Vladimir Putin sekä Ukraina määrittelevät voiton varmaan eri tavoin. Ja se varmaan on aivan selvä, että Venäjän hyökkäys Ukrainaan ei ole sujunut kuten pitäisi. Koska Putinin konventionaalinen iskuvoima ei ole ollut riittävä, ei Venäjällä ole muuta kuin ydinaseet sekä ehkä biologiset sekä kemialliset aseet, joilla se voi vaikuttaa Eurooppaan. Mutta koska ydinseiden käyttö aiheuttaa valtavasti ongelmia, niin ne ovat jokaisen ydinaseita hallussaan pitävän maan viimeinen voimankäyttökeino.
Mutta sitten se miten Putinin epäonnistuminen Ukrainassa vaikuttaa Eurooppaan sekä sen tilanteeseen. Putin on joillekin tahoille tarjonnut selkänojaa, johon he voivat luottaa. Eli koska "iso paha Putin suojelee meitä", niin kukaan ei ole uskaltanut sanoa vastaan esimerkiksi osalle äärioikeistoa. Ja onhan Venäjä ollut se "varma sijoitus" jonka pussiin kannattaa pelata, ja jos on kiltti, niin Vladimir antaa palkinnon. Mutta jos sitten Vladimirin asevoimat eivät onnistu, niin silloin ollaan kaikki rahat sijoitettu väärään hevoseen, ja se merkitsee Putinin lupaamien etujen menetystä.
Jos Putin ei voi tarjota kuin ydinasein tapahtuvaa suojelua, niin silloin varmaan ainakin jokainen itseään kunnioittava taho sanoutuu irti hänestä. Eli rotat jättävät hyvin helposti uppoavan laivan, kuten sanonta kuuluu. Kaikille on selvää, että ainakin suuri osa Putinin arvovallasta perustuu asevoimiin. Ja jos asevoimat sitten eivät kykene saavuttamaan tavoitettaan, niin on ainakin osa Putinin arvovallasta mennyttä.
Toki Kiina ja Intia voivat tarjota Venäjälle sotilaallista tukea. Mutta miksi ne haluaisivat asettua 70-vuotiaan Putinin taakse? Putin saattaa olla virassa vielä 20 vuotta, mutta hänen jälkeensä on taas Venäjällä tilaisuus muuttaa itseään. Ja jos Putinin jälkeen valtaan nousee taho, joka on esimerkiksi istunut vankilassa poliittisista syistä, niin se saattaa vaikeuttaa maiden välisiä suhteita. Varsinkin jos joku valtio on voimakkaasti tukenut Putinin valtaa. Mutta sitten taas palataan siihen kysymykseen, että miksi Intia ja Kiina eivät itse pyri osingoille kakusta, joka jää ehkä Putinin hallinnon romahdettua. Tai ehkä FSB syrjäyttää hänet.
Kun Putinia ajatellaan ikääntyvänä miehenä, niin hän saattaa muuttua arvaamattomaksi, ja silloin turvallisuuspalvelu saattaa ainakin yrittää syrjäyttää hänet, koska hän ei enää voi tai halua suojella FSB:n työntekijöitä. Ja vaikka Putin jatkaisi Venäjän johdossa seuraavat 15-20 vuotta, niin kuitenkin me kaikki tiedämme, että ainakin osa Putinin suuruutta ja arvovaltaa on taakse jäänyttä elämää.
Ja ehkä meidän pitäisi miettiä sitä, että vaikka nyt toivoisimme Putinin jatkavan, niin kuitenkin hän ei varmaan ikuisesti tuossa vallankahvassa jatka. Eli pitää ajatella myös sellaista mahdollisuutta, että hänen seuraajansa ei ehkä ole asioista samaa mieltä kuin Putin. Ja vallansiirron takia saattaa olla järkevää miettiä suhtautumista siihen, miten Putin toimii maailmalla.
Siis voiko Putin vielä voittaa? Hänellä on miljoonia reserviläisiä, mutta millaiset taisteluvalmiudet näillä ihmisillä sitten on, on aivan eri asia. Jos reserviläinen on käynyt armeijan joskus 10-15 vuotta sitten, ja sen jälkeen viettänyt aikaa pääasiallisesti kapakassa ja polttaa tupakkaa ketjussa, eikä muutenkaan ole kuntoaan hoitanut, niin silloin hän ei ehkä ole sellainen toimija, josta olisi muuta kuin maalitauluksi. Siis kuinka suuri osa noista veteraaneista on edes käynyt lenkillä armeijan jälkeen?
Toki Putin voi vielä voittaa, mutta minkä hinnan hän siitä sitten maksaa? Jos ajatellaan että Ukrainassa on Venäjän asevoimien iskukykyisin joukko. Palkkasotilaat jotka harjoittelevat säännöllisesti sekä osaavat käyttää aseitaan, niin en tiedä miten joku reserviläisten joukko tekisi Putinin kannalta parempaa jälkeä kuin nämä palkkasoturit. Tietenkin Putin voi muutamia satoja tuhansia tai jopa miljoonia miehiä uhrata Ukrainassa, mutta se varmasti tekee silloin lähtemättömän vaikutuksen kaikkiin muihin. Siis minkä hinnan Putin on valmis maksamaan?
https://yle.fi/uutiset/3-12374252
https://maailmastajaihmisista.blogspot.com/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.