Siirry pääsisältöön

Ilmastosta vaikuttamisesta sekä Estonia-laivasta


Ilmastosta sekä vaikuttamisesta

Tänään on taas menossa kainvälinen ilmastopäivä, ja kuten kaikki varmaan näkevät, niin sää on mitä upein. Mutta kuten tiedämme, niin ilmastonmuutos on todella tärkeä asia, ja erityisesti se, että varsinkin nuoret ottavat tämän asian todesta osoittaa, että nuorten arvoilla sekä asenteilla on merkitystä sille, kuinka elämme. Jos ajatellaan esimerkiksi toisen asteen opiskelijoita, niin nämä 16 vuotiaat ovat parin vuoden päästä äänestysikäisiä, joten näitä ihmisiä kannattaa kyllä kuunnella erittäin tarkasti.

Noiden nuorten toiminta, joista yksi on päässyt puhumaan YK:ssa on osoittanut, että nuorten mielipiteillä on merkitystä. Samalla kun parannamme maailmaa, niin mietin joskus sitä, että mitä esimerkiksi sellaiset ihmiset ajattelevat, joista kaikki tällaiset asiat kuin ilmastonmuutos pitäisi lakaista maton alle? Asuvatko he oikeasti jossain muulla planeetalla, tai onko heillä jokin salainen suunnitelma tällaisen tilanteen varalta, että esimerkiksi Suomessa pohjavesi saastuu tai sitten Merenkurkun seutu alkaa vajota veden alle?

Ihmisten pitäisi muutenkin ryhtyä ajattelemaan muutakin kuin sitä, miltä itsestä sattuu tuntumaan. Jos mietitään monimuotoisuutta, niin meidän pitää huomioida se, että monimuotoisuus tuo työ- ja vapaa-ajan elämään uusia haasteita, mutta myös mahdollisuuden tarkastella asioita uudesta näkökulmasta. Erilaisuus tuo mahdollisuuden katsella asioita eri tahoilta, sekä eri näkökulmista, mikä tuo eteen sellaisen asian, että se on äärimmäinen rikkaus, jos työelämässä ryhmään kuuluu useista eri lähtökohdista tulevia ihmisiä.

Mutta kuten tiedämme, niin erilaisuus tai vähemmistöön kuuluminen ei tarkoita välttämättä asioita, mitä muut näkevät päältä. Se voi tarkoittaa esimerkiksi seksuaalista vähemmistöä tai vaikka touretten tai aspergerin syndroomasta kärsivää ihmistä. Tällaista henkilöä voidaan loukata todella pahasti, kun hänestä puhutaan pahaa ehkä päin naamaa. Kun ajatellaan esimerkiksi sitä, kuinka Donald Trump vertasi mielenterveyspotilaita eläimiin, niin tuosta asiasta ei koskaan kukaan sanonut yhtään mitään. Nyt on menossa maailman Rintasyöpäviikko, ja tällöin ajattelen sitä, että milloin vietämme sitten maailman asperger-viikkoa?

Estonia-laivasta hiukan lisää

Estonia-laivan hylkyä suojaa hautarauha. Eli sinne ei saa eikä ehkä kannata sukeltaa, ja jos joku sattuu salaliitoista pitämään, niin sanoisin, että laivasta on nostettu melko varmasti kaikki asiat ja esineet, jotka ovat aiheuttaneet uppoamisen. Jos laivassa on ollut jotain venäjälle kuuluvaa, niin sen erikoisjoukot ovat voineet suorittaa etsintöjä, niin että niitä ei näy meren pinnalle, mutta muutamat kysymykset vaativat joidenkin ihmisten mielestä selvittämistä.

Varsinaisesti tekninen syy Estonian uppoamiseen on selvitetty, mutta se miksi niin pääsi käymään on herättänyt uusia kysymyksiä siitä mikä johti noihin tapahtumiin, missä erittäin suuri joukko ihmisiä menehtyi. Toisin sanoen tutkijat yrittävät selvittää taktista syytä. Eli oliko kyseessä laiminlyönti esimerkiksi atlantin pultin läpivalaisussa? Tapahtuiko tuo onnettomuus siksi että laivaan on toimitettu esimerkiksi osa, mikä ei ollut läpäissyt tarkastusta? Eli oliko asia niin, että tuon röntgenkoneen käyttäjä olisi juuri tangon tullessa ulos valusta katsonut kahvikuppiin tai kaivellut jotain taskustaan , vai oliko kyse jostain muusta, ja mikä tuo muu asia olisi? Tuosta tapauksesta on kirjoitettu sekä julkaistu paljon materiaalia internetissä, joten siihen sen enempää puuttumatta voisin sanoa, että kuten erään kirjan nimi kuuluu “Se uppoaa joka yö”.

Estonia-laivan uhrin mielestä laivan hylylle ei pitäisi mennä tutkimuksia tekemään. Eikä sieltä varmaan mitään koskaan löytyisi, koska tärkeät osat kuten “atlantin pultti” on nostettu aikaa sitten merenpohjasta. Ja jos sitten siellä on jotain salattavaa ollut, niin silloin on venäjän laivasto käynyt hylyn läpi käyttäen siinä sukellusveneitä ( “Uniform”,”X-ray” luokat), joiden avulla se on voinut tutkia hylkyä todella tarkasti ilman että kukaan näkee yhtään mitään.

Joten varmasti varmasti hylystä ei ainakaan enää mitään erityistä löydy, ja uskon että tähän asiaan liittyvistä tapahtumista kuten jotenkin sekavan tuntuisesti lähetystä hätäkutsusta sekä katkenneesta atlantin pultista ja kadonneista matkustajista puhutaan vielä hyvin pitkään. Eli kuten kaikki tietävät, niin atlantin pultti mikä katkesi myrskyssä aiheutti yhdessä irronneen keulaportin kanssa laivan uppoamisen, mutta miksi tuo pultti katkesi on kysymys, mikä vielä vuosien päästä tulee mieleen. Samoin se että olisiko kapteeni voinut hidastaa uppoamista komentamalla koneet taakse on kysymys, mihin ei ehkä koskaan saada vastausta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara