Siirry pääsisältöön

Miksi Suomea ei suljeta heti, riittävän pitkäksi aikaa sekä miksi sulku ei koske koko maata?

 


Miksi Suomea ei suljeta heti, riittävän pitkäksi aikaa sekä miksi sulku ei koske koko maata?


Tartuntatautilain mukaan tapahtuva sulku on oikea toimenpide, mutta sen pitäisi tapahtua aivan heti. Siis miksi odotellaan pari viikkoa, kun koronavirus ei kuitenkaan mitään Eduskunnan istuntoja odottele? Itsekin toivoisin pikku hiljaa tuon koronan lähtevä pois, mutta valitettavasti tuo virus ei ketään ihmistä tottele, koska sillä ei omaa tahtoa ole. Joskus olen miettinyt että miten pitkään tämä tilanne jatkuu, ja vastaus on että kukaan ei tiedä. Kuitenkin ihminen on mukautuvainen laji, joka alkaa pitää esimerkiksi poikkeusoloja normaalina, jos niitä jatketaan vain tarpeeksi kauan, ja sitä kautta voidaan ajatella että ehkä tämä on sitä oikeaa elämää, missä rahaa kuluu vähän eikä hiilidioksidia tuoteta kovin paljon. 

VR-lasien ja lämpölampun sekä UV-valon ja tuulettimen  avulla voidaan kotiin rakentaa myös aivan oma virtuaalinen ranta-loma jossain paikassa, mitä esitellään kaikissa oikeissa elokuvissa. Tuolloin voidaan maata omassa nojatuolissa sekä juoda appelsiinimehua mukista VR-lasit silmillä sekä kuulokkeet korvilla ja katsella elokuvaa vaikka Kuubasta, ja kuunnella samalla Kuuban suurinta hittiä “Hasta siempre Comandante (Che Guevara)”.

Mutta tästä upeasta keksinnöstä vähän lisää myöhemmin. Tuon laitteiston avulla voi ihminen tehdä virtuaalimatkoja vaikka mihin, ja noiden matkojen hinta on myös kohtuullinen. Eli tämä setti ei ole mikään kertakäyttötuote mehua ja muita juomia lukuun ottamatta. Joten virtuaalisena matkakohteena voi olla vaikka Tahiti. 

Syy miksi minusta koko maa pitäisi sulkea on se, että noista alueista missä koronaa ei ole voi muodostua hyvin nopeasti pyhiinvaelluskohteita, jolloin koronan voi sieltä sitten mukavasti saada myös itselle. Ja samalla ehkä Helsingin ja muun sulku-alueen ravintola-alan toimijat voivat kokea sen, että noilla alueilla missä ei rajoituksia ole on turhan hyvä kilpailuetu vastaavia sulku alueilla oleviin yrittäjiin nähden. 

Jos epidemialle halutaan tehdä oikeasti jotain, niin silloin voidaan käyttää joko vapaaehtoista maanittelua. Tai sitten voidaan oikeasti lähteä siitä, että ihmisten on nyt aivan pakko tehdä jotain sellaista, mikä vain sattuu olemaan oman mukavuusalueen ulkopuolella. 

Sitten lähdetään esittämään kritiikkiä hallituksen toimille. Nimittäin miksi tätä sulkua ei olla määrätty sitten koko maahan? Samoin voisin kyllä ihan oikeasti kysyä myös että miksi korona testeissä käyminen ei ole pakollista? Jos lähdetään siitä, että jossain päin maata ei korona aiheuta rajoituksia, niin silloin saattaa seurata pyhiinvaellusmatkoja noihin paikkoihin, ja sitten seuraa esimerkiksi koronavirus tartuntoja, kun ihmiset vaeltavat diskoon pääkaupunkiseudulta täysissä junissa. 

Samoin puolustusvoimien tuvissa voi tuo virus tarttua, jos miehet ovat siellä lyhyen välimatkan päässä toisistaan pari viikkoa kerrallaan. Eli myös näitä asioita kannattaa miettiä, kun lähdetään sulkemaan maata. Myös koululainen voi saada koronan ihan vain käymällä muutaman päivän koulussa parin viikon välein. Joten jos sulkujen halutaan tehoavan, niin niitä pitää jatkaa ainakin kolme kuukautta, jotta tartunnat saadaan vähenemään, kun infektoituneet ihmiset ovat tuon taudin sairastaneet. 

Tai sitten taas lähdetään siitä, että mitään hyötyä testeistä ei taaskaan ole, jos henkilö on saanut koronan juuri ennen tuota testiä niin että elimistössä ei ole vielä vasta-aineita. Joten tietenkään testien avulla ei voida tehdä yhtään mitään epidemian rajoittamiseksi. Korona on hyvin mielenkiintoinen asia, koska se voi aiheuttaa joko huomaamattoman pienen flunssan, jossa kurkku tuskin tulee kipeäksi, tai sitten sama virus voi jossain tapauksessa saattaa ihmisen suoraan teho-osastolle. Korona on merkillinen virus. 

Vaikka kuolleisuus tuohon virukseen on pienempi kuin SARS- tai jossain muussa viruksessa, niin korona on ensimmäinen virus joka on aiheuttanut kansainvälisiä karanteenitoimia. Siis koronan kanssa ei ole mitään leikkimistä, kuten kaikki me varmasti tiedämme. Samoin eräs sosiaalisten suhteiden hoitoon kiinteästi liittyvä asia on tullut koronan kautta eteen. 

Nimittäin miksi me kaikki kohtaamme outoa tarvetta lähteä johonkin ulkomaille juuri koronan aikaan? Itse en vuosiin ole edes käynyt missään ulkomailla, kun sitä englantia voi Suomessakin puhua tai ainakin sen taitoa voi käyttää YouTube-videoiden katselussa joka päivä myös omassa kotimaassa. 

Toki VR-lasien, ja infrapuna sekä UV-lampun sekä pöytätuulettimen avulla voidaan luoda täydellisyyttä hipova elämys siitä, millaista voisi etelässä olla. Ja tuon upean kokemuksen voi sitten saada pienellä summalla. Tuon VR-setin voi laittaa päähän, ja katsella vaikka jotain Tahiti-aiheista filmiä ja laittaa nuo valot päälle, jolloin tilanne on vähän kuin oikeasti olisi Tahitilla.  

Siinä voi sitten hankkia itselle myös tyylikkään rusketuksen, jota voi kavereille esitellä sitten koronan jälkeen, kun tuo virus on ensin koodannut itsensä koko maailman ihmisten DNA:han, ja nuo paikat missä rusketusta voi esitellä kaikelle kansalle sattuvat aukeamaan. Eli eiköhän se Suomi saada taas jossain vaiheessa auki, kun ihmisiä alkaa janottaa ja terassikausi alkaa taas. 

Toki olisi sitten varmaan järkevää laittaa Suomi kiinni suoraan kolmeksi kuukaudeksi, niin silloin voisivat paikat taas avata itsensä kesäksi. Tällä tavoin voitaisiin tämä epidemia saada hallintaan. Jos sitten taas lähdetään siitä että maamme on pari viikkoa osittain kiinni, niin silloin on vaarana se että epidemia lähtee leviämään uudelleen.

Ja tietenkin vaikka me kuinka haluamme että maata puolustetaan, niin koronavirus ei sitten varmaan ole ainakaan kovin paljon vaarattomampi puolustusvoimissa kuin HKL-sinisessä. Koronaviruksen saa tietenkin varmimmin siten, että juo toisen lasista sekä on pitkän aikaa koronaviruksen infektoiman henkilön lähellä. Siis tällä asialla tarkoitan ketään syyttämättä, että tuon viruksen voi saada oikeasti ihan missä vain, ja nyt on sitten vaarana se, että ihmiset säntäävät noille alueille, missä korona ei aiheuta rajoituksia. Ja siellä sitten seuraa sellainen tartunta aivan samalla tavoin kuin pääkaupunkiseudulla tai läntisessä Suomessa. 

Koulujen etäopiskelu sekä myös kotona tapahtuva työnteko eivät kaikille sovi, mutta se että aina silloin tällöin palataan kouluun hankkimaan korona ei varmaan myöskään ole se kaikkein toivotuin ratkaisu. Se että ihmiset haluavat palata töihin sekä laittaa lapset kouluun varmaan on se mihin kaikki yhtyvät. 

Mutta sitten kun maassa on poikkeustila, niin silloin ei vain ole vaihtoehtoja. Tai sitten poikkeustila pitää vain purkaa, ja tuo korona päästää leviämään. Ehkä meillä on vielä muutama vuosi edessä tuota tautia, mutta kuitenkin olisi mukavaa päästä taas siihen normaaliin elämään takaisin. Tai kuten aikaisemmin kirjoitin, niin lopulta epänormaalista tulee normaalia, ja korona-arki muuttuu sellaiseksi normaaliksi asiaksi, joka jatkuu vuodesta toiseen. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara