Siirry pääsisältöön

Lähi-Itä on taas suursodan partaalla.


Lähi-idän konflikti on taas kiihtynyt äärimmilleen. Jos kaikki ei olisi alkanut eräästä erääseen siirtokuntaan sekä musiikkijuhliin tehdystä iskusta, niin varmasti Israel olisi tuomittu hiukan selvemmin. Joten ehkä Hizbollahin sekä Hamasin olisi kannattanut hiukan rajoittaa sitä pyhää sotaansa, nimittäin jos noita  iskuja ei olisi tapahtunut, niin Israelin julmaa Gazan operaatiota ei olisi ehkä myöskään tehty. 

Eli kärsijöinä ovat lähinnä siviilit, joiden kohtalona on murskautua pommien ja luotien keskellä. Ja kun kohteisiin isketään ohjuksin, niin silloin vieressä seisoo aina muutama siviili. Hizbollah sekä Hamas ovat äärijärjestöjä, joiden ideologiaan kuuluu kovan luokan islam, Israelin tuhoaminen sekä palestiinalaisvaltion perustaminen. Mutta aivan kuten monet muutkin ääriryhmät, niin nuo järjestöt ovat omasta mielestään palestiinalaisten ainoita oikeita edustajia. Eivätkä niiden kaikki johtajat toki oleskele missään Gazassa tai Etelä-Libanonissa odottamassa seuraavaa pommilastia, joka pudotetaan heidän koteihinsa. 

Itse uskoisin että noiden järjestöjen ylin johto asuu ja oleskelee Teheranissa, josta Iranin tiedustelu eli VAJA (ent. VEVAK) ohjailee sekä Hizbollahin sekä Hamasin toimintaa. Eli terrori joka puolin ja toisin surmaa ihmisiä on itseasiassa asia, joka hyödyttää sekä Israelin asevoimien johtoa että myös Hamasin sekä Hizbollahin johtoa. Eli kukaan ei takuulla usko, että ainakaan kaikkein kovimman linjan kannattajat sekä noudattajat haluavat oikeasti rauhaa Lähi-Itään. 

Iranin islamistihallitus on pitkän aikaa ilmoittanut tavoitteekseen Israelin hävittämisen maan päältä. Se että Israel on kahden valtion eli Irakin sekä Syyrian tai Jordanian takana Iranista tietenkin antaa rohkeutta lausua noita uhkauksia. Ja noiden kahden muun valtion yli on helppo lähettää ohjuksia sekä droneja kohti Israelia. 

Israelin hyökkäys Hizbollahia ja Hamasia vastaan on sikäli ilmeisesti oikeutettu sotatoimi, että molemmat äärijärjestöt ovat tehneet useita terrori-iskuja Israelia vastaan. Se että iskuja tehdään pommein saattaa aiheuttaa tilanteen, missä sivullisia kuolee. Siis tietenkin asia on niin, että siviilien surmaaminen on sodankäynnin sääntöjen ja lakien vastaista, mutta tälläkin kerralla unohdamme sen, mistä kaikki sai tällä kerralla alkunsa. 

Se että Israel miinoitti Hizbollahin käyttämiä hakulaitteita tietenkin on monen ihmisen mielestä kauhistus, mutta toisaalta väkivallan logiikan mukaan Israelin tiedustelu, Mossad on ilmeisesti päätellyt ettei noita hakulaitteita käytä kukaan muu kuin Hizbollah, joka on aseistettuna äärijärjestönä tunnettu aseellisesta toiminnasta Israelia vastaan. Hizbollah on Hamasin tavoin Iranin tukema, ja samalla tietenkin nuo järjestöt toimivat Iranin edunvalvojina Etelä-Libanonissa sekä Gazan alueella. 



Kuva: Uusi Suomi


Hizbollahin johto on määrännyt kannattajiaan käyttämään hakulaitteita kännyköiden sijasta. Tuo asia on tietenkin perusteltu sillä, että Israel saattaa peilata nuo kännykät. Mutta itse olen sitä mieltä, että tuo kielto on pantu toimeen, siksi että Hizbollahin kannattajat eivät joudu "haitallisen tiedonvälityksen" uhriksi. Eli he saavat silloin kuunnella vain sitä, mitä Hizbollahin johto haluaa heidän kuulevan. 

Tietenkin noiden hakulaitteiden hakkerointi on erittäin helppoa. Ja jos sitten niihin ujutetaan tekstiviesti, jossa niiden käyttäjiä kehotetaan tai määrätään saapuvan tiettyyn paikkaan tiettyyn aikaan, niin silloin saattaa taivaalta pudota pari pommia tuohon kohteeseen. Ja seurauksena on muutama sankarivainaja, kuten Hizbollah asian ilmaisee. 

Iran toimittaa mielellään aseita juuri omille uskonveljilleen. Eikä Iranin johtoa ole ennenkään kiinnostanut monta siviiliä sen operaatioissa kuolee. Kun Iran on antanut tukea Venäjälle, niin se tietenkin olettaa saavansa vastineeksi ydinaseiden valmistukseen soveltuvaa teknologiaa. Se että Iran toimii kuten toimii tarkoittaa sitä, että tuo maa on halukas laajentamaan vaikutusvaltaansa. 

Iran ampui taas ohjuksia sekä droneja kohti Israelia. Israelin ilmapuolustus toimi tehokkaasti, ja tuhosi suuren osan kohti tulevista droneista sekä ohjuksista. Joten sen takia myös Suomi kuuluu maihin, jotka himoitsevat tuota maailman tehokkaimpiin kuuluvaa IT järjestelmää. Lähi-Idän tilanne on monimutkainen. Israelilla on oikeus olemassaoloon, ja palestiinalaisilla pitäisi olla oikeus omaan valtioon. Mutta olisiko tuo valtio hyväksyttävissä jos sen johtoon ryntäävät Hizbollah ja Hamas? 

Eli edustavatko nuo kaksi järjestöä sitten palestiinalaisten suurta enemmistöä? Ja jos sitten tuo palestiinalaisten valtio saadaan aikaan, niin tietenkin myös Israel tarvitsee sellaiset turvatakuut, että se voi ajatella ettei Iran sijoita ohjuksiaan tuolle alueelle. Lähi-Idän tilannetta ei ratkaista päivässä, viikossa tai kuukaudessa. Nuo alueet ovat olleet väkivallan synonyymejä jo ennen Ensimmäistä Maailmansotaa. Viha on siellä erittäin yleinen tunnetila, jota puolin sun toisin ruokitaan. Eikä vihan kierrettä joka on syntynyt usean sadan vuoden ajan katkaista muutamassa tunnissa. 

Lähi-Idässä on valtava määrä aseita. Siellä on myös valtava määrä miehiä joiden ainoa työ on ollut sotiminen. Sota voidaan määritellä terroriksi jota molemmat puolet harjoittavat. Joten miten sitten nuo aseiden käyttöön sekä sotaan tottuneet ihmiset totutetaan tavalliseen työhön? Lähi-Itä on surullisten tarinoiden tyyssija. Meidän pitää varoa toistamasta siellä sitä virhettä, jonka teimme Afganistanissa. Siis miten saada ääriryhmät riisuttua aseista? 

Noiden äärijärjestöjen sekä äärinationalistien toiveena on saada konflikti jatkumaan mahdollisimman pitkään. He eivät varmaan halua saapua oikeuteen vastaamaan teoistaan, eli siitä miten he ovat värvänneet itsemurhaterroristeja sekä ampuneet liikkeensä vastustajia. Israelin kohdalla taas kysymys vastuusta on siinä, että kuka merkitsee kohteet lentokoneille, joita Israel käyttää omasta mielestään aseistettuja kohteita vastaan. Jos joku sitten vie paikannuslaitteen esimerkiksi jonkun kerrostalon kellariin, ja hävittäjä pudottaa pommin, niin kuka on vastuussa siviiliuhreista? Lentäjä vai agentti? Tai ehkä iskun määrääjää pitäisi myös rangaista. 

Ja onko Mossadissa ehkä koskaan ajateltu että joku sen soluttautujista saattaa työskennellä myös Iranin salaiselle palvelulle. Eli hän saattaa tahallaan yrittää saada aikaan siviiliuhreja, joiden tarkoitus on saada aikaan sääliä palestiinalaisia kohtaan. Tai sitten saada aikaan se, että muut maat lopettavat Israelin tukemisen. 

Me emme voi suoraan sanottuna rakentaa yhteiskuntaa ylhäältä alas. Me voimme kouluttaa joukon virkamiehiä jossain EU-yliopistossa, mutta miten saamme tavalliset ihmiset mukaan? Siis miten saamme myös paikalliset tukemaan tuota hienoa ajatusta Palestiinan valtiosta? Hamas ja Hizbollah ovat ääriliikkeitä joilla on vain yksi politiikka. Joko kuulut noihin liikkeisiin tai olet noiden liikkeiden vihollinen. Ja noiden liikkeiden toimintamalli on pelko. 

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/havittajat-pudottivat-80-tonnia-tasmapommeja-hizbollah-johtajan-paamajaan-tuloksena-jopa-30-metrisia-kraattereita/fb270d52-484a-4794-94ea-091ccfc1a277

https://yle.fi/a/74-20115133?

https://yle.fi/a/74-20115386


https://en.wikipedia.org/wiki/Ministry_of_Intelligence_(Iran)

https://fi.wikipedia.org/wiki/Re%E2%80%99imin_musiikkifestivaalin_joukkosurma

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara