perjantai 21. elokuuta 2020

Miten monta myrkytystapausta jää Venäjällä pimentoon?

 


FSB:n  eli Venäjän turvallisuuspalvelun vaakuna

Miten monta myrkytystapausta jää Venäjällä pimentoon?

Aleksei Navalnyi on julkisuuden henkilö, joka tunnetaan sekä Venäjällä että ulkomailla, joten hän saa varmasti huomiota sen takia. Ja julkisuus on tietenkin paras ase kaiken maailman mustien operaatioiden miehiä vastaan. Mutta itse joskus mietin sitä, että miten monta tapausta missä henkilön epäillään tulleen myrkytetyksi jää huomaamatta? Ja saisiko tavallinen opposition edustaja esimerkiksi ambulanssilentoa Saksaan? 

Saattaa olla niin, että tällainen toiminta, missä henkilön henki pelastetaan lennättämällä hänet ulkomaille suojaan FSB ltä voi vaikuttaa kyseisen ihmisen kohdalla hyvin järkevältä ratkaisulta, mutta toisaalta se voi tehdä haittaa oppositiolle. Nimittäin Kremlin propaganda varmasti ottaa kaiken irti tällaisesta tapauksesta, ja sitten lähtevät ikävät huhut liikkeelle siitä, että nämä opposition johtajat ovat ulkomaisten tiedustelupalveluiden palkkalistoilla. 

Se mitä me kaikki emme halua muistaa on se, että Putin sekä myös Lukashenko ovat olleet aikoinaan oppositiojohtajia. He ovat luvanneet muutosta mutta sitten kun he ovat nousseet valtaan, niin on poliittisten vastustajien aika kadota. Jos ajatellaan että esimerkiksi Putinin edeltäjä Venäjän presidenttinä oli Boris Jeltsin (1931-2007) jonka rankka alkoholin käyttö oli maailmalla melko tunnettu asia kuoli salaperäiseen sydänkohtaukseen, niin silloin unohdetaan että myös esimerkiksi Pietarin pormestari Anatoli Sobtšak (1937-2000) koki samanlaisen kohtalon seitsemän vuotta aikaisemmin. 

Saattaa olla niin, että noiden tapausten takana on eri toimijat. Pietarin pormestarin kohdalla kyse oli myrkystä, mikä oli sivelty lamppuun, ja tuo lampun kuumentuessa haihtuva aine aiheutti myrkytyksen. Se onko noiden tapausten välillä yhteys jää jokaisen itsensä päätettäväksi. Jostain syystä kaikki halusivat uskoa, että Vladimir Putin muuttaisi kaiken. 

Vaikka noiden kahden kuoleman ei koskaan ole todistettu olevan Putinin itsensä määräämiä, niin viimeistään Anna Politkovskajan (1938-2006) murhan olisi luullut avaavan ihmisten silmät sille, että joku jolla on suhteita haluaa vaientaa lehdistön sekä opposition. Tuolloin kuitenkin haluttiin että Putin jatkaa presidenttinä, koska hän toi vakautta Venäjälle. Samoin se että Tsetseeni-kapinalliset samaistettiin fundamentalistimusllimeihin auttoi varmasti sitä, että Anna Politkovskajan murhaa ei koskaan oikeastaan kovin innokkaasti tutkittu. 

Wikipedian mukaan viisi miestä tuomittiin 9. kesäkuuta 2014 vankilaan Politkovskajan murhasta: surmaaja ja murhan järjestäjä saivat elinkautistuomiot, muiden tuomioiden pituudet vaihtelivat 12 ja 20 vuoden välillä. Murhan tilaajasta ei vieläkään ole tietoa, eli onko niin, että virallisesti nämä henkilöt toimivat yksin, mitä ei ehkä kovin moni usko. 

Mutta kuten tiedämme, niin lännessä asuvien entisten KGB-miesten kohtaamat tapaukset eli entisen KGB everstiluutnantin Aleksandr Litvinenkon polonium-murha sekä Sergei ja Julia Skripalin Novitšok-hermomyrkyn avulla tehty murha ja murhayritys olivat merkki siitä, että komento on kovenemassa. Noissa tapauksissa surmaväline on ollut hyvin erikoinen, eli noiden murhien tarkoitus on ollut varoittaa muita, että murhaajilla on pääsy tarkoin suojeltuihin laboratorioihin, joihin vain harva ja valittu pääsee sisään. 

Eli länsimaat saavat kiittää itseään siitä, että tilanne Venäjällä on sitä mitä se on.  Mutta oletteko kuulleet että esimerkiksi viiniin laitettu marevan-lääke aiheuttaa sen, että henkilö ei kykene hallitsemaan juomistaan. Se että henkilö on oppositiopoliitikko ei takaa sitä, että hän olisi kovin uudistusmielinen päästessään valtaan. Jos joku oppositiojohtaja haluaa kannatusta, niin hän tietenkin lupaa muutoksia sekä vapautta, mutta niiden eteen täytyy tehdä työtä. Ja sitten kun vallassa oloon ollaan totuttu, niin uudistusten aika on ohi. 

Kun Putin nousi valtaan Venäjällä niin hän käytti hyväkseen sitä tilannetta, että tuo maa oli sisäisessä turbulenssissa. Se että länsimaat pelkäsivät Venäjän ydinaseiden päätyvän vääriin käsiin merkitsi sitä, että ihmiset sulkivat silmänsä Putinin menneisyydestä KGBn virkailijana. Ja tuolloin länsimaissa Putin esitettiin olevan länsimielinen johtaja, joka vie kansaansa kohti demokratiaa. Mutta kuten tiedämme, niin noustessaan valtaan Putin lupasi taloudellista kehitystä, eikä hän maininnut mitään siitä, miten esimerkiksi hän aikoo kehittää demokratiaa.

Eli kun Vladimir Putin perusteli sitä että valtaa pitää keskittää presidentin käsiin, niin hän argumentoi sitä sillä että presidentin piti voida tehdä nopeita päätöksiä. Ja osaa vallan siirrosta perusteltiin myös sillä että voimakkaiden valtaoikeuksien avulla saattoi putin kontrolloida turvallisuuspalvelua, minkä päällikkö hän oli aikoinaan ollut. Mutta nuo valtaoikeudet muuttivat FSB n Kremlin työkaluksi, eli se sai takaisin aseman, mikä sillä oli Neuvostoliiton aikana. FSBn päälliköksi ei pääse kukaan jota turvallisuuspalvelu ei tunne.  

Turvallisuuspalvelu on Venäjällä kuin valtio valtiossa, ja sen valta on paljon suurempi kuin jonkin NSAn tai CIAn. Kun Lenin nousi aikoinaan valtaan, niin silloinen turvallisuuspalvelu oli avainasemassa, kun kommunistit eliminoivat vihollisiaan, ja tuossa asemassa se pysyi koko Neuvostoliiton ajan. Samoin sen asema on Putinin aikaan palautunut ennalleen.

Tai oikeastaan Venäjän turvallisuuspalvelun eli poliittisen poliisin asema tuossa maassa periytyy jo Tsaarin ajoista, jolloin “Ohranalla” eli tsaarin valtiollisella poliisilla  oli erityinen asema hänen lähellään poliittisten vastustajien eliminoimiseen soveltuvana työkaluna. Ja vallankumouksen jälkeen Ohranan asema siirtyi Tšekalle joka useiden nimen muutosten kautta muuttui KGB ksi ja sitä kautta FSB ksi. Sanotaan että jotkut Ohranan jäsenet siirtyivät Tsekan palvelukseen, ja alkoivat soveltaa tsaarin aikana käyttämiään menetelmiä entisiä ystäviään vastaan.

Eli he jatkoivat kommunistien riveissä samaa toimintaa, mitä olivat tehneet tsaarin aikana, mutta puoli oli vain vaihtunut. Ja menetelmät pysyivät samoina. Ilmiantaminen sekä happo injektiot, epäillyn äärimmäinen väsyttäminen sekä ruumiillinen ja psyykkinen painostus kuten tyhjien aseiden laukominen päin kasvoja  olivat uuden työläisten ja sotilaiden toimeenpanevan neuvoston normaaleja toimintatapoja, joita oli käytetty heitä itseään vastaan tsaarin aikana. 

Ja Putin oli tunnettu siitä, että hän oli “palvelun oma mies”.  Eli hänestä oli olemassa mappi, ja kukaan jota tuo palvelu ei tunne täysin ei pääse sen päälliköksi. Kun Putin sai aikoinaan presidentin viran, ja hänelle haettiin niitä suuria valtuuksia, niin unohdettiin että nuo valtuudet olivat samoja, mitä aikonaan NKPn pääsihteeri käytti KGBhen. 

Tuolloin kävi niin, että poliittiset uudistukset tehtiin siten, että ne siirsivät aina vain enemmän valtaa presidentin käsiin, mutta samalla unohdettiin se, että presidentti oli oikeastaan KGBn “vanha toveri”, mikä tarkoitti että FSB mikä oli oikeastaan vain KGB millä oli uusi nimi oli saanut otteen myös Putinista sekä presidentin virasta. Ja viimeinen uudistus minkä putin on tehnyt takaa hänelle presidentin viran lopun elämäksi, jos hän niin haluaa. 

Lähteet: 

https://yle.fi/uutiset/3-11504924

FSB: https://fi.wikipedia.org/wiki/FSB

Boris Jeltsin: https://fi.wikipedia.org/wiki/Boris_Jeltsin

Aleksandr Litvinenko: https://fi.wikipedia.org/wiki/Aleksandr_Litvinenko

Novitšok: https://fi.wikipedia.org/wiki/Novit%C5%A1ok

Anna Politkovskaja: https://fi.wikipedia.org/wiki/Anna_Politkovskaja

Sergei- ja Julia Skripalin tapaus: https://fi.wikipedia.org/wiki/Sergei_ja_Julia_Skripalin_myrkytystapaus

Anatoli Sobtšak:  https://fi.wikipedia.org/wiki/Anatoli_Sobt%C5%A1ak

Tšeka: https://fi.wikipedia.org/wiki/T%C5%A1eka

Kuva: https://fi.wikipedia.org/wiki/FSB


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.

Ideaalivaltion mallia etsimässä: Rooman yhteiskunnan polarisaatio johti valtakunnan tuhoon.

  Ideaalista eli täydellistä valtiota on etsitty kautta aikojen. Platonin valtion ideaalisuus saattaa vaikuttaa joltain antiikin filosofian ...