Miksi me vain voivottelemme?
Kun Angela Merkel sanoi pelkäävänsä sitä, että Donald Trump liittoutuu Piilaakson kanssa, niin me tietenkin Euroopassa pelkäämme jäädä pois tästä ICT-alan ohjelmistojen sekä tietenkin myös mikropiirien kehityksestä. Ja tuolloin voimme kysyä suoraan itseltämme, että miksi emme koskaan tue kehitystä. Eli kenen syytä on se, että innovaatiot ja kannattavat ICT-alan yhtiöt valuvat amerikkalaisten sekä kiinalaisten käsiin? Itse olen sitä mieltä että kenenkään ei tarvitse kieltäytyä miljoonien ostotarjouksista. Mutta jos asenne on se, että ICT-alan innovaattorit ovat jotain lapsellisia ihmisiä, niin uskoisin että he mieluummin sitten matkustavat kohti Piilaaksoa kuin Hakaniemeä.
Mutta toki me voisimme olla hiukan vähemmän pelokkaita, tai voisimme puhua vähemmän pelosta. Voisimme siis ryhtyä tekemään enemmän sen eteen, että nuo tällä hetkellä erittäin tärkeät innovaatiot voisivat jäädä Eurooppaan, jolloin ne toisivat rahaa eurooppalaisten valtioiden kassaan. Tai sitten voimme jäädä istumaan paikoillemme ja sanoa, että “vanhassa vara parempi”. Sitten kun jossain luodaan tuote, joka on parempi ja halvempi, niin silloin vanhat tuotteet jäävät hyllyyn lepäämään.
Meillä Suomessa itketään suurta työttömien määrää. Me voimme tietenkin ratkaista työllisyys ongelman 24 tunnissa määräämällä kaikki Suomen työttömät lakaisemaan katuja, mutta tuoko tuollainen työllistäminen oikeasti rahaa valtion kassaan onkin sitten toinen asia. Me voimme kehittää monia erilaisia tapoja työllistää ihmisiä, mutta samalla unohdamme sen, että työllistämisen pitäisi tuoda rahaa valtion kassaan. Me voimme tietenkin myös laittaa työttömät esimerkiksi työkyvyttömyyseläkkeelle, mutta tuo työkyvyttömyyseläke on sitten sellainen asia, että se aiheuttaa lisää menoja valtiolle.
Joten meillä on kaksiosainen ongelma mikä koskee nimenomaan teollisuutta. Meidän pitäisi saada houkuteltua yrityksiä meidän maahamme. Ja sitten meidän pitäisi saada nuo yritykset kannattamaan. On kaksi tapaa tehdä kannattavaa liiketoimintaa.
Tapa yksi on se, että valtio ostaa kaikki yhtiön tuotteet. Tuo tapa aiheuttaa loven valtion kassaan. Ja tapa kaksi on se, että joku muu asiakas kuin valtio ostaa noita tuotteita. Ja sitten tietenkin noiden yritysten pitäisi myös maksaa veroja valtiolle siten, että valtio saa niistä verotuloja enemmän kuin se maksaa yhtiölle. Vain sillä tavalla saadaan aikaan tilanne, jossa valtion kassavajetta voidaan korjata. Yksi startup ei tuota kassavajetta muuta positiiviseksi.
Startupin kehittäminen suuren luokan enterprise yritykseksi vaatii aikaa, vaivaa sekä osaamista. Ja tuolla matkalla moni asia voi mennä pieleen. Vaikka yritys sitten onnistuisi pääsemään suuren luokan toimijaksi, niin silloin myös voi jokainen asia mennä pieleen. Jos jäädään lepäämään laakereilla, niin silloin usein joku muu kehittää uuden tuottee, joka sitten saa äskeisen markkinajohtajan tuotteet jäämään hyllylle. Ja seuraavaksi suuren luokan toimija voi ajautua suuren luokan konkurssiin.
Meidän pitäisi luoda Eurooppaan sellainen ilmapiiri, että se kannustaa ihmisiä innovoimaan sekä kehittämään uusia asioita, joita sitten voimme ehkä markkinoida johonkin. Se mitä sitten onnistunut tuote vaatii on se, että sitä joku ehkä voisi ostaa. Me emme voi miellyttää jokaista ihmistä maailmassa. Mutta me voimme luoda tuotteita, joita joku haluaa ostaa.
Eli miksi me emme kannusta teollisuuttamme innovoimaan uusia asioita. Ilman innovaatioita voimme varmasti jäädä jälkeen sekä USAsta että myös Kiinasta. Kiina toki tietää oman arvonsa, eli tällä viittaan siihen, että uudet mikropiirit vaativat harvinaisia maametalleja eli lantardeja.
Ja Kiina on tällä hetkellä maailman suurin lantardien tuottaja. Tietenkin uudet ICT-alan ratkaisut vaativat pitkälle vietyjä tukiratkaisuja. Eli esimerkiksi laajat kielimallit joita käytetään prosessien ohjaukseen vaativat suuritehoisia tietokoneita. Ja sen takia meille vain pitää rakentaa uusia datakeskuksia. Vaikka yritykset poistaisivat kaikki toimintansa pois pilvipalveluista, niin se ei sitten suoraan poista serveri-infrastruktuurin tarvetta. Eli vaikka yhtiöt siirtävät tietonsa omaan hallintaansa, niin kuitenkin tuo data, tai tieto vaatii niitä palvelimia. Eli palvelinkeskukset pitää silloin asentaa joko yhtiön itsensä omistamiin tiloihin, tai sitten yhtiöiden pitää edelleen jatkaa palvelinkeskusten käyttämistä.
Mutta tietenkin me pelkäämme Trumpia. Ja yksi syy tuohon pelkoon on ollut se, että hän ilmoittaa maailmalle aikovansa palauttaaa polttomoottoriautot “niille kuuluville paikoille”. Eli hän aikoo jäädyttää esimerkiksi sähköautojen hankkimiseen tarkoitetut tuet. Sekä poistaa Bidenin hallinnon asettamia päästörajoituksia. Ja tuo on sitten aiheuttanut ongelmia esimerkiksi autoteollisuudelle, joka on pyytänyt Trumpia lopettamaan tuon ohjelman.
Nimittäin autoteollisuus on tehnyt valtavia investointeja myös sähkö- ja hybridiautojen valmistamiseen vaadittavan infrastruktuurin kehittämiseen. Mutta siis jos me sitten haluamme estää ilmastonmuutosta, niin silloin meidän pitäisi poistaa tuo hiili polttoaine-kierrosta. Kun katselemme esimerkiksi sitä, miten ilmeisesti Trumpin valinnan vaikutuksesta on joukko vihreän vedyn tuottamista koskevia hankkeita saatu peruttua, niin silloin kyllä olemme väärällä tiellä.
Voidakseen tuottaa uusia menestystuotteita pitää yhtiön saada ihmiset kiinnostumaan niistä.
Siirtyminen polttomoottori autoista sähköautoihin vaatii investointeja. Ja pelkkien sähköautojen lataustolppien asentaminen ei riitä. Kun autoteollisuus valmistaa sähköautoja, niin sen pitää tietenkin varmistaa esimerkiksi akkujen sekä niissä käytettävien materiaalien hankinta. Samoin myös tuotantotiloihin sekä tuotantolinjoilla pitää tehdä sellaisia muutoksia, että ne kykenevät tuottamaan sähköautoja. Siis hybridiautojen tuotanto vaatii myös samoja välineitä ja akkuja kuin sähköautojen tuotanto.
Samoin uusi akkuteknologia vaatii myös lantardien käyttöä. Ja yksi suurista ongelmista on se, että lantardeja voidaan tuottaa myös Afrikassa. Afrikan maaperässä on valtavasti erilaisia rikkauksia, ja juuri mikropiireihin tarvittavat lantardit ovat yksi syy siihen miksi Venäjä sekä Kiina lisäävät läsnäoloaan Afrikassa. Noiden mineraalien kontrollointi on yksi syistä miksi nuo kaksi maata ovat lisänneet sotilaallista läsnäoloaan Afrikassa.
Mutta ehkä se ympäristön lämpeneminen on pelkkää haihattelua. Kuitenkin voidaan sanoa, että ympäristön lämpeneminen lisää esimerkiksi haihtumista. Ja NASAn mittausten mukaan esimerkiksi maapallon vesivarat ovat huvenneet erittäin nopeasti. Kun puhutaan siitä mikä tämän aiheuttaa, niin silloin voi syyttävä sormi osoittaa suoraan ilmaston lämpenemiseen. Tuolloin tietenkin esimerkiksi haihtuminen lisääntyy. Mutta ehkä tuokin asia on sellainen, että sitä ei tarvitse kenenkään ajatella.
Maapallon vesivarojen ehtyminen lisää konfliktien riskiä sekä tietenkin pakolaisten määrää. Eli jotain pitäisi varmaan tehdä. Mutta mitä me sitten voimme tehdä? Siinä vaiheessa kun ilmaston lämpenemistä koskevia päätöksiä tehdään, niin silloin tyydytään siihen, että todetaan kuinka paljon hiilidioksidipäästöjä pitäisi pudottaa. Siis me varmaan kaikki tiedämme että nuo päästörajat eli suositukset ovat taas kerran olleet pöydällä. Ja taas kerran sitten puuttuvat kaikki keinot sille, miten noita päästöjä sitten alennetaan.
Toki joidenkin ihmisten mielessä saattaa olla se, että Ukrainan sota loppuu, ja sitten taas lähdetään tuomaan polttoainetta tai sähköä Venäjältä. Näin voidaan tehdä taas kerran niitä paljon puhuttuja lyhytnäköisiä päätöksiä, ja sitoa Eurooppa taas Venäjän toimittamaan energiaan.
Voimme tehdä monia päätöksiä jotka näyttävät paperilla hyvältä. Mutta nuo päätökset sitten varmasti tuottavat myöhemmin vaikeuksia. Toki me voimme helposti pudottaa oman maamme hiilidioksidipäästöt nollaan siirtämällä koko sähkön tuotantomme venäjälle. Näin voimme noudattaa perinteikästä mallia, missä ongelmat ulkoistetaan jonnekin muualle, ja sitten taas voimme kehuskella kuinka upeita ratkaisuja olemme tehneet. Toki seuraukset tälle ratkaisulle voivat olla hiukan apeita, eli näin annamme valtiomme Putinin käsiin. Mutta ei kai se ketään haittaa.
https://scitechdaily.com/nasa-satellites-uncover-alarming-drop-in-global-water-supplies/
Kommentit
Lähetä kommentti