Siirry pääsisältöön

Venäjän tilanteesta uutisoimisesta, ja tietenkin Syyriasta

 



Asia jonka tietenkin me kaikki voimme sanoa olevan totta, on se että me emme voi olla mistään niin varmoja, kuin että epävarmuus on ainoa mikä on varmaa. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi pahimmillaan Syyrian tilanne johtaa uuteen diktatuuriin, josta sitten saa koko kansa kärsiä. Ja se miten paljon Al Assadin hallinto kidutuksineen sekä muine kauheuksineen on aiheuttanut ilmeisesti jotenkin unohtuu. Se että Al Assad kuuluu tai kuului johonkin vähemmistöön ei tee hänen toiminnastaan mitenkään erityisen hyväksyttävää. Kuitenkin jostain syystä noista kidutuksista ja muista vastaavista asioista ei juurikaan olla puhuttu. 

Eli Al Assadin tapauksessa kyse on samasta asiasta kuin J.V Stalinin tapauksessa, jossa valtion päämieheksi nousee pienen vähemmistön edustaja, ja sitten hän laittaa toimeen sellaisen kansanmurhan, että sen edessä moni muu diktaattori kalpenee. Mutta maailma toivon mukaan seuraa Syyrian tilannetta, ja se että voimme vain toivoa että ääri-islamistit eivät ota tuota maata hallintaansa, koska se vie tilannetta ojasta allikkoon. Mutta se että Venäjän asema on tämän tapauksen takia jotenkin horjunut on väistämättä totta. 

Jos puhumme esimerkiksi maanpuolustuksen tehosta, niin sen tehon me näemme vasta todellisessa tilanteessa. Mikään simulaatio ei vastaa todellista taistelua, jossa ihmisiä kuolee oikeasti. Mutta simulaatio voi parantaa meidän kykyämme vastustaa vihamielistä toimintaa. 

Jo Vladimir Lenin ymmärsi lehdistön tärkeyden vallankumouksen onnistumisessa. Samoin Venäjällä on jo pitkän aikaa ymmärretty median rooli silloin, kun tietty joukko haluaa pitää vallan käsissään. Neuvostoliitto osasi hyödyntää mediaa rapauttaessaan NATOa. Putinin pelikirjassa on pitkälti samat säännöt kuin mitä esimerkiksi Neuvostoliiton pelikirjassa. Tunteisiin vetoamalla sekä tietenkin vakaudella voidaan perustella hirmuhallitusten tukemista. Kun puhumme uutisoinnista, niin silloin unohdamme sen, että meillä kaikilla on tunteet sekä mielipiteet. 

Siis sen väliin on joskus vaikea vetää rajaa, että kirjoittaako toimittaja esimerkiksi omien mielipiteidensä mukaista tekstiä, vai kirjoittaako toimittaja ehkä suoraan jonkun toisen sanelemaa tekstiä. Tai että raportoiko hän kiihkotta siitä, mitä hän näkee ja kuulee. Siis me kaikki olemme ihmisiä. Me emme voi sulkea tunteita pois aivan niin helposti kun haluaisimme. 

Putinin kaltaiset ihmiset osaavat miellyttää, ja kuka olisi uskonut että Al Assadin kaltainen pulloposki on mitä julmin diktaattori? Mutta se että me olemme antaneet noiden ihmisten pettää itseämme ei ole aivan uutta. Nimittäin noita ihmisiä vaivaa se, että he ovat patologisia valehtelijoita. Me olemme tottuneet siihen, että asioista puhutaan melko suoraan tai ainakaan ei valehdella jos joku sattuu kysymään. Mutta Putin ja Al Assad ovat miehiä, jotka valehtelevat aina jos totuus ei tuo heille etua, tai he katsovat että he saavat paremman aseman valehtelemalla. Meillä ei olla totuttu siihen, että median tehtävänä on puolustaa järjestelmää sekä osallistua toisinajattelijoiden vainoihin. 

Kun meidän mediamme kommentoi esimerkiksi Venäjän tilannetta, niin silloin tällöin me voimme huomioida sellaisen asian, että jostain uutisista paistaa vielä se vanha, ja hyvin tunnettu suomettuminen. Meillä Suomessa suomettumista eli itsesensuuria sekä Venäjän pussiin pelaamista on perusteltu sellaisilla asioilla kuin esimerkiksi Venäjän sotilaallisella voimalla. Jos emme miellytä itäistä naapuria, niin olemme tuhon omat, on asenne, joka on värittänyt journalismia oikeastaan koko sotien jälkeisen ajan. Eli emme ole koskaan oikeastaan uskaltaneet sanoa Venäjää tai sen johtoa vastaan yhtään mitään. Ja sitten suoraan sanottuna kun liityimme NATOoon, niin silloin heiluri liikahti jonnekin vastakkaiseen suuntaan. Tuo suunta oli se, että meillä ikään kuin oksennetaan pahaa oloa pois. 

Putin käyttää omassa toiminnassaan sellaisia menetelmiä, joilla esimerkiksi ihmiset saadaan syyllistämään itseään. Nuo menetelmät ovat klassisia huijareiden suosimia malleja, joilla he vaientavat todistajia. Eli "olisihan sinun pitänyt tietää"... Mutta samalla myös esimerkiksi Suomessa ovat ihmiset tarjonneet itseään vapaaehtoisesti Venäjän tai Neuvostoliiton käyttöön, koska "tuo valtio tulee seuraavan sodan voittamaan". Ja tietenkin esimerkiksi FSB saattaa pyytää tietoja vastapalvelukseksi vapauttamisesta, jos henkilö jää kiinni esimerkiksi huumeista. 

Meidän maassamme on tiedetty esimerkiksi GULAGista eli vankileireistä, sekä poliittisista pidätyksistä, jotka ovat jatkuneet myös Putinin aikana. Ja meillä lehdistö on kiitettävästi tukenut V. Putinia. Tai ainakin tuki Putinia ennen Ukrainan sotaa sekä NATO-jäsenyyttä. Mutta kun sitten sanotaan, että Putin hallitsee KGB:n eli nykyisen FSBn tuella, niin samalla unohdamme, että kun turvallisuuspalvelu asettui tukemaan nuorta presidenttiä, niin silloin tuo järjestö, joka on kuin valtio valtiossa asetti Putinin käyttöön myös propagandakoneistonsa. Tuolloin vaaleissa luotiin sellainen kuva, että Putin on varma valinta. Ja Venäjällä on pitkät perinteet siitä, että johtajan puolella kannattaa olla. Ennen kuin hänestä tulee johtaja. Sen takia media on myös tullut Putinin taakse ainakin Venäjällä, jossa median perinteinen asema on ollut se, että media tukee hallitusta. Jos hallitus ei pidä median tavasta käsitellä asioita, niin seurauksena on pidätys sekä katoaminen johonkin kaivokseen. 

Eli turvallisuuspalvelu käyttää tuolloin keppiä ja porkkanaa. Jos ihminen on heidän valitsemansa miehen takana, niin silloin hän saa paljon maallista mannaa. Jos taas henkilö vastustaa turvallisuuspalvelun ehdokkaita, niin silloin hän voi saada paljon vaikeuksia. Eli silloin asenne on se, että jos olet turvallisuuspalvelun ehdokkaan takana, niin olet turvallisuuspalvelun puolella. Ja jos esimerkiksi äänenestät tuota FSBn asettamaa ehdokasta vastaan, niin silloin vastustat turvallisuuspalvelua. Saattaa olla että FSB myös ottaa vaalilipuista sormenjälkiä paljastaakseen ne, jotka uskaltavat vastustaa turvallisuuspalvelua. Ja kukaan ei hallitse Venäjää ilman turvallisuuspalvelun lupaa. Kaikki henkilöt presidentin ympärillä ovat FSBn kontrollissa. Ja ilmeisesti lähes kaikki Venäjän ja Neuvostoliiton johtajat ovat turvallisuuspalvelun tappamia. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...