Siirry pääsisältöön

Omikron variantti jatkaa etenemistään, mutta se on vain yksi koronavarianteista

 Omikron variantti jatkaa etenemistään, mutta se on vain yksi koronavarianteista


Hätäjarrua on painettu, ja maamme on taas sulkemassa oviaan. Onko omikron variantti sitten yhtään sen vaarallisempi kuin muut variantit on sitten asia erikseen. Siitä kuinka pahoja oireita tuo omikron-variantti aiheuttaa varmaan riippuu monista asioista, mutta kun kaiken maailman lehtien kannet pursuavat otsikoita siitä, että kuinka joku on saanut koronan kahden rokotuksen jälkeen joutunut teholle ja saanut kamalan jälkitaudin, niin silloin tietenkin noilla otsikoilla on vaikutus siihen, miten ihmiset suhtautuvat rokotuksiin. Sekä siihen, että kannattaako niitä hakea.

Ja jos uutisia luetaan niin korona on vaarallinen tai se ei ole vaarallinen. Siis riippuu vähän toimittajasta, mitä puolta asiasta hän sitten milloinkin haluaa korostaa. Tietenkin lehdet ovat täynnä juttuja joiden mukaan koronarokote menettää tehonsa puolen vuoden kuluttua tai aikaisemmin. Eli vaikuttaako tämä sitten siihen, että hakeeko joku koronarokotteen vai ei. Mutta uskoisin että koronarokotteen pitäisi sitten suojata ihmistä siltä pahimmalta mahdolliselta taudilta. 

Siis tietenkin sitä korostetaan että koronavirus läpäisee rokotesuojan, mutta muistetaanko samalla sanoa, että jos henkilö on hakenut rokotteen, niin silloin tauti on hyvin lievä. Tai siis se on lievä, jos henkilöllä on normaalisti toimiva immuunipuolustus. Samoin myös esimerkiksi influenssarokotteen kanssa käy niin, että virus läpäisee rokotetta. Henkilö joka on rokotettu saa kyllä kausi-influenssan, mutta samalla kuitenkin oireet ovat niin heikot että niitä tuskin edes huomaa. 

Negatiivinen uutisointi on tietenkin yksi asia mikä vaikuttaa mukavasti siihen, että koronapassi muuttuu mitättömäksi ja omikron variantti saa aikaan uuden sulun. Kun hallitukselta vaaditaan toimia, niin se tarkoittaa tietenkin hätäjarrujen käyttöä sekä massiivisia viranomaistoimia. 

Siis meidän maassamme tiedottamisen ongelma on siinä, että tiedotuksessa huomioidaan liikaa ääri-ilmiöitä. Tässä tietenkin mieleen tulee sellainen asia, että jos lehtijuttuja luetaan, niin niiden perusteella voisi uskoa että jokainen maamme kansalainen on skinhead. Tai sitten että jokainen korona alfa-omega variantti saa aikaan sen, että ihminen sitten joutuu suoraan teho-osastolle.

Samoin tietenkin esimerkiksi korona-rokotetta pelkääviä ikään kuin kannustetaan olemaan ottamatta rokotteita levittelemällä uutisia, joiden sanoma on se, että koronavariantti se ja se kiertää niin ja näin tuota immuunijärjestelmän antamaa suojaa. No se siitä ja loput kirjeessä, kuten vanha sanonta kuuluu. Maamme suljetaan Jouluaattona, ja koronapassi lakkaa olemasta, mutta se tietenkin ihmetyttää, että miksi näin ei olla toimittu vähän aikaisemmin? 

Tai oikeastaan miksi tässä maassa ei olla vedetty selvää linjaa näiden korona-asioiden kanssa. Oli maamme auki tai kiinni, niin silti kaikkein pahinta on lähteä pelaamaan peliä, jonka nimi on "ehkä". On ehkä hienoa liittää kaikkeen kirjoitukseen toiveikas ilmoitus siitä, että "mitä jos koronapassista voitaisiin luopua", ja koko maa sulkea. Tai ainakin niin tuo median rummutus on saatettu tulkita, mutta asia on niin, että meidän pitää miettiä myös yhtä toista asiaa. Pahinta ei ole se että maamme suljetaan tai että maamme pidetään auki. 

Pahinta on se, että viikosta toiseen puidaan sitä, että mitä jos vaikka painetaan sitä hätäjarrua, niin kaikki asiat saadaan muuttumaan paremmaksi. Jos hätäjarrua olisi painettu vaikka esimerkiksi Elokuussa, niin kaikki asiat olisivat varmaan aivan toisin, ja ainakin ravitola- ja matkailualat olisivat voineet esimerkiksi pitää hotelleja ja ravintoloita kiinni. 

Mutta kun hallitus sitten venyttää ja vanuttaa päätöksiä, jotka kuuluvat sille, niin silloin hotellit ja ravintolat ovat auki, mutta kukaan ei uskalla lähteä sitten mihinkään merta edemmäksi, kun ei tiedä että onko ehkä huomenna rajat kiinni, ja uusi poikkeustila käytössä. Tai kukaan ei silloin tiedä, että onko esimerkiksi hotelliloma keskeytettävä, koska hotelli suljetaan poikkeustilan takia. Siis poikkeustila tarkoittaa kaikkea mikä on ollut epänormaalia. 

Mutta epävarmuus on kaikkein pahin asia. Jos hotelli tai ravintola saa olla auki, niin sen pitää tietenkin varata sinne palvelu, sekä kaikki muut asiat kuten ruoka ja juoma. Jos sitten tapahtuu se, että maamme menee kiinni klo 24.00, niin kaikki hotelliin tai ravintolaan varattu ruoka on sitten heitettävä menemään. 

Sillä että lähdetään pelaamaan sitä, että "katsotaan nyt vielä"-leikkiä saadaan aikaan kaikkein pahin mahdollinen tilanne, koska kaikki paikat ovat auki, mutta kukaan ei uskalla niitä lähteä käyttämään. Ja sitten tietenkin jos esimerkiksi poikkeustila saadaan aikaan muutaman tunnin varoitusajalla, niin silloin ihmiset saadaan mukavasti pakkautumaan liikennevälineisiin. Tuolloin saadaan aikaan oikein kunnon koronapiikki. No itse tässä sitten taas lähden katsomaan josko vaikka olisi aikoja tarjolla tuohon maagiseen kolmanteen rokotukseen. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara