-kampanjoiden kääntöpuolena voidaan pitää sitä että nuo kampanjat yllyttävät joitakin ihmisiä tekemään erilaisia rikosilmoituksia julkisuuden henkilöistä, joita voidaan noiden ilmoitusten kautta rahastaa. 


Vaikka tietenkin johonkin asti me kaikki ymmärrämme esimerkiksi feministejä, niin silti kuitenkaan ei ole oikeuskäytännön mukaista esimerkiksi yllyttää toisia henkilöitä väärään valaan. Vaikka ihminen kuinka vihaa miehiä, niin hän ei kuitenkaan saa ylittää tiettyä rajaa, vaikka se ehkä on jotenkin joillekin vieras ajatus. On ihmisiä joiden mielestä asema fyysisesti heikompana henkilönä oikeuttaa vannomaan vääriä valoja, tai muuten mustamaalaamaan muita. Eli kunnianloukkaus ja viranomaisten harhauttaminen ovat rikoksia, vaikka niitä tekisi ihminen joka on toista heikompi.

Kun puhutaan väkivallasta, niin tietenkin on tilanteita, joissa joku hyökkää toisen kimppuun yllytyksen takia. Eli jos ajatellaan että naiset ovat jotenkin väkivallan yläpuolella tai muuten kyvyttömiä väkivaltaan, niin aina välillä kuulemme tapauksista, joissa naiset tai tytöt ovat yllyttäneet tai kannustaneet muita väkivaltaan. 

Tuolloin fyysisesti heikompi henkilö saattaa osoittaa jonkin ehkä täysin syyttömän henkilön kadulta, ja sitten päälle käydään useamman henkilön voimin. Joskus on esimerkiksi nainen sanonut exänsä lyöneen häntä, ja sitten on joukolla lähdetty antamaan oppituntia “ettei naisia lyödä”. Siinä sitten silmälasit hajoavat sekä muutamia luita saattaa murtua, kun naisten kunnioitusta opetetaan oikein kunnolla. 


Joskus väärän syytöksen takana on halu saada helppoa rahaa. Tai sitten jos joku luokan “luuseri” sattuu menestymään elämässään, niin se saattaa aiheuttaa hyvin ikäviä asioita kuten kateutta. Ja silloin kateellinen ihminen saattaa keksiä jonkun mielestään upean keinon tuoda tuolle ihmiselle vaikeuksia. Joskus oikeudenkäyntien ulkopuolella odottaa ihmisiä, jotka huutavat täyttä kurkkua siitä, “mitä teit kaikille muille”, vaikka henkilöä ei ole tuomittu oikeudessa. 

Kuitenkaan kollektiivinen viha ei oikeuta syyllistämään syyttömiä. Jokainen oikeudenkäynti on yksilöllinen. Eli jokainen ihminen joka istuu syytettynä tavallisessa rikosoikeudessa on yksilö, ja kaikki tapaukset käsitellään yksilöllisesti. Mitään kollektiivisen syyllisyyden periaatetta ei maassamme käytetä. Syyllisyys siis päätetään tuomarin toimesta niitä faktoja hyväksi käyttäen mitä oikeudessa esitetään. Syyllisyyttä ei päätetä “valitettavasti” sillä perusteella, miten suurta tunnekuohua tapaus on herättänyt. Syyllisyys ja tuomio perustuvat faktoihin ja järkeen, eivät tunteisiin. Ikävä kyllä joissakin tapauksissa syyttömäksi todettu henkilö saa joskus kohdata sellaista vihaa, että “hänet vapautettiin asemansa takia”. 


Eli vaaditaan rahaa asioista, joita ei ehkä ole koskaan tapahtunut. Ja sitten kun lähdetään oikeuteen, missä asia sitten ratkaistaan, niin tietenkin me kaikki haluamme olla myötätuntoisia, mutta kuitenkin ennen tuomioita meidän kaikkien pitää kuunnella todisteita. Puolustuksen pitää aina perustua faktoihin, joita tutkijat keräävät teosta. Ja jokaisella syytetyllä on oikeus puolustukseen myös jutuissa, joita pidetään jotenkin alhaisina. Mutta sosiaalisessa mediassa voidaan helposti nimittää kuka hyvänsä raiskaajaksi tai murhaajaksi. Oikeudessa puolustus sekä syyttäjä että tuomarit tekevät työtään. 

Heidän tehtävänsä on tuoda myös syytetyn kanta oikeuden tietoon. Ja tuomarien tehtävä on todisteiden arviointi, jonka perusteella päätetään se, että onko syytetty syyllinen vai syytön. Todellisuudessa syyttäjät voivat myös keskeyttää syyte prosessin, jos he katsovat ettei ole tarpeeksi näyttöä siitä, että vastaaja eli pidätetty on tehnyt tekoja, joita hänen väitetään tehneen. Ja jos todisteet eivät riitä, niin silloin prosessi pitää lopettaa. 

Mutta kun puhutaan sitten siitä, että esimerkiksi puolustusasianajajia syyllistetään siitä, että he puolustavat esimerkiksi seksuaalirikoksesta epäiltyä, niin silloin ei noudata länsimaisen oikeuskäytäntöä. Kun asianajajat, joita myös syyttäjät sekä tuomarit ovat, tekevät työtään, niin he työskentelevät yksilöiden kanssa. Eli rikoksesta syytetty on aina syytön, kunnes toisin todistetaan. Se miten esimerkiksi seksuaalirikoksia käsitellään oikeudessa on jotenkin outo. Seksuaalirikollisia saa ilmeisesti pitää syyllisinä, koska joku väittää heidän tehneen noita tekoja. 

Kun puhutaan rikoksesta nimeltään väärä vala ja väärään valaan yllyttäminen, niin yleisen rikoslain mukaan tuollaiseen rikokseen syyllistyneen pitää saada vähintään se tuomio, jonka syytetty olisi saanut, tai mitä laki teosta määrää. Väärä vala on siis rikos joka on väärän todistuksen antaminen tuomioistuimen edessä. Kyseinen teko on siis paljon törkeämpi rikos kuin poliisin harhauttaminen, josta sitten edessä korkeintaan 4 vuotta vankeutta. Väärän valan tehnyt tuomitaan menettämään kansalaisluottamuksensa. 


Kyse on erittäin törkeästä teosta, jota ei voida edes verrata poliisin harhauttamiseen. Kuitenkin jos poliisia harhautetaan, niin että poliisi lähtee tekemään kotietsintää, niin kyseessä on se paljon puhuttu viranomaisen harhauttaminen, ja siihen liitetty törkeä kotirauhan rikkominen. Samalla tietenkin puhutaan myös törkeästä kunnianloukkauksesta ja muistakin vastaavista asioista. 

Miksi samoja asioita, joita esimerkiksi seksuaalirikosten yhteydessä kuullaan ei kuulla esimerkiksi sarjamurhaajien tapauksissa? Onko ihminen joka on syytteessä seksuaalirikoksesta jotenkin vähäarvoisempi kuin ihminen joka on tuomiolla kovasta väkivallasta? Seksuaalirikollinen on aina jotenkin syyllisempi kuin henkilö joka on ottanut osaa joukolla tehtyyn pahoinpitelyyn. 

Heidät nimitetään usein vankilan alhaista alhaisemmaksi joukoksi, eikä kukaan näe niissä teoissa mitään hyvää. Samalla joku jostain syystä näkee esimerkiksi massamurhaaja Andreas Behring Breivikin sellaisessa valossa, että hänen kaltaisensa ihmisen oikeusturvaa ei saa mitenkään loukata. Ihmiset mielellään kritisoivat esimerkiksi Ted Bundyn saamaa kuolemantuomiota, mutta samalla he unohtavat jotenkin sen, että nuo ihmiset ovat sarjamurhaajia tai massamurhaajia, jotka eivät kadu yhtään tekoaan. 

Mediassa hoetaan jatkuvasti sitä, kuinka kukakin murhaaja tai pahoinpitelijä on ollut tekoa tehdessään täydessä ymmärryksessä, ja kuinka tuomarit eivät osaa kuulemma työtään. Mutta samalla seksuaalirikollista ei edes yritetä nähdä ihmisenä, joka voisi ehkä katua tekojaa. Eli asenne on se, että murhien maailmanennätystä yrittänyt henkilö on jotenkin arvokas, koska hän on tehnyt tekojaan aseella. Samalla media täyttyy kaiken maailman asiantuntijoista, joiden mielestä 20 vuotta vanhoja murhaajia ei saisi mitenkään syyttää. Seuraava valheellinen termi on jostain syystä melko yleinen asia, kun puhutaan katoamisista tai ratkaisemattomista henkirikoksista. 


Muistakaa että henkirikos ei koskaan vanhene. Joten älkää uskoko seuraavaa fraasia, jonka mukaan “syyteoikeus tekoon on mennyt, koska poliisi on aikoinaan alkanut tutkia tekoa tappona”. Kuitenkin laki sanoo että henkirikos ei vanhene. Tämä näkemys siitä, että murha voidaan jättää tutkimatta tai syyttämättä on jostain syystä melko yleinen asia. Tai ainakin tätä asiaa hoettiin yhteen aikaan lehdistössä melko yleisesti. Tappo voidaan todeta vasta oikeudessa, kun syytetty tuodaan sinne vastaamaan teoistaan. 


Ensin tutkinnan nimike on “henkirikos”. Suomessa voi saada elinkautisen myös rikoksesta nimeltään “törkeä pahoinpitely”. Tuon asian tarkoitus on ollut se, että oikeudessa ei voida leikitellä termeillä, eli sillä että “ei ollut tarkoitus tappaa” ei ole mitään merkitystä tuomion kannalta. Se että henkilö on paennut paikalta ja välttelee lainvalvojia ei myöskään ole asia, mikä tukee esimerkiksi vahingossa tapahtunutta kuolemaa. 

Jos henkilölle tuomitaan seuraavat teot, törkeä pahoinpitely ja kuolemantuottamus, niin hän joutuu joko istumaan vankilassa 20 vuotta ja sitten jatkuu vapausrangaistus. Mutta toisaalta hänet voidaan sitten lähettää myös mielisairaalaan, josta tuollainen henkilö ei koskaan vapaudu. Se miten noita tekoja sekä niiden tekijöitä käsitellään vankilassa riippuu teon tekijän katumuksesta, eli katumus on asia, joka osoittaa hänen olevan ymmärryksessä. Ymmärtämättömyys sekä ymmärrys tutkitaan vasta tuomion jälkeen, eikä ymmärtämätöntä henkilöä voida päästää ehkä koskaan ulos vankimielisairaalasta. 


https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/other/is-mikko-leppilammen-juttu-ratkesi-nyt-edess%C3%A4-onkin-vakava-asia/ar-AA1uILdO?ocid=msedgdhp&pc=ENTPSP&cvid=e79872e942e144a1bfa2028ebcbb9342&ei=23


https://fi.wikipedia.org/wiki/Asianajaja


maanantai 25. marraskuuta 2024

Kun NATOssa ei ymmärretä Suomen erityistarpeita, niin meidän pitää kertoa niistä NATOlle.



NATO- ja Suomi ovat asioita, jotka nyt kuuluvat yhteen. Kun me puhumme siitä, että NATO ei osaa tai halua huomioida maamme erityistarpeita, niin silloin tietenkin voimme kysäistä, että olemmeko osanneet tuoda noita erityistarpeita esille? Eli jos maamme NATO edustajat eivät saa suutaan auki NATO-kokouksissa niin on aika turha olettaa, että maamme erityistarpeita sekä erityisasemaa saadaan tuotua muiden NATO-maiden tietoisuuteen. Ja silloin varmasti tulee eteen ongelmia. 

Tulemme varmasti NATO-kokouksissa syrjäytetyksi, jos emme saa edes sanottua omaa kantaamme tai emme uskalla tuoda omia toiveitamme muiden tietoisuuteen. NATO on siis tarkoitettu myös ennaltaehkäisemään Venäjän uhkaa, ja sitten me varmasti kohtaamme toisen asian. Nimittäin sen että meidän maamme kohtalo on melko karu, jos Venäjä sattuu hyökkäämään NATOa vastaan. Ja tässä sitten kohtaamme sen tilanteen, että onko joku joskus kuvitellut että Putin ei voisi hyökätä pohjoisessa eli Pohjois-Norjassa olevia NATO-tukikohtia vastaan Suomen lapin läpi. Eli joka tapauksessa taisteluita käydään maamme alueella. 

Tässä vain mietin sitä, että miten esimerkiksi Venäjä sitten kunnioittaisi maamme koskemattomuutta, jos olisimme puolueettomia. Eli ohjukset varmaan lentävät suoraan maamme ylitse jokaisessa skenaariossa. Mutta ehkä meidän pitäisi sitten lähteä myös suoraan siitä, että jokainen uuden asian oppiminen on jollain tavalla vaikeaa. Me emme ole olleet NATO-maita kovin pitkään. Ja sen takia meilläkin on jotain opeteltavaa, joista yksi tietenkin on ilmeisesti Englannin kieli, jos haluamme osallistua kansainvälisiin harjoituksiin. Tämä asia että olemme NATOn jäseniä oikeuttaa molempia osapuolia vaatimaan toiselta jotain.

Siis se että jos Venäjä nyt yllättäen sattuu hyökkäämään on varmaan suuri uhka. Ja meidän pitää muistaa se, että myöskään NATO ei voi minuutissa mobilisoida 10 000 miestä meidän avuksemme. Samoin NATO varmasti muistaa senkin, miten paljon me olemme NATOa tukeneet, jos NATO n kautta lähetetään vahvistuksia. Ja yllätys hyökkäyksessä shokki efekti on alussa valtavan voimakas. Ja juuri se, että Putin on itsevaltias, jonka ei paljon kritiikistä tarvitse välittää, niin sen takia hän on uhka. Eli periaatteessa mikään ei estä Putinia suorittamasta suuren luokan yllätyshyökkäystä maahamme. 

Jos emme olisi NATOssa, niin miten kovaa Venäjän informaatio- ja hybridioperaatiot olisivat tässä maassa? 

Toinen suuri uhka ovat niin sanotut hybridi operaatiot. Venäjän malli on se, että hybridi-operaatioilla eli informaatio vaikuttamisella, kaasuhanojen sulkemisella, jatkuvilla ilmatilan loukkauksilla sekä erilaisilla sabotaasitoimilla ja muulla kiusaamisella  lähdetään vaikuttamaan ihmisten mielipiteisiin on asia, joka varmasti on erittäin suuri uhka yhteiskuntarauhalle. 

Tuon toiminnan tarkoitus on lisätä yhteiskunnan eriarvoisuutta sekä sitä kautta horjuttaa kohdemaan yhteiskuntarauhaa. Samalla sen tarkoitus on pakottaa hallitukset säätämään lakeja, jotka myötäilevät esimerkiksi Venäjän hallituksen kantaa asioihin. Tuohon operaation malliin kuuluu ikävä kyllä yksittäisiin henkilöihin kohdistettu psyykkinen sekä fyysinen väkivalta. Samoin siihen kuuluu tunnettujen rikollisjärjestöjen värvääminen FSBn kätyreiksi. Vastalahjaksi tuesta FSB lahjoittaa voille toimijoille aseita sekä mahdollisesti turvapaikkoja. 


Me osaamme pelätä, mutta miksi emme tee asialle mitään?



Miksi me vain voivottelemme?

Kun Angela Merkel sanoi pelkäävänsä sitä, että Donald Trump liittoutuu Piilaakson kanssa, niin me tietenkin Euroopassa pelkäämme jäädä pois tästä ICT-alan ohjelmistojen sekä tietenkin myös mikropiirien kehityksestä.  Ja tuolloin voimme kysyä suoraan itseltämme, että miksi emme koskaan tue kehitystä. Eli kenen syytä on se, että innovaatiot ja kannattavat ICT-alan yhtiöt valuvat amerikkalaisten sekä kiinalaisten käsiin? Itse olen sitä mieltä että kenenkään ei tarvitse kieltäytyä miljoonien ostotarjouksista. Mutta jos asenne on se, että ICT-alan innovaattorit ovat jotain lapsellisia ihmisiä, niin uskoisin että he mieluummin sitten matkustavat kohti Piilaaksoa kuin Hakaniemeä. 

Mutta toki me voisimme olla hiukan vähemmän pelokkaita, tai voisimme puhua vähemmän pelosta. Voisimme siis ryhtyä tekemään enemmän sen eteen, että nuo tällä hetkellä erittäin tärkeät innovaatiot voisivat jäädä Eurooppaan, jolloin ne toisivat rahaa eurooppalaisten valtioiden kassaan. Tai sitten voimme jäädä istumaan paikoillemme ja sanoa, että “vanhassa vara parempi”. Sitten kun jossain luodaan tuote, joka on parempi ja halvempi, niin silloin vanhat tuotteet jäävät hyllyyn lepäämään. 

Meillä Suomessa itketään suurta työttömien määrää. Me voimme tietenkin ratkaista työllisyys ongelman 24 tunnissa määräämällä kaikki Suomen työttömät lakaisemaan katuja, mutta tuoko tuollainen työllistäminen oikeasti rahaa valtion kassaan onkin sitten toinen asia. Me voimme kehittää monia erilaisia tapoja työllistää ihmisiä, mutta samalla unohdamme sen, että työllistämisen pitäisi tuoda rahaa valtion kassaan. Me voimme tietenkin myös laittaa työttömät esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta tuo työkyvyttömyyseläke on sitten sellainen asia, että se aiheuttaa lisää menoja valtiolle. 

Joten meillä on kaksiosainen ongelma mikä koskee nimenomaan teollisuutta. Meidän pitäisi saada houkuteltua yrityksiä meidän maahamme. Ja sitten meidän pitäisi saada nuo yritykset kannattamaan. On kaksi tapaa tehdä kannattavaa liiketoimintaa. 

Tapa yksi on se, että valtio ostaa kaikki yhtiön tuotteet. Tuo tapa aiheuttaa loven valtion kassaan.  Ja tapa kaksi on se, että joku muu asiakas kuin valtio ostaa noita tuotteita. Ja sitten tietenkin noiden yritysten pitäisi myös maksaa veroja valtiolle siten, että valtio saa niistä verotuloja enemmän kuin se maksaa yhtiölle. Vain sillä tavalla saadaan aikaan tilanne, jossa valtion kassavajetta voidaan korjata. Yksi startup ei tuota kassavajetta muuta positiiviseksi. 


Startupin kehittäminen suuren luokan enterprise yritykseksi vaatii aikaa, vaivaa sekä osaamista. Ja tuolla matkalla moni asia voi mennä pieleen. Vaikka yritys sitten onnistuisi pääsemään suuren luokan toimijaksi, niin silloin myös voi jokainen asia mennä pieleen. Jos jäädään lepäämään laakereilla, niin silloin usein joku muu kehittää uuden tuottee, joka sitten saa äskeisen markkinajohtajan tuotteet jäämään hyllylle. Ja seuraavaksi suuren luokan toimija voi ajautua suuren luokan konkurssiin. 

Meidän pitäisi luoda Eurooppaan sellainen ilmapiiri, että se kannustaa ihmisiä innovoimaan sekä kehittämään uusia asioita, joita sitten voimme ehkä markkinoida johonkin. Se mitä sitten onnistunut tuote vaatii on se, että sitä joku ehkä voisi ostaa. Me emme voi miellyttää jokaista ihmistä maailmassa. Mutta me voimme luoda tuotteita, joita joku haluaa ostaa. 

Eli miksi me emme kannusta teollisuuttamme innovoimaan uusia asioita. Ilman innovaatioita voimme varmasti jäädä jälkeen sekä USAsta että myös Kiinasta. Kiina toki tietää oman arvonsa, eli tällä viittaan siihen, että uudet mikropiirit vaativat harvinaisia maametalleja eli lantardeja.

Ja Kiina on tällä hetkellä maailman suurin lantardien tuottaja. Tietenkin uudet ICT-alan ratkaisut vaativat pitkälle vietyjä tukiratkaisuja. Eli esimerkiksi laajat kielimallit joita käytetään prosessien ohjaukseen vaativat suuritehoisia tietokoneita. Ja sen takia meille vain pitää rakentaa uusia datakeskuksia. Vaikka yritykset poistaisivat kaikki toimintansa pois pilvipalveluista, niin se ei sitten suoraan poista serveri-infrastruktuurin tarvetta. Eli vaikka yhtiöt siirtävät tietonsa omaan hallintaansa, niin kuitenkin tuo data, tai tieto vaatii niitä palvelimia. Eli palvelinkeskukset pitää silloin asentaa joko yhtiön itsensä omistamiin tiloihin, tai sitten yhtiöiden pitää edelleen jatkaa palvelinkeskusten käyttämistä. 

Mutta tietenkin me pelkäämme Trumpia. Ja yksi syy tuohon pelkoon on ollut se, että hän ilmoittaa maailmalle aikovansa palauttaaa polttomoottoriautot “niille kuuluville paikoille”. Eli hän aikoo jäädyttää esimerkiksi sähköautojen hankkimiseen tarkoitetut tuet. Sekä poistaa Bidenin hallinnon asettamia päästörajoituksia. Ja tuo on sitten aiheuttanut ongelmia esimerkiksi autoteollisuudelle, joka on pyytänyt Trumpia lopettamaan tuon ohjelman. 

Nimittäin autoteollisuus on tehnyt valtavia investointeja myös sähkö- ja hybridiautojen valmistamiseen vaadittavan infrastruktuurin kehittämiseen. Mutta siis jos me sitten haluamme estää ilmastonmuutosta, niin silloin meidän pitäisi poistaa tuo hiili polttoaine-kierrosta. Kun katselemme esimerkiksi sitä, miten ilmeisesti Trumpin valinnan vaikutuksesta on joukko vihreän vedyn tuottamista koskevia hankkeita saatu peruttua, niin silloin kyllä olemme väärällä tiellä. 


Voidakseen tuottaa uusia menestystuotteita pitää yhtiön saada ihmiset kiinnostumaan niistä. 


Siirtyminen polttomoottori autoista sähköautoihin vaatii investointeja. Ja pelkkien sähköautojen lataustolppien asentaminen ei riitä. Kun autoteollisuus valmistaa sähköautoja, niin sen pitää tietenkin varmistaa esimerkiksi akkujen sekä niissä käytettävien materiaalien hankinta. Samoin myös tuotantotiloihin sekä tuotantolinjoilla pitää tehdä sellaisia muutoksia, että ne kykenevät tuottamaan sähköautoja. Siis hybridiautojen tuotanto vaatii myös samoja välineitä ja akkuja kuin sähköautojen tuotanto. 

Samoin uusi akkuteknologia vaatii myös lantardien käyttöä. Ja yksi suurista ongelmista on se, että lantardeja voidaan tuottaa myös Afrikassa. Afrikan maaperässä on valtavasti erilaisia rikkauksia, ja juuri mikropiireihin tarvittavat lantardit ovat yksi syy siihen miksi Venäjä sekä Kiina lisäävät läsnäoloaan Afrikassa. Noiden mineraalien kontrollointi on yksi syistä miksi nuo kaksi maata ovat lisänneet sotilaallista läsnäoloaan Afrikassa. 

Mutta ehkä se ympäristön lämpeneminen on pelkkää haihattelua. Kuitenkin voidaan sanoa, että ympäristön lämpeneminen lisää esimerkiksi haihtumista. Ja NASAn mittausten mukaan esimerkiksi maapallon vesivarat ovat huvenneet erittäin nopeasti. Kun puhutaan siitä mikä tämän aiheuttaa, niin silloin voi syyttävä sormi osoittaa suoraan ilmaston lämpenemiseen. Tuolloin tietenkin esimerkiksi haihtuminen lisääntyy. Mutta ehkä tuokin asia on sellainen, että sitä ei tarvitse kenenkään ajatella. 

Maapallon vesivarojen ehtyminen lisää konfliktien riskiä sekä tietenkin pakolaisten määrää. Eli jotain pitäisi varmaan tehdä. Mutta mitä me sitten voimme tehdä? Siinä vaiheessa kun ilmaston lämpenemistä koskevia päätöksiä tehdään, niin silloin tyydytään siihen, että todetaan kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä pitäisi pudottaa. Siis me varmaan kaikki tiedämme että nuo päästörajat eli suositukset ovat taas kerran olleet pöydällä. Ja taas kerran sitten puuttuvat kaikki keinot sille, miten noita päästöjä sitten alennetaan. 

Toki joidenkin ihmisten mielessä saattaa olla se, että Ukrainan sota loppuu, ja sitten taas lähdetään tuomaan polttoainetta tai sähköä Venäjältä. Näin voidaan tehdä taas kerran niitä paljon puhuttuja lyhytnäköisiä päätöksiä, ja sitoa Eurooppa taas Venäjän toimittamaan energiaan.

Voimme tehdä monia päätöksiä jotka näyttävät paperilla hyvältä. Mutta nuo päätökset sitten varmasti tuottavat myöhemmin vaikeuksia.  Toki me voimme helposti pudottaa oman maamme hiilidioksidipäästöt nollaan siirtämällä koko sähkön tuotantomme venäjälle.  Näin voimme noudattaa perinteikästä mallia, missä ongelmat ulkoistetaan jonnekin muualle, ja sitten taas voimme kehuskella kuinka upeita ratkaisuja olemme tehneet. Toki seuraukset tälle ratkaisulle voivat olla hiukan apeita, eli näin annamme valtiomme Putinin käsiin. Mutta ei kai se ketään haittaa. 


https://scitechdaily.com/nasa-satellites-uncover-alarming-drop-in-global-water-supplies/


keskiviikko 20. marraskuuta 2024

Sama Kiinalaisalus, joka katkoi aikoinaan Viron ja Suomen välisen kaasuputken on taas asialla. Tällä kertaa mukaan lähtivät datakaapelit.


"Kiinalaisalus Yi Peng 3 on viranomaisten kiinnostuksen kohteena kaapelirikkojen takia. Aluksen omistaa Ylen tietojen mukaan kaksi kiinalaismiestä. Kuvakaappaus MarineTraffic-sivustolta. Kuva on vuodelta 2016. Kuva: MarineTraffic / Kuvakaappaus, kuvankäsittely: Aalto Puutio / Yle" (https://yle.fi/a/74-20125826.)

Sama Kiinalaisalus, joka katkoi aikoinaan Viron ja Suomen välisen kaasuputken on taas asialla.  Tällä kertaa mukaan lähtivät datakaapelit, jotka kulkevat Itämeren pohjassa. 

Kuten varmaan jokainen on mediasta lukenut, niin noiden merikaapeleiden katkeaminen on yhdistetty kiinalaisten omistamiin aluksiin. Joten voidaan taas kerran kysyä, että onko kyse sattumasta, kun jo toisen kerran  Kiinalaiset pudottelevat ankkureita meren pohjaan, kohtaan jossa sijaitsee tärkeää infrastruktuuria. Eli tapaus on varmaan paljon samanlainen kuin pari vuotta sitten tapahtunut Suomen ja Viron välisen kaasuputken katkeaminen. Sekä se mikä tapauksesta tekee omituisen, on se, että saman aluksen epäiltiin aikoinaan katkoneen Suomen ja Viron välistä kaasuputkea. 

Mutta voisiko se olla vahinko? Eli katkaistiinko lähetin siksi, että alus siirsi jotain toiseen alukseen? Eli avainkysymys on miksi tuo paikannusdataa lähettävä lähetin katkaistiin, ja miksi alus pudotti ankkurin siihen, missä merenpohjassa oli tuolloin jäljet. Ja olisiko tämä datakaapeleiden katkeamisen syy sama, eli ankkuri pudotettiin väärään kohtaan, ja sitten se on tarttunut datakaapeleihin ja katkonut niitä. 

Tapauksen yhteydessä kiinalainen kauppa-alus oli vetänyt ankkuria meren pohjassa. Ja sen jälkeen oli kiinalaisilta pitänyt nyhtää selityksiä siitä, miten tuo asia on päässyt tapahtumaan. Samanlainen tapaus on sitten taas tapahtunut Itämerellä. Keskusrikospoliisin mukaan jonkun kiinalaisessa omistuksessa olleen aluksen paikannuslaitteet olivat pois päältä, kun alus purjehti Itämerellä, ja taas on kriittistä infrastruktuuria vaurioitettu.  



Yllä: https://yle.fi/a/74-20125826



Kiinnostava yksityiskohta on se, että sama alus on yhdistetty Suomen ja Viron välisen kaasuputken vaurioittamisesta.  Kiinnostavan tästä asiasta tekee se, että kyseisen asian kertoi kiinalainen media. Ja tietenkin tapausta väitettiin vahingoksi. Mutta oliko alus silloin(kin) laskenut ankkurinsa väärään paikkaan, koska siitä piti purkaa, tai siihen piti lastata lastia, jota ei Pietarin satamatyöläisten haluttu näkevän? Joten oliko aluksella yhteyksiä Pohjois-Koreaan? Lisää kiinnostusta on herättänyt sen, että tuon aluksen omistavalla yhtiöllä oli oikeusjuttuja, joissa siltä karhuttiin noin 2400 euron arvoisia saatavia. Eli oliko kyseessä sama alus? 

Eli onko tuo alus ehkä ollut enemmän tai vähemmän pimeästi vuokralla Pohjois-Korealla. Kiinalainen omistaja tietenkin näyttää paremmalta kuin joku Pjonjangin vienti ja tuontiyhtiö. Joten onko tuon aluksen omistanut yhtiö operoinut myös ilman Pekingin lupaa noissa operaatioissa, joissa kieltotavaraa on viety Pohjois-Koreaan sekä ilmeisesti myös Venäjälle. 

Avainkysymys on siinä, että miksi Yi Peng 3-alus sammutti lähettimensä? Ja operoiko tuota alusta kiinalainen vai mahdollisesti pohjois-korealainen miehistö? 

"Nyt kiinnostuksen kohteena oleva Yi Peng 3 on rakennettu vuonna 2001 Etelä-Koreassa. Kiinalaismiesten omistama yhtiö hankki aluksen vuonna 2016. Tuolloin aluksen nimi oli vielä Avra." (https://yle.fi/a/74-20125826)

"Aluksen kiinalaisista omistajista löytyy varsin vähän tietoja julkisista lähteistä. Kaksikon omistama yhtiö Ningbo Yipeng Shipping Co on ollut osapuoli palkkoja koskevassa siviiliriidassa, jota on käsitelty Ningbon merioikeudessa." (https://yle.fi/a/74-20125826)

"Riita liittyi palkkasaataviin, jota laivalla työskennellyt kiinalaismies vaati. Oikeus määräsi yhtiötä maksamaan saatavat sekä korvauksia 19 000 Kiinan Renminbiä eli noin 2500 euroa korvauksia." (https://yle.fi/a/74-20125826). 

Tämä on merkillinen asia. Nimittäin Kiinan oikeusistuin tunnetaan byrokratiasta sekä korruptiosta, joten miten tämä merimies on saanut korvaukset menetetyistä palkoista? 

"Kiinan kaupparekisterin ja julkisten alustietojen mukaan kiinalaismiehet omistavat yhtiöiden välityksellä myös kaksi muuta rahtialusta, eli Yi Peng ja Yi Peng 5:n." (https://yle.fi/a/74-20125826)

"Kiinnostusta Yi Peng 3:n toimintaa kohtaan on lisännyt se, että kiinalaisomisteinen alus oli kiinalaismedian mukaan vastuussa Suomen ja Viron välillä kulkevan Balticconnector-kaasuputken vaurioittamisesta viime lokakuussa." (https://yle.fi/a/74-20125826)

Jos datakaapelin katkaisu ei ole ollut niin sanotusti tahallista, niin miksi kiinalaiset olisivat laskeneet ankkurin, tai heittäneet jotain datakaapelin päälle? Jos kyse ei ole tahallisuudesta, niin tuo alus on saattanut purkaa kieltotavaraa keskellä Itämerta, mahdollisesti Kaliningradista operoivaan yhteysalukseen. Mikäli näin on, niin tapahtuuko tämä salakuljetus Pekingin tieten? Ja miksi tuota kieltotavaraa ei oltu purettu Pietarissa? 



Yllä: https://yle.fi/a/74-20125687

Vai oliko niin, että jotain siirrettiin tuohon kiinalaiseen kauppa-alukseen? Eli oliko tuo "joku" ehkä läppari, jonka kovalevyllä on tietoja, joilla Venäjä voi maksaa tukensa. Ja sitten toinen avainkysymys on se, että onko tuon kiinalaisen aluksen miehistö kiinalaisia, vai operoiko sitä ehkä Pohjois-Korealaisilla miehistö. Jos nuo miehet olivat Pohjois-Koreasta, niin silloin Venäjä on saattanut antaa heille esimerkiksi tietoja lääkkeiden, kemiallisten aseiden tai jopa ydinaseiden valmistuksesta. 

Joten varmaan tähänkin löytyy sellaisia selityksiä, kuin että kiinalaiset korjasivat hajonnutta paikanninta tai muuta sellaista. Kiinalaisaluksen paikannuslähetin oli ollut poissa päältä tuntikausia, joten ehkä tämä toiminta selittäisi myös kaapelirikon. Kysymys on siitä, että onko tuo kaapelien katkominen tahallista vai onko se ehkä vahinko? Jos aluksen paikannuslähetin oli poissa päältä, ja alus on laskenut ankkurinsa, niin silloin tietenkin voi käydä vähän huonosti. 

Eli oliko tuo alus, jonka nimi oli Yi Peng 3 oikeasti tuomassa Venäjälle kiellettyä tavaraa, ja sitten se saattoi olla siirtämässä lastiaan Venäjän merivoimien aluksiin, jotka voivat toki olla niin sanottuja "aavelaivoja". Jos tuon siirron aikana jompikumpi alus on joutunut käyttämään ankkuriaan, niin silloin tietenkin on mahdollista, että alus pudottaa sen vahingossa merikaapeleiden risteykseen. Tässä hypoteesissa kiinalaisalus on ollut tuomassa kieltotavaraa ehkä Kiinasta tai muista BRICS maista, ja sitten lasti on pitänyt jättää Kaliningradiin, josta se toimitetaan edelleen kohti Ukrainaa. 

https://yle.fi/a/74-20125687

https://yle.fi/a/74-20125826

tiistai 19. marraskuuta 2024

Kuka katkoi kaksi merikaapelia Itämeren pohjasta.


Yllä: https://yle.fi/a/74-20125395

Vladimir Putin on reagoinut odotetusti USAn antamaan lupaan iskeä ohjuksin Venäjän alueelle. Hän on ilmoittanut olevansa valmis käyttämään ydinaseita, ja koska noita aseita on varastossa, niin silloin niitä voidaan aina käyttää. Mutta odottiko joku ehkä jotain muuta reaktiota? Eli Putin on ennenkin näyttänyt ydinase korttia. Ja juuri tämä uhkaus on saanut lännen perääntymään. Mutta jos Putin painaa nappia, niin toimivatko hänen ehkä noin 30 vuotta vanhat ohjuksensa? 

Siis ainakin osa SS-18 ohjuksista on valmistettu Neuvostoliiton aikana, ja niiden polttoaine on typpihapon ja hydratsiinin sekoitusta. Eli jos noita polttoaineita ja hapettimia on varastoitu noihin ohjuksiin vuodesta 1992, niin voiko tuollainen ohjus toimia? Siis tietenkin Putinilla on muitakin ohjuksia. Mutta jos Putin painaa nappia, niin silloin tietenkin se muuttaa uhkauksen todeksi. Ja silloin edessä on paljon vaarallisempi tilanne kuin tämä Ukrainan sota. 

Kaksi merikaapelia katkesi, ja syylliseksi epäillään Putinia. Kaapeleita operoivan yhtiön mukaan tuollainen vaurio ei synny ilman ulkoista vaikutusta. Ruotsalaisen asiantuntijan mielestä kaapelit katkesivat vahingossa. Joten mitään hätää ei ilmeisesti ole, eikä Putinia kannata syytellä. Siis merikaapeleiden risteyskohdan tietäminen tekee niiden katkaisemisen helpoksi. Siis katkaiseminen on helppoa jos omistaa oikeat välineet sekä miehet, joilla on taitoa tehdä näitä asioita. 

Joten sitä taustaa vasten voimme osoittaa syyttävällä tai epäilevällä sormella herra Putinia ja hänen merivoimiaan. Mutta kuten tiedämme, niin luulo ei ole tiedon väärti. Kuitenkin kahden merikaapelin katkeaminen samaan aikaan on asia, joka pitää ottaa vakavasti. Ja kuten usein ennenkin, niin voimme kysäistä, että kuinka usein merikaapeleita katkeili ennen Ukrainan sotaa? Eli kuten tiedämme, niin mikään ei ole niin varmaa kuin epävarma. Eikä ketään saa syytellä ennen kuin asioita on tutkittu. 


Yllä: https://yle.fi/a/74-20125624

Kun etsitään syytä esimerkiksi kaapeleiden tahalliselle katkaisemiselle, niin syyksi voisi riittää yksinkertaisesti kiusanteko. Eli halutaan näyttää muille, että mitä vain saadaan tehdä. 

Kun keskustellaan esimerkiksi Nord Stream kaasuputken katkeamisesta Ukrainan sodan alussa, niin nyt on saatu selville, että eräällä Ukrainan kansalaisella on ilmeisesti ollut yhteyksiä tuon kaasuputken räjäyttämiseen. Ja siihen sitten sisältyy sellainen mahdollisuus, että tuo Ukrainan kansalainen olisi voinut ehkä työskennellä Ukrainan hallitukselle. Tai sitten hän on voinut toimia esimerkiksi FSBn toimeksiannosta, eli tuolloin voidaan ajatella kyseessä olevan palkkasoturin, joka tekee näitä asioita rahasta. Siis onhan  entinen seiväshyppääjä Sergei Bubkakin Ukrainan kansalainen, mutta hän mielellään toistelee Venäjän eli Putinin propagandaa. Eli kuka on noiden tekojen takana? Siis toisin sanoen kuka on palkannut nuo ihmiset tekemään asioita, joista voimme katsoa mediasta? 

Kun puhutaan esimerkiksi Nord Streamin katkeamisesta, niin en oikein usko, että tuon teon tehneet henkilöt ovat toimineet omasta aloitteestaan. Ja tietenkin silloin pitää etsiä teon taustavoimia, jotka voivat löytyä melko yllättävältä suunnalta. Eli maailma on outo ja monimutkainen paikka, jossa pelataan peliä siitä, kuka saa sitä johtaa. Esimerkiksi arabimaat eivät katso varmaan kovin pahalla sitä, että Venäjän ja EUn suhteet painuvat jäähän. Jos EUn putkissa ei virtaa Putinin kaasu, niin siellä sitten virtaa sheikkien kaasu ja öljy, eli myös arabimaat tai ainakin öljyn ja maakaasuun viennillä rikastuneet arabimaat varmaan katselevat EUta markkina-alueena, josta viedystä kaasusta ja öljystä voidaan saada paljon rahaa ja vaikutusvaltaa. 


Yllä: https://yle.fi/a/74-20125624

Arabimaat sekä Kiina voivat ajatella hyötyvänsä pitkästä ja verisestä Ukrainan sodasta. Eli arabit näkevät ehkä EUn tulevana öljytuotteiden markkina-alueena. Ja jokainen pisara Putinin öljyä tuo rahaa Kremlin taskuun. Mutta tuo on poissa arabien pankeista. Kiina taas varmaan haluaa mielellään pääsyn Siperian luonnonvaroihin. Ja tuo maa on maailman suurin lantardien eli harvinaisten maametallien tuottajista. Noita metalleja tarvitaan mikropiirien tuottamiseen. Samoin Ukrainan sota kääntää julkisen huomion pois Kiinan sotaharjoituksista Taiwanin edustalla sekä keinotekoisista saarista Etelä-Kiinan merellä, jonka pohjasta löytyneitä öljy- ja kaasuvaroja Kiina hamuaa itselleen. 

Eli jos ajatellaan esimerkiksi kiristämistä polttoaineilla, niin tietenkin me voimme muistella vuoden 1973 öljykriisiä, jolloin OPECiin  eli öljyntuottajamaiden keskusjärjestöön kuuluvat arabimaat vähensivät öljyn tuotantoa, jotta sen avulla saadaan USA lopettamaan sen tuki Israelille. Tuo öljy ja kaasuase on sekä Putinin että arabien käsissä oleva neuvotteluvaltti. Eli voidaanko esimerkiksi EUn energiantarve täyttää nykyisillä ydinvoimalla, uusiutuvilla luonnonvaroilla kuten tuuli, maalämpö sekä aurinkovoima, ja riittääkö Pohjanmeren öljy ja kaasu EUn tarpeisiin. 

Toki Putin on heikoilla esimerkiksi huipputeknologian kohdalla. Uudet mikroprosessorit jotka tukevat esimerkiksi tekoälyä perustuvat pitkälti harvinaisiin maametalleihin eli lantardeihin. Harvinaisten maametallien suurin tuottaja on Kiina, joka voi niiden avulla kiristää länttä. Samoin Kiina varmaan haluaisi pääsyn esimerkiksi Siperian luonnonvaroihin. Tuo asia aiheuttaa tietenkin erittäin monimutkaisia asetelmia. 

Siis Kiina tietää arvonsa sekä Putinin että lännen silmissä. Kiinan etu on tietenkin se, että tiedotusvälineiden huomio on jossain kaukana Ukrainassa. Tuolloin se voi rauhassa harjoitella esimerkiksi Taiwanin edustalla sekä rakennella keinotekoisia saaria jonnekin kauas Etelä-Kiinan merelle. Näin se saisi hallintaansa alueen öljy ja kaasuvarat. 

Kiinan omat tavoitteet ovat myös ilmeisesti tiedossa. Se haluaa suorastaan kiihkeästi saavuttaa sen aseman, mikä Neuvostoliitolla kauan sitten oli, ja tietenkin Kiinan johdolle olisi mieleen se, että Venäjä olisi riippuvainen sen tuottamista varusteista. Joten sen takia Kiina saattaa tukea Putinia, mutta riittääkö tuo tuki oikeasti? 


https://yle.fi/a/74-20125395


https://yle.fi/a/74-20125548


https://yle.fi/a/74-20125624



maanantai 18. marraskuuta 2024

Voitto ja tappio, mitä ne ovat? Ja miten sanktiot vaikuttavat sodan kulkuun ja lopputulokseen?



Voitto ja tappio Ukrainan sodassa ovat retorisia asioita. Moraalinen häviäjä sodassa on Venäjä. Ja se voi vaikuttaa erittäin paljon Venäjän kauppaan länsimaiden kanssa. Vaikka sanktiot purettaisiin, niin silti esimerkiksi tuotteita, joita valmistetaan Venäjällä tai Venäjällä toimivia yhtiöitä saatetaan jatkossakin boikotoida. Samoin jos käy niin, että Ukraina joutuu luovuttamaan huomattavan osan maa-alueestaan tai Putin muuten jatkaa toimiaan, niin se saattaa aiheuttaa sen, että esimerkiksi korkean teknologian kuten kännyköiden, kannettavien tietokoneiden, mikropiirien sekä dronejen myyntiä Venäjälle rajoitetaan jatkossakin, vaikka tietenkin Venäjän asenne on se, että sitä ei voida pakotteiden avulla pakottaa polvilleen. 

Siis Ukraina ei voi miehittää Venäjää, on asia minkä me kaikki tiedämme. Mutta periaatteessa Ukraina voi kuluttaa Venäjän voimia niin paljon, että se ei kykene tehokkaaseen operaatioon. Toisaalta taas Venäjä voi kuluttaa Ukrainan voimia niin paljon, että se ei kykene enää puolustautumaan. Siis voiko kumpikaan osapuoli voittaa sotaa? Tässä tapauksessa sodan voitto tai tappio pitää jollain tavalla määritellä. Eli riittävätkö Venäjän voimat esimerkiksi koko Ukrainan miehittämiseen?  Samalla tietenkin meidän pitää muistella sitäkin, että Trump saattaa vähentää Ukrainan tukemista, mutta hän toki on sanonut tuovansa rauhan Ukrainaan 24 h sisällä virkaan astumisesta. 

Mutta jos hän sitten lähtee tuota rauhaa ja tulitaukoa rakentelemaan, niin se vaatii valmiuksia siihen, että molemmat sodan osapuolet saadaan neuvottelupöytään. Mutta sitten kun puhutaan siitä, miten Ukrainan sodasta kertovat uutiset ovat muuttuneet, niin välillä Venäjän sanotaan häviävän, mutta sitten taas Venäjä voittaa. Eli heiluri heilahtelee edestakaisin. Kuitenkin vaikka Venäjän asevoimat ottavat opikseen tappioistaan, niin se ei välttämättä heijastu suoraan tuohon Ukrainan sotaan tai sen johtoon. 

Vaikka Venäjä nyt sitten miehittäisi Ukrainan, niin tietenkin sen jälkeen voidaan aina muistella Irakia tai Afganistania. Tuolloin tappioita alkoi syntyä sodan loputtua, kun paikallinen vastarinta alkoi systemaattiset terrori-iskut miehittäjiä vastaan. Sama tilanne voi toistua myös Ukrainassa, jos Venäjä miehittää tuon maan. Mutta siis voitto ja tappio, ne ovat merkillisiä asioita. Se kuka voittaa ja millä hinnalla riippuu siitä, että miten Putin ja hänen esikuntansa ovat voiton tai oman asemansa määritelleet. Eli saattaa olla että Putinin tavoite olisi joku ikuinen sota, joka takaa ulkoisen vihollisen minkä avulla hän voi suoraan perustella sensuuria sekä yhteiskunnan sulkemista. 

*******************************************************'

Pelkkä sotakassa ei merkitse kaikkea. Sillä mitä rahalla saa on suurempi merkitys. 


Mikäli puhutaan esimerkiksi valtioiden sotakassoista, eli puolustusbudjeteista, niin pelkkä raha ei merkitse kaikkea. Myös sillä mitä rahalla saa ostettua on merkittävää. Eli kaikille valtioille ei myydä kaikkea, vaikka rahaa olisi. Pakotteiden tarkoitus on estää tiettyjä valtioita ostamasta vapaasti suuria määriä sekä aseita, että kaksikäyttötuotteita, eli tuotteita joita voidaan helposti muuttaa aseiksi. Tietenkin on mahdollista, että noita varusteita salakuljetetaan, mutta se vaatii tietenkin yhteyshenkilöitä, jotka ovat tuotteiden lähtömaan kansalaisia. Se että esimerkiksi Venäjän pankkien maksuliikennettä estetään vaikuttaa siihen, miten noita tuotteita maksellaan. 

Eli saako Venäjän kansalainen eli oligarkki ostaa tukuttain drooneja tavaratalosta käyttäen venäläistä luottokorttia? Toki esimerkiksi MC-jengien jäsenet voivat hakea noita tuotteita kaupasta. Mutta sitten Venäjän pitää antaa heille esimerkiksi aseita. Ja jos droneja ei voida kerralla ostaa tuhansia kappaleita, niin se tietenkin vaikeuttaa niiden laaja-alaista käyttöä. Samoin suurten drone- tai muiden kieltotavaramäärien kuten kannettavien tietokoneiden kuljetus Venäjälle mutkistuu. 

Niitä ei voida suoraan lastata venäläiseen kauppalaivaan, vaan lasti pitää siirtää Venäjän aavelaivoihin jossain aavalla ulapalla. Ja jos sitten tuota dronelastia ei tule perille, niin se merkitsee sitä, että tuo laiva on jäänyt kiinni. Tuo hankintapa on paljon tehottomampi kuin tilata tuotteita suoraan tukusta tai tehtailta. Ja asevoima tarvitsee paljon juuri noita kamikaze-droneja, jotka ovat kertakäyttöisiä. Siis 500-1000 kpl. noita ammus-droneja on melko pieni määrä. Eli se vastaa noin 500-1000 tykin ammusta. Ja kuinka kauan Venäjä ammuskelee 1000 kpl tykinammuksia? 

Olemme varmaan huomanneet, että Venäjää ei saada pakotteiden avulla polvilleen. Venäjän asevoimilla on käytössään laaja salakuljetusjärjestelmä. Mutta samalla  pakotteiden avulla voidaan hiukan vaikeuttaa esimerkiksi mikropiirien hankintaa. Tuolloin noita vientikiellossa olevia tuotteita ei ole niin helppoa hankkia ainakaan suurissa määrissä. Ja tuolloin pitää maksajaksi löytyä muita kuin Venäjän hallitus. Eli pakotteiden avulla voidaan tietenkin estää se, että kiellettyjä tavaroita ei suoraan lastata Venäjän juniin. Samalla voimme osoittaa solidaarisuutta Ukrainalle. Samalla esimerkiksi kannettavien tietokoneiden päivittäminen on ehkä mahdotonta Venäjällä.  

*******************************************************'

Tuolloin Putin varmaan pyrkisi jähmettämään konfliktia. Mutta sitten tietenkin hänen joukkonsa etenevät, ja samalla tehdään valtavia tappioita. Mikään asevoima ei voi tehdä loputtomiin tappioita, mutta sitten varmaan me kaikki olemme huomanneet Kiinan tukevan Venäjää siten, että se toimittaa Venäjälle aseita. Samalla me kuitenkaan emme tiedä, että miten laaja-alaista tukea Putin saa Kiinalta, Pohjois-Korealta sekä Iranilta. Eli tietenkään kukaan ei tuossa kerhossa anna toiselle tukea ilmaiseksi. Eli pelkkä Putinin ystävyys ei ole mikään syy lähettää yhtään mitään Venäjälle. Kiinan halu kohota Neuvostoliiton manttelinperijäksi on myös hyvin tunnettua. Samoin Kiina varmaan haluaa päästä myös käsiksi Siperian luonnonvaroihin.  

Samoin myös Suomessa on ihmisiä joiden mielestä kauppaa Venäjän kanssa olisi harkittava. Tai olisi varauduttava siihen, että Venäjän kauppa normalisoituisi. Venäjä oli ennen Ukrainan sotaa loistava business-ympäristö, jos yrittäjällä sattui olemaan oikeita suhteita. Kauppa Venäjän kanssa tulee ehkä joskus eteen, mutta tällä hetkellä meidän on myös pohdittava sitä, että mikä on tuon kaupan hinta? Siis me suomalaiset olemme NATO-maan kansalaisia. Samalla olemme osa globaalia toimintaympäristöä, ja jos lähdemme tuomaan ja viemään tavaroita Venäjälle entiseen tapaan, niin se on ikävä kyllä imagokysymys. Eli haluammeko me tukea Putinin hallintoa? Mikäli me laskemme väärin, niin on vaarana, että tuotteemme joutuvat boikottiin. 

Se että me olemme tottuneet pitämään liike-elämän erillään politiikasta on asia, joka on tähän asti dominoinut ajatteluamme. Mutta Venäjällä kaikki asiat ovat poliittisia. Venäjää emme saa pakotteilla polvilleen. Samalla kuitenkin pakotteiden avulla voimme osoittaa, että emme hyväksy Vladimir Putinin tapaa toimia. Ja jos esimerkiksi mikropiirien vientiä Venäjälle onnistutaan rajoittamaan, niin se estää ehkä Venäjää rakentamasta kaikkein kuolettavimpia aseita. Toki Venäjän asevoimien tukena on mittava salakuljetus verkosto, mutta kuitenkin pakotteiden avulla noiden kiellettyjen tuotteiden hankintaa voidaan hiukan  vaikeuttaa. Eli tuolloin noita tuotteita ei ainakaan lastata suoraan venäjälle meneviin juniin tai laivoihin Helsingin rautatieasemalla. 


Voiko Ukrainaan tulla rauha?



Kun USA antaa Ukrainalle luvan käyttää pitkän matkan ohjuksia myös Venäjällä olevia kohteita vastaan, niin se tietenkin vapauttaa Ukrainan kädet. Mutta ongelma on siinä, että Putin saattaa reagoida odottamattomalla tavalla. Tai sitten hän vain istuu ja odottaa. Mutta me kaikki tiedämme, että tämä lupa iskeä Venäjän lentokentille saattaa muuttaa ainakin jotain sodassa. 

Se muuttaa sen, että ainakin ukrainan rajan läheisyyteen, mutta Venäjän puolelle sijoitettuihin tukikohtiin tai joukkojen keskittymiin voidaan iskeä voi ainakin vaikuttaa joukkojen mielialaan, ja tietenkin kyseessä on psykologinen toimenpide. Samoin se saattaa vaikuttaa esimerkiksi Venäjän helikopterien kykyyn tukea toimintaa. Nuo välineet eivät lennä mistään Murmanskin tukikohdista, vaan niitä operoidaan usein melko läheltä rintamaa. 

Se miten Venäjä tähän vastaa on taas toinen kysymys. Sitä miten Putin tähän reagoi ei voida ennustaa. Mutta uskaltaako Putin vastata ydinasein? Se että Venäjä iski erittäin suurella voimalla ympäri Ukrainaa sai aikaan sen, että tuo lupa noiden aseiden käyttöön on annettu. 

USAn seuraava presidentti Donald Trump on sanonut, että hän lopettaa Ukrainan sodan 24 tunnissa, mutta miten hän sen aikoo tehdä on sitten toinen asia. Uskoisin että Bidenin hallinto ei tuota lupaa käyttää amerikkalaisia ohjuksia antanut ilman, että sen edustajat neuvottelivat asiasta Trumpin kanssa. 

Jos Trump aikoo neuvotella Ukrainan ja EUn yli Putinin kanssa, niin silloin kyseessä on sanelu rauha. Pahimmillaan kohtaamme uuden version legendaarisesta Chamberlain-Hitler sopimuksesta, eli Münchenin sopimuksesta, jossa Iso-Britannia sopi Tshekkoslovakian kohtalosta ohi Tshekkoslovakian hallituksen vuonna 1938. Tuolloin Chamberlain lupasi Sudeettialueiden liittämisestä Saksaan, mutta sitten Hitler päätti miehittää koko Tshekkoslovakian vuoden 1939 alussa. 


Eli mikä estää Putinia tekemästä samaa?


Yksi syy tuohon Ukrainan sotaan saattaa löytyä Venäjällä puhjenneista mielenosoituksista, joissa vaadittiin Putinin eroa. Nuo mielenosoitukset kukistettiin, mutta Venäjällä epävarmuus jäi kytemään, eli uusien mielenosoitusten puhkeamista alettiin pelätä sekä Kremlissä että erityisesti Putinin työhuoneessa. Putin saattoi pelätä sitä, että sisäministeriön joukot eivät enää olisi uskollisia, vaikka ne on sidottu Putinin hallintoon väkivallan avulla. Noiden joukkojen jäsenet pelkäävät aiheesta kostoa, joten heidän ainoa toivonsa on se, että Putin jatkaa mahdollisimman pitkään Venäjän presidenttinä ja myöntää alaisilleen armahduksia. Mutta liika on aina liikaa. 

Joten Putin tarvitsi ulkopuolista vihollista, jotta hänen ei tarvinnut vastata kysymyksiin siitä, miten suuria protesteja tarvitaan, jotta hän eroaisi. Toki massiivinen propaganda leimasi nuo mielenosoittajat sekä Putinin muut vastustajat länsimaiden agenteiksi, mutta aina oli vaara siitä, että esimerkiksi Duuma vaatisi Putinin eroa. Vaikka Putinin “Yhtenäinen Venäjä puolueella” on enemmistö Duuman molemmissa kamareissa, niin kuitenkin on aina pieni mahdollisuus, että nuo edustajat voisivat äänestää “Vladimir Suuren” pois virastaan, ja silloin hän voisi joutua komentamaan asevoimat parlamenttiin. Tuossa tilanteessa voi aina käydä niin, että joku kieltäytyy tottelemasta. Joten parasta oli se, että saadaan aikaan sota, jolla ihmisten katseet saadaan käännettyä pois kiusallisista asioista. 

Putin kehitteli tietenkin upean mallin siitä, miten sotaa saadaan pitkitettyä. Hän siis vaati Ukrainan aseistariisuntaa juuri kun esimerkiksi hänen maasta polkaisemissaan tasavalloissa oli menossa kovan luokan väkivaltakierre. Eli mikään maa ei tuossa tilanteessa voi demilitarisoitua. Toki Putin varmasti noudatti Venäjän lakia, joka kieltää hyökkäyssodan.

Hänen antamastaan käskystä Mustanmeren rannalle perustettiin kolme tasavaltaa, Krim, Luhansk ja Donetsk, jotka sitten kutsuivat Putinin apuun, kun ensin oli tarpeeksi rähjätty sekä ammuskeltu  ja saman tien nuo kolme aluetta liittyvät Venäjään. Näin Putin saattoi estää öljyn ja kaasun toimitukset Eurooppaan sekä tietenkin hänen mielessään kävi ehkä myös se, että hän sitoisi Euroopan tiukemmin Venäjältä ostettuun energiaan. 

Ukrainan ongelma on siinä, että Venäjä kertoo varmaan mielellään propagandassaan tarinoita urheista miehistään, ja joka tapauksessa esimerkiksi Krimillä sekä Krimin ja Venäjän välisellä alueella kytee uuden sodan siemen. Nuo alueet kuuluvat kansainvälisen oikeuden mukaan Ukrainalle, mutta samaan aikaan kuitenkin Venäjä pitää niitä itselleen kuuluvina. Ja tällaisesta asetelmasta ei koskaan ole seurannut mitään hyvää. Putin varmasti haluaa revanssia, ja hänen asenteensa on se, että muuta kuin hänen esittämiään malleja ei voida hyväksyä. 


Ukrainan demilitarisointi taas luo tilanteen, jossa Putin voi miehittää maan aivan helposti. Venäjän johto on hokenut sitä, kuinka natsit hallitsevat Ukrainaa, ja juuri tällaisella kielenkäytöllä Kreml on ankkuroinut Venäjän sotaan, joka on maksanut sille todella paljon. Mutta Venäjä ei ole samanlainen valtio kuin Suomi. Se ei tule välittämään edes suurista tappioista. Ja sota tarjoaa Putinille loistavan tavan kääntää huomio pois sisäpolitiikasta sekä korruptiosta. Ja tietenkin Putinin vastaisia mielipiteitä esittäneet henkilöt on helppo tapattaa Ukrainan armeijalla. 

Mutta samalla me ehkä unohdamme sen, että Venäjällä kaikkia mahdollisia asioita kaunistellaan. Eli jos Venäjä on vallannut neliökilometrin maata Ukrainassa, niin sitä asiaa mainostetaan voittona. Tuolloin ei tietenkään mainita Venäjän joukkojen tappioita, jotka saattavat olla tähtitieteellisiä. Siis kyseessä on kulutus sota. Venäjän eteneminen on hidasta, mutta samalla se kokee tappioita, joita mikään muu asevoima ei voisi ehkä edes ajatella kokevansa.

Siis Ukrainan ongelma on siinä, että sillä on rajallinen määrä miehiä, ja tietenkin myös kotirintama vaatii joukkoja, jotka voivat varmistaa ettei esimerkiksi agentteja tai desantteja pudoteta omien linjojen taakse. Samoin pitää myös varautua esimerkiksi maahanlasku-operaatioihin. Mutta siis kun Venäjä iskee, niin sen tarkoitus lienee se, että Venäjä yrittää saada Ukrainan varusteet loppumaan, mutta samalla se menettää valtavasti omia miehiä sekä varusteita. Joten voidaan sanoa että Ukrainassa on menossa kilpailu siitä, kumpi hajottaa enemmän toisen varusteita.

Jos tätä tilannetta verrataan esimerkiksi Ukrainan tilanteeseen hyökkäyksen alussa, niin silloin me unohdamme että Venäjällä oli käytössään tuolloin paljon sota-aluksia, joista ainakin risteilijä Moskva ja sukellusveneet sekä korvetit kykenivät ampumaan ohjuksin Mustanmeren rannikkoa. Mutta myöhemmin Mustanmeren laivaston toimintakyky on laskenut upotettujen alusten ja muiden tappioiden myötä. Sanotaan että Venäjä rakentaa uusia sota-aluksia jossain Murmanskissa, mutta jos noita aluksia ei saada Mustallemerelle tai niiden ohjukset eivät sinne kanna, niin noista aluksista on varsin vähän hyötyä Venäjälle. 

Samoin Mustanmeren rannikon menetys joka koskee aluetta Krimin ja Venäjän välissä laskee laivaston tehokkuutta. Kun Venäjä valloitti alueita, niin se osoitti samalla, ettei Venäjän esikunnassa välitetä omista eikä vihollisista. Kukaan ei tuolloin edes kuvitellut että Venäjä voisi käyttää sellaista taktiikkaa, missä sotilaan komennetaan hyökkäykseen, ja sitten maasto heidän takanaan miinoitetaan. Venäjän iskut esimerkiksi voima-asemia vastaan ovat osoitus siitä, miten kiivaasti Venäjä hakee ratkaisua. Sota on Kremlin johdolle tilaisuus kääntää ihmisten huomio pois jokapäiväisestä elämästä. 


Innovaatiolle pitää altistua.



Kun puhutaan siitä miten esimerkiksi etätyö vaikuttaa vaikkapa ICT-alan innovaatioihin, niin silloin meidän pitää ensin kartoittaa muutamia asioita. Ja yksi noista asioista on tietenkin se, että kuinka paljon missäkin yrityksessä oikeasti innovoidaan? Eli kuinka paljon missäkin yhtiössä aikaa käytetään uuden mallin tai uuden tuotteen luomiseen? Etätyö voi tappaa innovaation, mutta innovaation voi tappaa monella muullakin tavalla kuin vain tekemällä etätyötä jossain kopissa, joka voi olla oma asunto tai joku vene jossain kaukaisella järvellä.

Mikäli kukaan ei halua jakaa innovaatioita on aivan sama, että missä vietämme aikaamme tai työpäivää. Innovaation syntyyn vaikuttaa se, että voimmeko tai haluammeko jakaa innovaatioon liittyviä ajatuksia sekä ideoita muille. Tällä tarkoitan sitä, että meillä pitää olla yhtiössä tai muussa yhteisössä sellainen ilmapiiri, että ihmiset voivat tuoda innovaatioitaan muiden tietoon. Mutta siis samalla muilla organisaatioon kuuluvilla pitää olla valmius kuunnella noita ajatuksia. Tämä koskee sekä muita esityksen esittäjän arvoisia henkilöitä, että myös hänen ja muiden esimiehiä. 

Eli innovaatiolle pitää altistua, ja jos haluamme hyödyntää innovaatioita, niin meillä pitää olla sellainen maaperä, että niitä halutaan tuoda esimerkiksi viikkopalaveriin. Paras tapa tappaa innovaatio on olla kuuntelematta ihmistä, joka haluaa omia ajatuksiaan palaveriin, ja sitten tietenkin tuota henkilöä voidaan vielä pilkata tuosta asiasta. Eli kun joku tuo jonkun uuden asian työryhmän palaveriin, niin työkaverit voivat katsoa häntä säälien, sekä peittää suutaan kun toinen esittelee ehkä ensimmäisen oman ajatuksensa koko yhteisössä. 

Samoin jos joku ajattelee että innovaatioita on parempi kehitellä omana vapaa-aikana, koska silloin siitä saisi paremmat rahat, niin se on yhtiön kannalta huono asia. Siis jos joku haluaa istua vapaa-aikanaan keittiön pöydän ääressä rakentamassa uutta konetta tai toimintamallia, niin se on tietenkin täysin tuon henkilön oma asia. 

Se asenne, että “vanhassa on vara parempi” on takuuvarmasti sellaisten johtajien tapa toimia, jotka haluavat vaalia perinteistä johtajuutta. Kun kaikkien asioiden annetaan mennä ikään kuin vanhaan hyvään tapaan, niin silloin olemme tilanteessa, jossa kukaan ei varmasti koskaan epäonnistu. Mutta sitten samalla muut ajavat helposti meidän ohitsemme uusien tuotteiden kehityksessä. Toki voimme luottaa siihen, että tuotteitamme suojaa patenttien kilpi, jolla tuotteiden jäljentäminen kielletään. Mutta patentti ei kiellä kehittämästä vastaavia tuotteita, joiden ratkaisut perustuvat uusiin teknologioihin, joita patentti ei suojele.

Siis toisin sanottuna voimme olla varmoja siitä, että ennemmin tai myöhemmin joku keksii tuotteen, jolla meidän tuotteidemme patentit kierretään. Mikäli emme kykene vastaamaan tuolloin haasteeseen, niin olemme silloin todella pahassa pulassa. Toinen asia on sitten se, että vaikka kukaan ei kehittelisi kilpailevaa tuotetta, niin yllättävän nopeasti kohtaamme tilanteen, missä markkinat tukkeutuvat. Eli kaikilla on tuota tuotetta, joten miksi he haluavat sitä päivittää? Siis asiakkaan kannalta tuotteen päivittäminen on rahaa tai vähintään aikaa vievää työtä.

Mutta toisaalta tuotteen valmistajan kannalta tuo päivittäminen on elämän sekä kuoleman kysymys. Kun luodaan uusia asioita markkinoille, niin silloin pitää muistaa tehdä niin sanottu asiakkuus analyysi, eli kysytään mitä varten joku ihminen ostaa meidän tuotteitamme? Ja sitten kannattaa miettiä, että kuka tuota tuotetta oikeasti käyttää? Kun muistelemme esimerkiksi Suosikkia, siis lehteä joka kaatui puutteellisen asiakasanalyysin takia, niin meidän pitää kysyä että miksi tuo asiakasanalyysi meni pieleen?

 Kyse ei ollut siitä että tuo analyysi olisi tehty väärin, vaan siitä että asiakasanalyysi oli jätetty puolitiehen. Oli selvitetty millainen asiakas ostaa tuota lehteä. Mutta oli unohdettu kysyä että kenelle tuo mies tai nainen oikeasti ostaa kyseistä lehteä. Eli unohdettiin että tuollainen tuote on yleensä lahja. Se että ostaja on joku 50-vuotias mies tai nainen ei kerro sitä, miksi tuotetta halutaan ostaa. Tuotteen käyttäjä voi olla joku muu kuin se, joka sitä ostaa. Ja juuri sen takia asiakas tutkimusta ei voida tehdä suoraan seuraamalla ostoksia konenäön avulla. Tällä tarkoitan nimenomaan lelujen ostamista. Lelujen maksaja on usein aikuinen, mutta niiden käyttäjä on lapsi. 

Kun puhutaan markkinoinnista ja innovaatioista, niin tietenkin meidän pitää muistella sitä, että millainen innovointi kokouksen pitäisi olla. Ja sitten ymmärtää se, että ero sen todellisuuden ja ideaalisen, sekä valitettavan usein myös teoreettiseksi jäävän mallin välillä voi olla hyvin suuri. Pahimmassa tapauksessa innovointi palaverit ovat tilaisuuksia joiden pitäminen voi jäädä pelkästään teoreettiseksi. Eli “emme ole tuotekehitysryhmä” on kommentti, jolla voidaan innovaatio poistaa päiväkirjasta. Toisaalta tällaiset palaverit voivat olla tilaisuuksia joissa huudetaan kurkku suorana toisten päälle. Tai sitten palaveri ei ehkä koskaan toteudu, koska se vie huomattavasti tärkeää työaikaa. 

Tuotekehitystä käsittelevä palaveri on aina paikka jossa voidaan tuoda omia ajatuksia esille. Mutta miten sitten tuota ajatusta lähdetään kehittämään? Eli työnnetäänkö noissa mahdollisissa palavereissa tuotetut ideat suoraan roskakoriin, ja katsovatko yhtiön päätöksentekijät noita malleja ollenkaan? Jos niitä ei katsota ennen hylkäämistä, niin silloin nuo palaverit ovat täysin turhia. 

Usein yhtiöissä on sellainen toimintamalli, että pari miestä ideoi uusia asioita. Mutta sitten kun niistä ei tule mitään, niin silloin nuo ihmiset jättävät yhtiön. Tai sitten he siirtyvät muihin tehtäviin. Tuolloin ei sitten enää varmasti tule uusia innovaatioita.  


Pieni suuri ongelma nimeltään Elon Musk.

Elon Muskin asema DOGE viraston johtajana on ongelmallinen. Tuo miljardeja erilaisilla näyttävillä projekteilla tehnyt liike-elämän supersan...