Siirry pääsisältöön

Miksi on tärkeää mitä maastamme puhutaan ulkomailla?



Jos haluat vaikuttaa ihmisen toimintaan, niin älä vetoa tunteisiin, vaan vetoa ahneuteen. Äärioikeisto usein esittää että valtioiden pitäisi hoitaa omat asiansa, ja tietenkin rajavartiostosta sekä poliisista löytyy varmaan noiden kansallismielisten henkilöiden mielestä työpaikkoja. Mutta sitten tietenkin voidaan kysyä että paljonko tuollainen rajavartija sekä poliisi maksaa yhteiskunnalle, joka kuitenkin maksaa poliisien sekä rajavartijoiden palkan? Samoin tietenkin voidaan miettiä että kuinka paljon tulonmenetystä esimerkiksi Joensuun skinheadit aiheuttivat tuolloin 1990-luvulla Joensuun majoitus- sekä erilaisille muille palvelualan yrityksille kuten hotelleille. 

Mikäli joku asia aiheuttaa mainehaitan, eli ihmiset pelkäävät tulevansa hakatuiksi jossain kaupungissa, niin silloin tuo asia varmaan aiheuttaa taloudellisia tappioita paikallisille hotelleille, eikä varmaan kukaan liikemies halua tulla kaupunkiin tai valtioon, jossa hän saa nyrkistä päähän keskellä katua. Jos valtio tunnetaan rasismista, niin silloin se aiheuttaa sen, että sijoittajat sekä turistit häipyvät, ja he eivät ehkä halua kuunnella "ystävän neuvoja" siitä, mitä heille voisi jossain kaupungissa tapahtua. Turistipyydykset ovat melko kalliita projekteja, ja jos sitten esimerkiksi joulupukin kylän vieressä seisoo joku skinhead joka haukkuu ulkomaalaisia sekä kehottaa heitä poistumaan niin se aiheuttaa lopulta konkurssin. 

Mutta Lapissa on varmaan liikaa työpaikkoja sekä yrityksiä, joten ehkä olisi miehekkäämpää lähteä metsätöihin, kun palvella jotain turisteja jossain joulupukin kylässä. Kuitenkin maamme metsävarat ovat rajallisia, joten eiköhän ne lapinkin metsät ole nopeasti hakattu. Eli yrityksen perustaminen ei riitä kestävän kehityksen pohjaksi. Yrityksillä vain pitää olla asiakkaita, joiden tuomien tulojen avulla yritysten toiminnasta koituvat kustannukset katetaan. Ja varsinkin matkailualalla hotelli työllistää suuren joukon ravintoloitsijoita, erilaisia moottorikelkkasafareita sekä muita elämysmatkoja järjestäviä yrityksiä ja takseja. Jos turistit kaikkoavat, niin silloin pitäisi löytää uusia asiakkaita tai sitten joko haettava valtion tukea tai lähdettävä kortistoon. Kahdessa viimeisessä tapauksessa sitten kustannukset kaatuvat suoraan veronmaksajien päälle. 

Äärioikeisto on tietenkin erään Vladimir Putinin suuri ystävä. Hän varmaan rakastaa patriootteja, joiden toimintaa hän mielellään tukee, koska nuo patriootit hajottavat NATOa sekä EUta. Ja sitten joukko pieniä valtioita jää ikään kuin Putinin armoille. Miksi joku sitten tukee tätä kehitystä? Syy varmaan löytyy sieltä mistä emme sitä ehkä uskoisi löytävämme. On ihmisiä jotka haluavat kulkea Putinin kaltaisten ihmisten talutusnuorassa. Silloin voidaan aina vedota että "Vladimir pakotti", kun on kähmitty oikein urakalla. No Putinin huonosti mennyt hyökkäyssota Ukrainassa on ollut varmaan karvas paikka monelle ääriliikkeen toimijalle, jotka ovat ehkä ankkuroineet itsensä voimakkaasti Putiniin ja häneltä saatavaan tukeen. 

Rasismikeskustelusta esimerkiksi ulkomaankauppaan vaikuttavana mainehaittana voidaan tietenkin aina vetää sellaisia johtopäätöksiä, että jos "valkoiset suomalaiset" puhuvat rasismista vain mainehaittana, niin se saattaisi saada aikaan sen, että vähemmistöt eli rasismin uhrit kokevat itsensä vielä enemmän syrjityiksi. Mutta toisaalta taas voidaan julmasti sanoa, että "jos haluat muuttaa ihmisten toimintatapoja, niin älä vetoa ihmisen tunteisiin, vaan hänen ahneuteensa". Eli jos suuret yhteiskunnalliset sekä taloudelliset toimijat laskevat että rasismi sekä syrjintä aiheuttavat heille taloudellisia tappioita, niin he sitten ryhtyvät toimiin rasismia sekä syrjintää vastaan. Jos ihminen kokee saavansa konkreettisia taloudellisia seuraamuksia, niin hän silloin helpommin myös kääntää kelkkansa. 

Rasismin sekä kriittisen maahanmuuttokeskustelun ero on siinä, että rasisti kertoo että hän ei vain voi hyväksyä sitä, että toinen on erilainen. Ja se sitten "oikeuttaa" hänet karjumaan kurkku suorana kaiken maailman kohteliaisuuksia kaikille, joista hän nyt ei vain satu pitämään. Kriittiseen maahanmuuttokeskusteluun liittyy tietenkin se, että asioista puhutaan esittäen tutkittuja sekä perusteltuja mielipiteitä sekä kuunnellen myös muiden mielipiteitä, eikä keskusteluun osallistuvien tarvitse pelätä että heidät mätkitään "väärän mielipiteen" takia pesäpallomailalla teho-osastolle. 

Kysymykseen kuuluu kysymyssana, eikä pelkkä toteamus ole kysymys. Eli jos palataan vaikkapa koronasulkuun, niin voimme todeta että Sanna Marinin hallitus on määrännyt Suomen "lockdown-tilaan". Tai sitten kysymysmuoto on se, että kysymme "miksi pandemia aiheutti "lockdown-tilan". Eikä rakentava keskustelu myöskään pidä sisällään esimerkiksi henkilön hakkaamista tai hyviä vitsejä, jotka kohdistuvat esimerkiksi keskustelukumppanin silmälaseihin. 

Vaikka sanotaan että pride on kaupallistettu sekä syytellä kauppoja "pinkkipesusta", niin me kaikki voimme sanoa että seksuaalisiin vähemmistöihin kohdistuva syrjintä on yksi rasismin muodoista. Eli rasismi on oikeastaan vain yksi syrjinnän muodoista. Ja jos esimerkiksi kauppakeskusten vartijat eivät vain "voi hyväksyä" joitakin asiakkaita, niin se sitten saattaa aiheuttaa asiakasmäärien putoamista. Varsinkin vähittäiskauppa on riippuvainen asiakkaiden määrästä. Eli vaikka vähittäiskauppojen työntekijät ehkä mielellään istuisivat tyhjissä myymälöissä juoden kahvia koko päivän, niin myymälöiden omistajat eivät ehkä tuosta kehityksestä pitäisi. Eli jos ei ole asiakkaita, niin silloin seurauksena on konkurssi. Ja paras tapa kadottaa asiakkaat on pilkata heitä tai sitten pelotella heitä väkivallalla. 

https://yle.fi/a/74-20041963





https://yle.fi/a/74-20041963



Rasistille kukaan ei ole riittävän valkoinen. Eli vaikka kaikki ulkomaalaiset poistetaan maasta, niin rasistit löytävät uusia syrjinnän kohteita. Seuraavaksi hyökkäysten kohteeksi kelpaavat seksuaaliset vähemmistöt sekä silmälasien käyttäjät sekä kaikki jotka ovat erilaisia kuin nuo äärimmäiset populistit, jotka hokevat Putinin agendaa siitä, kuinka yksilönvapauksiin kuuluu monia mukavia asioita. Tietenkin tärkein vapaus on se, että miehen pitää saada hakata perhettään sekä juoda viinaa niin paljon kuin hän vain sattuu haluamaan. Mutta pelko on asia, mikä varmasti pitää kaupatkin tyhjinä. 

Nimittäin jos vaikkapa vartija alkaa valikoida asiakkaita, joita hän ei voi hyväksyä, niin jostain syystä monille muillekin henkilöille saattaa tulla mieleen, että mitä jos vaikka minä itse olisin seuraava, jota tuo vartija ei voisi hyväksyä. Entä jos käyttämäni vaatteet tai kantamani laukku eivät satu miellyttämään jotain vartijaa, niin poistaako hän silloin minut ostoskeskuksesta? Nimittäin ainakin yhteen aikaan eli joskus 1980-luvulla oli eräissä vaatemerkeissä tai turisti-lippalakeissa sateenkaari, ja tuolloin ei ollut tuon sateenkaaren kaksoismerkitys niin yleisesti tiedossa kuin nykyään. Ja sitten paikalle saattoi tulla tuollainen "valkoiseen ylivaltaan" uskova henkilö, joka sitten poisti tuon sateenkaarella varustettua vaatetta käyttävän henkilön paikalta, koska ei voinut kyseistä asiaa hyväksyä. 

Joskus äärijärjestöt ovat tehneet sellaista, että jos joku on myynyt vaikkapa karamellin jollekin jota nuo Ku Klux Klanit eivät voi hyväksyä, niin silloin on liike poltettu tai myyjää pahoinpidelty. Jos me annamme sellaisen signaalin, että maamme on rasistinen, niin se valitettavasti pelottaa myös esimerkiksi ulkomaalaiset sijoittajat sekä osaajat pois maastamme. 

Me kaikki muistamme varmaan Joensuun skinit, jotka steroidien voimalla pelottelivat koko kaupunkia. Ja voidaan sanoa että nuo skinheadit olivat oikeastaan yhteiskunnan tuote. Kun tietyt 13-25 vuotiaat nuoret näkivät kuinka skinheadeja "pelättiin" tai heitä "kunnioitettiin", niin silloin tuo aggressiivinen käytösmalli siirtyi noihin nuoriin. Eli kun yhteiskunnalliset vaikuttajat kertoivat skinien olevan uhka, niin silloin tietenkin alkoi kasku kiertää, ja lopulta kouluissa kerrottiin tarinoita siitä, kuinka poliisi oli muka väistänyt skinejä. Ja siitä sitten jotkut saivat yllykkeen lähteä mukaan tuohon toimintaan, joka sitten saattaa vaikuttaa heidän elämäänsä vielä nykyäänkin. 

Miksi me haluamme ulkoistaa ajattelun jollekin suurelle johtajalle? 

Ja Joensuun skineistä pääsemme erityisesti populistisiin poliitikkoihin kuten D. Trumpiin sekä Brexitiin. Eli miksi kukaan ei estänyt Turmpin valintaa tai Brexitiä? Voidaan sanoa että ehkä ihmiset nyt sitten ottivat opiksi, kun saivat lopulta valtaan poliitikon, joka selvästi sanoi, mitä kansa tai valtio hänen mielestään halusi. Mutta mitä jos kansan ja valtion etu on toinen, kuin mitä se haluaa? 

Onko Kiinan muurin kaltainen rakennelma, mikä aikoinaan eristi Kiinan muusta maailmasta asia, mikä palveli Kiinan valtion eli keskuksen valtakunnan sekä sen kansan etua? Tai oliko merenkulun tai ulkomaankaupan sekä kulttuurinvaihdon kieltäminen Japanissa asia, joka palveli Japanin johtajien tai sen kansan etua. 

Lopulta tuo eristäytyminen mikä tuki hallitsevan luokan suuruutta aiheutti sen, että teknisesti kehittyneemmät Eurooppalaiset voivat ottaa molemmat maat komentoonsa. Eli eristäytyminen sai aikaan sen, että Japanin ja Kiinan vanhentuneet välineet eivät voineet tarjota vastusta Eurooppalaisille, jotka valloittivat nuo valtiot hyvin helposti, ja istuttivat omat miehensä niiden johtoon. Ja kun sitten esimerkiksi leskikeisarinnan silmät aukenivat oli jo myöhäistä. Eurooppalaiset hallitsivat tuolloin koko Kiinaa. 

Yksi tuote teki siirtomaista taloudellisesti kannattavia. Se oli tupakka. Tupakka on addiktoivuutensa takia tuonut valtavia voittoja kauppiaille, jotka toivat sitä siirtomaista Eurooppaan. Mutta Kiinasta voitiin Eurooppaan tuoda myös oopiumia, joka takasi kauppiaille vielä suuremmat tulot. Toki oopium sai aikaan voimakkaan addiktion ja ihminen saattoi vaihtaa koko omaisuutensa tuohon aineeseen.  Ja esimerkiksi oopium toi suuret voitot noille kauppiaille, jotka operoivat Kauko-Idän sekä Euroopan välillä. Oopium on erittäin addiktoivaa huumetta, joka oli 1800-luvulla sallittua. Ja oopiumia poltettiin yleisesti sekä Euroopan suurkaupungeissa sekä Kiinassa, mikä aiheutti tietenkin sosiaalisia ongelmia. Mutta tuo tuote oli addiktoivuutensa takia niin sanottu varma tulonlähde. 

 Siis onko halpa viina sekä laillinen nuuska sitä, mitä meidän valtiomme oikeasti tarvitsee? Mitä jos joku poliitikko nyt sattuu sanomaan, että hän laillistaa nuuskan ja poistaa viinaveron, jos hänet valitaan parlamenttiin sekä jossain sivulauseessa sanoo että maamme on erottava NATOsta, jotta saamme halpaa bensiiniä Venäjältä? 

Noissa kahdessa asiassa eli Trumpissa sekä Brexitissä kansa sai mitä kansa halusi. Kansa sai leipää ja  sirkushuveja. Mutta huvien jälkeen seuraa sitten kova krapula, ja paluu maan pinnalle. Eli jos ajattelemme tarkemmin sitä vahvan johtajan mallia, mitä esimerkiksi V. Putin itänaapurissa ajaa kovalla voimalla, niin tuollainen vahva johtajuus tietenkin vapauttaa ihmiset muka vastuusta sekä ajattelusta. Kun toinen ajattelee puolestamme, niin se tietenkin saa aikaan sen, että me voimme hyvin omatunnoin istua tuolissa ja tuijottaa televisiota. Miksi ajatella itse, kun Trump ja Putin tekevät sen puolestasi, voisi olla seuraavan ääriryhmän ja supernationalistin vaaliteema? 

Nuoruuden synnit palaavat eteemme. Riikka Purran sekä muutamien muiden ihmisten toiminta joskus kauan sitten on tietenkin asia, jonka nuo henkilöt ovat varmaan halunneet unohtaa. Mutta kuten olemme huomanneet, niin nuo kauan sitten tapahtuneet, ja unohdetuiksi luullut asiat palaavat takaisin ihmisten muistiin nopeammin kuin meistä kukaan haluaisi, ainakaan jos olemme kirjoitelleet tai tehneet jotain, josta voimme saada ikävän maineen. 

Eli jos olemme nuoruudessamme olleet hakaristein koristellussa pilottitakissa seisomassa käsi ojossa Joensuulaisessa autotallissa, ja joku on tuota toimintaa ikuistanut kameralla, niin noilla kuvilla on taipumus löytyä piirongin laatikosta, varsikin jos olemme saaneet huomattavan paikan yhteiskunnasta. Nimittäin ihmisillä on taipumus olla kateellisia, ja jos samasta joukosta on osa päässyt eduskuntaan ja osa taas on joutunut vankilaan sekä menettänyt esimerkiksi rikosrekisterin takia liiketoimintaluvan, niin se saa aikaan varmaan aikaan muistikuvien aktivoitumista. 

Se että 5000 ihmistä marssi natseja sekä rasismia vastaan osoittaa jotain sellaista, mitä meidän yhteiskunnassamme kaivataan, eli me emme saa antaa kovien puheiden pelotella itseämme. Äärioikeiston toimintatapoihin kuuluu erityisesti kovat ja pilkkaavat puheet sekä aggressiivinen käytös, jolla saadaan ihmiset pelkäämään. Ja noilla "värikkäillä puheilla" saadaan tietenkin huomiota. Eli jos keskustelemme äärioikeistoon kuuluvan populistin kanssa esimerkiksi sukupuolesta, niin hän sitten vastaa näin "eikö koulussa opetettu, että miehellä on munat". Toki voidaan sanoa että neurologis-peräinen sukupuolentutkimus on vasta alkutekijöissään. Ja sitten varmaan voidaan ryhtyä huutamaan, että tähänkö meidän verorahojamme laitetaan.

https://yle.fi/a/74-20041963



Samoin varmaan työvoimaviranomaisten laatikoista on löytynyt suuri määrä erilaisia lääkärinlausuntoja, joilla todistetaan että joku jota nuo äärioikeiston edustajat eivät voi hyväksyä ovat olleet mielisairaalassa tms. Tuolla tavoin sitten voidaan taas pudistella päätä, ja muistella vanhoja hyviä aikoja, kun kaikki olivat kiltisti ruodussa eikä yhteiskunnallista konsensusta saanut rikkoa. 

Ja sitten taas lähdetään tekemään tutkintapyyntöjä ja rikosilmoituksia kun joku asia ei satu miellyttämään noita ääriliikkeiden edustajia, jotka pää puliksi ajettuina juoksevat kertomassa kuinka paljon "heitä nyt sattuu se ja se asia vituttamaan". Tai kuinka he eivät voi hyväksyä sitä tai tätä asiaa. 

Rasismi on asia, mikä hajottaa yhteiskuntaa enemmän kun tuo sille hyötyä. Tämän takia meidän pitää uskaltaa sanoutua irti rasismista, ja samalla kun kuuntelemme kaiken maailman populisteja, niin meidän pitäisi miettiä miten realistisia heidän esittämänsä visiot "suuresta maasta" oikeastaan ovat. Onko se valtio joka sitten kulkee mukavasti suuren Vladimirin ja hänen kaltaistensa talutusnuorassa, ja jossa omaisuus kasataan pienen elitistien joukon käsiin?

https://yle.fi/a/74-20041963



Ja onko kukaan noista suurista isänmaan toivoista sitten oikeasti kertonut sitä, mikä on heidän paikkansa yhteiskunnassa, joka perustuu nationalismiin, militarismiin, kuriin ja järjestykseen? Onko se niin, että nuo vanhat toverit sitten seisovat muiden vieressä konepistooli kädessä uhkailemassa kaikkia, joita he eivät voi hyväksyä. 

Me tiedämme varmasti kaikki että esimerkiksi skinheadit uhkailevat ihmisiä väkivallalla, eli heidän viestinsä on kaikille se, että "jos ette ole meidän puolellamme, niin voitte sen jälkeen viettää pari kuukautta kokovartalokipsissä". Samoin äärioikeiston eli skinheadien toimintaan kuuluu se, että nuo henkilöt muka tietävät sen, missä joku bloggaaja tai vastaava henkilö, joka on "uskaltanut" sanoa tai kirjoittaa jotain noita pilottitakkipoikia vastaan sattuu asumaan. 

Se että esimerkiksi julkisuuden henkilöt kirjoittavat että heillä on muitakin arvoja, kuin esimerkiksi taide, jota he tekevät on erittäin positiivinen asia. Nimittäin äärioikeisto sekä ääriliikkeet ovat sellaisia, että ne esittävät mielellään sen, että ihmiset vaikenevat tukena itselleen. Ja ihmisellä pitää olla muitakin arvoja kuin vain rahan tekeminen. 

Äärioikeiston toimintatapoihin muuten on kuulunut erityisesti se, että he käyttävät mielellään katuparlamenttia eli mielenosoituksia sekä kaikenlaista muuta vastaavaa toimintaa, kuten esimerkiksi ottavat itsestään kuvia ampuma-aseiden kanssa. Se mikä sitten tekee noista ihmisistä hiukan ikäviä tapauksia on se, että jos he nyt ovat saaneet jonkun poliisin mukaan toimintaansa, niin silloin varmasti tuon poliisimiehen tai -naisen kuvaa levitellään ympäriinsä, ja sanotaan että maamme poliisilaitos tukee "isänmaallisia aineksia". 

Syy miksi viranomaiset eivät tuohon toimintaan ole puuttuneet saattaa johtua että nuo järjestöt, joista suuri osa on oikeastaan tavallisia katujengejä kokoontuvat jonkun jäsenen omistamassa autotallissa. Ja ainakin Ruotsissa on poseerauksissa käytetty värikuula-aseita. Ja kun poliisi sitten on poistunut, niin oikeat aseet on kaivettu kätköistä esiin. 

Samoin nuo ilmeisesti erittäin hyvin järjestäytyneitä sekä hyvin varustettuja toimijoita esittävät järjestöt mielellään tekevät vaikutusta varsinkin toimittajiin. Eli ne käyttävät samoja menetelmiä, "hymykampanjoita", joita esimerkiksi "Hell's Angels" on käyttänyt. Yleensä tuon yhteyshenkilön kautta lähetettävä viesti kuuluu, että "jos vaikenette, ja annatte meidän pelotella itseänne, niin jätämme teidät rauhaan". Mutta jos uskallatte puhua tai kirjoittaa jotain mistä emme halua puhua, niin silloin pari miestä istuu viereesi, ja kertovat tietävänsä  missä kirjoittajan vanhemmat sattuvat asumaan. 


https://yle.fi/a/74-20042021

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara