Siirry pääsisältöön

ICC osoitti taas sen kyvyttömyyden hoitaa tutkintaa, mikä koskee sotarikoksia

ICC osoitti taas sen kyvyttömyyden hoitaa tutkintaa, mikä koskee sotarikoksia

Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC (International Criminal Court) on taas kohdannut USA:n taholta painostusta, mikä johtaa siihen, että mitään sotarikoksia ei koskaan tulla tutkimaan, jos niiden kohteena ovat USA tai sen liittolaiset, ja tästä sitten voi jokainen vuorollaan vähän älähtää. Se että Venäjä, Kiina tai joku muu turvallisuusneuvoston pysyvä jäsen maa ei kuitenkaan ota asiaa sen enempää puheeksi johtuu siitä, että jos USA:n joukkojen toimia esimerkiksi Afganistanissa aletaan tutkia, niin silloin tietenkin voidaan samantien vaatia esimerkiksi sitä, että Venäjän joukkojen toimintaa kaukasiassa sekä Krimillä voidaan myös samalla ryhtyä tutkimaan, sekä tietenkin myös Kiinan asevoimien toimintaa tuossa maassa eläviä vähemmistöjä ja erityisesti uiguureja sekä myös Tiibetiläisiä kohtaan voisi saada  kiusallista huomiota osakseen.

Myöskään Intia ei varmasti omaa asennettaan Jammu-Kashmirin tasavaltaa kohtaan halua tuoda kovin tarkasti julkisuuteen. Ja sama koskee monia muita maita, joiden alueella esimerkiksi muiden uskontojen harjoittaminen on kielletty, kuin valtion virallisen uskonnon. Eli maailmassa on paljon toimijoita, joiden mielestä on parempi antaa asioiden olla, kuin saattaa ketään syytteeseen jostain vakavasta kansainvälisestä rikoksesta.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Kansainv%C3%A4linen_rikostuomioistuin

YK:n ongelma on siinä, että kaikki sen päätökset tehdään Turvallisuusneuvoston viiden pysyvän jäsenmaan toimesta, ja ainakin osa noista pysyvistä jäsenmaista on jättäytynyt ICC:n ulkopuolelle. Samoin osa ICC:n jäsenistä ei noudata tuon tuomioistuimen päätöksiä. Noita turvallisuusneuvoston pysyviä jäsenmaita on myös syytetty sotarikoksista enemmän kuin mitään muuta maata Toisen Maailmansodan jälkeen. Ja jos joku noista pysyvistä jäsenmaista ei halua tehdä yhteistyötä ICC:n kanssa, niin silloin tuota maata ei voida siihen pakottaa. Ja tuolloin ICC:n kyky tuomita sotarikollisia alenee merkittävästi.

Nimittäin  noilla alueilla tehdään myös ainakin jonkinlaista väkivaltaa tai viranomaisten taholta tapahtuvia ylilyöntejä kohdennetaan näihin vähemmistöihin melko tiheään tahtiin. Tuon takia USA:n toimia ei päästä tutkimaan, koska jos ICC ei tottele amerikkalaisia, niin silloin silloin sitä voidaan näihin Kiinassa sekä Venäjällä tapahtuneisiin asioihin vedoten vaatia aloittamaan tutkinnat myös noilla muilla alueilla, sekä muiden kuin USA:n toimesta tapahtuneiden sotarikosten osalta, tai sitten tuomioistuinta voidaan syyttää puolueellisuudesta.

USA:n hallitus tietenkin lukee lakia siten, että kansainvälinen laki sotavankien kohtelusta ei suojaa terroristeja tai tavallisia rikollisia, ja syy siihen että nämä Talebanin sekä Al Qaidan taistelijat oli luokiteltu terroristeiksi johtuu sekä Syyskuun 11. päivän terrori-iskuista sekä useista muista iskuista, mitkä nämä järjestöt ovat ottaneet harteilleen. Samoin Venäjä sekä Kiina perustelevat omaa toimintaansa esimerkiksi separatisteja kohtaan sillä. että tavallisia rikollisia eivät kansainväliset sopimukset suojaa, eikä esimerkiksi terroristi ole sen kummempi rikollinen kuin joku pankkirosvo.

Kaikki toimet mitä Kiina ja Venäjä tekevät omilla alueillaan katsotaan poliititoimiksi. Se että kyseessä on poliisitoimi, mikä tapahtuu valtion omaksi katsomallaan alueella oikeuttaa käyttämään rajatonta tulivoimaa, ja mikään ei rajoita tuolloin esimerkiksi kemiallisen aseen käyttöä. Ja tietenkin myös USA on toiminut kansainvälisen oikeuden kannalta erikoisella tavalla, koska se on ensin istuttanut oman hallituksen noille alueille, ja sitten tuo hallitus on pyytänyt USA:lta apua.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara