Siirry pääsisältöön

Joustopesu on asia, mistä ei koskaan olla ennen puhuttu mitään.



Työntekijöitä on moneen lähtöön. Mutta niin on myös työnantajia. Työnantajat lupaavat monesti esimerkiksi etätyömahdollisuutta, mutta sitten jostain syystä toimistopäiviä saattaakin yllättäen tulla todella paljon. Eli 3-4 päivää toimistolla saattaa olla joidenkin mielestä hiukan liikaa, jos puhutaan etätyömahdollisuudesta. Ja se miksi etätyöt on joskus kielletty tai ne on muutettu sellaisiksi toimistopäiviksi saattaa johtua siitä, että muutosvastarinta on todella kovaa. 

Eli kun se ja se työpaikka on kutsunut tai komentanut työväen toimistolle, niin silloin tietenkin kaikkien muidenkin pitää tätä samaa linjaa noudattaa. Tietenkin etätyöt ovat monelle ihmiselle rasittavia, mutta kuitenkin meidän pitää sitten ottaa huomioon sekin, että jonkun ammattikoulua käymättömän myyntimiehen eli myyntiedustajan ICT taidot eivät ehkä ole samalla viivalla kuin jonkun insinöörin. Eli ATK-insinöörin etätyömalli ei ehkä ole suoraan sovellettavissa vaikkapa jonkun konttoriapulaisen etätyömalliin. 

Ja "koska jo isoisäni kävi toimistolla niin mitään muuta mahdollisuutta ei edes voida harkita", vaikka nykyään on olemassa internet, sosiaalinen media kuten Teams ja monia muita työkaluja, joiden avulla etätyön pitäisi sujua. Etätyötä tekevät usein sellaiset ihmiset, joiden työhön kuuluu muutenkin tietokoneen avulla työskentely. Ja esimerkiksi mikrotuessa työskentelevät henkilöt joutuvat usein tekemään muiden tietokoneiden säätöjä etäkäytön avulla. 



YLEn jutussa mainitaan esimerkiksi lääkärit, mutta itse olen sitä mieltä, että parhaiten etätyötä voivat tehdä talous- tai tietohallinnon työntekijät, kuten datanomit, merkonomit, ekonomit sekä jotkut insinöörit. Toki lääkäri voi tutkia potilaan siten, että esimerkiksi ambulanssimies laittaa sydänsensorit kiinni, ja sitten lähettää nuo tiedot lääkärin tietokoneen ruudulle. 

Mutta kipsin laittaminen etänä on vähän hankalaa. Siis on olemassa työntekijöitä, kuten tarjoilijat ja monet muut jotka eivät voi tehdä etätyötä. Mutta merkonomi voi aivan helposti tehdä työnsä kotoaan käsin. Se mitä etätyö oikeasti vaatii on se, että henkilö osaa itse kiinnittää tietokoneensa verkkoon sekä tehdä työnsä itsenäisesti. Samoin hänen pitää osata ratkaista tietokoneiden kanssa ilmenevät perusongelmat. Eli itse en ainakaan lähtisi teettämään myyntimiehellä, joka ei ole mitään koulutusta saanut etätyötä ainakaan jatkuvasti. 

Eli se voiko henkilö tehdä työtä etänä riippuu työtehtävistä sekä muista valmiuksista. Kaikille eivät etätyöt sovi, kun taas toisille ne sopivat paremmin kuin toimistotyöt. Etätyö vaatii kuitenkin asennetta sekä osaamista, ja erityisesti sitä että työntekijä kykenee olemaan oma-aloitteinen sekä tietyllä tavalla koulutettu tehtäviinsä. Etätyö ei ole siis mitään yleispätevää toimintaa. Vaan siihen liittyy monia asioita, joista pienin ei ole työaika sekä sen käyttö. On olemassa välineitä joilla työpaikan antama kone ja puhelin voidaan sulkea klo 16.00, jos ylitöitä ei olla sovittu. Ja työpaikan kone ja puhelin ovat siis olemassa vain työtehtäviä varten. Muut asiat kuten elokuvat katsellaan omilla itse ostetuilla tietokoneilla. 

https://yle.fi/a/74-20106577

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara