Siirry pääsisältöön

Valitettavasti valintamme osui toiseen henkilöön…



Valitettavasti valintamme osui toiseen henkilöön…

Tähän vastaukseen saa työmarkkinoilla varautua. Samoin siihen voi myös varautua että suosittelijoita kysellään todella tarkasti, ja näihin työnvälittäjien vinkkeihin voi aina myös tutustua. Eli CV:n pitää olla ajan tasalla, ja siinä ei saa olla mitään aukkoja, Aukko CV ssä saa nimittäin työnjohtajan päähän ajatuksen siitä, että työntekijä ei ole aina muistanut olla “kiltti poika” tai “kiltti tyttö”. Vaan se tarkoittaa sitä, että työnjohtaja ei ole aina mieltynyt työntekijän asenteeseen, minkä pitää olla nöyrä sekä vastaanottava. Sitten tietenkin yhtiötä koskevia kysymyksiä pitää esittää, vaikka yhtiön toimiala sekä tehtävät löytyvät varmaan sen omilta kotisivuilta. 

Ja joskus olen miettinyt sitä, että mitä siitä yhtiöstä sitten pitäisi kysyä? Ehkä kannattaisi suoraan vastata “että luuletko etten osaa lukea”. Toinen vaihtoehto olisi sitten varmaan se, että “mitä tästä yhtiöstä nyt sitten pitäisi kysyä”? Tai montako sitten “on minua ennen hakenut tätä paikkaa”? Tai pitäisikö kysymykseen “miten näet itsesi viiden vuoden päästä” vastata “etsimässä edelleen uutta työpaikkaa”.  Mikäli työnvälittäjä välittää paikkaa esimerkiksi tuttavan pojalle tai tytölle, niin saattaa  heidän päässään liikkua sellainen ajatus, että tuon pojan tai tytön itsetunto kasvaa, jos hän on yksi tuhannesta joka valitaan tehtävään, niin se varmasti kohottaa itsetuntoa todella paljon. En usko että kenenkään itsetunto tai ainakaan ammatillinen arvostus kasvaa siitä, että hänet valitaan siksi työhön, että isä tai äiti on jossain tietyssä asemassa yhteiskunnassa. 

Ja tietenkin asia että henkilö on valittu tuhannen hakijan joukosta motivoi häntä työssään.Kun työnjohtaja ensimmäistä kertaa sisään tullessaan sanoo, että “tuolla on 2000 hakemusta mikä koskee tätä paikkaa”, niin se varmasti saa aikaan suuren motivaation sekä tarpeen antaa kaikkensa tuohon tehtävää, eli jos henkilö ei onnistu tavoitteessaan, niin seuraavaksi hän saa sitten tekstarin missä lukee “ole hyvä ja luovuta työhuoneesi avain. Työsuhdeautosi avaimet sekä kuntosali kortin voit jättää pöydälle, ja sitten voit viedä työtodistuksen työvoimatoimistoon. Yhteistyömme kanssasi päättyy tähän”. Eli jos yhtiö lupaa punttisali korttia, työsuhdeautoa ja kännykkää, niin silloin kannattaa miettiä sitä, että yhtiö ei mistään turhasta maksa. Joten luvataanko tuossa sopimuksessa hiukan liikaa?  Noilla tavaroilla on usein joku käyttökohde, ja esimerkiksi yhtiön puhelimen avulla voidaan ihmisen liikkeitä seurata jatkuvasti. 

Työntekijällä on niin sanottu kuuliaisuus velvoite. Hänen pitää tehdä työt, mitä esimies hänelle antaa. Eli työnjohtajalla on oikeus antaa alaiselle potkut, jos häntä ei joku asia miellytä. Tietenkin sosiaalisen median käyttö pitää saada kuriin, koska työnjohtaja ei ehkä kaikkien alaisten mielestä ole niin mukava, kun hän haluaa olla. Eli itse en kaikkia asioita mitä joihinkin potkuihin liittyy ainakaan itse haluaisi lukea tai kuulla mistään. 

Esimies saattaa antaa potkut esimerkiksi siksi, että hän kokee alaisen olevan “epäsopiva”, “epäpätevä” tai muuten “haluton” työtehtäviin, mitä hän on antanut. Joskus olen miettinyt sitä, että kuinka monta kertaa esimerkiksi alkoholin käyttö työpaikalla on peitelty sillä että työsuhteen on sanottu päättyneen koeajalla. Eli henkilö on ollut todellisuudessa juovuksissa tai huumausaineiden vaikutuksen alaisena, mutta koska työnjohtaja on halunnut selvitä vähällä, niin hän on sitten kuitannut tuon asian “puruksi koeajalla”. Ja sitten tuollaisen ehkä autoa tai muuta työkonetta päihteiden vaikutuksen alaisena kuljettaneen henkilön tilalle voidaan palkata johtaja hyvä kaveri. 

Sitten kuitenkin joskus aina unohdetaan ne työtehtävät, mitä alainen on saanut. Joskus tarve saada alainen hylätyksi on tuonut esiin sen, että alaiselle on siirretty myös muiden yhtiöiden töitä, jotta hän oppii että työaikana ei työpaikalla vietetä turhaan aikaa. Silloin on sitten mukavasti siirtynyt myös siivousta sekä maalausta mikrotukihenkilöiden työksi, vaikka niitä virallisesti on tehnyt joku muu yhtiö. 

Eli mitä tehtäviä sekä miten paljon noita tehtäviä on teetetty jää usein kertomatta. Tietenkään esimerkiksi seurustelu työpaikalla ei ole kaikille työnjohtajille mieleen, ja varsinkin silloin kun esimies kilpailee saman söpön sihteerin suosiosta jonkun työntekijän kanssa, niin silloin saa alainen ilmeisesti lähteä melko nopeasti, kun esimies haluaa muistuttaa tätä kuolevaisuudestaan. Ja jos ei sihteeriltä sitten tule, niin kukaan muukaan ei tätä tule saamaan. 

Jos jotain muuta ilmenee, niin silloin seuraa automaattisesti potkut. Se mitä tässä sitten taas unohdetaan on se, että esimerkiksi se että toisella työnantajalla eli yrityksellä ei ole mitään velvollisuutta edistää toisen yhtiön liiketoimintaa, sekä se että mitään asiakkaan luona tehtävää työtä ei saisi kilpailijan luona lähteä esittelemään. 

Kun ajatellaan sitä että joskus olen kuullut puhuttavan kaiken maailman illuminaateista sekä muista salaliitoista, niin meidän maamme työmarkkinoilla vallitsee tietenkin se “vanha kunnon hyvä-veli meininki”, missä “Pentti” suosittelee “Erkkiä” uudelle työnantajalle loistavana työntekijänä, ja siinä sitten taas lähdetään uudelle uralle. 

Jos ei löydy suosittelijaa, niin silloin tietenkin voidaan ajatella, että työpaikan hakija on jotenkin epäsosiaalinen tai ehkä muuten sopimaton koko työelämään, joten miksi hän edes hakee mitään töitä? Lähtisi eläkkeelle koko mies, kun ei ole ymmärtänyt sitä, että meidän maassamme vallitsee sellainen asia, että jos henkilö on kerran ollut jollain työkyvyttömyyseläkkeellä, niin silloin hänen ei ole edes hyvä tulla takaisin työelämään. Eli se että henkilö ei saisi mitään positiivista kokemusta työelämästä, ja itse ymmärtää että hän ei vain pysty työhön, niin silloin tietenkin tuo asia pitää hänelle osoittaa. 

Tuolloin työnjohdon ilmiömäinen tarve saada henkilö eroamaan itse, ja palaamaan eläkkeelle saa joskus hiukan erikoisia piirteitä, kun esimerkiksi kaupungin työnjohtaja teettää tuolla henkilöllä puoli kaupunkia varustuksena luuta ja roskapussi. Siinä todistetaan se, että tarve saada henkilö näyttämään huonolta työntekijältä saa aikaan sellaisen oudon asian, että saattaa käydä niin että kyseinen ihminen tekee koko firman työt. Tuolloin voidaan puhua vaikka työpaikkakiusaamisesta, mutta sitten seuraavaksi eteen tulee sellainen kysymys, että mitä yhtiön muut työntekijät tekevät. 

No ehkä tämä asia sitten selviää joskus muussa yhteydessä, ja ehkä joku työvoima konsultti sitten sanoo että tällaista mitä tässä lukee ei saa missään tapauksessa kirjoittaa. Eli some kiinni ettei siellä sitten tule tehtyä virheitä, jotka voivat pilata työntekijän maineen, mutta ehkä sitten voidaan sanoa että kun miljoonannen hakemuksen tekstiin tulee sana “ehkä olisi vähän kannattanut…” niin silloin kannattaa miettiä sellaista, että mitä tuollaista vastausta sitten lähdetään salailemaan? 

Siis huomaan ihan itse että hoen nykyään helposti sanaa “ehkä”. Se saattaa johtua siitä että jonkun henkilön mielestä on sopivaa tulla ravintolassa eteen heilauttaa peukaloa sivulle, ja sanoa sana “ehkä”, mikä on sitten ilmeisesti käskyn valmistava osa. Sitten sen jälkeen käskyn varsinainen osa seuraa perässä. No ehkä tämä kirjoitus meni vähän liian pitkälle jonkun mielestä, ja hän ottaa yhteyttä viranomaisiin kertoen heille suuren ilon, eli joku on taas mennyt käyttämään somea väärin. 

Media on nimittäin loistava ase silloin kun halutaan antaa jostain alaisesta sellainen kuva, että hän ei työtään osaa tai halua tehdä. Mutta sitten kun esimerkiksi joku sattuu möläyttämään että alaisella saattaa olla esimerkiksi 20 rappua siivottavana 8 tunnin aikana, niin se että toinen on hiukan väsynyt, tai että alainen on aloittanut työt kello 4 aamulla, niin että hän on juuri lopettamassa päiväänsä, niin silloin ei ehkä työstä kieltäytyminen ole niin kamala asia. Tai ehkä sitten siinä olisi ollut parempi tehdä muutama ylityötunti, jotta toimittajan kautta olisi sitten voitu antaa itsestä vähän parempi kuva. No se mitä on tehty on tehty, eikä sitten sitä tehtyä tekemättömäksi saa. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara