Siirry pääsisältöön

Putinin ahdinko syvenee

Putinin ahdinko syvenee

Venäjän ahdinko syvenee, ja tässä kohtaan haluan huomauttaa, että Venäjällä Putin on yhtä kuin Venäjä. Eli kun Putinin ahdinko syvenee, niin koko asia sitten eskaloituu myös koko Venäjään. Ukrainan hyökkäys Mustanmeren laivaston esikuntaan Sevastopolissa ei ainakaan paranna Putinin asemaa muiden Brics maiden johtajien silmissä. Huonosti mennyt Ukrainan sota ei ainakaan paranna Putinin asemaa kansainvälisellä kentällä. Se että Venäjän asevoimien taktiikka ajautuu yhä enemmän ydinasekeskeiseksi ei myöskään paranna Venäjän luotettavuutta. 

Se että tiedotusvälineet, jotka toimivat tiukasti valtion valvonnassa viljelevät sellaista huumoria, jossa esimerkiksi "mikään ei estä ylittämästä tankeilla Suomen rajaa" ei näytä kovin hyvältä. Siis voidaanko esimerkiksi Mustameri demilitarisoida? Mustanmeren rannalla on muitakin valtioita kuin Venäjä. Ja nuo muut valtiot tietenkin vaalivat omaa etuaan. ja Mustanmeren demilitarisointi tietenkin on asia, joka koskee Turkkia mutta samalla myös Bulgariaa sekä Romaniaa, joilla myös on rantaviivaa Mustalla merellä. 


Venäläinen Krivak-luokan fregatti Ladny (Project 1135)  Sevastopolissa. (https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_frigate_Ladny)

Venäjällä tietenkin on mahdollisuuksia kuten yleinen liikekannallepano. Kuitenkin voidaan sanoa, että noiden rintamalle lähetettävien joukkojen varustus sekä koulutus ei ole ehkä aivan sillä tasolla kuin sen pitäisi olla. Tuo aiheuttaa suuria tappioita noiden joukkojen keskuudessa. Samoin yleinen liikekannallepano tarkoittaa että myös suuri määrä Venäjän opposition edustajia saa käsiinsä aseita, ja se voi aiheuttaa kapinan. Venäjä voi tietenkin kasvattaa puolustusbudjettiaan valtavasti, mutta sitten se mitä Venäjä tuolla budjetillaan tekee on eri asia. 

Eli kykeneekö Venäjä sitten oikeasti tuottamaan asejärjestelmiä, joilla se kykenee haastamaan Lännen on eri asia, kuin se että Venäjä kykenee tuottamaan suuren määrän rynnäkkökivääreitä. Suostuuko joku myymään Venäjälle mikropiirejä sekä sotateollisuuden tuotteita on asia, joka sitten määrittelee Venäjän iskukyvyn tulevaisuudessa. Samoin esimerkiksi 100 megatonnin taistelukärkeä käyttävä "Poseidon" eli "Tatus-6"  torpedo ei ole ase, jolla saavutetaan muuta kuin valtava tuho esimerkiksi koko Tyynenmeren alueella, ja tuolloin myös Venäjän oma rannikko on vaarassa. 



Status 6 tai "Poseidon" torpedo. Salainen potkurijärjestelmä on poistettu kuvasta. (Wikipedia/Status-6)

Tällä tarkoitan sitä, että ase voi olla myös käyttökelvoton tai perustua vanhentuneeseen teknologiaan, jolloin se on helppo kohde nykyaikaisille sukellusveneille. Eli kysymys esimerkiksi "Poseidon" torpedon kohdalla on siitä, että kykeneekö tämä ase esimerkiksi tekemään väistöliikkeitä, jos sitä kohti ammutaan torpedoita? Eli onko käytettävä tekoäly niin tehokasta, että se kykenee väistelemään kohti ammuttuja torpedoita? 

Vaikka nuo muut Brics johtajat näkevät tietenkin Putinin kaltaisenaan johtajana, niin Venäjä on todellisuudessa aivan yksin, ja kuten tiedämme niin häviäjillä ei ole missään ystäviä.. Pohjois-Korea sekä Kiina tietenkin käyvät kauppaa Venäjän kanssa, mutta varsinaisesti ne eivät aseita Venäjän asevoimille toimita, ja vaikka Venäjä saattaa näennäisesti melko helposti korvata esimerkiksi pudonneita helikoptereita, niin noiden Ukrainan sodan alkamisen jälkeen rakennetuissa helikoptereissa ei ole ainakaan moderneinta elektroniikkaa tai moderneinta aseistusta. 

Tietenkin noissa helikoptereissa on laser-ohjautuvia ohjuksia, mutta niiden käyttäminen on paljon riskialttiimpaa kuin modernien "ammu ja unohda" ohjusten. Näet kun taisteluhelikopteri käyttää laser-ohjainta, niin silloin sen pitää olla jatkuvasti samassa paikassa, ja se altistaa tuon helikopterin olalta laukaistaville IT-ohjuksille tai IT-tykeille. 



Venäjän ahdinko näkyy erityisesti siinä, että sen pitää ostaa melko yksinkertaisia droneja Iranista, joka varmaan havittelee lähinnä Venäläistä ydinaseteknologiaa, tai teknologiaa mitä tarvitaan lähinnä plutoniumin valmistamiseen. Sevastopoliin tehty isku on sikäli merkittävä, että Venäjän laivaston iskukyky varsinkin Mustanmeren alueella laskee. Samoin sukellusveneeseen osunut ohjus alentaa Venäjän laivaston kykyä operoida Mustan meren alueella. Kuitenkin jos todellinen syy siihen, että nuo iskut ovat onnistuneet on siinä, että Venäjän laivaston välineet ovat vanhentuneita, niin silloin siitä seuraa ongelmia. Näet en oikein jaksa uskoa että kukaan on koskaan antanut Venäjälle tukea pelkästään hyvää hyvyyttään. 

Kun ajatellaan että Venäjän ilmapuolustus saattoi ampua kolme tai neljä muuta ohjusta alas, niin se kuitenkaan ei riitä. Näet jos yksikin ohjus pääsee läpi, niin se voi aiheuttaa erittäin vakavia vaurioita. Samoin on olemassa sellainen toimintamalli, jossa vanhentuneita ohjuksia laukaistaan uusien Storm Shadow tai muiden stealth ohjusten kanssa. Tuolloin vanhentuneet ohjukset vetävät IT-tulta itseään kohti, ja niihin voidaan asentaa laitteita, joiden avuilla esimerkiksi kohti tulevien ohjusten tutkalaitteista tulevia signaaleja äänitetään, ja niiden avulla luodaan algoritmeja, joiden avulla luodaan tehokkaampia hämäysjärjestelmiä. Samoin Venäjän TV:n lausuntoihin kannattaa aina suhtautua hiukan varauksellisesti, koska tiedotusvälineet on tuossa maassa valjastettu propagandan tarpeisiin. 


https://www.uusisuomi.fi/uutiset/asiantuntijoiden-mukaan-vladimir-putinin-vaihtoehdot-ovat-nyt-vahissa-tutkija-valayttaa-mustanmeren-demilitarisointia/94d60d0b-9cf3-4b0b-97b7-e8614bb87b80

https://www.popularmechanics.com/military/navy-ships/a42537023/russia-poseidon-torpedo/

https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_active_Russian_Navy_ships


https://en.wikipedia.org/wiki/Status-6_Oceanic_Multipurpose_System

https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_frigate_Ladny

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara