Siirry pääsisältöön

Salaliittoteoriat ovat kuin pullataikina. Ne paisuvat kun jokaisen pitää lisätä niihin vähän uutta.


Seuraava salaliittoteoria on se, että Vihreä puolue aikoo laillistaa heroiinin. 


Salaliittoteoria on kuin rikkinäinen puhelin. Aluksi hyvinkin uskottava tarina muuttuu sellaiseksi, että sitä ei kukaan edes voi uskoa. Eli kun kaikkien pitää aina panna vähän lisää alkuperäiseen tarinaan, niin silloin seurauksena on uskomaton esitys, jossa alkuperäistä tarinaa ei edes voida tunnistaa. 

Yksi tapa tietenkin kehitellä loistavia salaliittoteorioita on se, että kaikki asiat laitetaan samaan lauseeseen. Jos Vihreä puolue sitten päättää linjata sen, että he haluavat laillistaa kannabiksen, niin silloin tietenkään se ei tarkoita että kaikki huumeet ovat sen jälkeen saatavissa lähikaupasta. Eli kannabis ei heroiiniksi, amfetamiiniksi tai ekstaasiksi muutu. Ja jos kannabis sallitaan, niin silloin pitää lähteä siitä, että lain säätäminen on eri asia kuin jonkun ehdotuksen tekeminen. Eli miltä osin kannabis olisi laillista? Olisiko se ehkä se, että kukkaruukussa sisätiloissa saa kasvattaa kannabis kasvia, eli omaan käyttöön tarkoitettu kannabis olisi sallittua. Tai ehkä tämän asian muut puolueet voivat sitten tyrmätä. 

Eli jos vihreä puolue nyt sitten päätti esittää kannabiksen sallimista, niin se ei tarkoita varmaan samaa kuin että heroiinia saisi ostaa lähikaupasta. Heroiinin käytön laillistamista on kokeiltu jossain maissa, ja tuo tarkoittaa että heroiinia saa rekisteröitynyt narkomaani hakea apteekista, jos ei muu vieroitus toimi. Ainetta luovutetaan vain niin vähän, että sitä ei ole myytäväksi, ja se pitää käyttää valvotusti. Eli kyseessä olisi ääritapauksille varattu versio subutex-hoidosta. "Eli narkkarit tulevat apteekkiin piikille" on varmaan seuraava kommentti, jonka saan. 

Mutta uusin salaliittoteoria voi varmasti olla se, että Vihreä puolue siis haluaa laillistaa kaikki huumeet. Kuten sanoin niin kannabis ei muutu amfetamiiniksi tai heroiiniksi. Ja noista poliittisista esityksistä sen verran vielä, että saattaa olla niin, että vihreä puolue sitten vain kosiskelee esikaupungeissa asuvaa yltiöliberaalia väkeä, ja toivoo että nuo lait sitten kaadetaan jonkun muun puolueen toimesta eduskunnassa. 


Kun ihmiset kirjoittavat tai kommentoivat salaliittoteorioita, niin he ovat mediasta saadun tiedon varassa. Eli harva meistä omistaa esimerkiksi kääpiösukellusveneitä tai välineitä, joilla voisi päästä esimerkiksi Estonia-laivan hylyn äärelle. 


Lähdetäänpä kehittelemään salaliittoteorioita. Ne kehittyvät kuin pullataikina, eli tarinat kumuloituvat kuten akateeminen termi kuuluu. Kun joku kertoo tarinan siitä, kuinka pari mafian miestä ampuu jonkun presidentin, niin siihen sitten toisen pitää lisätä pari omaa juttua, ja lopulta tuloksena on farssi missä Darth Vader hyökkää UFO:lla presidentin kimppuun. Tässä sitten huumorilla höystetty versio salaliittoteoriasta, joka on oikeastaan "rikkinäisen puhelimen leikkimistä". Siis salaliittoteoriat elävät ja muuttuvat kaiken aikaa, koska niiden kertojat eivät ehkä muista alkuperäistä tarinaa. 

Yksi esimerkki siitä kuinka tarinan kumuloituminen eli "tarve panna paremmaksi kuin kaveri" muutti alkuperäisen tarinan sellaiseksi, että sitä ei voisi edes tunnistaa on Korean Airlinesin KAL-007 koneen alas ampuminen. Tuolloin esimerkiksi suomalaisessa "Siivet"-lehdessä levitettiin tarinoita siitä, kuinka Sahalin saaren yläpuolella oli oikeita ilmataisteluita, ja varsinkin jos jutusta luki vain alun tai otsikon, niin silloin varmaan mielessä kävi, että kyseessä oli suuren luokan konflikti. 


Enstisen KGB-miehen Sergei Skribalin ja hänen tyttärensä  Julija Skribalin Novitšok-myrkyllä tapahtuneet murhayritykset, ja aikaisemmin poloniumin avulla tapahtunut myös entisen KGB-miehen Aleksei Litvinenkon murha ruokkivat Estonia-laivan uppoamiseen liittyviä teorioita. 

Se mikä tekee Skribalien tapauksesta erikoisen samalla tavoin kuin aikaisemmin sattuneesta Poloniumin avulla tapahtuneesta Litvinenkon murhasta on se, että siinä käytettiin aineita, joiden valmistamiseen sekä varsinkin korkeasti radioaktiivisen poloniumin käsittelyyn tarvitaan erittäin kehittynyttä tekniikkaa. 


Toinen tapaus sitten on Estonia-laivan uppoaminen. Mediassa tätä tapausta ja sitä, miten esimerkiksi laivan keulan tulvaportti oli jäänyt auki on aina välillä käsitelty. Eli vaikka kyseessä olisi ollut pommi, joka on ehkä kiinnitetty johonkin keulavisiirin kääntöniveleen tai keulavisiirin takana olevaan tulvaporttiin, niin se olisi ehkä ollut jonkun rikollisen käytettävissä olevan kapasiteetin rajoissa.

Siis jättikö joku vain tarkastuksen tekemättä kun Estonia-laiva upposi? Eli jos esimerkiksi atlannin porttia nostava tai laskeva tanko oli vääntynyt, eikä tuota keulavisiirin takana olevaa varmistuslaitetta saatu alas, niin kävikö niin että tarkastus vain oli jäänyt tekemättä? Tuolloin Viro oli vasta itsenäistynyt, ja saattaa olla niin, että siellä ei vain oltu tehty niitä tarkastuksia, joita olisi pitänyt tehdä. 


Ja ehkä se päällikkö jonka olisi pitänyt tarkastaa atlannin portin laskeutuminen sekä keulavisiirin lukitus oli unohtanut käydä kierroksella. Ja saattaa olla että ilman tuota kohtalokasta myrskyä kukaan ei olisi huomannut, jos myös keulavisiirin lukitus oli jäänyt tekemättä. Tyynellä säällä kukaan ei olisi edes huomannut mitään.  


Toki saattaa olla niin, että tuo portti oli jotenkin vinossa, eikä sitä oltu ehkä sitten suljettu kunnolla, ja sitten tapahtui se "murphyn lakina" tunnettu juttu, että kaikki mikä voi mennä pieleen myös meni pieleen. Mutta tiedon kumuloituminen aiheutti lopulta tarinan torpedoista sekä kaikista muista asioista, kuten törmäysestä sukellusveneeseen. Ja sitten varmaan joku eli ehkä Venäläiset ovat käyneet tutkimassa hylkyä selvittääkseen että mikä on tuon onnettomuuden takana. 

Siis tiedon tai tarinan kumuloituminen sekä tarve suojella jotain muutti jutun ehkä pommista karanneeksi torpedoksi sekä tietenkin sitten tahallaan tehdyksi upotukseksi. Jos sitten esimerkiksi atlannin porttia laskeva raide- tai jenkatanko oli vääntynyt, niin porttia ei saatu kiinni. Ja ehkä joku oli jättänyt tuolloin tarkastuksen tekemättä. Siis tekninen vika sekä laiminlyöntien sarja saattoi olla tuon asian takana. 

Tuota salaliittoteoriaa ruokkivat tietenkin myös esimerkiksi Englannin Novitsok-murhat, joissa käytettiin edistynyttä kemiallista asetta. Mutta siis tuota salaliittoteoriaa tietenkin ruokittiin esimerkiksi mediassa, jossa esiteltiin uusia reikiä Estonian pinnassa. Ehkä noita reikiä on käytetty erityisten sondien eli pienten sukellusveneiden tai robottien siirtämiseen aluksen sisään. Siis tietenkin on mahdollista että Venäjän mafia on myynyt aseteknologiaa kuten ohjusten piirustuksia kolmansiin maihin, ja nuo mafian miehet ovat voineet tietenkin myös Estoniaa käyttää matkustamiseen. Mutta se ei tarkoita sitä, että Estonia olisi upotettu tahallaan. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara