Siirry pääsisältöön

Myytti viidennestä kolonnasta

Yllä: Propagandajuliste Yhdysvalloista toisen maailmansodan ajalta. (Wikipedia, viides kolonna)


Epäluulon herättäminen on yksi tapa luoda kiilaa eri toimijoiden välille. Kun puhutaan tuosta epäluulosta, jonka mukaan jokainen vastaantulija on vihollisen agentti, niin törmäämme usein termiin "Viides kolonna". Tuo lähes myyttinen termi tarkoittaa ryhmää, joka toimii vihollisen hyväksi omien linjojen takana. Ja epäluulon kylvämisen tarkoitus on tietenkin vaikeuttaa vastapuolen päätöksentekoa sekä hidastaa kaikkia mahdollisia prosesseja. 

Informaatiosodassa viides kolonna on käsite, jonka avulla vastustajan joukkoja halutaan sitoa selustaan. Ja tuohon sotaan kuuluvat tietenkin väärät ilmiannot sekä pelottelu sillä, että esimerkiksi vesihuoltoa on sabotoitu. Myytti viidennestä kolonnasta sai aikoinaan Josif Stalinin likvidoimaan suuren joukon päteviä sotilasjohtajia sekä insinöörejä juuri ennen talvisotaa. Ja osittain sen takia Neuvostoliitolla asiat menivät huonosti. 

"Viides kolonna on termi, jolla kutsutaan ryhmää, joka pyrkii heikentämään laajempaa joukkoa sen sisältä käsin, yleensä vihollisryhmän tai vieraan valtion hyväksi toimien. Viidennen kolonnan toiminta voi olla joko avointa tai salaista. Salassa kootut joukot voivat aktivoitua avustamaan ja tukemaan ulkoa tulevaa hyökkäystä. Myös asevoimien järjestäytyneitä toimia voidaan nimittää viidenneksi kolonnaksi. Viidennen kolonnan salassa tapahtuva toiminta voi olla sabotaasia, disinformaation levittämistä tai puolustusjärjestelmien vakoilua ulkoisen uhkaajan hyväksi." (Wikipedia, Viides kolonna)

Viides kolonna eli alueelle solutetut joukot, joiden tehtävänä on ratkaisevalla hetkellä ottaa alue haltuun on legendaarinen tarina. Tunnetuksi sen teki kenraali Franco, joka Espanjan sisällissodassa sanoi neljän kolonnan lähestyvän Madridia, mutta viides kolonna olisi jo kaupungissa, ja valmiina ottamaan kaupungin haltuunsa. Franco ei tuota tarinaa keksinyt, vaan sen juuret ovat Saksan myyttisessä "Tikarinpistolegendassa" eli "selkäänpuukotusteoriassa", jonka mukaan ympärysvaltojen agentit olivat pistäneet saksalaisia sotilaita tikarilla selkään, kun he olivat juoksuhaudoissa valmiina torjumaan hyökkäyksiä. Samanlainen tarina on tunnettu myös Gallipolin maihinnoususta vuodelta 1915, jolloin joku väitti että turkkilaiset olivat johtaneet tulta Anzac-joukkojen selän takaa, tai että Anzac joukkojen mukana oli saksalaisia agentteja, jotka olivat merkinneet joukkojen asemia turkkilaisille. 

Tuo viides kolonna ja sen myytti juontuvat kuitenkin hyvin pitkälle historiaan. Eli esimerkiksi kuuluisan karthagolaisen sotapäällikkö Hannibalin (247-183 eKr.) väitetään kuljettaneen kuuluisat sotanorsunsa poikasina Roomalaisten selustaan, ja sitten nuo sotanorsut olisi kasvatettu periaatteessa Rooman keisarin nenän alla. Samoin myöhemmin on väitetty, että Rooman yhteistoimintamiehet avasivat ratkaisevalla hetkellä Karthagon sataman, kun Rooma voitti päävihollisensa Karthagon kolmannen Puunilaissodan päätteeksi vuonna 146 eKr. Hannibal Barka oli siis oikeasti Toisen Puunilaissodan sotapäällikkö. 


"Selkäänpuukotusteoria tai selkäänpistoteoria (saks. Dolchstoßlegende, suoraan käännettynä ”tikarinpistolegenda”) oli salaliittoteoria, jonka mukaan Saksan armeija oli hävinnyt ensimmäisen maailmansodan vain siksi, että kotirintaman petturit olivat niin sanotusti puukottaneet sitä selkään. Selkäänpuukotuksesta syytettiin erityisesti juutalaisia ja sosialisteja. Varsinkin Adolf Hitlerin johtama kansallissosialistinen puolue käytti selkäänpuukotuksen myyttiä hyväkseen antisemitistisessä ja kansallismielisessä propagandassaan." (Wikipedia, selkäänpuukotusteoria) 

Saattaa olla että tämän teorian alku on jossain puukotuksessa, mikä tapahtui juoksuhaudassa. Sota on hyvä paikka esimerkiksi selvitellä välejä, ja ehkä joku on kostanut esimiehelleen tai velkojalleen iskemällä tätä veitsellä selkään. Mutta noista asioista on tapana paisua suuria juttuja, varsinkin kun niitä paisutellaan tarkoituksellisesti. 

Viidettä kolonnaa hyödynsi aikoinaan esimerkiksi Neuvostoliitto, jossa ulkovaltojen vakoiluun suhtauduttiin vainoharhaisesti. Missä tahansa saattoi olla vastavallankumouksellisten agentteja, jotka sitten virallisen totuuden mukaan olivat yhteistyössä ulkovaltojen kanssa. Ja viidennen kolonnan pelko tietenkin oikeutti massapidätyksiin sekä mielivaltaiseen viranomaistoimintaan. 

Kun Hitler aikoinaan kehitti käsitteen juutalaisista Saksan vihollisina, niin hän ei oikeastaan keksinyt mitään uutta. Juutalaisia sekä myöhemmin kristittyjä oli Roomassa syytetty viidennen kolonnan miehiksi ja naisiksi. Se että juutalaiset eivät syöneet sianlihaa teki heistä loistavan kohteen kaiken maailman yllyttäjille, jotka tietenkin väittivät juutalaisten myrkyttäneen sianlihaa. Ja myöhemmin Ohrana eli Tsaaripoliisi väärensi joukon asiakirjoja, joiden avulla ensin tsaari sekä myöhemmin Hitler perustelivat omaa juutalaisvainoaan. Nuo asiakirjat ovat nimeltään "Siionin viisaiden pöytäkirjat", ja niiden sisältämä väite oli se, että juutalaiset pyrkivät maailman herruuteen. Nuo asiakirjat on jo ennen Hitleriä todettu väärennöksiksi

"Pöytäkirjojen todelliseksi laatijaksi on kuitenkin arveltu Venäjän salaisen poliisin eli ohranan ulkomaanosaston päällikköä Pjotr Ratškovskia. Keisari Nikolai II sai pian tietää, että kyseessä oli väärennös, ja hän itse kieltäytyi tukemasta niiden käyttöä propagandatarkoituksiin, mutta siitä huolimatta sekä ohrana että monet antisemitistiset ryhmät käyttivät niitä todisteina siitä, että juutalaiset suunnittelisivat vallankaappausta. " (Wikipedia, Siionin viisaiden pöytäkirjat) 

Itse uskoisin että Tsaari saattoi antaa käskyn väärentää tuollaisia asiapapereita, ja julkaista niitä sanomalehdissä, jotta hän löytäisi jonkun syntipukin esimerkiksi sosiaalisiin ongelmiin. Eli Ratškovski ei varmasti olisi ryhtynyt tuohon toimeen yksin. Tsaari ehkä halusi pitää oman tonttinsa puhtaana siltä varalta, että Ratškovski olisi esimerkiksi kertonut tuosta väärennöksestä jollekin. 

Mutta Toisen Maailmansodan aikaan viidennen kolonnan myyttiä pidettiin yllä sekä saksalaisten että liittoutuneiden keskuudessa. Ja viidennen kolonnan myytti aiheutti lähes yhtä paljon tuhoa kuin vihollisen sotatoimet. Eli erilaiset ilmiannot sekä väitteet yhteistyöstä erilaisten "ei toivottujen ainesten kanssa" teki Gestaposta sekä NKVDstä erittäin pelättyjä, ja nuo poliisit saattoivat likvidoida useita erittäin päteviä sotilasjohtajia siksi, että heitä epäiltiin viidennen kolonnan miehiksi. 

Myöhemmin esimerkiksi KGB käytti viidettä kolonnaa herättääkseen pelkoa itäblokissa. Eli sen huhuttiin sijoittaneen omia miehiään esimerkiksi valtiopäämiesten henkivartijoiden sekaan, ja että näiden miesten tehtävä olisi ampua valtiopäämies ensin, jos valtio tekisi jotain Neuvostoliiton kannalta epäedullista. 

Venäjällä vallan käyttö perustuu tällä hetkellä eräänlaiseen viidennen kolonnan myyttiin. Venäjällä luodaan mielikuvaa siitä, että FSB tietää kaiken, ja että kuka tahansa voi olla FSBn agentti. Tällä tavalla sitten estetään ihmisiä levittämästä sellaista tietoa, joka voi olla Putinille ja hänen tovereilleen kiusallista. 

https://www.hs.fi/politiikka/art-2000010652103.html

https://fi.wikipedia.org/wiki/Gallipolin_taistelu

https://fi.wikipedia.org/wiki/Hannibal

https://fi.wikipedia.org/wiki/Karthago

https://fi.wikipedia.org/wiki/Selk%C3%A4%C3%A4npuukotusteoria

https://fi.wikipedia.org/wiki/Siionin_viisaiden_p%C3%B6yt%C3%A4kirjat

https://fi.wikipedia.org/wiki/Viides_kolonna

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara