Donald Trump ei ole USAn ensimmäinen presidentti jota on ammuttu. Salainen palvelu ei siis turhaan presidenttejä sekä presidentti ehdokkaita suojele. Nimittäin lähes jokaista presidenttiä vastaan on isketty tai yritetty iskeä. Se mikä sitten aiheuttaa iskuja on nykypäivän politiikka, jossa poliittista väkivaltaa normalisoidaan. Väkivallan normalisoiminen johtuu siitä, että koska USAssa vallitsee pitkälti konsensus, eli kaikkien ehdokkaiden pitäisi päästä jokaisessa vaalissa jotenkin esiin, niin se aiheuttaa tilanteen, missä ehdokkaat saattavat mennä, ja ovat myös menneet liian pitkälle.
Jos virallisen valtiollisen päätäntäelimen edustaja uhkailee muita väkivallalla, niin hän saattaa tarkoittaa tuollaiset kommentit vitsiksi tai hakea julkisuutta, mutta jotkut ottavat nuo kommentit kirjaimellisesti siten, että heillä on omasta mielestään oikeus käyttää väkivaltaa. Eli kun räjähtävillä kommenteilla halutaan julkisuutta, niin lopulta joku ottaa nuo kommentit tosissaan. Ja aina löytyy ihmisiä, joiden mielestä heillä on tarve “muuttaa historiaa”. Ja tällaiset ihmiset ovat vaarallisia.
Trumpin salamurha-yrityksen kaltaisia tekoja on vaikea ennakoida. Eli tekijäksi epäillyn sosiaalisesta mediasta ei ole löytynyt epäilyttävää aineistoa, eikä hänellä ole ilmeisesti ollut mitään erityisiä poliittisia intohimoja. Joten tuota kautta ei varoitusta tullut. Uskoisin että tekijä oli jotenkin psykoosissa tai muuten sellaisessa mielentilassa, että hän teki asioita, joita muut eivät tekisi. Seuraava malli saattaa vaikuttaa oudolta, mutta jos ihmisellä on mielenterveyteen liittyviä ongelmia, niin hänen ajattelunsa saattaa muuttua sellaiseksi, että se on meille muille vierasta.
Tekijä oli rekisteröitynyt republikaaniksi. Mutta aikaisemmin hän oli lahjoittanut 15 dollaria kampanjaan, jonka tarkoitus oli saada demokraatteja äänestämään. Joten miksi hän oli näin toiminut? Voidaan ajatella, että ehkä hänen päässään liikkui visio siitä, että hän usuttaa puolueet toisiaan vastaan esiintymällä demokraattien “agenttina”. Psykoottinen mieli saattaa kehittää ajatuksia, joita kukaan normaali ei edes osaa ajatella. Mutta toimiko ampuja, 20 vuotias nuori mies hetken mielijohteesta, vai oliko hän ehkä suunnitellut tekoaan pidempään? Eli oliko takana joku oman elämän suuri pettymys tai nöyryytys?
Lehtitietojen mukaan ampuja ei ollut päässyt koulunsa ampumakerhoon, koska oli ollut niin huono ampuja. Eli oliko hän sitten harjoitellut jossain? Vai oliko hän ehkä ampunut tahallaan ohi käytyään tuossa ampumakerhon ampumakokeessa? Eli ilmeisesti hän oli jossain kokeessa käynyt, koska hänet oli todettu huonoksi ampujaksi. Mutta jos hän oli ampunut tahallaan huonosti, niin miksi hän oli noin tehnyt? Ja johtuuko tämä ampuminen ehkä juuri tuosta kivääriklubin jäsenyyden hylkäämisestä?
Donald Trumpin salamurhayrityksestä epäillyn Thomas Crooksin ajokorttikuva. Kuva: AFP/ Lehtikuva (https://yle.fi/a/74-20099697)
Mutta tuo visio vaati sitä, että hän saisi surmansa tekoa tehdessään. Hän on voinut saada tuon ajatuksen päähän ihan itsenäisesti. Kuitenkaan republikaanien rekisteröityminen ei tarkoita sitä, että sillä olisi ollut ampujan ja teon kannalta mitään merkitystä. Tekijä ampui alueen ulkopuolelta, joten portilla tehtävä turvatarkastus ei häntä olisi pysäyttänyt.
Mutta toki turvatoimet tuolla alueella pettivät pahasti. Kun katsomme karttaa, niin huomaamme että katolta mistä ampuja tulitti on suora näkymä lavalle, missä Trump piti puhettaan. Ja tuonne katolle pääsi ilmeisesti aivan helposti. Kattoa ei valvottu edes niiden paljon mainostettujen dronien avulla. Joten miten tuollainen erehdys pääsi tapahtumaan?
Poliisi sai ilmoituksen tapahtumasta juuri ennen ampumista. Ja poliisimies lähti tarkastamaan kattoa, jossa ampuja tähtäsi häntä aseellaan. Joten miksi poliisin radiota ei ollut käännetty sille taajuudelle, että hän olisi voinut puhua suoraan salaiselle palvelulle, ja Trump olisi ehkä saatu poistumaan lavalta ennen laukauksia.
https://yle.fi/a/74-20099701
https://yle.fi/a/74-20099628
https://yle.fi/a/74-20099696
https://yle.fi/a/74-20099697
Kommentit
Lähetä kommentti