Siirry pääsisältöön

Ukraina on pistänyt isomman vaihteen päälle vastahyökkäyksessä.

Sotatieteen tohtori Ilmari Käihkön mukaan Ukraina on pistänyt isomman vaihteen päälle vastahyökkäyksessä, joka ei ehkä ole vielä osoittanut menestystä. Tai Ukrainan menestys ei ole ehkä sitä, mitä sen olettaisi olevan. Yhtenä syynä saattaa tietenkin olla sellainen asia, että Ukrainan asevoimien ylimmät komentajat noudattavat Neuvostoliiton aikaisia malleja joissa keskitytään alueen valtaamiseen sekä sen linnoittamiseen sekä juoksuhaudoista tapahtuvaan sodankäyntiin. 

Tuota mallia vastaan toki on kehitetty esimerkiksi GPS-ohjautuvia kranaatteja sekä muita täsmäaseita, joilla saadaan helposti täysosuma esimerkiksi bunkkeriin. Samoin kannettavat sekä tehokkaat panssarintorjunta-aseet ovat osoittautuneet tehokkaiksi varsinkin sellaisia bunkkereita vastaan käytettäessä, joissa käytetään vanhentuneita materiaaleja. 

Onko esimerkiksi katujen keräyskaivojen betoniputki tai betonivanne sellainen, että se kykenee vastustamaan onteloammusta?  Joskus taas ollaan viitattu siihen että ehkä Ukraina haluaa edetä varovaisesti, jotta Venäläisten pesäkkeet saadaan kunnolla puhdistettua, jotta Ukrainan selustaan ei synny sissisotaan. Tai sitten Ukrainan tarkoitus on joidenkin mielestä ärsyttää Venäjää hyökkäämään sen asemia vastaan, ja sitä kautta kuluttaa vastapuolen kalustoa sekä miehiä. 

Eli jos Ukraina ajaa esimerkiksi divisioonan verran kalustoa Venäjän heitinten ja tykistön rumputuleen, niin se voi aiheuttaa suuren luokan tappioita. Samoin Venäjän sekä osittain Ukrainan itsensä alueelle kylvämät miinat aiheuttavat päänsärkyä sekä Ukrainalle että Venäjälle. Mutta tietenkin on olemassa skenaario, jonka mukaan joku esimerkiksi Ukrainan esikunnassa haluaa pitkittää konfliktia. 


Haluaako joku Putinin lisäksi pitkittää sotaa?


Pitkät sodat tietävät lihavia vuosia erityisesti asevoimien komentoportaassa työskenteleville upseereille. Ja aina on ihmisiä, joille sota tarjoaa mahdollisuuden esimerkiksi keplotella itsensä pois vaikkapa oikeudenkäynneistä sekä vankeustuomioista. Itse en tiedä kuinka paljon Ukrainan asevoimissa on simputusta tai että mitä suhteita esimerkiksi organisoituun rikollisuuteen Ukrainan asevoimien työntekijöillä on tai on ollut. Mutta varmaan myös Ukrainassa on henkilöitä, joilla on paljon salattavaa omien toimiensa osalta. Eli vaikka nykyään asiat ovat periaatteessa kunnossa, niin Neuvostoliiton hajoamisen aikaan tilanne oli kaoottinen. 

Ja tuota kaaosta tietenkin hyväksikäytettiin monissa valtioissa, joita syntyi Neuvostoliiton jälkeen. Me kaikki muistamme tietenkin esimerkiksi Viron mafian, mutta samalla meidän pitää muistaa myös se, että muissakin entisen Neuvostoliiton tasavalloissa organisoitu rikollisuus rehotti yhdessä korruption kanssa. Osa noista rikoksista on edelleen tutkimatta, ja syy siihen miksi joku kävelee kadulla, vaikka hän on osallistunut organisoidun rikollisuuden toimintaan saattaa olla vain se, että poliisi ei ole ehtinyt katsoa todisteita tarkasti. 

Varmasti ainakin Ukrainan itsenäisyyden alkuaikoina saattoi myös Ukrainassa olla henkilöitä, jotka trokasivat aseita rikollisjengeille, eikä sitten ole myöskään mahdotonta että myös ukrainalaisia olisi ottanut osaa ihmissalakuljetukseen sekä huumeiden salakuljetukseen ja Ukrainan kaduilla tapahtuvaan huumekauppaan. Ja tuollaisille henkilölle pitkä sota voi olla kuin lahja taivaasta. 

Sotarikosten tarkoitus saattoi olla se, että niiden avulla sitten olisi perustelu Ukrainan kansan uudelleen sijoitus sekä kansanmurha. Eli voi olla että FSB on nuo sotarikokset määrännyt, ja idea saattaa olla se, että noita ruumiita olisi esitelty ukrainan asevoimien hirmutekoina. Ja tietenkin FSB on antanut käskyn noista teoista esimerkiksi rangaistusvangeille, jotka sitten olisi helposti hoideltu salaisessa kenttäoikeudessa, ja virallisissa raporteissa heidät olisi esitetty ukrainalaisina. Tuo olisi herättänyt "oikeutetun vihan" Ukrainan kansaa kohtaan. 

Eli liittyvätkö esimerkiksi sodan alussa tapahtuneet sotarikokset oikeasti siihen, että joku on pelännyt paikallisten asukkaiden tunnistaneen heidät. Eli myös ukrainan kansalaisia saattoi ainakin sodan alussa liittyä Venäjän puolelle, koska he ajattelivat että Putin antaa heille armahduksen sekä puolet taivasta, jos he toimivat yhteistoimintamiehinä. Ja ehkä nämä mahdollisesti kovan luokan rikolliset on tunnistettu, niin he saattoivat sitten osallistua noihin kammottaviin rikoksiin. Tai sitten niiden takana on FSB joka on saanut Ukrainan sodasta keinon päästä eroon esimerkiksi ihmisistä, joiden mielipiteet eivät miellytä Vladimir Putinia. 

https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/ukraina-pist%C3%A4nyt-hy%C3%B6kk%C3%A4yksess%C3%A4-isomman-vaihteen-p%C3%A4%C3%A4lle-t%C3%A4h%C3%A4n-menness%C3%A4-sen-saavutukset-ovat-kuitenkin-olleet-aika-pieni%C3%A4-sanoo-ilmari-k%C3%A4ihk%C3%B6/ar-AA1eul3g?ocid=msedgdhp&pc=U531&cvid=54ed0f8cc53e4c13a57a52cff3563432&ei=41

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara