Siirry pääsisältöön

Poliittinen väkivalta on aina tuomittavaa.

 Poliittinen väkivalta on aina tuomittavaa. 

Yllä: https://yle.fi/a/74-20099628


Kun ihmistä ammutaan poliittisten mielipiteiden takia, niin silloin meidän kaikkien on mentävä itseemme. Mikäli haluamme löytää Donald Trumpin ampumisesta yhtään positiivista seikkaa, niin se että ampuja on republikaani tietenkin laimentaa sitä reaktiota, mikä seuraisi tuosta teosta. Siis ampuja oli republikaani, joten ehkä hänestä Trump ei ollut tarpeeksi radikaali. Tai oikeastaan vasta kuukausien päästä saamme sitten tietää, että oliko tuossa salamurhassa kyse yhden ihmisen ajatuksesta, vai oliko teossa muita mukana? 

Ampuja on kuollut, joten häntä ei ilmeisesti voida kuulustella. Hän oli 20-vuotias republikaani. Syytä tähän tekoon tullaan etsimään pitkään. Se mitä ampuja joka surmasi myös yhden kampanjaa seuraamaan tulleen henkilön ajatteli tehdessään tekonsa ajatteli jää hänen itsensä tietoon. Eli oliko hän psykoottinen, tai oliko hänellä joku muu motiivi paljastuu ehkä joskus tulevaisuudessa. Ampujan henkilöllisyys on myös paljastettu. 


Siis ammuskelussa kuoli kaksi ihmistä sivullinen sekä  ampuja itse, joista jälkimmäinen kuoli salaisen palvelun miesten ampumana. 


Mutta hänen oli melkein pakko tietää, että tuollainen teko saattaisi varmistaa Trumpille toisen kauden, jos Trump jäisi henkiin. Ja ilmeisesti se mitä tapahtui vahvisti tuon toisen kauden. Surmansa saaneet vaalitilaisuuteen osallistuneet sekä haavoittuminen ovat asia, mikä tietenkin saa ihmiset uudelleenarvioimaan kantaansa esimerkiksi kongressin valtaamiseen. Mutta tämä teko on muistutus siitä, miten vaarallinen USAn presidentin virka oikeasti on. 

Presidenttejä sekä presidenttiehdokkaita suojellaan salaisen palvelun toimesta jatkuvasti. Ja virassa olleet presidentit ovat lopun ikänsä salaisen palvelun suojelussa. Monet presidentit ovat kohdanneet tai melkein kohdanneet loppunsa enemmän tai vähemmän onnistuneiden murhaajien luodeista, ja osa iskuista on ilmeisesti onnistuttu ennaltaehkäisemään. Neljä USAn presidenttiä on kuollut salamurhaajien luodeista. He ovat tunnettavuus järjestyksessä John F. Kennedy sekä Abraham Lincoln, James Garfield, ja William McKinley. Myös Ronald Reagania ammuttiin, mutta hän selvisi tapauksesta hengissä. Siis useita muitakin presidenttejä vastaan on hyökätty, mutta nuo neljä ovat ne, jotka kuolivat virassa. 


Yllä: https://yle.fi/a/74-20099628

Mutta sitten me voimme lähteä miettimään, miksi tällaista tapahtuu? 


USAn presidenttien vaalikampanjat ovat meistä tuskallista katsottavaa. Loan heitosta sekä henkilökohtaisten "kohteliaisuuksien" latelemisesta on tullut vaalien pääasiallinen väline, jolla kilpailijoita pelotellaan pois tieltä. Se miten paljon tuo ehdokkaiden välinen sanasota, johon sotketaan aviottomia lapsia, ehdokkaiden sukulaisia sekä monia muita asioita, joista saatetaan ottaa käsittelyyn vain ne asiat, jotka näyttävät oman vaalikoneiston näkökulmasta hyviltä. Ja tällaiset asiat ärsyttävät ihmisiä. 

USAn puolueiden kannat moniin asioihin ovat käytännössä samanlaisia. Joten pienistä asioista nostetaan aina kamala meteli. Ja koska ehdokkaat haluavat erottua toisistaan, niin jokaista asiaa kärjistetään kaikin tavoin. USAssa ei enää oikeastaan ole esimerkiksi ihonväriin liittyvää julkista rasismia. Mutta maassa on uusi ilmiö, jota kutsutaan elintaso-rasimiksi.  

Vain hyväpalkkaisilla ihmisillä on varaa parhaaseen terveydenhuoltoon, sekä tietenkin asuinalueet merkitsevät paljon, eli alemmalle tulotasoilla olevat ihmiset kerääntyvät samoille asuinalueille. Tuo terveydenhoidosta tuttu malli on laajentunut myös poliisi- ja turvallisuuspalveluihin. Hyvätuloiset voivat palkata vartijoita turvakseen. Ja vartiointi- sekä turvallisuusalalla menee USAssa hyvin. 

Hyvätuloiset voivat palkata vartijoita turvakseen, mutta pienituloiset  joutuvat tyytymään julkisten poliisipalveluiden käyttöön. Ja poliisin voi kutsua vain jos jotain on jo tapahtunut. Vartijat taas ennaltaehkäisevät esimerkiksi murtoja. Samoin tuliaseiden korkea hinta pitää ne poissa köyhien käsistä. 

Kun puhutaan esimerkiksi USAn vaalitavasta, niin ensin on tunnetusti esivaali. Tuo esivaali on paikka, jossa ladellaan yhtä paljon kaiken maailman kohteliaita kommentteja sekä tehdään rakentavia esityksiä kuin varsinaisessa ehdokkaiden välisissä vaaleissa. Ja tuohon kampanjaan kuuluu tietenkin joukko rautaisia ammattilaisia, jotka varmasti tietävät miten esimerkiksi vammoihin tai traumoihin pitää suhtautua, ja tässä tapauksessa se merkitsee sitä, että ihmistä pilkataan sekä nöyryytetään kaikin tavoin, jotta hänet saadaan näyttämään kyvyttömältä hoitamaan virkaa, jota pidetään maailman yhtenä vaikutusvaltaisimmista työpaikoista 


Trump saattaa olla republikaaneille joku messias. Hän on ihailtu, karismaattinen sekä loistava ja suosittu henkilö. Se tekee hänestä samalla myös kadehditun henkilön. Kateus, pettymys sekä viha ovat asioita, joiden tiedetään aiheuttaneen väkivaltaisia reaktioita. 


Trump on noussut republikaanien kiistattomaksi johtajaksi. Mutta samalla hän on kahminut itselleen sellaisen aseman, että häntä ei uskalleta vastustaa tuossa puolueessa. Trump vaatii kaikessa lojaalisuutta, ja puolueen johto on ilmeisesti suorittanut puhdistuksia puolueessa, jotta sieltä ei enää kuuluisi vasta-ääniä puolueen johtajalle. Mutta vaatiiko hän sitten samaa myös presidenttinä, eli hän vaatisi silloin valtion laitoksia sekä virkamiehiä tekemään asioita kuten hän haluaa, mihin hänellä on tiettyyn rajaan asti oikeus. Mutta miten pitkälle hän sitten vaatii virkamiehiä menemään siinä, että he osoittavat lojaaliutta? 

Eli hän on muuttunut pelottavaksi. Se että avoimesti puhutaan siitä, että hallinnon pitäisi olla lojaali presidentille sekä siitä, että myös esimerkiksi epäpoliittisten virkamiesten pitäisi tuottaa tietoa, joka osoittaa lojaaliutta presidentille varmasti saa aikaan ikäviä ajatuksia joidenkin muiden päässä. Ja tietenkin lehdistö rakastaa tuota miestä. Hän on mies, joka osaa valita sanansa oikein. Trump edustaa joillekin ihmisille suurta ja vahvaa johtajuutta, joka palauttaa asiat oikeaan järjestykseen. Mutta joitain muita tuo mies pelottaa. 

https://yle.fi/a/74-20099628

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...