Siirry pääsisältöön

Onko some oikea paikka taistella väärää tietoa vastaan?

Onko some oikea paikka taistella väärää tietoa vastaan?




Ihmiset pitää kohdata siellä, missä he viettävät aikaa. Eli kaikenlaisia teorioita, kuten teoriaa siitä että esimerkiksi rokote ei suojaa koronalta levitellään tietenkin sosiaalisessa mediassa. Sosiaalinen media on paikka, missä kaiken maailman kritiikkiä harrastavat ihmiset sitten tekevät selväksi, että kaikki sellainen kuten rokottaminen voisi aiheuttaa suurta kärsimystä. Samoin tietenkin on levitelty tietoa, jonka mukaan koronatestin yhteydessä otetaan myös DNA, huume- yms. testejä.

Ja tuo tieto on tietenkin täyttä potaskaa, ja THL on ilmoittanut että vain koronavirusta testataan tässä testien yhteydessä. Eli mitään DNA testejä ei tehdä. Joten tämä alku on siis vain provosoivaksi tarkoitettua kirjoittamista, ei mitään tutkittua tai muuten järkevää tietoa, jolla ei pitäisi olla mitään todistusvoimaa. 

Samoin negatiiviset uutiset ovat asioita, joista varmaan on tullut ihmisten mieleen kuva siitä, että meillä on tässä vielä pitkään edessä ankeat ajat. Jostain syystä ihmiset lukevat mielellään juuri niitä uutisia, joissa puhutaan hätäjarrusta, sekä siitä kuinka koronapassi lentää roskiin, kun uusi variantti nousee jostain kaukaa, ja kaikkien ihmisten pitää vain istua kotona ja odotella parempia aikoja. 

No omikron variantti on tehnyt erilaiset koronapassit käyttökelvottomiksi, joten koska tuo passi on poissa, niin kenenkään ei tarvitse hävetä, jos on jäänyt rokote ottamatta. Ja onhan meillä aina aikaa jatkaa poikkeustilaa vaikka vielä muutamalla vuodella. Miksi tätä poikkeustilaa nyt sitten ylipäätään on välillä höllennetty, kun tilanne on niin kauhea, että maastamme loppuvat tehohoitopaikat kesken? No ehkä meidän olisi pitänyt kuunnella Krista Kiurua vähän paremmin, ja pitää Suomi kiinni, kun hän tuota asiaa sitten aikoinaan korosti. 

No me halusimme uskoa että 80% rokotekattavuus saa aikaan laumasuojan, joka suojaa meitä kaikkia tuolta kauhealta koronavirukselta. Mutta vieläkään ei olla saavutettu 80% kattavuutta, eikä kukaan ole osannut edes odottaa että tulee delta ja tulee omikron variantti. 

Itse kyllä kävin ottamassa rokotteen, koska se saattaisi pelastaa henkeni. Tai sitten ehkä tämä uusi variantti saattaisi vaikka läpäistä sen täydellä teholla. Siis kun emme tiedä mitä voimme tehdä, niin ehkä sitten meidän pitää vain muistella niitä mukavia aikoja, kun kävimme kaupassa ilman kasvomaskeja. 

Me kaikki olemme kuulleet lähes jokaiselta kanavalta, kuinka tärkeää olisi käydä rokotuksissa. Mutta jostain syystä kaikki eivät ole käyneet noita piikkejä hakemassa. Siis mikä tuossa valheellisessa tiedotuksessa ihmisiä viehättää? Yleensä väärän tiedon eli disinformaation levittäjä ei edes yritä käyttää tutkittua tietoa tai lähteitä. Hän vetoaa ihmisten tunteisiin sekä haluun uskoa johonkin asiaan. Yleistäminen sekä yksinkertaistaminen ovat hyviä keinoja saada huomiota. Samalla myös esimerkiksi ääri-esimerkkien käyttö on asia, mikä varmaan vetoaa moniin. 

Esimerkiksi se, että henkilö on saanut kolme korona-piikkiä ja joutunut letkuihin sekä hengityskoneeseen ovat asioita, joista voidaan tehdä hyviä esimerkkejä siitä, että miten kaamea asia rokote oikeastaan on. Ja puhdas itsekkyys on tietenkin myös hyvä tapa perustella kieltäytymistä. Eli miten sitten selittelen krapulaa, jos minulla sattuu olemaan rokote? Rokotettu ihminen ei voi suoraan sanoa, että hänellä on flunssa tai korona, koska työnantaja ei ehkä tuosta asiasta oikeasti pidä tai hän ei usko että tuo tauti läpäisee rokotetta kuin ilmaa. Ja onhan maassamme tietenkin tehohoitopaikkoja, jotka ovat aina kaikkien sairastuneiden käytössä. 

Pelottelu tietenkin on toinen asia, mitä on helppo hyödyntää erilaisissa väärän tiedon levittämiskampanjoissa. Eli sanotaan että esimerkiksi huumeiden käyttäjät saavat noista rokotteista vakavia allergisia reaktioita. Samoin sitä tietenkin korostetaan että jostain korona-testeistä on salaa otettu samalla huumetestejä. Tai että Leponex-nimisen mielenterveyslääkkeen käyttö pitää lopettaa, jos on ottanut rokotteen, ja silloin edessä on tilanne, missä vähintään sarjamurhaajien joukko alkaa liikkua pimeillä kaduilla. 

Vastuulliset ihmiset jakavat vain oikeaa sekä oikeaksi todennettua tietoa asioista. Ja sellaiset asiat kuten korona ovat asioita, joissa pitäisi noudattaa erityistä, tavallista suurempaa varovaisuutta, kun niistä puhutaan. Mutta sitten seuraa se, että ihmiset alkavat jostain syystä jakaa tietoa, joka ei ehkä ole sinänsä väärää, mutta kuitenkin haitallista esimerkiksi rokotteiden ottamisen kannalta. Esimerkiksi lehtijutut, joissa on korostettu nimenomaan sitä että joku rokote on aiheuttanut vakavia komplikaatioita, ovat saattaneet pelottaa tai saada ne ihmiset, jotka eivät ole oikeastaan koskaan välittäneet muutenkaan käydä hakemassa rokotteita jättämään myös tämän koronarokotteen väliin.

Samoin se että esimerkiksi sitä on paljon korostettu, että koronasuoja vuotaa, ja ihminen voi saada koronan vaikka on käynyt hakemassa rokotteen ovat asioita, jotka ovat voineet sitten aiheuttaa sellaisen tilanteen, että rokotetta ei olla viitsitty lähteä hakemaan, koska korona kuitenkin tulee. Ja koskaan ei ole pakko ottaa yhtään mitään. Kun ihmiset sitten lähtevät jakamaan tietoa siitä, kuinka rokote tappaa, tai aiheuttaa jonkin muun komplikaation, niin silloin heille voidaan vastata joko valtakunnallisella TV-kanavalla. 

Tuolloin tietenkin tämä meidän suuri rokotekriittinen henkilömme varmaan on tankkaamassa jääkaapilla, joten hän ei ehkä kuule vastausta. Rokotteita vastustavat henkilöt ovat muuten kertoneet, että esimerkiksi tiettyjä psyykenlääkkeitä sekä esimerkiksi amfetamiinia tai hormoneja suoneen ottavat henkilöt voivat kuolla, jos he saavat rokotteita. Näin ollen rokotekriittiset (lue: rokotevastaiset) henkilöt ovat ilmeisesti tietoisesti manipuloineet muita, jotta nämäkään eivät hae noita piikkejä, joilla immuunijärjestelmää aktivoidaan taistelemaan virusta vastaan. Siis tämäkin asia varmaan kiinnostaa monia. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara