Siirry pääsisältöön

Presidentti Stubbin mukaan maamme ei ole sodassa Venäjän kanssa.



Presidentti Stubbin mukaan maamme ei ole sodassa Venäjän kanssa. Siis voidaanko Pekka Toverin lausunto siitä, että Suomi on sodassa Venäjän kanssa sivuuttaa tällä? Pekka Toverin lausuntoa voidaan tarkastella siltä kannalta, että perinteinen kahden valtion välinen sota, joka on julistettu parlamentissa on mennyttä. Siis sota voi olla käynnissä vaikka valtiot ovat nimellisesti rauhan tilassa.

Tai siis tietenkään yllyttäminen, mustamaalaaminen sekä muut hybridi-operaatiot kuten kriittisen infrastruktuurin vahingoittaminen eivät ole sotaa. Ne ovat hybridivaikuttamisen  eri muotoja eli kiusantekoa sekä valheellisen tiedon levittämistä. Se miten me voimme tätä, tällä hetkellä voimassa olevaa maidemme välistä tilannetta voidaan kutsua “kiristyneen rauhan tilaksi”, jossa meitä provosoidaan jatkuvasti. 

Sotaa voidaan määritellä monella tavalla. Hybridisota, psykologinen sota, tai toiminta mikä vaarantaa huomattavan väestönosan hengen voidaan määritellä sotilaalliseksi toimeksi valtiota vastaan. Samalla sota voidaan määritellä tilanteeksi, jossa ihmisiä kuolee toistamiseen tapahtuvissa vihateoissa kuten drooni-iskuissa. 

https://www.verkkouutiset.fi/a/en-kutsuisi-nykyista-tilaa-taydeksi-rauhaksi/#ed32d774


Toki Putin varmasti näkee DCA sopimuksen sekä maamme NATO-jäsenyyden myös provokaationa. Hänelle Suomen sekä Ruotsin NATO-jäsenyydet ovat kunnianloukkaus sekä arvovaltatappio. Putin on sanonut että Venäjä on sodassa tai ainakin länsimaiden vihamielisen toiminnan kohteena. Eli hän ei näe Venäjän toimissa Ukrainassa mitään väärää, vaan kaikki väärä tulee aina ulkoa päin. 

Mutta se mikä tekee Pekka Toverin lausunnosta sekä siihen reagoimisesta huomioitavan on se, että siihen reagoitiin voimakkaasti nimenomaan Suomessa. Venäjällä taas näitä lausuntoja ei olla huomioitu ainakaan kovin paljon. Mutta nuo lausunnot voidaan ymmärtää siten, että maamme seuraava askel on kansan mobilisointi. 

Samalla ilmassa oli vielä hiukan sitä vanhaa asennetta, jonka mukaan meidän on painettava päämme Venäjän edessä. Sota ei ole enää mustavalkoista, eikä sota tarkoita tykistökeskitystä tai avointa ilmapommitusta. Terrorismi, joka on hybridivaikuttamisen äärimmäinen keino yhdessä erikoisjoukkojen operaatioiden kanssa ovat asioita, jotka voivat aiheuttaa hyvinkin vakavia vaaratilanteita sekä laaja-alaista tuhoa. 

Se mitä tällä hetkellä voimme pitää hybridi-operaatioiden kannalta kaikkein vakavimpana uhkana on tilanne, missä joku lenkkeilijä sattuu yllättämään esimerkiksi vesitorniin murtautuvan hybridivaikuttajan itse teossa. 

Väkivallan rintamalla valtio voi vaikuttaa toiseen valtioon esimerkiksi terroristijärjestöjen kautta, joille ne antavat apuaan. Mutta sitten siihen käsitteeseen, että sota on nykyään liukuva käsite, niin tietenkin voimme aina käyttää toisen valtion vihamielisestä toiminnasta nimeä “hybridivaikuttaminen”, joka voi merkitä pahimmissa tapauksissa sitä, että joku menettää henkensä. 

Mutta siis se että olemme rauhan tilassa Venäjän kanssa ei tarkoita, että olisimme siinä tilassa, mitä voimme kutsua levollisesti “rauhaksi”. Me voimme sanoa että olemme tilanteessa, missä maidemme suhteet ovat viileät sekä kiristyneet. Samoin olemme tilassa, missä Venäjä saattaa testata maamme puolustajien hermoja tiukemmin kuin ennen. 


https://demokraatti.fi/evp-upseeri-miksi-suomessa-pelataan-sanoa-venajan-sotatoimia-sodaksi-ja-mihin-kaunistelu-johtaa


https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/e7493b10-5e4f-42d5-b656-32d467a9ac95


https://www.verkkouutiset.fi/a/en-kutsuisi-nykyista-tilaa-taydeksi-rauhaksi/#ed32d774


https://yle.fi/a/74-20098023


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...