Siirry pääsisältöön

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap


Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen. 




https://yle.fi/a/74-20089138

Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmistä. 

"Vellamo ei ole koskaan korostanut havaintonsa tärkeyttä vaan päinvastoin muistuttaa, että veneseurue on voinut heittää laidan yli mitä tahansa kuviteltavissa olevaa". (https://yle.fi/a/74-20089138)

"Aiemmin julkisuudessa on kerrottu, että kalastaja näki veneessä kaksi miestä. Ylen tiedossa ei ole, mitä Vellamo on kertonut poliisille aikoinaan. Ylelle hän kuitenkin kertoo, että veneessä oli todennäköisesti kolmesta neljään nuorta miestä." (https://yle.fi/a/74-20089138)

"– Siinä näkyi kaksi nojaamassa ajokatosta vasten. Takaa kuului pulinaa, niin siellä todennäköisesti oli toiset kaksi, Vellamo sanoo". (https://yle.fi/a/74-20089138)

Saattoi toki olla että miehiä oli vain kolme, jos yksi heistä puhui esimerkiksi radioon. Se mikä sitten tekee tuosta katoamisesta sekä veneestä oudon on juuri tuo katoamisen ajankohta. Eli miksi Piia lähti kotoaan synkkään syysiltaan? Mitä tai ketä hän lähti etsimään? 





                                                            https://yle.fi/a/74-20062949

Ylen jutussa esiintyvä kalastaja vellamo, jonka nimi ilmenee YLEn jutusta oli muistanut tapauksen hyvin. Hänen lausuntonsa voitte katsoa YLEn jutusta. Mutta miksi tuo nykyään 92 vuotias mies ei ollut sitä aikaisemmin kertonut? Miksi hänen tarinansa päätyi poliisin korviin vasta vuonna 2023? Eikö kenelläkään muulla ole aikaisemmin tullut mieleen vaivata poliisia tällä asialla. 

Myöhemmin kalastajan tai kalastajien verkkoon oli päätynyt naisten tavaroita kuten kengän pohjia sekä sukkahousuja. Mutta toisaalta niitä on saatettu heittää mereen myös muista syistä. Poliisi on vieläkin etsinyt rannoilta Piia Ristikankareen omaisuutta, mutta toisaalta on hyvin mahdollista, että noita mahdollisia todisteita olisi luultu tavallisiksi roskiksi, ja ne olisi toimitettu roskakoriin. [1]



Samoin ei ole kovin yleistä, että joku huvikseen lähtisi merelle lokakuussa. Mutta se mikä itseäni erityisesti kiinnostaa Piia Ristikankareen katoamisessa on se, että tämä tapaus on vielä vuosikymmeniä tapahtuman jälkeen lehdistön kiinnostuksen kohteena. Piia Ristikankareen katoamista voidaan aivan hyvällä syyllä pitää eräänlaisena Kyllikki Saaren tapauksen toisintona, eli media kirjoittaa siitä erittäin paljon vielä vuosikymmeniä tuon kohtalokkaan illan jälkeen. Siis tunteeko joku huonoa omaatuntoa, vai onko jossain yksityiskohta, joka nostaa tuon Piia Ristikankareen yhä uudestaan otsikoihin. 

Tähän tapaukseen liittyy pari outoa yksityiskohtaa. Eli YLEn Poliisi-TVn toimitukseen oli kulkeutunut kirje, jonka kirjoittaja oli väittänyt nähneensä kaksi miestä nostamassa tajutonta tyttöä valkoiseen Volvoon. Se onko tuo kirje aito, vai onko sen kirjoittaja halunnut "vain" harhauttaa poliisia on tietenkin arvailujen varassa. [2]. Kirjeestä ei ole ainakaan YLEn artikkelin mukaan löytynyt DNA - tai sormenjälkiä. 

Kuitenkin tuohon kirjeeseen liittyy eräs toinen hyvin outo yksityiskohta. Kirjeessä mainittu valkoinen Volvo oli ilmeisesti löytynyt vuonna 2023, eli joku oli sälyttänyt ainakin samanlaista autoa, mitä kirjeessä oli mainittu yli 30 vuotta. Mutta jos kyseessä on auto, jolla Piia Ristikankare kuljetettiin viimeiselle matkalleen, niin miksi auton omistaja ei maalannut sitä uudelleen, ja tuhonnut sisustaa? Vai eikö hän ehkä ollut tietoinen siitä, mihin sitä oli käytetty? Oliko auto ehkä tuolloin synkkänä lokakuun iltana vuonna 1988 ollut luvatta lainassa jollain, joka oli käyttänyt sitä kaameaan tarkoitukseen? Luulisi että murhaan sekaantunut henkilö olisi hävittänyt todisteet? 





"Viime vuonna Yle löysi kirjeessä mainitun Volvon ja tutustui siihen auton nykyisten omistajien luvalla." (https://yle.fi/a/74-20058379)

"Marraskuu 2023.Valkoinen farmarimallinen Volvo seisoo varsinaissuomalaisen perheen tallissa. Aika ja olosuhteet ovat tehneet luonnollisen tehtävänsä. Penkit ovat pölyn ja muun kertyneen lian peitossa, turvavöissä näkyy hometta. Ihmeellisempää on, että Volvo on yli 35 vuoden jälkeen yhä olemassa."(https://yle.fi/a/74-20089138)

"Perhe osti auton 2000-luvun alussa. Pari vuotta sen jälkeen viranomaiset ottivat heihin yhteyttä ensimmäisen kerran. Hänen mukaansa auto oli tutkittavana pari viikkoa. Erityisesti poliisia oli tuntunut kiinnostavan auton tavaratila."(https://yle.fi/a/74-20058379)

"– Sieltä oli irrotettu koepaloja. Tutkimusten jälkeen auto pysyy normaalisti perheen käytössä. Poliisista ei kuulu 20 vuoteen." (https://yle.fi/a/74-20058379)

"– Kaarinan poliisi haki auton tutkittavaksi muistaakseni vuonna 2002. Syytä ei kerrottu meille. Ajattelimme, että se liittyy varmaan johonkin huumejuttuun, yksi perheenjäsenistä kertoo nyt."(https://yle.fi/a/74-20058379)

Eli miksi tuota autoa oli säilytetty? Itse ihmettelen, että miksi tuon valkean Volvon omistaja ei ollut maalannut Volvoa sekä tuhonnut auton sisustaa, jos kyseinen auto on auto, jolla Piia Ristikankare matkasi viimeisen matkansa, kuten aikaisemmin kirjoitin? Uskoisin että auton ja kirjeen yhteys ei ole sattumaa, joten onko autoa säilytetty kiristyksen takia? Tarinan auton löytymisestä voitte lukea YLEn artikkelista, joka on liitteenä 3. [3]


[1] https://yle.fi/a/74-20089138

[2] https://yle.fi/a/74-20062949

[3] https://yle.fi/a/74-20058379

https://fi.wikipedia.org/wiki/Piia_Ristikankareen_katoaminen


Kuvat: YLE

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Ukrainan salamurhakomennuskunnat operoivat Venäjällä

Lenin sanoi aikoinaan, että terrorin tarkoitus on terrorisoida. Salamurhakomennuskuntien käytön tarkoitus on pelottaa vihollista sekä vihollisen kanssa yhteistyötä tekeviä henkilöitä. Ja tietenkin aina voidaan keskustella siitä, että onko miehitysvallan hyväksi työskentelevä henkilö, tai henkilö joka lietsoo vihaa omaa puolta kohtaan sellainen kohde, johon tuollainen komennuskunta saa iskeä. Lennokki-iskujen sekä salamurhakomennuskuntien tarkoitus on tuoda sota viholliseksi luokitellun tahon olohuoneisiin uudella sekä kouriintuntuvalla tavalla. Kuitenkin jos ajatellaan että siviilien surmaamista tulee välttää, niin tietenkin mikäli kohteet ovat sotilashenkilöitä, sekä henkilöitä jotka työskentelevät sotilaskomentajien alaisuudessa esimerkiksi ilmiantajina, niin voidaan sanoa noiden kohteiden olevan hyväksyttävissä.  Salamurhakomennuskuntien sekä ilmeisesti heidän käyttämiensä lennokkien tarkoitus on myös osoittaa, että kuka vain voi missä vain joutua iskujen kohteeksi. Samoin niiden ta

Pääsimme sitten lopulta NATO:n jäseneksi.

Turkin parlamentti sitten päätti puolen yön aikaan, että maamme voidaan ottaa NATOn jäseneksi. Se mikä tietenkin vähän surettaa, on se, että Ruotsi jäi ulkopuolelle. Mutta Ruotsi on eri valtio kuin Suomi, ja meidän pitää muistaa, että vaikka yhdessä olisimme vahvempia, niin kuitenkin meidän pitää ajaa myös omaa kansallista etuamme. Suomi on Ruotsin ystävä, ja maidemme välinen ystävyys on aivan aitoa, mutta meidän pitää huomioida se, että Suomi on Ruotsin ja Venäjän välissä.  Kun teemme turvallisuuspoliittisia linjauksia, niin meidän pitää kysyä sitä, että riittääkö yhteistyön voima siihen, että se pysäyttää Venäjän? Ruotsin turvallisuus- sekä geopoliittinen tilanne on eri kuin Suomessa. Jos Venäjä hyökkää pohjoismaihin, niin sen hyökkäys tapahtuu Suomen sekä Pohjois-Norjan läpi. Ja yksi hyökkäyksen kohteista voisi olla Pohjois-Norja jonne perustetuista sotilastukikohdista voisi NATO suorittaa hyökkäyksiä Murmanskin alueella olevia laivoja, sukellusveneitä sekä muita sotilaallisia kohte

Maatamme uhkaa jopa lama.

Se mikä saa ihmiset pelkäämään lamaa on rakennusalan ahdinko, jonka pelätään leviävän muillekin sektoreille. Eli kukaan ei oikeastaan tiedä kuinka paljon verkostotakauksia suurilla rakennusyhtiöillä on keskenään. Samoin kukaan ei tiedä miten paljon saatavia pankeilta jää saamatta, jos joku suuri rakennusyhtiö menee konkurssiin. Suurten rakennusyritysten ongelma on siinä, että ne työllistävät valtavan määrän alihankkijoita, joille joku rakennusalan keskeinen toimija saattaa olla oikeastaan ainoa asiakas, josta ne saavat säännöllistä tuloa. Ja jos valtavan yritysryppään eli toimintaklusterin keskeinen toimija lakkaa olemasta, niin silloin voivat seuraukset olla vähintään laaja-alaiset.  Tervetuloa lamakauden Suomeen. Tosin me emme ole vieläkään oikein toipuneet 1990-luvun lamasta sekä pankkikriisistä. Tällä nykyisellä oikeistojallituksella on vielä edessään tilanne, jossa se voi luvata ihmisille esimerkiksi verta, hikeä sekä kyyneleitä. Lama tietenkin vaikuttaa koko yhteiskuntaan tavalla