Siirry pääsisältöön

Luovuuden jälkeen: tekoäly.

 

Tekoäly korvaa ihmiset taitelijoina, sekä tekee työhakemukset heidän puolestaan. Mutta miksi tähän on menty? Ehkä siksi että ihmiset pelkäävät virheitä. 

Ihmiset käyttävät tekoälyä jo hyvin monissa paikoissa. Sanotaan, että tekoäly tappaa luovuuden, mutta onko luovuuden kuolema tekoälyn vika. Vai onko se niiden vika, jotka pakottavat muita tekemään kaikki asiat sellaiseen muottiin? Kun lähdemme tekemään asioita noudattaen teho-yhteiskunnan vaatimustasoa, niin silloin meidän pitää astua syvälle laatikkoon. Siis istumme laatikossa, mallissa joka meille on luotu joskus kauan sitten. Emme tee mitään muuta kuin sitä, mikä istuu tuhon malliin, koska jos teemme virheen, niin se tarkoittaa että tehokkuutemme laskee sadasta 99 prosenttiin. Tehokkuusajattelun mukaan esimerkiksi kirjoittajan teho lasketaan siitä, että kuinka monta prosenttia hänen tekemistään teksteistä on oikein tehty, ja jos kaikki pilkut, pisteet, sekä tietenkin isot kirjaimet ja pilkut ja pisteet ovat oikein, niin tehokkuus on 100%. 

Me emme uskalla olla luovia, koska se laskee tehoamme, siis töiden määrä jota teemme pitkin päivää laskee, kun joudumme sitten jopa miettimään jotain asiaa, jonka joku muu joutaa tekemään. Jos teemme virheen, niin se on kuolemaa pahempi vaihtoehto. Kun teemme vain yhtä asiaa, niin kehitymme loistaviksi roboteiksi, joita tarvitaan kunnes työnantaja ottaa käyttöön uuden järjestelmän. Jos työmme on pilkottu mahdollisimman pieniin palasiin, niin silloin meidät on helppo korvata uudella tekijällä, joka ei sitten ole mikään samanlainen poskisolisti kuin edellinen järjestelmä tms. asiantuntija. 

Tekoälyssä on paljon parannettavaa mutta se tekee tietyt asiat nopeammin ja paremmin kuin ihminen. Ja varsinkin kapea-alaisessa työtehtävässä tekoäly varmasti oppii työt paremmin kuin ihminen. Tekoälyn kohdalla ongelma on siinä, että sitä kehitetään tietenkin työelämäkeskeisesti. Työelämä on kuitenkin järjestelmä, jossa on hierakinen  rakenne. 

Yhtiöiden johdon tulee aina ajatella ensin oman yrityksensä osakkeenomistajien etua. Siis yhtiön tehtävänä on maksimoida omistajiensa saama voitto. Mutta valtion tehtävänä on valvoa koko kansakunnan etua. Ja sen takia yhtiöt eivät ole ehkä aivan oikeita tahoja arvioimaan tekoälyn mahdollisuuksia tai mahdottomuuksia. 

Työelämän ongelma on siinä, että työssä pelätään ensinnäkin sitä, että tehdään virheitä. Ja toinen on se, että jotenkin muuten erotutaan joukosta. Sanotaan että jopa 80% työhakemuksista on tänään tekoälyn tekemiä. Ja tekoäly on ryömimässä kohti jopa väitöskirjoja. Mutta kuten tiedämme, niin tämä kehitys ei ole mikään vasta-.alkanut tie. Me olemme hitaasti kulkeneet polkua, joka sitten on lopulta tehnyt sellaisen asian, että alamme siirtää tuotoksia joita meidän itsemme pitäisi tehdä jollekin tekoälylle. 



Tekoäly kirjoittaa esimerkiksi työhakemukset puolestamme, mutta miksi tähän on menty? Siis miksi ihmiset antavat tekoälyn tehdä jopa omat työhakemuksensa? No, ennen työhakemus tehtiin työvoimatoimiston virkailijan kanssa, mikä tarkoitti sitä että virkailija istui hakijan vieressä ja saneli mitä työhakemuksessa tulisi kertoa ja mitä ei. Tuolloin ainakin itselleni tuli sellainen kuva, että työhakemus on oikeastaan virkailijan tekemä. Joten tekoäly on vain vaihtanut toimijan hakijan vireessä tai edessä. 

Ehkä juuri virheettömyyden vaade aiheuttaa sen, että miksi esimerkiksi kirjoja aletaan teettää tekoälyllä? Syytä tähän voimme etsiä kulttuurin murroksesta. Tai oikeastaan siitä, kuinka meitä ahdistetaan samaan muottiin, jota pidetään parhaana mahdollisena. Jos teemme hakemuksissa virheitä, niin silloin kyllä kuulemme siitä. 

Me olemme ajautuneet kohti tekoälyn käyttöä siksi, että esimerkiksi työhakemusten pitää jostain syystä olla tietyn kaavan mukaan tehtyjä. Niissä ei sallita mitään mikä poikkeaisi ulkoisesti muista hakemuksista, ja siksi olemme siirtyneet siihen tilanteeseen, että käytämme sitten tekoälyä tekemään omat hakemuksemme, joilla etsimme työpaikkoja. Se että henkilö tekee listan työpaikoistaan sekä tietenkin mainitsee muutamia erityisosaamisia, kuten tietyt ohjelmointitaidot ja laittaa tekoälyn töihin varmistaa sen, että kaikki asiat mitä työpaikassa pitää olla on laitettu tuohon hakemukseen, jossa sitten tietenkin noudatetaan yleisiä kaavoja. 

Olemme menneet siis taas yhden askeleen kohti tekoälyn ohjaamaa yhteiskuntaa. Mutta kun sitten ajattelemme sitä, miksi tähän malliin ollaan menty, niin voimme ajatella että yhteiskuntamme on asettanut kaikkeen sellaisen virheettömyyden vaatimuksen, että jokaisen rivin pitää olla tasan yhtä pitkän, jokaisen kirjaimen olla oikealla paikallaan, sekä tietenkin pilkkujen ja pisteiden pitää olla täysin oikein, jotta henkilö on kelpaava työpaikkaan. Se että me elämme tehokkuutta korostavassa yhteiskunnassa, jossa virheitä pidetään jopa anteeksiantamattomina ikään kuin pakottaa ihmiset käyttämään tekoälyä. Jos ihminen haluaa sitten olla jotenkin persoonallinen, niin se ei ole mitenkään mahdollista esimerkiksi työhakemuksessa. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...