Hizbollahin käyttämiin hakulaitteisiin, joihin voidaan lähettää tekstiviestejä oli ilmeisesti asennettu räjähteitä. Hakulaitteita oli tähän asti pidetty varmoina yhteydenpitovälineinä, joita Israel ei kykene paikallistamaan, mutta sitten kävi niin, että joku asensi niihin räjähteitä. Nuo hakulaitteet ovat yksi niin sanotuista kaksikäyttötuotteista, joiden käyttö voi olla houkuttelevaa, mutta samalla hakulaitteista saadaan helposti muokattua esimerkiksi pommien sytyttimiä. Tuolloin hakulaitteen merkinantosummeriin kiinnitetään nalli, joka räjäyttää esimerkiksi autopommin. Tietenkin kännykän räjäyttäminen onnistuisi myös, mutta se vaatisi räjähteen asentamista kännykän sisään.
"Iltalehden haastatteleman tutkijan mukaan: "Eri lähteiden mukaan Hizbollah on turvautunut viestinnässään vanhakantaisiin laitteisiin välttyäkseen kyberhyökkäyksiltä. Tutkijan arvion mukaan kyberhyökkäyksestä ei kuitenkaan tässä tilanteessa ollut kyse."(Iltalehti, Räjäytykset olivat Israelilta poikkeuksellinen operaatio, tutkija sanoo – Kuvat voivat järkyttää)
"– On muodostumassa konsensus siitä, että valmistusvaiheessa laitteiden sisään on ujutettu 10-20 grammaa voimakasta räjähdysainetta, joka on laukaistu elektronisin keinoin. Ei ole kyse nyt siitä, että kenen tahansa puhelinta tai muuta laitetta voitaisiin räjäyttää etäyhteyksin." (Iltalehti, Räjäytykset olivat Israelilta poikkeuksellinen operaatio, tutkija sanoo – Kuvat voivat järkyttää)
Tuo räjähde voidaan helpoimmin räjäyttää esimerkiksi mikropiirisytyttimellä, joka käyttää joko digitaalista koodia tai jotain suojattua taajuutta. Kun tuo ylimääräinen piiri saa signaalin, niin se kytkee virran sähkönalliin.
Israelin iskun tarkoitus on ilmeisesti suoraan herättää pelkoa sekä epäluottamusta noihin vanhentuneisiin välineisiin. Periaatteessa tuollainen hakulaite voidaan vaihtaa henkilön nukkuessa toiseen. Eli tuossa vaihdetussa laitteessa voi olla esimerkiksi paikannuspiiri, jonka avulla se voidaan paikantaa. Tai sitten siihen voidaan asentaa pommi, kuten näihin räjähtäneisiin laitteisiin on tehty.
Tuollaiset hakulaitteet tarjoavat suojaa peilaamista sekä erilaista kybertiedustelua vastaan, mutta muuten ne eivät ole kovin turvallisia. Eli hakulaitteiden tukiasema voidaan aina vaihtaa tai sitten hakulaitteeseen voidaan sujauttaa harhautusviesti, jonka mukaan käyttäjän pitää esimerkiksi soittaa tiettyyn puhelinnumeroon, ja tuon numeron kautta voidaan sitten se puhelinkoppi jäljittää, mitä henkilö on käyttänyt yhteydenottoon. Siis se siitä vanhentuneen tekniikan tuomasta turvallisuudesta.
Periaatteessa esimerkiksi perinteiset LA, ja VHF radiot ovat immuuneja erilaisille tietokoneviruksille. Mutta käytännössä nuo vanhentuneet analogiset laitteet ovat alttiita erilaisille kolmiomittaukseen perustuville perinteisille suuntimislaitteille sekä salakuuntelulle, joka tapahtuu esimerkiksi radioteleskooppeja muistuttavilla laitteilla.
Tekoäly tekee mahdolliseksi sen, että myös puhetta voidaan kääntää suoraan tekstiksi, joten mitään tietoturvaa ei noilla vanhentuneilla välineillä saavuteta. Vanhentunut teknologia luo usein turvallisuuden tunteen. Mutta ongelma on sitten siinä, että jos esimerkiksi hakulaitteen kantaja huomataan kadulta, niin häntä on melko helppoa seurata. Ja jos ainoastaan esimerkiksi Hizbollahin jäsenillä on näitä hakulaitteita, niin se tekee heistä samalla myös kohteita.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/aeabf651-2d39-4afa-9fd3-af65d00952dc
https://yle.fi/a/74-20112273
Kommentit
Lähetä kommentti