Yllä: https://yle.fi/a/74-20139445?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp
Itämerellä sattuu taas kerran outoja vahinkoja. Ja taas ovat kaapelit menneet poikki. Tällä kerralla on kyse Latvian sekä Ruotsin välisestä tietoliikennekaapeleista, joka on ilmeisesti katkaistu jollain ankkurin kaltaisella laitteella. Ruotsi on pysäyttänyt aluksen jota epäillään teosta, mutta aluksen ankkuri ei ole vaurioitunut. Siis tietenkin on mahdollista että kaapeleita katkotaan myös esimerkiksi sukellusveneistä operoivien sukeltajien toimesta, tai sitten ehkä joissain Venäjän kääpiösukellusveneissä on kaapelin katkomiseen kelpaavat pihdit niiden manipulaattoreissa. Se että näitä kaapeleita menee jatkuvasti poikki on tietenkin hiukan outoa, jos niitä halutaan pitää vahinkoina.
Ehkä Venäjän varjolaivaston alukset ovat todella niin huonossa kunnossa tai niiden miehistö on niin osaamatonta, että ankkureita ei ole vain yksinkertaisesti osattu tai haluttu kiinnittää kunnolla. Tai sitten vain osa miehistöstä on ollut mukana noissa kaapelin katkaisuoperaatioissa. Se miten sitten asiaan pitää suhtautua on se, että oli miten oli, niin kyse on vähintään vaarallisesta huolimattomuudesta, joka saattaa olla pahempi asia kuin tahallinen kaapelien katkominen. Eli jos miehistö ei osaa työtään, niin hetken päästä joku tankkeri on karilla. Tai esimerkiksi joku saa päähänsä pestä tankkeja Suomenlahdella, kuten vanhaan aikaan tapahtui. Seurauksena on öljyvahinko.
Jos aluksella on käytössään kaapelin katkomiseen tarkoitettu instrumentti, jota mm. Tekniikka& Talous lehti on esitellyt, niin tuon instrumentin voi helposti asentaa ankkurin paikalle tai sen yhteyteen. Tuolloin voidaan ajatella että tuo kaapelin katkoja on joko ankkurin kaltainen väline, tai sitten siinä voi olla hydraulinen pihti, joka laukaistaan joko alukselta tai sitten kaapeli laukaisee sen joutuessaan laukaisimeen. Kun kaapeli osuu laukaisimeen, niin hydraulinen leikkuri leikkaa kaapelin poikki.
Tuo väline voidaan sitten laskea esimerkiksi aluksen alla odottavan sukellusveneen kannelle. Tai sitten se voidaan pudottaa meren pohjaan ja sieltä esimerkiksi sukellusvene voi sen käydä hakemassa pois. Suomenkieliset jutut tuosta laitteesta olivat maksumuurin takana, joten sen takia laitoin pari linkkiä ulkomaisille kotisivuille tuosta kaapelien katkaisuinstrumentista. Kyseinen väline kehitettiin Kiinassa väitteiden mukaan jo vuonna 2011.
Tuolloin ymmärrettiin että kaapelien katkaisu sukeltajien toimesta on hidasta. Tämän takia kehitettiin laite, jota jokainen alus voi hinata perässään kuten ankkuria. Mutta ankkurin ongelma on se, että jos siihen jää liian paljon kaapelia kiinni, niin silloin kaapelin paino saattaa katkaista ankkuriketjun. Joten aktiivinen leikkuri estää ankkuria vaurioitumasta.
https://yle.fi/a/74-20139445?utm_source=social-media-share&utm_medium=social&utm_campaign=ylefiapp
https://www.tomshardware.com/networking/chinese-university-applies-for-undersea-cable-cutter-patent-device-developed-by-coastal-university-located-across-the-sea-from-taiwan
https://splash247.com/chinese-anchor-like-device-to-cut-cables-makes-headlines/
Kuvat:
https://splash247.com/chinese-anchor-like-device-to-cut-cables-makes-headlines/
https://www.tekniikkatalous.fi/uutiset/kiinalaiset-patentoivat-pohjassa-laahattavan-kaapelinkatkaisijan-halpa-ja-tehokas/6f74e1f3-cf96-4ba8-b15c-38a760468b68
Kommentit
Lähetä kommentti