Siirry pääsisältöön

Kabulin iskut saattavat kannustaa tekemään vastaavia iskuja



USA:n terrorismin vastainen sota on kestänyt 20-vuotta, ja se on hävinnyt yhdessä NATO:n kanssa Afganistanissa. Siis jos ajatellaan “jenkki-vuosia”, niin tuon valtion valta-asema maailmassa on kokenut kolauksen. Nuo vuodet ovat olleet kuitenkin myös kuluttavia, eli esimerkiksi USA:n sotilaita on kaatunut jatkuvasti noissa operaatioissa. Samoin USA:n rinnalle on noussut uusia voimia, kuten Venäjä sekä Kiina. 

Nämä uudet toimijat eivät mielellään luovu asettamistaan tavoitteista luoda itselleen NATOn kaltainen liitolaisverkosto, jossa ne olisivat samassa asemassa kuin USA on NATOssa. Noille kahdelle toimijalle ei ole samanlaisia rajoitteita kuin länsimaille, ja niille kelpaa liittolaiseksi myös vähän vähemmän siloiteltujen toimijoiden joukko. 

Joskus ihmiset ihmettelevät esimerkiksi Venäjän intoa tukea itsevaltaisia hallituksia. Ja syy miksi Venäjä tukee esimerkiksi Aleksandr Lukashenkoa on siinä, että jos Valko-Venäjä liittyisi NATO:oon, niin silloin NATO:n raja tulisi hyvin lähelle Moskovaa. Ja niin kauan kuin Lukashenko on vallassa, niin ei Valko-Venäjä ole NATO:oon liittymässä.  



Kartta: Valko-Venäjän sijainti Moskovaan nähden. (Google Maps)


Syy miksi esimerkiksi Venäjä tukee Lukashenkoa on se, että niin kauan kuin Lukashenka pysyy vallassa ei Valko-Venäjä ole pääsemässä tai liittymässä NATO:oon. Jos Valko-Venäjä liittyisi NATO:oon, niin silloin se toisi NATO:n liian lähelle Moskovaa. Kartasta voi jokainen katsoa sitä, miten lähellä Valko-Venäjän raja on Moskovasta. Ja Lukashenkon tukeminen palvelee Venäjän turvallisuus intressejä. Jos NATO perustaa kuunteluasemia Valko-Venäjälle, niin ne kuulevat kaiken mitä Moskovassa puhutaan esimerkiksi kännykkään. 

Saattaa olla niin, että Kabulin iskut kannustavat tekemään lisää vastaavia tekoja. Ja ongelma on siinä, että terrorismi saattaa laajentua myös Afganistanin ulkopuolelle. Kun USA “osoittaa heikkoutta”, niin silloin se yllyttää vihollista jatkamaan samaan malliin. Mutta Joe Biden jatkaa joukkojen sekä niiden avustajien vetämistä Afganistanista. 

Eli USA ei sitten osaa tehdä mitään oikein. Jos Biden jättäisi vetäytymisen suorittamatta, niin silloin hän saisi taas toisenlaista kritiikkiä, mikä koskee USA:n voimankäyttöä. 20 vuotta on pitkä aika, ja se että ihmiset alkoivat kyllästyä sotaan alkoi varmasti näkyä monissa asioissa. Eli sotaa ei enää jaksettu käydä, ja se mitä terrorismin vastainen sota on osoittanut, on se että aina löytyy joku joka haluaa vähän räjäytellä pommeja sekä ampua ihmisiä. 

Joten siksi tuota taistelua on kaikesta huolimatta jatkettava. Niin kauan kuin on terroristeja, niin kauan on myös uhkia. Ja suurimpia uhkia on se, että esimerkiksi Isis alkaa järjestellä itselleen koulutusleirejä Afganistanista. Siis historia osoittaa että Afganistan on vaikeasti hallittava maa, ja se on sitä myös Talibanille. Siis onko esimerkiksi Talibanilla edes kykyä tai halua lähteä poistamaan noita mahdollisesti Afganistanin vuoristoon kohoavia leirejä. 

Terrori-iskut eivät nimittäin satu itsestään, vaan niiden takana on joku toimija. Ja saattaa olla että noiden Kabulin iskujen takana on joku, joka yrittää saada USAn aloittamaan uudelleen sodan Talibania vastaan. Eli tämä tarkoittaa sitä, että myös Talibanilla on vihollisia, jotka pitävät samalla myös länsimaita islamin vihollisina. Yksi näistä järjestöistä on Isis-K, joka haluaa myös muodostaa islamilaisen emiraatin, mutta samalla myös laajentaa tuota emiraattia yli Afganistanin rajojen. Siis vaikka järjestö olisi Talibanin vihollinen, se ei ehkä ole kuitenkaan mitään muuta kuin terroristijärjestö. 

Tällä tarkoitan sitä että myös terroristi-järjestöillä on sisäisiä sekä keskinäisiä vihollisuuksia, ja vaikka kaksi järjestöä kuuluttaa pyhää sotaa kaikkialla, niin noiden järjestöjen jäsenet eivät ehkä mahdu oikein saman pöydän ääreen. Ja myös Talibanin sisällä on voimia, jotka haluavat kalifiksi kalifin paikalle. Eli kun Taliban on voittanut sodan ainakin omasta mielestään, niin silloin edessä on sisäinen välienselvittely, jossa saattaa kuolla useita ihmisiä. Mikäli ajatellaan esimerkiksi sitä, että vastapuoli on valmis räjäyttämään itsensä iskuja tehdessään, niin silloin ei voida kuulusteluissa tehdä muuta kuin antaa natrium amythalia tai käyttää kovia otteita kuten valveilla pitämistä, jotta kohde eli kuulusteltava saadaan murtumaan. 

Terrorismin vastaisten operaatioiden keskiössä on kohteiden eli terroristien paíkallistaminen, jotta paikalle voidaan lähettää iskuryhmä. Kun terroristit on paikannettu, niin sitten edessä on normaali isku, jollaisia tehdään muidenkin kovan luokan rikollisten pariin. Mutta kuten tiedämme, niin terroristien tunnistaminen on vaikeaa, ja kuka vain voi olla tuollainen itsemurhapommittaja, joka kävelee kadulla ja sitten hänen vaatteisiinsa sekä kantamuksin kätketyt räjähteet laukeavat. Uhrien kannalta on sama, että tietääkö itsemurhaterroristi lähtevänsä räjäyttämään itsensä, vai tehdäänkö se ehkä kaukolaukaisimella, joka aktivoi ehkä liiveihin kätketyn räjähteen. 

Itsemurha-terroristien motiivien selvittäminen olisi ehkä mielenkiintoinen, sekä haastava tehtävä. Eli mitä nuo ihmiset ovat tehneet, että heille esitetään tällaista operaatioita, jossa tuloksena on se, että tuo tekijä lentää atomeina ilmaan yhdessä muutaman viattoman kanssa? Saattaa olla että noiden räjähteiden on väitetty olevan huumetta, ja sillä tuo itsemurhaterroristi on saatu kuljettamaan niitä. Mutta aivan yhtä hyvin saattaa olla että itsemurhaterroristi on tiennyt noista räjähteistä sekä halunnut päästä paratiisiin räjäyttämällä itsensä. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara