![]() |
. |
Miksi ihminen valehtelee?
Paras suoja propagandaa sekä valheellista tietoa vastaan on koulutus sekä tieto, jota hankitaan lähteestä, minkä sisältö on varmistettu tutkimuksen keinoin. Internetin välittämä tieto suosii pinnallista ajattelua eikä siis milloinkaan ennen ole ollut tarvetta puuttua ihmisten tapaan käsitellä tietoa. Tieto sekä koulutus ovat asioita joilla ainakin osa propagandasta tehdään tehotonta.
Tieto on valheen pahin vihollinen, ja esimerkiksi meidän pitäisi opetella kysymään aina sellainen kysymys, että “ketä mikäkin julkaistu tieto palvelee”? Kaikkien toimijoiden takana olivat ne yksityisiä tai valtiollisia on aina ihmisiä. Ei ole olemassa mitään sellaista ihmistä kuin NSA tai FSB, vaan on olemassa vain laitoksia tai työpaikkoja, joissa työskentelee ihan oikeita ihmisiä, jotka ovat samanlaisia kuin me itse olemme.
“Psykologisen sodankäynnin asiantuntijan” eli propagandistin kannalta kaikkein otollisimmat toimijat ovat kouluttamattomat esimiehet tai toimijat jotka välittävät tietoa tehokkaasti, mutta jotka eivät muuten tiedon taustaa ajattele tai tuo noita ajatuksia muiden tietoon ovat henkilöitä joiden kautta propagandisti pyrkii vaikuttamaan mahdollisimman moneen toimijaan.
Propagandaa eli psykologista sodankäyntiä tuetaan tunteisiin vetoamalla sekä luettelemalla ismejä. Ja jos pomo saadaan “koukkuun”, niin silloin häneen pyritään vaikuttamaan siten, että esimiehen ei tarvitse kuunnella mitään mitä hän ei halua kuulla eikä myöntää virheitään. Propaganda on väline, joilla ihmisten mielipiteitä ohjataan tiettyyn suuntaan.
Informaatio on kuin ydinpommi. Kun se päästetään kerran irti, niin silloin seuraukset voivat olla ennalta arvaamattomat. Kun informaatio lähtee leviämään, niin silloin sitä ei enää voida sen jälkeen hallita. Nykyaikainen propaganda perustuu siihen, että ihmisistä sekä heidän kiinnostuksensa kohteista luodaan profiili, ja sitten sen avulla tuo materiaali räätälöidään niin, että se miellyttää kohdetta paljon paremmin kuin perinteinen massoille suunnattu propaganda.
Periaatteessa propagandassa käytettävä materiaali voidaan räätälöidä jollekin tietylle ihmisille. Mikäli tuo kohde on esimerkiksi USA:n prsidentti, niin silloin tuota asiaa kannattaa kokeilla, koska tuohon mieheen vaikuttamisella saadaan aikaan paljon enemmän kuin mitä tavalliseen ihmiseen suunnatulla vaikuttamisella voidaan saavuttaa.
Ja nykypäivän propagandaa luotaessa hyödynnetään esimerkiksi neurotieteitä, jotka varmistavat sen, että propaganda läpäisee aivojen suojauksen. Propagandan tarkoitus on saada suuri enemmistö sille puolelle, jonka arvot tai muu toiminta hyödyttävät propagandistia.Se ovatko ihmiset oikeasti jotain mieltä on aivan sama. Riittää että oikeaan ruutuun saadaan oikea rasti tai oikea numero oikeaan vaalilippuun.
Kuka on paras kohde propagandistille, joka käyttää täsmä-informaatiota? Tietenkin ihmiset joilla itsellään on valtaa sekä halu seurata ja totella auktoriteetteja. He ovat ihmisiä jotka haluavat jakaa käskyjä, mutta samalla he eivät halua kantaa vastuuta siitä mitä päätöksiä yhteisössä tehdään.
Ja se miten esimerkiksi Venäjä markkinoi omaa malliaan on se, että tuossa mallissa hivellään johtajien omaa minäkuvaa, ja sitä kautta yritetään saada hänet taivuttamaan alaiset jonkun asian taakse. Väärää informaatiota voidaan levittää monilla tavoilla, ja yksi salaliittoteorioiden muoto on se, että asiaa lähdetään suurentelemaan oikein kunnolla. Alkuun voi olla tilanne se, että henkilö on kuullut kun terroristit valmistelevat iskua, mutta sitten hän ei ehkä ole viitsinyt soittaa viranomaisille. Ja sitten tuo yksinkertainen teko, missä henkilö ei ole soittanut varoitusta poliisille muuttuu tarinaksi, joka ei kelpaisi edes B-elokuvien aiheeksi.
Yllä on fimi, mikä kertoo Neuvostoliiton ydinkokeesta “Joe-17”, joka kuvaa myös hyvin sitä, miten informaatio leviää yhteiskunnassa. Ja tietenkin kun ajatellaan esimerkiksi sitä että propaganda on valtion puhtaa valkeaksi puhdistamaa tietoa, jolla ei pitäisi olla mitään muuta arvoa kuin palvella valtiota, niin puhtaan valkeassa tiedossa on sellainen ongelma, että siinä näkyy varsin hyvin kaikki epäpuhtaudet ja pienikin pläkki tuossa vitivalkeassa tiedossa saattaa aiheuttaa epäluottamusta.
Yksi väärä kysymys voi pilata hyvin suunnitellun tiedotus operaation. Ja sosiaalisen median käytössä propagandan levittämiseen on tietenkin kahdenlaista tietoa. Valtava määrä ihmisiä näkee aina samat asiat, mutta sitten kuitenkin jos tietoa laitetaan liikkeelle sosiaalisessa mediassa, niin silloin sitä voidaan jakaa lähes määrättömästi, mikä tekee tiedosta erittäin arvaamattoman välineen, vaikka se palvelisi vain valtiota tai informaation luojia. Jos ajatellaan että informaatio leviää lineaarisesti, niin levitetystä informaatiosta näkee sen, että mikä taho niitä levittää.
Kun ihminen levittää valheita, niin silloin meidän pitää kysyä sellainen kysymys, että tietääkö ihminen kertovansa valheita? Mutta kun tätä kysymystä miksi ihminen valehtelee lähdetään pohtimaan, niin silloin mieleen tulee se, että kaikilla valheilla on lähde. On olemassa se ihminen, joka jakaa valheellista tietoa kaikkialle. Ja silloin voidaan sanoa, että valhe etenee aina tasossa. Samanarvoisille ihmisille on helppo kertoa valheita, ja sitä kautta valhe saadaan leviämään hyvin laajalle alueelle.
Ihminen kertoo valheita aina silloin kun hän kokee totuuden olevan sellaista, että se ei palvele hänen omia etujaan.Me kaikki näemme joka päivä sen, miten esimerkiksi oikeudessa ihminen muuttaa lausuntojaan sitä mukaan, miten se nyt missäkin kohtaan sattuu sopimaan hänen etuunsa. Totuuden ero mukavuuteen on siinä, että totuus ei ole aina mukavaa kuultavaa, mutta samalla totuuden kertominen vapauttaa ihmisen pelosta.
Kun ihminen kohtaa pelkonsa, niin se on sitten asia mikä kerran kirpaisee, vaikka se käsittelisi asioita, joita me kaikki pelkäämme sekä vihaamme. Mutta kun tuo asia tulee ilmi, ja ihminen myöntää sen, ja katsoo itseään peilistä, niin se vapauttaa ainakin peloista.
https://historiaajapolitiikkaa.wordpress.com/2021/01/21/miksi-ihminen-valehtelee/
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.