Siirry pääsisältöön

Miksi Venäläinen valtionyhtiö tai oligarkki pesee rahaa ulkomailla?




Miksi Venäläinen valtionyhtiö tai oligarkki pesee rahaa ulkomailla?

Miksi rahaa nyt ylipäätään pestään? Ja mitä sana “rahanpesu” oikeastaan tarkoittaa? Rahanpesu on asia, mikä tarkoittaa sitä, että rahan alkuperä peitetään. Ja miksi Venäläinen valtionyhtiö tai sen lähellä oleva toimija haluaa pestä rahaa niin, että sen ehkä hyvinkin laillinen alkuperä peittyy. Eli miksi rahan ei haluta näyttävän Venäläiseltä rahalta? Oligarkki ei ole Venäjällä aivan yksityishenkilö tai liikemies siinä mielessä että hän toimisi vain omissa nimissään. 

Hän toimii aina Venäjän valtion antamalla hyväksynnällä, ja jos turvallisuuspalvelu sattuu hänelle ehdottamaan tiettyjä järjestelyjä kuten heidän ilegaaleihin operaatioihinsa varattujen varojen siirtoja, niin että niitä ei voi jäljittää FSB:hen tai johonkin muuhun tiedusteluun kuten SVR:n tai GRU:hun, niin silloin on tuossa maassa tapana vastata vain “kyllä”. Jos oligarkki vastaa sanalla “ei”, niin silloin hän saa hyvin vakavia vaikeuksia. 

Siis syy rahanpesuun voi olla se, että esimerkiksi Venäjän ulkomaantiedustelua hoitavat viranomaiset ovat halunneet kanavoida rahan ulkomaille heidän omien laittomien operaatioiden rahoittamiseen. Jos joku haluaa peittää rahan alkuperän, niin hänellä on siihen aivan varmasti erittäin hyvä syy, ja tuo syy saattaa olla se, että rahan käyttötarkoitus ulkomailla on haluttu peittää. 

Yksi ulkomaantiedustelun kohteista on korkean teknologian yritykset, joiden tuotteita voidaan suoraan tai pienen modifikaation kuten kuorten kautta käyttää asevoimien toimintaan, tai sitten niiden avulla voidaan esimerkiksi omia kansalaisia valvoa tehokkaasti. Se että USA:n tappajalennokit ovat nousseet pinnalle ei tarkoita sitä, että muut maat eivät olisi näistä laitteista kiinnostuneita. 

Kuitenkin juuri tämän kaltainen teknologia on valvottua, ja sen hankkiminen on vaikeaa, mutta tietenkin voidaan perustaa yritys, johon palkataan esimerkiksi koodaus- tai muita asiantuntijoita, joiden työ voi vaikuttaa aluksi aivan normaalilta etäohjausjärjestelmien valmistamiselta. Mutta noita samoja järjestelmiä voidaan käyttää myös kauko-ohjattujen tykkien suuntaamiseen. Ja tuollaisen yhtiön kautta voi myös päästä “oikeisiin piireihin”, eli tekemään tuttavuutta alan silmäätekevien kanssa. 

Siis aina kun joku suorittaa rahanpesua on kysyttävä syy siihen, miksi hän tätä tekee? Oligarkkien kohdalla on kyse siitä, että rahan alkuperä halutaan peittää, ja tässä sitten voidaan muistuttaa että “oligarkki” on aina henkilö, joka toimii FSB:n luvalla, ja jos FSB sattuisi ehdottamaan hänelle tällaista toimintaa, niin oligarkin oman edun mukaista on vastata “kyllä”, tai sitten luxus-asunto ja shampanja vaihtuvat helposti parakkiin Siperiassa sekä vesilasiin. Eli FSB:n ehdotuksiin vastataan Venäjällä sanalla “kyllä” tai sitten seuraukset ovat hyvin epämiellyttäviä. 

Miksi joku lähtee pesemään rahaa? Jos ajatellaan että rahanpesua ehdottaa henkilö, jolla on hyvä maine, ja jolla on valtion tuki takanaan, ja joka lupaa vielä hyvän palkkion tuosta työstä, niin silloin saattaa arvostelukyky pettää, ja lähdetään tekemään “helppoa rahaa”.  Eli tuolloin henkilö usein toimii yrityksen kautta, ja tuolloin yhtiöllä on käytössään kaksi pankkitiliä. Toinen on se, mihin ulkomainen toimija toimittaa rahaa, ja toinen on se, mistä tuo yhtiö siirtää rahaa eteenpäin. Eli aina kannattaa miettiä sitä, miksi rahan alkuperä halutaan peittää, ja miksi rahan ei haluta olevan Venäläistä rahaa?

Kaksi YLE:n uutista asiasta:

https://yle.fi/uutiset/3-11554483

https://yle.fi/uutiset/3-11556391


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara