Jotkut työnantajat ovat lopulta myöntäneet sen, miksi etätyökieltoja on asetettu lähes kautta koko yritys- ja työmarkkina kentän. He ovat toivoneet, että työntekijät, joita ei ole kaivattu yrityksessä "osaisivat" itse irtisanoutua yhtiön palveluksesta. Näin sitten voivat yhtiöt välttää negatiivista huomiota, eikä esimerkiksi joukkoirtisanomisia tarvitse mitenkään selitellä. Riittää että ei toivottu työntekijä vain irtisanoo itsensä, ja asiat ovat sitten selvät. Yhtiöiden kannalta irtisanomiset ovat sikäli ongelmallisia, että niistä voi koitua kustannuksia. Eli jos työntekijä on itse eronnut, niin asiat voidaan kuitata ilmoituksella työkavereille, sekä samalla tietenkin työnantaja voi palkata suoraan jonkun toisen henkilön tämän eronneen tilalle. Sillä tavalla ei tarvitse asioida liiton kanssa, eikä myöskään sanoa että toinen on erotettu siksi, että hänen naamansa ei miellytä.
Mikäli työntekijä eroaa itse, niin silloin tietenkin hän saa seuraamuksia myös esimerkiksi hakiessaan työttömyyskorvausta. Eikä työnantajan edustajien tarvitse selitellä mitään myöskään ammattiliitolle. joten itse eronnutta tai aiheesta kuten juopumuksen takia erotettua työntekijää koskee aina vähintään muutaman kuukauden karenssiaika. Jos työntekijä siis eroaa itse, niin hänelle ei tarvitse maksaa myöskään korvausta karenssiajalta. Ja sen takia myös valtio hyötyy siitä, että henkilö lähtee itse kävelemään toimiston ovesta viimeistä kertaa. Työntekijän kannalta tämä malli on kuitenkin todella huono ainakin taloudellisesti. Taloudellisesti itse eroaminen on todella surkea vaihtoehto sille, joka on eronnut.
Myrkyllinen ilmapiiri yrityksessä tietenkin korostaa johtoportaan auktoriteettia. Mutta se ei kannusta esittelemään omia ajatuksia esimerkiksi innovaatio-palavereissa. Eli myrkyllinen ilmapiiri auttaa hallitsemaan yhtiötä, mutta samalla se myös tukahduttaa innovaation, koska kukaan ei enää halua tai uskalla esittää omia näkemyksiä asioista.
Tuolloin pitäisi eronneella työntekijällä olla välittömästi uusi työpaikka, tai sitten hän kohtaa ainakin Suomessa karenssin, mikä voi tarkoittaa kaikkien säästöjen katoamista. Työpaikasta eroaminen on tietenkin asia, mitä jossain tapauksissa vauhditetaan kiusaamisella sekä kaikilla muilla mahdollisilla tavoilla. Se mitä tällainen malli tuo ihmisten eteen on se, että "kilttejä poikia ja tyttöjä" palkitaan ruhtinaallisesti ja muita vain rangaistaan eli heitä pidetään loppuun asti epätietoisina esimerkiksi loma-anomuksen hyväksymisestä tai pompotellaan etä- ja toimisto pakon välillä niin, että siirtymä-aikaa on ehkä yhden yön verran tietenkin myrkyttää työpaikan ilmapiiriä. Ilmapiirin myrkyttäminen sekä kaiken maailman kilpailu-asetelmien luominen tietenkin palvelee sitä niin sanottua "hajoita ja hallitse" mallia, mikä on tuttu esimerkiksi keisarin Roomasta.
Eli se että työntekijöillä on tiettyjä oikeuksia ja tiettyjä vapauksia, joita voi hankkia olemalla tietyn ajan töissä auttaa erottelemaan jyvät akanoista, eli ne jotka miellyttävät johtoa eniten voidaan seuloa tällä menetelmällä. Samalla tietenkin luodaan eripuraa työpaikalle, mikä taas vähentää työntekijöiden vaikutusmahdollisuuksia. Työntekijöiden työn hierarkinen arvottaminen saattaa palvella johtajan auktoriteettia. Mutta se ei sitten kyllä palvele kovin paljon innovaatioita. Innovaatiot eivät onnistu ilmapiirissä, jossa on kova kilpailuasetelma, tai muuten ihmiset kokevat luottamuspulaa. Innovaatio vaatii sitä, että henkilö osaa ja uskaltaa sanoa asioita ilman pelkoa siitä, että hän kokee pilkallisia huomautuksia tai "rakentavaa palautetta. Samoin jos henkilö pelkää, että hänen tekevänsä innovaatiot varastetaan eli ne otetaan toisten nimiin, niin se ei rohkaise kyllä esittämään omia ajatuksia myöskään ensimmäisessä kokouksessa.
https://www.tivi.fi/uutiset/osa-pomoista-myonsi-vihdoin-etatyokiellon-todellisen-syyn/ad80ea39-2943-4792-bddd-ffd131c70f41
Kuvat:
https://www.tivi.fi/uutiset/osa-pomoista-myonsi-vihdoin-etatyokiellon-todellisen-syyn/ad80ea39-2943-4792-bddd-ffd131c70f41
Kommentit
Lähetä kommentti