Yllä: Copilot-Tekoälyn tuottama kuva kotilosta ja rannasta.
Koodareiksi opiskelevat ovat ilmeisesti järkyttyneet siitä, miten Open AIn uudet kielimallit tulevat suoriutumaan tehtävistä, joita ne voivat saada. Open AI on tietenkin johtava toimija tekoälyn kentällä, ja sen kehittämän Chat GPT; n kehittäjä lisenssi on melko kallis. Mutta kehitys tuo aina jotain uutta, ja siksi me voimme vain kauhulla odottaa, mitä tulevat kielimallit voivat tuoda ihmisten ulottuville. Siis vaikka Chat GPT on periaatteessa tekoälyn tiennäyttäjä, niin todellisuudessa se on vain yksi tuotteista.
Ja jos sitten esimerkiksi Chat GPT ja tekoäly seuraavat esimerkiksi “open source” ja “open application” kehityksen viitoittamaa tietä, niin silloin voimme hyvällä omallatunnolla olettaa, että nuo nykyään melko kalliit ominaisuudet joita kaupataan maksullisissa palveluissa valuvat ennemmin tai myöhemmin ilmaisiin sovelluksiin.
Toisaalta esimerkiksi jos ajatellaan ilmaisia vaihtoehtoja, joita on markkinoilla, kuten Geminiä, Bingiä sekä joitakin muita kielimalleja, joita kasvaa kuin sieniä sateella, niin niidenkin avulla kokenut tai hyvä ohjelmoija kykenee luomaan asioita, joita ennen ei ollut mahdollista tehdä. Tai joiden luominen olisi vienyt enemmän aikaa kuin niihin olisi ollut järkevää käyttää. Joten voidaan sanoa että koodaaminen sen perinteisessä mielessä on kuollut. Mutta ennen kuin sanomme, että “eläköön tekoäly”, niin meidän pitää huomauttaa, että hyvälle ja erinomaiselle koodaajalle on edelleen varmaan töitä.
Samoin voidaan ajatella että jos tekoäly sitten seuraa sitä tietä, jota olemme nähneet esimerkiksi Internetin palvelutuotannossa, niin ehkä kohtaamme sen tilanteen, että ohjelman sisältö muuttuu arvokkaammaksi tai tärkeämmäksi kuin koodi. Eli tuolloin tekoälyyn perustuva koodin tuotanto tekee ohjelmille saman kuin mitä automatisoidut julkaisualustat ovat tehneet internetille. Eli pääpaino työssä on siirtynyt koodista sisältöön, ja periaatteessa nykyään kotisivut voidaan luoda täysin ilman tietämystä HTML/PHP/CSS toiminnoista. Riittää että objektit asetetaan ruudulle, ja sitten vain julkaisemaan sitä, mitä halutaan julkaista.
Joten voidaan ajatella että tekoälyt, eli laajat kielimallit ovat uuden sukupolven Drupal sekä Joomla, joiden päälle monet nykyiset julkaisualustat on rakennettu. Ja nykyään voimme periaatteessa tehdä tekoälyllä useita asioita, joita emme ennen ole pystyneet tekemään. Tekoäly siis muuttaa kaiken. Se tulee tekemään esimerkiksi grafiikasta helpompaa, ja jo nyt voimme antaa tekoälylle käskyn, että sen tulee piirtää esimerkiksi kuva rannasta, jossa on simpukka. Sen jälkeen tekoäly luo kuvan ilman, että ihmisen pitää tehdä mitään. Joten sen takia meidän on mietittävä esimerkiksi ICT-alan opetusta sekä työpaikkoja uudella tavalla.
Tekoäly tulee jäädäkseen. Se tulee kehittymään vielä tästäkin. Ja kun tekoäly kehittyy, niin myös ilmaiset vaihtoehdot muuttuvat tehokkaammiksi, monipuolisemmiksi sekä paremmiksi. Eikä kukaan voi enää väistää noita tekoälyjä, koska työpaikkoja ei ole tehty siksi, että niissä oleskellaan. Yksityisen liiketoiminnan tarkoitus on tuoda taloudellista voittoa yhtiön omistajille. Ja siksi tekoälyn tuotantoa tehostava vaikutus aiheuttaa sen, että sitä hyödynnetään yhä tehokkaammin sekä laaja-alaisemmin.
Se antaa mahdollisuuden tehdä työtä nopeammin, sen käyttäjä tekee vähemmän virheitä eikä tekoäly koskaan väsy. Eli tulevaisuudessa ihminen tekee yhä enemmän työtä vuorovaikutuksessa tekoälyn kanssa. Tuo vuorovaikutus on asia, joka aiheuttaa tarpeen kouluttaa ihmisiä. Eli huippuluokan osaajilla on töitä, kun taas ne joiden työ on niin sanottua mekaanista rutiinityötä voivat aiheesta pelätä työpaikkojensa puolesta. Tekoäly on tehokkaimmillaan silloin kun se operoi suppealla, ennalta määrätyllä alueella, jossa on voimassa tarkoin valmistetut säännöt. Eli luovan työn tekijät ehkä voivat olla rauhallisin mielin, mutta tekoäly tulee toki muuttamaan näkemyksemme esimerkiksi taiteesta.
Kommentit
Lähetä kommentti