Siirry pääsisältöön

Miten ihmiskauppa on mahdollista vielä nykyään?

Miten ihmiskauppa on mahdollista vielä nykyään?



"Vaikka virallisesti orjuus on laitonta, niin silti se on yleisempää kuin koskaan ennen."

Iltalehti

Vaikka virallisesti orjuus on laitonta, niin silti se on yleisempää kuin koskaan ennen. Ihmiskaupan uhreiksi joutuu sekä syrjäytyneitä, mutta myös esimerkiksi vajaavaltaisia henkilöitä. Siis ihmiskaupan uhri saattaa olla aivan tavallinen henkilö, jolla on esimerkiksi huonot välit omaan perheeseensä. Ihmiskauppiaat etsivät nimittäin uhreja jotka eivät tiedä oikeuksiaan tai joita voidaan alistaa miten hyvänsä. Eli ihmiskaupan uhreiksi joutuu myös Pohjoismaiden kansalaisia, jotka eivät kykene itse hoitamaan asioitaan, ja silloin joku saattaa esimerkiksi teettää tuollaisella henkilöllä esimerkiksi omia töitään.

Ihmiskauppa tai orjakauppa on asia, mitä kukaan ei hyväksy, mutta mitä tapahtuu kaiken aikaa. Se miten esimerkiksi ihmiskauppaa käydään on asia erikseen. Kun puhutaan esimerkiksi siitä, miten ihmiskauppaa käydään jossain marjatilalla, niin silloin ilmeisesti käytetään sitä hyväksi, että tila on niin sanottu itsepoimintatila. Silloin “tuntematon välittäjä” tuo paikalle muutaman kymmenen ulkomailta tuodun ihmisen joukon, joka sitten kerää marjoja, ja sen jälkeen marjat punnitaan ja niistä maksetaan korvaus isännälle. 

Tämän jälkeen poimijat tai heidän edustajansa myy sadon vähittäismyyjille. Ja siitä sitten seuraa sellainen asia, mitä kutsutaan velkavankeuden tai velka-orjuuden nimellä. Tuolloin nuo marjanpoimijat ovat tehneet omalle matkanjärjestäjälleen velkaa matkalipun verran, joka heidän pitää kuitata marjoja poimimalla. Ja arvatkaa onnistuuko tuo marjojen avulla tapahtuva velan maksu koskaan? 

Tuolloin matkanjärjestäjä tai rahoittaja alkaa laskea lainoilleen korkoa, mitä nuo ihmiset eivät koskaan pysty maksamaan takaisin. Siitä alkaa sitten se niin sanottu orjatyö, missä henkilön velka vain kasvaa, koska esimerkiksi asuinkustannukset ovat suuremmat kuin mitä siitä työstä, mitä nämä henkilöt ovat tulleet tekemään maksetaan. Kyseinen asia sitten saa aikaan sen, että henkilö pakotetaan prostituoiduksi sen kautta, että hänen pitää itse kustantaa asunto, joka vie kaiken rahan. 

Koko jutun juoni on aina se, että Suomalainen toimija pidetään puhtaana tuosta toiminnasta, ja koko ihmiskaupan sekä likaisen työn hoitaa joku Moldovalainen kopla. Eli Suomalainen toimija on solminut sopimuksen ehkä useissa maissa toimivan työvoima välittäjän kanssa, jonka toimisto on esimerkiksi jossain Vilnassa. Jos tuota yrittäjää tutkitaan tarkemmin, niin hän saattaa ostaa työvoimaa esimerkiksi Kreikkaan rekisteröidyltä yhtiöltä, joka paljastuu ehkä Panamaan rekisteröidyn yhtiön tytäryhtiön konttoriksi tai aputoiminimeksi. Se mikä tekee tästä asiasta vaikean on se, että tuo Vilnassa toimiva yrittäjä on aivan kunnollinen sekä julkisuuden henkilö. 

Jos ajatellaan että organisoitu rikollisuus saisi otteen Suomalaisesta yrittäjästä, niin tämä olisi loistava välimies monissa asioissa. Suomalaisilla on hyvä maine kansainvälisellä kentällä, ja organisoidun rikollisuuden toimijat varmasti haluavat tuollaisen hyvämaineisen toimijan pesemään esimerkiksi heidän rahojaan. Samoin olen kuullut että organisoidun rikollisuuden jäsenet ovat ainakin USA ssa tarjonneet alaikäisiä prostituoituja poliisissa työskenteleville henkilöille, ja sitä kautta Mafia on ainakin yrittänyt saada käsiinsä poliisin sisäistä materiaalia, mikä koskee esimerkiksi korruptiota tai rahanpesua. 

Tuo yrittäjä saattaa olla kuitenkin vain keulakuva jossain liigassa joka tuo työvoimaa jostain Kauko-Idästä tai moldovan kaltaisesta maasta. Ja nuo henkilöt jotka ovat tekemisissä likaisen työn eli kiristämisen, parittamisen sekä uhkailun ja myös ehkä murhien kanssa ovat tietenkin valinneet kaupattavat henkilöt siten, että noiden ihmisten on vaikeaa lähteä ajamaan omaa asiaansa. 

Eli he ovat ehkä vanhempiensa kanssa riitoihin joutuneita juuri täysi-ikäiseksi tulleita henkilöitä, jotka ovat tehneet pikkurikoksia. Se mikä estää noita ihmisiä puhumasta on nimenomaan häpeä. He eivät ole varmasti miettineet mitä joku asia saattaa aiheuttaa, ja rikolliset mielellään kylvävät tietoja siitä, kuka on myynyt seksipalveluita. Se että henkilö saattaa näin “perheensä häpeään” on mannaa rikollisille, jotka käyttävät toisia häikäilemättä hyväkseen. 

Lähteet: 

Orjuus on yleisempää kuin koskaan ennen: https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/2016021521121452

YLE:n juttu ihmiskaupasta: https://yle.fi/uutiset/3-11507599

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara