Siirry pääsisältöön

Pakolaiset sekä hybridi-uhkien hallinta

 Pakolaiset sekä hybridi-uhkien hallinta


Kun Venäjä ja Valko-Venäjä ohjaavat pakolaisia kohti Euroopan rajaa, niin silloin meidän pitäisi käsittää yksi asia. Se mikä on ollut ennustettavissa jo kauan sitten on nyt edessämme. Aleksandr Lukashenkalle sekä Vladimir Putinille nuo ihmiset, jotka ovat jääneet rajalle ovat pelinappuloita pelissä, jossa on kyse paljon suuremmista asioista kuin muutamasta EU:hun laittomasti pyrkivästä henkilöstä. Tähän tilanteeseen ei ehkä ole koskaan ennen osattu varautua. 

Nimittäin se mikä tekee tästä pakolaisasiasta sellaisen hyvin erikoisen on se, että nuo pakolaiset tuodaan kolmannen maan kautta. Eli tämä maa päästää pakolaiset alueelleen mutta ohjaa noita ihmisiä sitten suoraan EU:n rajalle. 

Onko muuten ajatus käyttää pakolaisia EU:n vastaisessa toiminnassa peräisin Lukashenkalta itseltään vai Putinilta, joka tukee Valko-Venäjän hallitusta kaikin tavoin? Tietenkin on Putinille edullista, että Valko-Venäjä on se toimija, jonka alueella tuo pakolaisongelma tapahtuu. 

Oikeastaan meidän pitäisi kysyä että miten nuo pakolaiset ovat päätyneet Valko-Venäjälle tai Venäjälle? Onko heille ehkä sitten luvattu pääsy EU:n alueelle, ja kuka tuon lupauksen on antanut? Onko lupaaja ollut esimerkiksi joku EU:n kansalainen? Tai onko ehkä joku Valko-Venäjän tai Venäjän edustaja sanonut, että EU on luvannut pakolaisille pääsyn alueelleen? 

Jossain lehtijutussa sanotaan, että noilla EU:n alueelle pyrkiville pakolaisilla on Valko-Venäjän viisumit, ja saattaa olla että heitä on houkuteltu matkalle lupaamalla heille töitä EU:n alueelta. Ja uskoisin että noita työpaikkoja ei ehkä ole edes yritetty järjestää. Uskoisin että niitä ei edes olla kyselty, kun ihmisiä on lennätetty Minskiin. Eli nuo "pakolaiset" olisivat siis oikeasti elintasopakolaisia tai siirtolaisia, jotka eivät ole oikeutettuja pakolaisstatukseen, vaan heidän pitäisi hakea viisumia sekä oleskelu, ja työlupaa EU:n alueelta. 

EU:n ongelma on siinä, että jokainen pakolaiseksi itseään kutsuva pitää tutkia. Ja jos sitten ajatellaan ihmistä, jolla on Valko-Venäjän tai Venäjän viisumi tai kutsuviisumi, niin voidaan toki olettaa että tuollainen ihminen on turvassa tuossa maassa. Eli Venäjä ja Valko-Venäjä ovat toki omalle oppositiolleen ikäviä maita, mutta onko esimerkiksi arabi sitten samalla tavalla vaarassa kuin noiden valtioiden kansalainen, joka vastustaa presidenttiä? 

Mutta pakolaiset eivät ole sinänsä ongelma. Ongelma on siinä, mitä heidän mukanaan tulee. Eli onko mukana myös ehkä esimerkiksi jonkun maan turvallisuuspoliisin agentteja, joiden tehtävä on esimerkiksi valmistella pankkitilejä sekä hankkia asuntoja laittomiin operaatioihin. Ja onko noiden arabien mukana ehkä myös esimerkiksi terroristeja? 

Kun sitten ajatellaan mitä esimerkiksi Lukashenka sekä Putin, joka tukee Valko-Venäjän hallitusta sattuvat kertomaan tästä tilanteesta, niin silloin unohdamme että noissa maissa "totuus" on tehty palvelemaan valtion johtoa. Eli saattaa olla niin, että noiden maiden viralliset uutistoimistot korostavat sitä, että EU on nuo ihmiset kutsunut, mutta sitten pyörtänyt puheensa. Ja se sitten saa EU:n näyttämään hyvin ikävältä esimerkiksi Arabimaiden televisiossa. 

Venäjällä ja Valko-Venäjällä on kolme  tai neljä versiota totuudesta. Se mitä kerrotaan virallisilla kanavilla. Se mitä Lukashenka tai Putin kertovat lähipiirilleen sekä se mitä kerrotaan turvallisuusjoukoille. Ja sitten on vielä se versio, mitä turvallisuusjoukot kertovat presidentilleen. 

Mutta kuten tiedämme, niin tässä pakolaisongelmassa aika on Putinin sekä Lukashenkan puolella. Heillä on aikaa pitkittää tätä ongelmaa. Noita idän ihmemaiden toimijoita eivät lait sido, joten sen takia Putin ja Lukashenka ovat vahvoilla. He voivat pitkittää tuota pakolais-asiaa mielin määrin. Ja samalla uhkailla pieniä maita, joita on sekä Venäjän että Valko-Venäjän naapurissa keskittämällä joukkoja rajoilleen. Tuolloin pienet maat lähtevät määräämään kertausharjoituksia sekä kohottamaan valmiuttaan. 

Ja joka kerran kun miehiä kutsutaan aseisiin, niin he eivät voi muuta työtä tehdä. Eli "turhat kertaukset" eivät tee taloudelle kovin hyvää. Eikä esimerkiksi uhkaaminen sodalla ole myöskään asia, mikä houkuttelee sijoittajia. Jos taas ajatellaan Venäjän ydinaseita, niin silloin tietenkin se kasvattaa muiden maiden halua neuvotella loppuun asti. Valko-Venäjän sekä Venäjän kohdalla tilanne on se, että nuo maat voivat pitää rajoillaan niin paljon varusmiehistä koostuvia joukkoja kuin ne haluavat. Samoin se kuinka kauan nuo joukot ovat rajan pinnassa on tietenkin aivan yhdentekevää noiden maiden johtajille. 

Samoin ongelma on siinä, että Venäjän ja Valko-Venäjän viranomaiskulttuuri eroaa länsimaisesta tavasta siinä, että laki ei sido noiden maiden viranomaisia samalla tavalla kuin länsimaiden viranomaisia. Eli noissa maissa poliisi tai sotilas ei joudu samalla tavoin syytteeseen kuin länsimaissa. Eikä noiden maiden johtajilla ole tapana noudattaa sellaisia sopimuksia, jotka eivät heitä hyödytä. 

Ja tuo taas lisää pelkoa maan sisällä että sen rajojen ulkopuolella. Saattaa olla niin, että noiden valtioiden johtajilla on halussaan sekä kemiallisia että biologisia aseita, vaikka ne ovat allekirjoittaneet noita aseita koskevia sopimuksia. Mutta se että noissa valtioissa ei noudateta muitakaan sopimuksia, niin miksi ne noudattaisivat massatuhoaseita koskevia sopimuksia yhtään sen paremmin. 

Kun taas EU:ssa jokaisen viranomaisen pitää noudattaa lakia tarkoin. Ja tuo asia tiedostetaan sekä Valko-Venäjällä että Venäjällä. Joten tietenkin länsimaiden viranomaisille voidaan tehdä kiusaa ohjaamalla 2000 "pakolaista" suoraan länsirajalle, ja sitten vain syytetään länsimaita siitä, että noita ihmisiä on johdettu harhaan. 

Ongelma on Venäjän asenne Valko-Venäjän hallitusta kohtaan. Venäjän kanta asioihin on se, että Lukashenka on Kremlin liittolainen ja sillä selvä. Ja sitten tietenkin voidaan asiasta tehdä sellainen induktiopäätelmä, että Kreml saattaa myös kaivata likaisen työn tekijää. Eli onko tämän idean takana missä pakolaisia käytetään propagandan välineenä Lukashenka itse vai Putin? 

Jos Venäjä lupaa kaiken tukensa Lukashenkalle, niin silloin se tarkoittaa myös ydinaseiden avulla annettavaa tukea. Venäjän Valko-Venäjälle sijoittamat joukot takaavat myös sen, että jos Valko-Venäjälle syntyy konflikti, niin Venäjän joukot joutuvat mukaan tuohon toimintaan. Ja se merkitsee silloin avointa provokaatioita Venäjää  kohtaan tai niin ainakin Moskovan TV asian ilmaisisi. 

Vaikka Venäjä tai sen tukema valtio provosoisi tilannetta, niin ydinaseet takaavat sen, että tuota maata kohdellaan vähän eri tavalla kuin esimerkiksi Irakia tai jotain muuta maata. Ja jos Venäjän johto tukee Lukashenkaa, niin silloin tietenkin kaikki toimet, mitä Valko-Venäjää vastaan tehdään ovat toimia myös Venäjää vastaan, joka tietenkin kaikissa asioissa korostaa Valko-Venäjän suvereniteettia. 

Ja se mitä Venäjä vähiten haluaa on se, että Valko-Venäjän johto lähtisi harjoittamaan länttä myötäilevää politiikkaa. Kuten tiedämme niin jos Valko-Venäjä liittyy NATO:oon tai muuten irtoaa Moskovan valvonnasta, niin silloin on vaara siinä, että NATOn vaikutuspiiri siirtyy liian lähelle Moskovaa. Ja Valko-Venäjällä olevista kuunteluasemista NSA voisi kuunnella Moskovan poliisiradioita sekä kaikkea muuta viestiliikennettä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara