Siirry pääsisältöön

Talibanin hirmuhallintoa odotetaan pelolla.



Taliban on voittanut Afganistanissa melko helpon näköisesti, ja sitä millainen tuo tuleva hallinto sitten muodostuu voi vain aavistella. Jos sitten ajatellaan sitä infrastruktuuria, minkä Taliban sai haltuunsa, niin se on aivan toinen kuin se Afganistan, mitä tuo järjestö hallitsi edellisen kerran kauan sitten. Talibanin vahvuus mutta myös sen heikkous on se, että taistelijat eivät ole saaneet mitään muuta kuin Koraaniin perustuvaa ideologista koulutusta, mikä tietenkin takaa heidän uskollisuutensa mutta samalla altistaa heitä esimerkiksi soluttautujille, jotka voivat olla hyvin vaarallisiia, jos he pääsevät esteettä liikkumaan. 

Jos ajatellaan esimerkiksi sitä, että Talibanin miesten ei tarvitse edes osata lukea, niin kuka tahansa voi ryhtyä väittämään olevansa joku Talibanin mies. Talibanin voima on aatteessa, joten sitä on ehkä hyvin vaikeaa murtaa ulkoapäin. Tuo aate perustuu uhrivalmiuteen sekä haluun räjäyttää itsensä jihadissa eli pyhässä sodassa. Se markkinoi itseään sillä, että “ole mies, jätä koulut käymättä ja tartu rynnäkkökivääriin”. Näin pääset sitten levittämään ilosanomaa kaikille. 

Mutta ongelma sitten on se, että mistä kukaan tietää onko vastassa oikeasti Talibanin edustajia? Kuka vain voi sanoa sanan “Taliban” sekä väittää edustavansa tuota järjestöä. Eli vastapäätä seisova henkilö voi olla esimerkiksi Venäläinen palkkasoturi, tai joku agentti joka on lähetetty soluttautumaan tuohon järjestöön. Ja monia Afganistanin naapurivaltioiden hallituksia kiinnostaa varmaan se, kuka tekee yhteistyötä tuon järjestön kanssa. 

Tuo aate luodaan tekemällä sen jäsenet riippuvaiseksi sen johdon suosiosta. Ja se että noilla ihmisillä on täysin polarisoitunut näkemys omasta aatteestaan eli vain he ovat oikeassa eikä muiden tarvitse sitten muuta kuin noudattaa heidän arvojaan sekä määräyksiä. Nuo määräykset mitä Taliban on antanut ovat asioita, joista kaikki eivät ehkä pidä. Jokaisen muslimin unelma ei ole olla ainoa, joka käy töissä, ja tietenkin esimerkiksi se että nainen ei saa poistua kotoaan ilman miespuolista sukulaistaan stressaa myös miehiä. 

Mitä jos esimerkiksi sattuu jääkaappi olemaan tyhjä, ja mies viihtyy kahvilassa tavallista pidempään? Pitääkö naisen tuolloin odottaa miestään kotiin, lähettää poikansa kauppaan, tai lähteä oman henkensä uhalla torille? Tai mitä jos poika ei lähde tai kukaan miespuolisista sukulaisista ei ole huutoetäisyydellä? 

Laittaako rouva sitten ehkä lapun ikkunaan, että hakekaa mies kotiin, että hän pääsee torille? Eli miten tämä asia ratkaistaan? Siinä vasta kysymys. Kukaan ei varmaan voi kuvitella että kukaan loihtii kebabin ainekset tyhjästä. Ja jos rouva ei osaa kirjoittaa, niin miten hän kutsuu miehensä kotiin, jotta voisi käydä torilta noita aineksia hakemassa? 

Omille jäsenilleen Taliban on ainoa oikea toimija. Se on tavallisten järjestöjen yläpuolella toimiva voima, joka on erillään politiikasta sekä kaikesta likaisesta. Tai tuollaisen kuvan Taliban haluaa itsestään antaa.  Ja se että mitään muuta kuin imaameja ei saa kuunnella on tietenkin taannut sen, että Talibanin jäsenet ovat valmiita räjäyttämään itsensä aatteen puolesta. Ja kuten muissakin ääriliikkeissä, niin Talibanissa ei myöskään johtajan käskyä saa kyseenalaistaa. 

Mutta ongelma Talibanin kannalta on se, että koulutetut ihmiset eivät ehkä sitten halua luopua oikeuksistaan, ja jos Taliban haluaa löytää vihollisensa, on sen edessä samoja ongelmia kuin NATO lla.  Eli koulutus ei näy ihmisestä päällepäin, ja jos sitten kasvot on peitetty, niin millä tavalla nämä Talibanit sitten kuvittelevat että he löytävät koulutetut ihmiset, elleivät nämä ole säilyttäneet todistuksia tai esitä niitä Talibanin tarkastajille. Ja jos sitten joku alkaa yhteneväinen taho alkaa tuntea olevansa uhattu, niin edessä voi olla sama tilanne, minkä NATO ja EU ovat kokeneet tuolla kaukaisessa maassa. 

Samalla tavalla voidaan kysyä, että kohottaako Talibanin jäsen sitten jokaista burkhaa, ja kysyy että onko tuo nainen ollut ehkä länsimaiden palveluksessa? Mutta ongelmia tulee sitten, jos joku vain ryhtyy esiintymään imaamina. Islamistisissa järjestöissä imaami, mikä vastaa meidän uskontomme maallikkosaarnaajia on suuri rooli. Ja jos joku vain menee ryhmän eteen ja antaa tulla koko sydämestään vakuuttavalta kuulostavaa puhetta, niin hän voi saada suuren joukon noita miehiä seuraamaan itseään. 


()https://www.express.co.uk/news/world/1477705/Taliban-represent-beliefs-rules-Afghanistan-evg

Image:()https://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/78/590x/secondary/what-taliban-represent-rules-beliefs-afghanistan-3203469.jpg?r=1629143570869


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara