![]() |
Venäjän oppositiosta sekä siitä, miksi sen on vaikea järjestäytyä
Navalnyi on matkalla Berliiniin, mikä varmasti helpottaa hänen asemaansa. Venäjän opposition on vaikea järjestäytyä koska ihmiset pelkäävät sitä, että jos he lähtevät tukemaan esimerkiksi uutta presidenttiä on tulos se, että presidentin paikalle tulee vain uusi version siitä, mihin on totuttu. Eli kun valta siirtyy ihmiselle, niin hän muuttuu diktaattoriksi, jos vain tilaisuus tähän tulee. Tuoreessa muistissa on esimerkiksi se, että Lukashenko sekä Vladimir Putin olivat alussa muutosta kannattavia oppositiojohtajia, mutta sitten kävi niin, että nämä sankarit ankkuroivat itsensä vallan kahvaan, ja mikään ei estä sitä, että historia toistaa jälleen kerran itseään.
Vladimir Putinin kanssa on opittu elämään, joten sen takia ihmiset pelkäävät muutosta. Ja ennen kuin kukaan lähtee tosissaan muuttamaan organisaatiota nimeltään valtio, niin silloin sen muutoksen mitä luvataan pitää olla todellista. Todellinen muutos on siis se, että presidentin valtaoikeuksien vähentäminen olisi se asia, mitä kaivataan, ennen kuin mistään muusta kuten muutoksesta kannattaa edes lähteä keskustelemaan. Yksi niistä on perustuslain muutoksen peruminen, mikä takaa presidentille loputtoman määrän kausia, jos hänellä vain sattuu olemaan FSBn tuki takanaan. Mutta kuten tiedämme, niin vallan kahvassa oleva henkilö saattaa olla tästä asiasta vähän eri mieltä.
Ja kaikki tietävät sen, mitä ensin pitäisi tehdä, ennen kuin valtaa edes teoriassa lähdetään siirtämään jollekin poliitikolle. Se että henkilö saa komentoon kaiken maailman OMON ja FSB-nimisiä laitoksia samalla kun hänestä tulee presidentti pitäisi ainakin teoriassa muuttaa sellaiseksi, että nuo laitokset olisivat samassa suhteessa häneen kuin esimerkiksi SUPO on Suomen presidenttiin. Mutta kuten varmasti tiedämme niin FSB on vallan väline, jonka tehtävä on urkkia asioita, joita on haluttu salata valtion johdolta. Se on siis periaatteessa samanlainen turvallisuuspalvelu kuin kaikki muutkin maailman turvallisuuspalvelut.
Mutta jos sitten lähdetään tarkastelemaan sen asemaa yhteiskunnassa, niin voimakkaat vallan käyttöä koskevat lait, joiden avulla esimerkiksi Putin pitää valtaa tekevät siitä voimakkaan välineen, jolla voi raivata poliittisia vastustajia pois tieltä. Joten se mikä ehkä saisi ihmiset asettumaan oppositiojohtajan taakse olisi se, että valta lakeja joiden varjolla esimerkiksi presidentti saa hajottaa kaikki mielenosoitukset mitkä eivät ole hänelle mieleen sekä myös perustuslain muutos, jolla presidentti voi jäädä virkaansa lopun iäksi kumotaan, eli ilman näitä muutoksia ei voida puhua muusta kuin siitä, että mies vaihtuu ja tavat pysyvät samana.
Se mitä ihmiset pelkäävät on se, että he eivät tunne sitä henkilöä, joka ehkä seuraa Putinia vallan kahvassa. Pahimmassa tapauksessa ihmisten edessä seisoo Venäjän oma versio Lukashenko-nimisestä henkilöstä, jonka hallussa on nyt sitten Venäjän ydinaseet. Eli tuolloin ei ehkä sitten mikään jarruta menoa, kun takana on muutaman megatonnin verran ydinkärkiä. Tiedämme kaikki että Vladimir Putin ei ikuisesti pysy vallassa, mutta mitä tulee hänen jälkeensä on kysymys, mihin ei saada vastausta ennen kuin tuo päivä on edessä. Ja silloin tietenkin vaara on se, että suosittu poliitikko muuttuu joksikin äärimmäiseksi kansankiihottajaksi joka suistaa Venäjän johonkin uuteen tsaarin valtaan, mikä ei varmasti ole kenellekään mieleen.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Huomaa: vain tämän blogin jäsen voi lisätä kommentin.