Siirry pääsisältöön

Elon Musk ja Space X ihastuttavat ja vihastuttavat ihmisiä (Mutta oletteko kuulleet Virgin Galactic-yhtiöstä)



Kuva I

Elon Musk ja Space X ihastuttavat ja vihastuttavat ihmisiä (Mutta oletteko kuulleet Virgin Galactic-yhtiöstä)

Space X on yhtiö joka jakaa mielipiteitä aivan kuten eräs toinen yhtiö, nimeltään “Virgin Galactic”, joka myös on yksityinen avaruuslento-yhtiö. Itse joskus mietin sitä että miksi vain Space Xstä puhutaan julkisuudessa? Syy miksi Elon Musk ihmisenä joskus vihastuttaa on se, että hän käyttäytyy kuin rocktähti, ja kehittää mielenkiintoisia tempauksia. Se miksi näitä tempauksia on tehty johtuu siitä, että Space X vaatii julkisuutta, jotta sen palveluksia osataan ja uskalletaan lähteä ostamaan. 

Ilmailu kiinnostaa monia yhtiöitä, ja esimerkiksi Facebook on kehittämässä omaa aurinkovoimaa käyttävää “V”:n muotoista lentokonetta, jonka tarkoitus on tukea viesti yhteyksiä alueella, missä niitä ei juurikaan muuten ole. Mutta kuten tiedämme, niin nämä lentokoneet voidaan varustaa myös kameroilla, joilla saatetaan etsiä esimerkiksi kadonneita ihmisiä. Tai jos nuo aurinkovoimaa käyttävät laitteet tehdään stealth-materiaaleista, niin niiden havaitseminen on äärimmäisen vaikeaa. 




Ja nämä laitteet voivat suorittaa monia tehtäviä kuten WLAN yhteyksien tuottaminen sekä myös tiedustelu sekä kohteen osoitustehtäviä voidaan teettää näillä laitteilla. Ne voidaan varustaa myös VLF-taajuudella toimivalla tutkalla, mikä voi paljastaa myös esimerkiksi maahan kaivettuja bunkkereita sekä sukellusveneitä. Eli olisiko Facebookin kehittämä “V”-kirjainta muistuttava ilma-alus oikeasti noiden salaperäisten “V”:n muotoisten UFOjen takana. 

Space X on vaikuttava, innovatiivinen sekä edellä aikaansa. Mutta samalla Space X on puhtaasti kaupallinen yritys, joka panostaa innovatiiviseen ajatteluun, ja siitä on osoitus esimerkiksi se, kun Elon Musk lähetti urheiluauton avaruuteen. Kuitenkin kun kyse on avaruudesta sekä sen hyödyntämisestä, niin voidaan kysyä että onko yksityinen yritys sellainen, mikä tätä asiaa vie eteenpäin niin, että siitä olisi hyötyä koko ihmiskunnalle, eikä vain niille joilla on varaa investoida tähän asiaan? Tai oikeastaan tässä olen hiukan tekopyhä. Siis jos jotain asiaa halutaan kehittää, niin silloin siinä pitää olla mukana joko kehittäjänä tai rahoittajana.

Avaruuden kaupallinen hyödyntäminen on aivan uusi  asia, ja siksi sitä ei vielä olla tutkittu tarpeeksi. Siis mitä avaruudesta voidaan saada. Esimerkiksi energiaa voidaan tuottaa avaruuteen sijoitettujen voimala satelliittien avulla. Tai asteroidivyöhykkeeltä voidaan hakea kiviä, jotka sisältävät esimerkiksi mangaania. Voimalasatellitteja kritisoidaan siksi, että nuo laitteet lähettävät tiedot maahan esimerkiksi maser-säteellä, joka väärään kohtaan osuessaan voi sulattaa kokonaisen kaupungin. Ja vaikka voimakas sähkömagneettinen säteily ei tätä tekisikään, niin se varmasti pyyhkäisee esimerkiksi lentokoneen taivaalta, ja siksi nämä voimala satelliitit kiinnostavat esimerkiksi asevoimia.

Oikeastaan voidaan samalla sanoa että jos ihmiskunta haluaa hyödyntää avaruutta, niin silloin tuohon työhön sekä tutkimukseen pitää myös panostaa, jos halutaan saada jotain hyötyä tuosta valtavasta aarreaitasta. Ja kun ajatellaan esimerkiksi sitä mitä avaruustutkimus sekä avaruuden hyödyntäminen vaativat, niin silloin tarvitaan innovatiivista ajattelua, kykyä luoda uutta sekä myös sitä “luovaa hulluutta”. Se miksi esimerkiksi Space X:n SN-5 muistuttaa lentävää lieriötä johtuu siitä, että insinöörityössä yksinkertainen muotoilu on kaunista. Eli mitä vähemmän pintoja sekä epäjatkuvuutta pinnoissa on, niin sitä parempi laitteesta tulee. 




Kuva II

Jos ajatellaan että DARPA eli asevoimat on rahoittanut Elon Muskin projekteja, niin samalla voidaan kysyä, että olisiko niistä rahoista sitten pitänyt kieltäytyä? Siis ilman puolustushallinnolta tai valtiolta tulevaa lupaa ei Space X tai mikään muukaan avaruus yritys voisi edes toimia. 

Eli ainakaan itse en rahoista kieltäytyisi, vaikka ne tulisivat puolustushallinnolta. No se siitä “Space X”-yhtiöstä ja siirrymme sitten käsittelemään “Virgin Galactic”-yhtiötä. Tuo yhtiö on erikoistunut monta kertaa käytettäviin avaruusaluksiin, joita voidaan lähettää avaruuteen esimerkiksi toisen lentokoneen selästä, tai Virgin Galacticin kehittämän korkealla lentävän emä-koneen alta, mikä tekee tuosta yhtiöstä sellaisen mistä varmasti puolustusteollisuus olisi kiinnostunut, ja kuvassa II on tuo Virgin Galacticin sukkula. 

Tuon turistien kuljettamiseen tarkoitetun sukkulan kauko-ohjattavaa versiota voidaan käyttää moniin tarkoituksiin, kuten satelliittien tuhoamiseen. Samoin se voidaan lähettää myös esimerkiksi asteroidivyöhykkeelle tapahtuvissa lennoissa yksikkönä joka sieppaa kivenpaloja ja tuo niitä Maahan. Eli näillä välineillä on varmasti paljon kysyntää maailmalla. 


Asiasta lisää:


Space X:n kotisivut: https://www.spacex.com/


Virgin Galactic kotisivut: https://www.virgingalactic.com/


Virgin Orbit: https://spacenews.com/virgin-orbit-plans-orbital-launch-in-early-2020/


Kuva I: https://cdn.mos.cms.futurecdn.net/NMwasUPmRFzY3ayztk55yS.jpg

Kuva II: https://www.businessinsider.com/virgin-galactic-spaceshiptwo-unity-virtual-tour-inside-rocket-ship-youtube-2020-7?r=US&IR=T


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara