Siirry pääsisältöön

Työpaikan johdon asemasta alaiseen nähden

 

.



Työpaikan johdon asemasta alaiseen nähden


Työpaikan eli yhtiön johdon tehtävä on maksimoida yrityksen tai oikeastaan yrityksen omistajien etu, ja siinä sitten on pääasiallisena mittarina yhtiön tuottama tulos. Vain positiivisen kassavirran määrä ratkaisee sen, että tuleeko henkilö valituksi seuraavalle kaudelle yhtiön johtoon. Siis työpaikan tarkoitus on tuoda voittoa tai muuta etua yhtiölle, jossa se sijaitsee, ja jos työpaikka ei tätä ehto täytä, niin silloin sen voi lakkauttaa. 

Eli työ ei ole itsetarkoitus, vaan sen tarkoitus on tuoda rahaa yritykselle ja tuota rahaa sitten jaetaan yhtiön omistajille. Jos ajatellaan sitä että laman aikaan yhtiöstä siivotaan ne työntekijät, jotka eivät ole sille tärkeitä, tai että jotka ovat muuten ikäviä tapauksia, niin yksi osa noista vähennettävistä on niitä niin sanottuja “vastarannan kiiskiä”, joiden mielestä yhtiön johtoa ei tarvitse kuunnella, tai jolla on aina jotain muita asioita kuin siinä yhtiössä olevia töitä hoidettavana. 

Yhtiössä ei kaivata “jarrumiehiä” vaan niitä jotka tuovat lisää dynaamisuutta työntekoon. Jos dynaaminen työnteko ei sovi alaiselle, niin silloin esimies joko opastaa alaistaan omaksumaan dynaamisen mallin. Ja jos opastaminen ei tuo haluttua vaikutusta, niin yhtiön etu voi vaatia silloin vastarannan kiiskien erottamista. 

Kun henkilölle maksetaan palkkaa jonkun yhtiön taholta, niin yhtiöllä on oikeus olettaa, että tuo aika on varattu sen antamien tehtävien hoitoon. Siis silloin ei tehdä muita asioita kuin niitä jotka sattuvat kuulumaan oman työpaikan antamiin tehtäviin. Jos aikaa menee johonkin muuhun toimintaan, niin silloin työnantaja saa ilmoittaa hakevansa uutta henkilöä noihin tehtäviin. Jos alainen ei mukaudu uusiin menetelmiin, niin hän saa lähteä, ja sen takia esimerkiksi ATK-taidot ovat todella tärkeä osa nykyaikaista työelämää. 

Nykyään työtä tehdään itsenäisemmin sekä samalla myös työntekijän vastuu omasta työstään lisääntyy. Samoin tehtäviä annetaan jatkuvasti enemmän ATK:n välityksellä, joten sen takia noita taitoja vain pitää kyetä kehittämään, tai putoaa pois kelkasta. 

Työpaikka ei ole siis enää sitä, että sinne tullaan juomaan kahvia, pelaamaan tetristä, tai muuten rauhoittumaan, vaan joka tapauksessa jos työ ei suju, niin hyvin nopeasti sellainen henkilö saa ilmoituksen siitä, että hänen kannattaa ottaa yhteyttä työvoimatoimistoon. Työelämän tehostaminen näkyy siinä että liiketoiminta yksipuolistuu, mikä taas tarkoittaa sitä että keskitytään siihen, mikä on kaikkein paras puoli omassa osaamisessa. Eli nykyään tuotantoyhtiöt sekä tuotteita kehittävät yhtiöt ovat oikeastaan kaksi aivan eri asiaa, ja niiden työntekijät eivät ehkä sitten edes tiedä työskentelevänsä samassa yhtiössä. 

Työnantajan tehtävä on maksaa työntekijälle palkkaa, mutta työntekijällä on velvollisuus tehdä työnsä kunnolla, eikä jatkuvasti nurista siitä, miten aina ennen on ollut tapana tehdä asiat. Työnjohtajien velvollisuus on katsoa että henkilö tekee töitä sekä noudattaa muutenkin sovittuja sääntöjä, eikä heidän velvollisuutensa ole kuunnella sitä, mitä esimerkiksi jossain muussa yhtiössä on joskus tehty. 

Työntekijä on tullessaan johonkin työpaikkaan velvollinen tekemään työt kuten juuri siinä paikassa tehdään. Eli laman aikana kannattaa miettiä sitä, että kannattaako kaikkia uusia sääntöjä tai työtapoja lähteä kritisoimaan, koska työnjohdon velvollisuus on saada työ tehdyksi mahdollisimman pienin kustannuksin. Ja jos tämä ei alaiselle kelpaa, niin työvoimatoimistosta voi lähteä etsimään uutta työnantajaa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...