Siirry pääsisältöön

Miksi Estonia-laivan keulaportti on irronnut?

Estonian uppoamisen syy on virallisesti keulaportin irtoaminen kovassa aallokossa, mutta mikä sitten sai aikaan tuon irtoamisen? Siis miksi tuo Estonian keulaportti sattui irtoamaan tuolloin kovassa merenkäynnissä on se avainkysymys koko turmassa. Keulaportin sekä keulavisiirin irtoaminen ovat asioita, jotka aiheuttivat veden tulvimisen alukseen, mutta mitä tapahtui ennen kuin keulavisiiri irtosi, eli ilmeisesti vastaavaa ei ole kovin usein tapahtunut. 

Kansainvälisen tutkijaryhmän tarkoitus on selvittää, miksi Estonian keulaportti lähti irti. Siis kaikki me tiedämme että Estonian keulaportti irtosi, mutta kysymys on siis siitä, että mikä tuon irtoamisen sai aikaan. Estonian runkoon oli ilmeisesti sen ollessa meren pohjassa ilmestynyt reikiä. Eli oliko joku ehkä käynyt salaa tutkimassa tuota hylkyä? Eli itse en usko että torpedo upotti tuon aluksen. Mutta olisiko keulan lähellä oleva ruoste viite siitä, että aluksen merikelpoisuus olisi alentunut? Ja liittyisikö tuo ruoste siihen että keulavisiiri irtosi tuolloin 28.9.1994? Eikö tuo ruoste saanut ketään epäilemään aluksen merikelpoisuutta? 

Jos ajatellaan erilaisissa tiedostusvälineissä jatkuvasti esiin tulevaa hokemaa siitä, että uppoamisen aiheutti keulavisiirin irtoaminen, niin jostain syystä joku saattaa ajatella, että joku pelkää jotain. 

Eli oliko esimerkiksi väärennetty kunto- tai merikelpoisuustodistus se, mikä välillisesti sai aikaan tilanteen, missä Estonia ei selvännyt myrskystä? Eli oliko syyllinen ehkä joku lahjottu tarkastaja, joka sitten tekaisi alukselle paperit, joilla se sai lähteä merelle kuljettamaan matkustajia. Vai oliko kyseessä joku muu asia? 

M/S Estonia, huomaa ruoste

Erilaiset teoriat kuten mahdollinen aseiden salakuljetus on tietenkin tehnyt tutkimukset tuon Estonian tapauksen ympärillä melko erikoisiksi. Siis tähän tapaukseen liittyy paljon huhuja, kuten esimerkiksi väitteitä siitä, että Estonialla olisi kuljetettu ydinmateriaalia. Tuon huhun takana on sellainen totuus, että monissa Neuvostoliiton majakoissa oli käytössä ydinparisto, tai jopa pieni ydinreaktori. Ja nuo majakat olivat melko huonosti vartioituja. Neuvostoliiton hajoamisen yhteydessä oli ihme että noita radioaktiivisia aineita ei joutunut vääriin käsiin. 

Ja kuten tiedämme, niin viranomaiset hokevat mantraa jonka mukaan tuo keulavisiiri irtosi myrskyssä. Tutkimuksessa pitäisi hakea syytä tuohon keulavisiirin pettämiseen, eikä vain todeta, että "katsos vain, kun keulavisiiri sattui irtoamaan". 



Miksi kukaan ei kysy, että miksi tuo keulavisiiri petti? Eli pelkääkö joku jotain, kun tätä hoetaan kuin mantraa? 

Mutta oliko esimerkiksi jonnekin keulavisiirin lähelle laivan runkoon varastoitu jalometalleja kuten kultaa tai esimerkiksi platinaa? Jos taas ajatellaan että Estonia olisi salakuljettanut ydinmateriaalia, niin tietenkään esimerkiksi Neuvostoliitossa eivät kaikki ydinkäyttöiset laitteet olleet ydinvoimaloita tai ydinaseita. Neuvostoliiton aikaan monia majakoita muutettiin ydinkäyttöiseksi, eli niissä oli Cesium- tai Radium paristoja. 

Joten voisi tietenkin olla mahdollista että tuo ydinmateriaali, josta ei ole mitään erityisiä todisteita olisi ehkä peräisin jostain majakasta. Jos taas puhutaan esimerkiksi biologisista aseista tai niiden kaavoista, niin silloin tietenkin olisi pari infektoitunutta rottaa riittänyt siihen, että nuo organismit olisi saatu toimitettua "asiakkaalle". 

Eräissä yhteyksissä on mainittu että Neuvostoliiton SDI-ohjelman laitteita tai niitä koskevia tietoja kuten mikrofilmejä olisi kuljetettu Estonialla. Jos nuo varusteet tai tiedot on tilannut CIA, niin silloin olisi saattanut paljastua se taho, joka tuota teknologiaa olisi toimittanut USAsta Neuvostoliittoon. Mutta olisiko se sitten riittänyt syyksi upottaa tuo alus? 

Jos ajatellaan mahdollisuutta että joku olisi räjähtein saanut aikaan Estonian uppoamisen, niin hän ei ehkä olisi tarvinnut kuin alle kilon jotain voimakasta räjähdettä. Eli jos hän olisi käyttänyt ontelopanosta, niin silloin hyvinkin pieni räjähde olisi voinut katkaista tuon tapin kohtalokkain seurauksin. 

Tai sitten tuo hypoteettinen sabotööri olisi ehkä voinut käyttää thermite-seosta. Thermite on magnesium-alumiinipohjainen polttotaisteluaine, jonka palolämpötila on noin 2500 astetta. Tuo pyrotekninen aine voisi polttaa myös esimerkiksi laivan keulavisiiriä kannattavan kierretapin poikki. Jos ajatellaan että joku aiheuttaisi hyvin korkean lämpötilan, niin silloin tietenkin tuli voisi sytyttää myös laivan metalliosia tuleen. 

Oliko syy siihen jonkinlainen hapettuma, joka saattoi johtua ehkä esimerkiksi jalometallien kuten kullan tai jonkun muun ruostumista edistävän aineen vaikutuksesta, ja tässä sitten tietenkin oletan, että Estonian kunto oli tarkastettu asianmukaisesti. Mutta jos Estonian kuntoa ei oltu tarkastettu, vaan tarkastaja oli esimerkiksi ottanut lahjuksia tai jostain muusta syystä jättänyt käymättä laivalla, ja sitten vain oli laittanut merkin papereihin, niin silloin olisi syy tuossa tarkastuksen tekemättä jättäneessä henkilössä. Valokuvien mukaan Estoniassa näkyi paljon ruostetta, mikä viittaa aluksen alentuneeseen merikelpoisuuteen. 

Mutta jos ajatellaan että Estonia olisi räjäytetty, niin kuten tekstin alussa sanoin, niin kovin paljon räjähteitä ei noiden kierretappien räjäyttämiseen vaadita. Ja jos räjäyttäjä olisi käyttänyt esimerkiksi termiitti-seosta, niin termiitin (thermite) avulla voidaan tuollainen tappi, joka pitää keulavisiiriä paikallaan katkaista varsin helposti. Koska Estonian keulaportti irtosi vain toiselta puolelta, niin silloin ei myöskään Atlannin portista olisi paljon hyötyä, koska sivulle kaatuva portti vetää laivan kyljen auki kuin palan juomatölkkiä. 

https://www.mtvuutiset.fi/artikkeli/uudet-tutkimukset-estonian-hylylla-alkavat-mtv-uutiset-paikalla-on-ollut-vaarinkasityksia-ja-lisaselvityksen-tarvetta/8187274

https://fi.wikipedia.org/wiki/M/S_Estonia

https://en.wikipedia.org/wiki/Thermite

https://fi.wikipedia.org/wiki/Termiitti


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara