Siirry pääsisältöön

Onko Hesburger ainoa ketju, joka venyttää työntekijöitään sekä sopimuksiaan äärimmilleen?


Yllä kuva nakkikioskilta kauan sitten (YLE:n arkisto)

Hesburger-kohusta sen verran että nuoria on erittäin helppoa käyttää hyväksi työelämässä. Samoin alalla missä työvoiman vaihtuvuus on suurta, ja työväki saattaa tehdä työtä vain alle vuoden koko alalla, niin sopimusehdot ovat jo tarpeeksi huonot. Eikä nuori joka ehkä viettää välivuotta ennen varsinaisten opintojen aloittamista edes viitsi lähteä tappelemaan työehdoista, kun siinä voi jäädä läppäri ostamatta, jos sattuu potkut tulemaan. Samalla voidaan kysäistä että olisiko tällaista kohua syntynyt ilman sosiaalista mediaa? Vai olisiko noiden työntekijöiden valittelu pantu vain lapsellisuuden tiliin? 

Samoin usein vaihtuva työvoima on asia, mikä tarkoittaa sitä, että hakijoita työpaikkaan on paljon, eikä työssä vaadita mitään kovin korkeaa koulutusta. Se kannustaa työnantajia venyttämään työoloja äärimmilleen, koska uutta työvoimaa on aina saatavilla. Tuolloin työnjohtaja tai mikä hänen tittelinsä nyt onkaan saattaa lähteä siitä, että alaisten on syytä tehdä myönnytyksiä omiin etuihin, joita ovat esimerkiksi tauot. Ja jos noita myönnytyksiä ei tule, niin alainen saa etsiä uuden työpaikan. 

Koska kyseessä on usein nuori harjoittelija, jolla ei ehkä ole tietoa siitä mitä esimerkiksi sopimuksissa lukee tai mitä mikäkin asia tarkoittaa ei ehkä osaa tai uskalla myöskään vaatia työnantajaltaan selvitystä siitä, mitä mikäkin kohta sopimuksessa tarkoittaa. Eikä hän ehkä uskalla kysyä esimerkiksi kahvitauosta tai tauoista ylipäätään myöskään työkavereilta. Hampurilaisten myynti on raakaa bisnestä, jossa asiakasryhmänä ovat usein nuoret. 

Eli hampurilainen pitää saada myytyä mahdollisimman halvalla, joten sen takia koko yhtiö toimii joka kerran minimi työvoiman periaatteella. Tuolloin henkilökunnan määrä pidetään mahdollisimman pienenä, jotta menot saadaan pidettyä mahdollisimman alhaisena. Jos työvoimaa ajatellaan puhtaasti työnantajan kannalta, niin työntekijä on yhtiölle vain menoerä, joten sen takia yhtiöt palkkaavat minimimäärän väkeä. Ja se näkyy varmasti myös siinä, kuinka yhtiön työntekijät jaksavat työssään. 

Kun nuoret työntekijät ovat kokemattomia, niin he saattavat pelätä että heidät leimataan “lapsellisiksi”, jos he edes uskaltavat kysyä tauoista tai muista vastaavista asioista. Samoin he saattavat olla täysin vanhempien työntekijöiden armoilla. Eli esimerkiksi taukoja tai palkkoja koskevissa asioissa saatetaan vastata että “eiköhän ne siitä selviä”. Ja sitten vain toivotaan että vanhempi työntekijä opastaa käytäntöjä. Joskus on käynyt niin mukavasti että vanhempi työntekijä on leimannut nuoremman työntekijän ulos. Ja sitten nauttinut palkkaa tuolta ajalta. Kun taas nuorempi joka on tehnyt hänen vuoronsa saattaa jäädä ilman palkkaa. Ongelmia lisää se, että tuollainen työnjohtaja tai vanhempi työntekijä saattaa vaikuttaa päällepäin aivan avoimelta sekä ystävälliseltä henkilöltä. 

Tuolloin jopa työnjohtaja saattaa väittää että “näin on alalla tapana tehdä”, tai että sopimus ei ehkä velvoita työnantajaa samalla tavalla kuin alaista. Siis mikä tulkinta tämä on sopimuksesta? Sopimus perustuu kahden osapuolen vapaaseen tahtoon. Mutta kuten tiedämme, niin varsinkin nuori työntekijä saattaa oikeasti pelätä että tällaisten asioiden julki tuominen saattaa aiheuttaa hänelle ongelmia. Saattaa olla että tällaisia asioita julki tuova nuori joutuu oikeuteen näiden asioiden takia. 

Eli auton renkaiden pelätään hajoavan tai muuta vastaavaa saattaa tapahtua. Tuolloin joku ehkä vain vajaa vuoden pituisessa työsuhteessa oleva saattaa ajatella, että “antaa mennä toisesta korvasta sisään ja toisesta ulos”. Eli hänen mielestään saattaa olla parempi olla hiljaa sekä antaa vahingon kiertää, jotta ei myöhemmin tule vaikeuksia. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara