Siirry pääsisältöön

Kartan käyttö propagandan välineenä


Kartan käyttö propagandan välineenä

Kartta propagandan välineenä Kartan käyttö propagandassa on oikeastaan melko yleistä. Esimerkiksi Argentiina perusteli Falklandin saarten miehitystä vuonna 1981 sillä että nuo saaret sattuvat olemaan sen rannikolla kaukana Iso-Britanniasta, ja sitä kautta sitten he hakivat oikeutusta tälle operaatiolle. Tuollaisiin toisten maiden hallintaan kuuluvien alueiden liittämisiin toisiin valtioihin liittyy usein sellainen asia, kuin esimerkiksi öljyn tai maakaasun löytyminen tuolta alueelta, tai sitten se, että tuon alueen ohi voidaan kuljettaa öljyä ja kaasua esimerkiksi Eurooppaan, ja sen takia esimerkiksi Krimin miehitys on ollut hyvin tärkeä osa Venäjän politiikkaa.

Seuraavalla esimerkillä ei ole tarkoitus osoittaa ketään tai mitään yksittäistä polttonesteiden vähittäismyyntiketjua, ja heti aluksi sanon, että Neste Oy on maamme lakisääteinen bensiini- ja muiden öljytuotteiden jakelija. Mutta kuten varmaan huomasitte, niin tässä on tarkoitus kuvailla sitä, miten kartalla voidaan viestiä sillä tavalla, että joku asia saadaan näyttämään todelta, vaikka se olisi aivan tuulesta temmattu, eli syy kilpailijoiden puuttumiseen voisi yksinkertaisesti olla se, että kukaan muu kuin joku tietty huoltoasemaketju ei ole jollekin alueelle lupahakemusta jättänyt.

Jos tuota asiaa ei uutisessa mainita, niin kyse on manipulaatiosta tai selvästi valheellisen tiedon käyttämisestä. Toki sitten tästä asiasta voidaan tehdä todellinen selkkaus, jos sitten aletaan syyttää lupaviranomaista siitä, että se on heittänyt toisen lupahakemuksen roskiin. Tai sitten tuo hakemuksen hylkääminen on tapahtunut laillisin perustein, mutta sitä ei ehkä raportissa viitsitä mainita, mikä tekee siitä sitten valheellisen.

Kartalla voidaan selvittää esimerkiksi sitä, että suositaanko jotain huoltamoketjua maassamme, ja tuolloin karttaa käytetään ikään kuin tehokeinona, niin että näytetään esimerkiksi jonkun huoltamoketjun toimipisteiden sijainti karttapohjalla, ja tuossa tapauksessa voidaan toimia hyvinkin manipulaatioon tai lobbaamiseen pyrkivällä tavalla, jos karttaan merkitään vain tuon huoltamoketjun toimipisteitä, tai sitten jätetään mainitsematta se, miksi tuolla ketjulla ei ole kilpailijoita, tai sen kilpailijan toimiluvat on viety. Tuollainen vähittäismyyntiketjuun kohdistuva pakote voi johtua siitä, että sen toiminta on ollut esimerkiksi jätehuollon kohdalla välinpitämätöntä, tai sitten se tai sen johto on syyllistynyt esimerkiksi polku myyntiin, tai muuten rikkonut kilpailulainsäädäntöä vastaan.

Karttaa voidaan käyttää manipulointiin siinä missä muitakin kuvia, ja silloin saattaa esimerkiksi käydä niin, että kartan avulla perustellaan historiallista oikeutusta johonkin alueeseen, ja sitten vain lähdetään käymään hyökkäyssotaa. Tuolloin karttaa käytetään yksinkertaisesti ohjaamaan oman kansan mielipidettä esimerkiksi väittämällä, että pienillä valtiolla ei ole oikeutta olla itsenäisiä, tai että pienten valtioiden olemassaolon edellytys olisi se, että ne noudattavat "isojen poikien" määräyksiä, tai sitten alkaa pommeja putoilla taivaalta. Eli teho perustuu tekstin ja kuvan yhteiskäyttöön, jolloin tekstissä mainitaan joku asia, ja sitten kartta täytetään pisteillä, jotka tukevat tuota väitettä. Ja mitään muuta asiaa ei näissä asioissa ajatella.

Muista myös se, että esimerkiksi taistelumoraaliin voidaan sodassa vaikuttaa näyttämällä kartalla tilannetta, missä oma maa on valtava. Kun taas vihollinen on pieni. "Kuinka valkoinen voi punaisen voittaa"-teema. Tuolloin kartan avulla esitetään se, että mikään vastarinta ei enää kannata, ja vain aseiden välitön laskeminen saa aikaan sen, että vihollista kohtaan edes voidaan tuntea armoa. Toki kun ajatellaan tuota legendaarista propagandajulistetta tai lentolehtistä Suomen sisällissodan ajoilta, niin saattaa olla niin, että tuolloin viestistä unohtui sellainen hyvin tärkeä asia, että kaikki maamme terästehtaat sekä konepajat olivat punaisten puolella, ja ehkä he sitten ajattelivat, että he tuottavat aseita noissa tehtaissa, ja sitä kautta saavat sitten taivutettua valkoiset polvilleen, mitä ei kuitenkaan historiankirjoituksen mukaan tapahtunut, ja punainen armeija tuhoutui sitten keväällä 1918.

Rajojen piirtämisellä kartoille on on erittäin suuri merkitys, ja kun kartalle piirretään viivoja, joista käytetään nimeä raja, niin silloin yleensä tarkoitetaan sitä, että tuo raja on kansainvälisesti tunnustettu valtioiden välinen raja, joka on tarkoittaa sitä, että jollain valtiolla on legitimaatio, eli kansainvälisen yhteisön antama lupa ottaa joku alue hallintaansa. Näistä asioista pitää olla tarkkana, koska jos joku valtio kokee voivansa voimalla liittää haluamiaan alueita itseensä, niin silloin tuo toiminta voi olla hyvin yllyttävää, ja sitten tuo valtio voi myöhemmin uusia tekonsa jossain muualla. Tällä viittaan esimerkiksi Krimin niemimaan tapaukseen, missä Venäjä vei alueen voimakeinoin Ukrainalta. Krimin tapauksessa tämä tarkoittaa sitä, että piirtämällä rajoja Krimin ja Ukrainan väliin voidaan viestiä sitä, että kansainvälinen yhteisö on hyväksynyt tuon rajan vetämisen.

Tuolloin De factoon eli faktaan perustuva sekoitetaan De Jureen eli oikeuteen perustuvaan alueen hallintaan. Eli tuolloin sekoitetaan legitimaatio ja voimapolitiikka, ja se mitä varten kansainvälinen tuomioistuin on perustettu, on se, että sen avulla saadaan ainakin teoriassa turvattua myös pienen valtion oikeudet, koska lait on tehty ainakin teoriassa puolustamaan heikompia. Tämän takia näihin viivoihin kannattaa kiinnittää erittäin tarkkaa huomiota, koska joku voi ottaa ne sillä tavoin, että esimerkiksi virallinen Suomi on hyväksynyt sen, että joku alue on liitetty toiseen valtioon ilman kansainvälisen oikeuden päätöstä tai noiden kahden valtion välistä, yhteisymmärryksessä tehtyä sopimusta.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara