Siirry pääsisältöön

Etätyö ja liike-elämän murros



Etätyö ja liike-elämän murros

Etätyö on suurin  harppaus sekä murros, mitä työelämässä on milloinkaan tullut eteen, ja sen takia sitä vastustetaan. Siis etätyömahdollisuus on myös huoltomiehillä, jotka voivat nykyään tehdä työtä kotonaan, ja sitten vain työnjohtaja käy katsomassa, että kaikki on tehty kunnolla. Tai sitten taloyhtiön asukkaat toimittavat tiedon siitä, että onko työ tehty niin kuin sovittu on huoltoyhtiöön, kuten he nykyäänkin tekevät. Eli työntekijä vilkaisee aamulla tehtävälistan, ja sitten vain menee tekemään työn, kuten on tähänkin asti tehnyt, paitsi että hän ei enää kulje lähtöruudun kautta, mikä säästää polttoainetta ja sitä kautta rahaa. 

Mutta sitten aina välillä mieleen tulee se, että mitä jos etätyöntekijä vaikka myy salaista tietoa rikollisille tai sitten hän voi tehdä esimerkiksi sisäpiirin kauppoja. Toisaalta tuolloin hän voi vaikka ottaa rikostoverinsa kotiin viereensä istumaan, eikä sisäpiirin kauppoja ole ennenkään mikään säännöstö estänyt.

Ennen esimerkiksi squash-hallilla saattoi pari muistikirjan sivua vaihtaa omistajaa, mutta nykyään tuo sama asia voidaan hoitaa USB-tikkuja vaihtamalla, ja niissä olevista “screeshoteista” eli kuvakaappauksesta voi jokainen poimia tietoja siitä, mitä yhtiö aikoo tehdä. Joten nyt sitten voi sen rikostoverin kanssa aivan vapaasti katsoa yhdessä ruudulta, mitä tulevaisuudessa tullaan tekemään, eikä kotona kukaan tule katsomaan, keitä muita siellä on. 

Etätyön suhde yksityisyyteen on mielenkiintoinen asia. Nimittäin jokainen nykyaikainen johtaja tai työläinen työskentelee kannettavaa tietokonetta käyttäen, mikä tarkoittaa sitä että työpisteen kanssa voi jokainen käyttää omia aivoja, sekä muutenkin miettiä sitä mitä esimerkiksi taustalla näkyy. Ja jos tietokoneen sisäinen mikrofoni on otettu pois päältä, niin silloin ei myöskään puhe kuulu muualle, ja jos rikostoveri istuu esimerkiksi kameran kuvaus-sektorin ulkopuolella, niin häntä ei myöskään tuolloin näy muille. 

Samoin etätyön suhde sosiaaliseen mediaan on mielenkiintoinen. Siinä pitää samalla tavalla miettiä sitä, miten käyttäydytään sekä mitä siellä tehdään. Ja jokaisen meistä pitää jossain vaiheessa elämäämme siirtyä pois omalta mukavuusalueeltaan, mikä on ollut ehkä meille hyvinkin tärkeä asia. Meidän jokaisen pitää joskus tehdä päätöksiä ja asioita, jotka eivät meille ole kovin mukavia, ja missään nimessä esimerkiksi konsernijohdon tehtävä ei ole miellyttää työläisiä. Konsernijohdon sekä muun työnjohdon tehtävä on toimia omistajien edustajina työläisille, joiden oletetaan osaavan työnsä. 

Joten sosiaalista mediaa voidaan verrata esimerkiksi puhelimeen, mikä on oikeastaan sosiaalisen median perinteinen malli. Eli ennen piti työnhakijoiden sekä muiden hankkia puhelin, mihin soitettiin kaikkia asioita, ja silloin jos ei ollut paikalla kun puhelin soi, niin ei saanut töitä tai joku muu asia meni sivu suun. Joten etätyötä voidaan pitää oikeastaan puhelimen sekä muun sosiaalisen median jatkeena. 

Ohje on seuraava: jos yhtiön johto vaatii sosiaalisen median profiilin perustamista, niin sillä on oikeus tämä asia tehdä. Jos et halua käyttää sosiaalista mediaa työssä, niin kehitä itsellesi työtä varten eri profiili kuin vapaa-aikaa, tai käytä sosiaalista mediaa vain työaikana, jos sen käyttö muuten tuo ongelmia. Eli tuolloin pitää muistaa että työpaikan puhelimilla sekä läppäreillä käytetään vain niitä sosiaalisen median tilejä, joiden sisällön ihmiset haluavat jakaa johtajan kanssa. Ja omaa yksityistä aikaa varten kannattaa sitten hankkia omat puhelimet, sekä puhelinliittymät. Samalla aina kannattaa muistaa se, että sosiaalisessa mediassa kannattaa olla varovainen, koska pomolle saattaa joku välittää tiedon esimerkiksi “epäasiallisesta netti käytöksestä”, ja varsinkin lama-aikana on johtajilla paljon ystäviä, koska nuo ystävät voivat sitten saada itsensä noihin potkujen jälkeen vapautuviin työpaikkoihin. 

Muistakaa että yhtiö puhelimet ovat asia, mitä ei kannata pitää koskaan turhaan mukana. Jos esimerkiksi mikrotukihenkilö tai turvallisuusosasto haluaa käyttää noita puhelimia väärin, niin he voivat yksinkertaisesti käyttää puhelinten paikannustoimintoa selvittääkseen, missä työväki viettää vapaa-aikaansa. Ja pomot voivat olla hyvin uteliaita, kun he hankkivat tietoja alaisen liikkeistä. 

Jos joku johtaja näkee itseensä kohdistuvaa negatiivista kirjoittelua, niin hän ei ehkä suoraan sen takia erota alaistaan. Mutta jos edessä on henkilöstövähennyksiä vaikkapa tuotannollisista syistä, niin johtaja voi tuolloin muistaa ne nimet, jotka ovat häntä herjanneet melko nopeasti. Ja muistakaa myös se, että sosiaalisessa mediassa tapahtuva yhtiön mustamaalaaminen on myös kiellettyä, ja tuolloin erottamisen syyksi riittää yrityksen maineen vahingoittaminen. Jos sen takia sitten esimerkiksi urakka menee jollekin muulle, niin tuollainen ihminen voidaan myös haastaa tekojensa takia oikeuteen. 

Siellä pätee samat säännöt kuin muuallakin elämässä. Jos etätyössä ei osata käyttäytyä, niin siitä seuraa sanktioita, joista pahin on potkut. Mutta jos ajatellaan esimerkiksi etätyön tietoturvaa, niin tietenkin pääsy yhtiön järjestelmiin voidaan rajata koskemaan vain ennalta määrättyjä tietokoneita sekä muita laitteita. Joten noiden laitteiden käyttö humalassa ei ole kovin järkevää. Eikä yhtiön omistamilla puhelimilla saisi hoitaa omia asioita ollenkaan, vaan niiden käyttö voidaan rajata työajalle sekä työasioihin. Ja kun työaika on loppu, niin nuo laitteet voidaan kääntää pois päältä, jotta vapaa-aikaa ei sitten tarvitse käyttää työasioihin, koska työntekijällä on oikeus saada korvaus työstään. 

Siis jos sitten puhutaan siitä, miten paljon omaa aikaa jokainen meistä joutuu etätyössä käyttämään, niin tietenkin saattaa olla niin, että etätyö aika rajoitetaan normaaliin työaikaan, jonka jälkeen nuo yhtiön laitteet voidaan sulkea, jolloin niitä omia töitä ei sitten tarvitse vapaa-aikana lähteä tekemään. Eli se saako etätyötä tehdä mihin vuorokauden aikaan hyvänsä on kiinni siitä, miten työpaikalla on asiat sovittu. Sosiaalinen media on asia, jota voidaan käyttää tehokkaasti moniin tarkoituksiin. Ja se tarkoittaa sitä, että pomokin voi rakentaa salanimellä tehdyn tilin johonkin Facebookiin, ja pyrkiä urkkimaan alaisen yksityiselämää koskevia tietoja Facebookin tai Twitterin kautta. Eli etätyö tuo myös uusia haasteita rikostutkijoille ja muille vastaaville henkilöille. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara