Siirry pääsisältöön

Miltä kuulostaisi 30-vuotta samassa työpaikassa?

  



Miltä kuulostaisi 30-vuotta samassa työpaikassa?

Nykyään pätkätyöt ovat hyvin yleisiä työsuhteen muotoja, ja niissä saattaa työpaikka vaihtua melko nopeaan tahtiin. Ja joskus on käynyt niin, että kun henkilö on aloittanut uransa pätkätöissä, niin häntä ei enää huolita niin sanottuihin perinteisiin työsuhteisiin, mikä tarkoittaa sitä, että pätkätyöstä tulee tuon henkilön normaali työsuhteen muoto. 

Työsuhde on asia, mikä tuo ihmisille mieleen kaverit, mukavan ilmapiirin sekä kahvihuoneen, missä vallitsee luottamuksellinen ilmapiiri. Kuitenkin pätkätyöntekijä on ihminen joka ei kuulu työpaikan ydinjoukkoon, ja häneen saatetaan kohdistaa samoja asenteita kuin muihinkin ulkopuolisiin.

Eli usein käy niin, että määräaikaista työntekijää ei koskaan edes aiota vakinaistaa, ja jos työsopimuksessa tai ilmoituksessa lukee että työpaikka etsii “äitiyslomasijaista”, niin siitä saa jo heti sellaisen kuvan, että sama miten työssä on, kun sitten ei sitä vakituista paikkaa koskaan edes ehdoteta. Riittää että työpaikalle tullaan ajoissa, tehdään se ja vain se mitä käsketään ja lähdetään kotiin, ja jätetään rupattelu sitten muille. 

30 vuotta yrityksessä on asia mitä moni aikoinaan pätkätöihin mennyt ei edes koskaan tule saamaan täyteen. Heillä ei ole enää niin montaa vuotta työelämässä jäljellä, että sitä 30 vuotta edes voi tulla täyteen, vaikka nuo henkilöt vakinaistetaan välittömästi. Joskus ihminen ajattelee että olemalla kiltti poika tai tyttö asiat lähtevät etenemään, mutta sitten käy niin, että sitä vakituista paikkaa ei edes koskaan ehdoteta tuolle vuokramiehelle, vaikka hän olisi kuinka hyvä työntekijä tahansa. 

Eli tuota vaihtoehtoa missä työsuhde siirretään asiakasyritykselle  ei varmaan koskaan edes tule osan noista prekariaattiin kuuluvista ulottuville. Mutta 30 vuotta samassa työpaikassa voi myös tuudittaa ihmisen sellaiseen ruususen uneen, että siitä herääminen voi olla hyvin paha kokemus, eli joskus käy niin että tuollaisen 20-vuotiaana taloon menneen vastavalmistuneen kohdalla todetaan, että hän käyttää vanhentuneita menetelmiä tai muuten on turhaa painolastia yhtiölle, ja siitä sitten tulee potkut. 

Tuolloin saattaa olla vähemmän mukavaa lähteä hakemaan uutta työpaikkaa 50-vuotiaana, kun viimeisestä koulutuksesta on ollut yli 30 vuotta, ja sitten on tullut kylmää vettä niskaan. Eli johtaja on kävellyt työhuoneeseen, ja ilmoittanut että 30 vuotta talossa olleen henkilön palveluksia ei enää kaivata. Ja silloin on saattanut maailma romahtaa muutamassa sekunnissa, kun turvattu tulevaisuus on muuttunut TE-toimiston asiakkuudeksi, ja työpaikan kahvihuone on muuttunut työnhaku tilaisuudeksi. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara