Siirry pääsisältöön

Lentoliikenne Aasiaan loppuu, jos Venäjä sulkee ilmatilansa EU:n koneilta


Ukrainassa inhimillinen kärsimys on mittaamatonta. Itse olisin kyllä hyvin varovainen jos olisin Putinin kanssa riidoissa, ja lähtisin Aasian lennolle. Nimittäin aina on mahdollisuus siihen, että Putinin koneet pakottavat matkustajakoneen alas. No pakotteet aiheuttavat aina vastapakotteita. Kuten tiedämme, niin Ukrainan tilanne on hyvin vakava, koska Putin aloitti sodan ilman mitään sen suurempaa provokaatiota. 

Kuten tiedämme niin jos Venäjä asetetaan boikottiin, eli varsinkin Putinin lähipiiriin kuuluvien henkilöiden maksuliikennettä vaikeutetaan, niin silloin pakotteilla saattaa olla hyvin suuri vaikutus siihen, miten asioita esitetään Putinille, joka on tähän asti kuullut vain sitä, mitä hän sattuu haluamaan kuulla. Siis haluaako Putin koko Ukrainan? Siinä vasta kysymys. 

Jos Putin haluaa miehittää Ukrainan, niin silloin hän saattaa kohdata vastaavan sissisodan, mitä Stalinin miehet kohtasivat Toisen Maailmansodan jälkeen. Syy miksi Ukrainassa oli niin paljon Saksan tukijoita johtuu siitä, että 1930-luvun alussa GPU eli Neuvostoliiton salainen poliisi suoritti tuossa maassa 8 miljoonan ihmisen hengen maksaneen pakkokollektivisoinnin, joka sitten aiheutti nälänhädän sekä kapinan, jonka kukistaminen oli hyvin verinen operaatio. Tuon operaation jälkeen GPU vaihtoi nimensä NKVD:ksi. 

Toisen Maailmansodan aikaan Ukrainassa sekä Saksalaiset joukot että Partisaanit tuhosivat kyliä järjestelmällisesti. Siis Toisessa Maailmansodassa partisaaneja taisteli sekä kommunistien eli Neuvostoliiton että myöhemmin kun sotaonni oli kääntynyt  niin myös Natsi-Saksan puolella taisteli partisaaneja, joista moni oli aikaisemmin toiminut SS- joukoissa. 

Ja viimeiset Ukrainan alun perin Saksalaisia tukeneet partisaanit laskivat aseensa vasta 1950-luvulla. Se leviääkö sota koko Ukrainaan ja ehkä sen rajojen ulkopuolelle riippuu siitä, että miten sota sujuu Venäjän kannalta. Saattaa olla niin, että Venäjä kykenee murskaamaan Ukrainan armeijan melko nopeasti, mutta sitten alkaa ehkä sissisota, joka saattaa maksaa tuhansien tai jopa kymmenien tuhansien sotilaiden ja siviilien hengen. Tai niin aina ennen on tapahtunut kun joku maa on miehitetty. Eli lista on pitkä ja synkkä. Ja viimeisin tällainen tapaus on Afganistan, missä länsimaat joutuivat perääntymään sissisodan takia. 

Mutta myös nopea operaatio voi käydä kalliiksi, ja alla on linkki Ilta Sanomien artikkeliin, jossa kerrotaan yli 4000 venäläisen kaatuneen tässä operaatiossa. (1) Se mikä myös pistää silmiin, on se että mediassa ei ole kuvia voitokkaista Venäläisistä joukoista. Joten voidaan kysyä, että miksi noita voittoisia joukkoja ei olla kuvattu?

Samoin on puhuttu että Venäläisiä helikoptereita, jotka ovat pyrkineet Kiovaan on ammuttu alas. Samoin mieleen tulee se, että onkohan käynyt niin, että ne isot Il-76 kuljetuskoneet joista joissakin lähteissä on puhuttu on ammuttu alas. Noihin koneisiin olisi mahtunut noin 2300 sotilasta, jotka oli ehkä tarkoitus pudottaa Kiovan lentokentälle. Ja ehkä sitten on tapahtunut se katastrofi, että kaikki nuo miehet on menetetty. 

 Ukraina on paikka, missä omaan itsenäisyyteen on suhtauduttu eri tavoin. Ja varsinkin lännessä on paljon itsenäisyyden tukijoita, kun taas idässä on enemmän venäläismielisiä. Ehkä Putin kuvitteli, että Ukrainassa hänet otetaan riemulla vastaan. 

Ja sitten vastassa olikin yhtenäinen Ukraina. Mutta joka tapauksessa hyökkäys Ukrainaan on sotatoimi itsenäistä valtiota vastaan, ja sen takia mikään historia ei tätä hyökkäystä oikeuta. Mutta me tiedämme, että Venäjän voimakas ydinase estää NATO:a puuttumasta tilanteeseen. Ja pelko ajaa valtioita NATOn jäseniksi sekä tiivistämään EU:n puolustusyhteistyötä. 


(1) https://www.is.fi/ulkomaat/art-2000008608788.html


Ukrainan kriisi saattaa aiheuttaa myös ydinaseiden leviämistä. 


Mutta miten Ukrainan sota vaikuttaa Putiniin ja Venäjään? Se saattaa esimerkiksi ajaa muita maita enemmän NATO:n syliin. Eli pelko siitä, että Venäjä hyökkää saa valtiot ja varsinkin pienet valtiot hakemaan turvaa toisistaan. Samoin se saattaa aiheuttaa hyvin vaikean sekä ikävän keskustelun siitä, että tarvitseeko joku pieni maa ydinaseita suojellakseen itseään. 

Vaikka massatuhoaseet ovat epäinhimillisiä sekä julmia, niin ne ovat tehokkaita aseita. Kuitenkin voidaan sanoa että esimerkiksi osa Venäjän operaatiosta on onnistunut siksi että maa omistaa ydinaseita. Joten voidaan kysyä, että pitäisikö esimerkiksi EU:n tai pienempien EU-maiden hankkia näitä aseita omaksi turvakseen. Siis tämä kysymys ei ole kovin mukava asia käsiteltäväksi. 

Ydinaseiden leviäminen on asia, mikä vaarantaa maailman turvallisuuden. Mutta koska Venäjä sekä Kiina ja Pohjois-Korea piilottelevat noiden aseiden turvissa, niin niiden hankinta saattaa olla myös muiden maiden listoilla. Samoin esimerkiksi Israelilla ja muutamilla muilla mailla epäillään olevan näitä aseita, vaikka ne eivät niiden hallussapitoa myönnä. Mutta ydinaseet ovat välineitä, joiden avulla voidaan ainakin osa uhkaajista pitää poissa omien rajojen sisältä. Siis silloin puhutaan ydinaseiden pelotevaikutuksesta, joka on syy siihen että noita aseita hankitaan. 


https://www.msn.com/fi-fi/uutiset/ulkomaat/ukrainan-sota-nyt-ven%C3%A4l%C3%A4isjoukot-edenneet-harkovaan-ukrainan-mukaan-ven%C3%A4l%C3%A4istappiot-yli-4-000-sotilasta/ar-AAUmn9X?ocid=msedgntp

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara