"Punainen hallinto. Kiinan presidentti Xi Jinping on nyt ollut vallassa 11 vuotta. Pienen kohun täysistunnossa aiheutti, kun kommunistinen puolue erotti viime syksyllä julkisuudesta kadonneen entisen ulkoministeri Qin Gangin puolueen keskuskomiteasta.KUVA: YUE YUEWEI" (Uusi Suomi, Xi Jinpingin eliitti kokoontui, ja kaksi asiaa pistää silmään – Hyvästit taloudelle?)
Kiina saattaa muuttaa linjaansa, eli sen talous-keskeinen politiikka saattaa muuttua sellaiseksi, että keskiössä on nyt seuraavaksi Kiinan sisäisen turvallisuuden ja Kiinan aseman vahvistaminen globaalilla toiminta-alueella. Seuraavaksi Kiinan viranomaiset saattavat haluta ottaa tiedotusvälineet tiukemmin hallintaansa sekä kehittää Kiinan strategista tiedustelu- sekä asevoimien iskukykyä. Kiinassa varmasti on huomattu Venäjän riippuvuus Kiinan sekä Pohjois-Korean toimittamasta avusta, ja jos toinen valtio tai sen yksivaltias johto on täysin riippuvainen toisesta valtiosta, niin silloin tällä toisella valtiolla on myyjän markkinat.
Kiina varmaan haluaa solmia sotilasliiton Venäjän ja Pohjois-Korean kanssa, varsinkin jos sillä itsellään on johtava asema tässä liitossa.
Se mikä tietenkin huolestuttaa esimerkiksi Venäjän sekä Pohjois-Korean suhteissa on se, mitä Putin oikeasti on tuolle maalle luvannut. Mahdollisten ammus- ja asetoimituksiin liittyvien salaisten lisäpöytäkirjojen sisältö olisi ehkä mielenkiintoista luettavaa, eli käsittääkö se ehkä kenties venäläistä ydinteknologiaa, jota voidaan käyttää esimerkiksi sukellusveneiden ydinreaktoreissa sekä myös ydinaseiden valmistamisessa.
Mutta olisiko Kim Jong Un oikeasti uskaltanut tehdä noita ammuskauppoja ilman Kiinan kansantasavallan tukea tai lupaa? Kiina on kyllä mielellään esitellyt uusia aseita kuten kamikaze-droneja, mutta tuon maan ongelma ovat mikroprosessorit, joita noihin välineisiin tarvitaan. Eli toimittaako länsi Kiinalle teknologiaa, jolla se voi sitten uhkailla muita sekä samalla kasvattaa vaikutusvaltaansa? Itseasiassa Kiinan yksi ongelmista on se, että se ei voi hankkia kaikkea tarvitsemaansa tekniikkaa. Joten sen takia Kiinan kansantasavallalla on oltava tietynlaiset suhteet länteen.
Kiina on kyllä innokas kehittelemään esimerkiksi tekoälyä, jolla omaa kansaa voidaan valvoa tehokkaasti. Mutta tuollainen tekoälyyn perustuva järjestelmä vaatii tietenkin tehokkaita tietokoneita, jotta se toimisi odotetusti. Miljardin ihmisen valvonta ei ole mikään pikku juttu, vaan se vaatii tehokkaita järjestelmiä. Samoin tuollaisen ihmisten valvontaan kehitetty tekoäly sekä sen ylläpito vaativat korkeasti koulutettuja tietokoneasiantuntijoita.
Noita henkilöiden kouluttaminen ulkomailla on Kiinan kansanarmeijan etujen mukaista. Ja se että henkilö suostuu lähtemään opiskelemaan esimerkiksi Suomeen antaa hänelle mahdollisuuden päästä ainoalle ulkomaanmatkalle koko elämänsä aikana. Samoin tuo opiskelu tarkoittaa sitä, että henkilöllä on sen jälkeen mahdollisuus kohota virkahierarkiassa huomattavan korkealle. Samalla noita ulkomailla opiskelevia kiinalaisia valvotaan tarkasti.
Aamulehti, Pääkirjoitukset|, Pääkirjoitus, Kiina voi olla pian uusi Venäjä – Riippuvuuksia kiinalaisesta teknologiasta on vähennettävä |
Länsimaiden riippuvuus Kiinasta on ongelma kaikilla tasoilla.
Heiltä saatetaan myös pyytää palveluksia, joihin kuuluvat Kiinaa käsittelevien uutisten kerääminen, ja niiden toimittaminen Kiinan viranomaisten tarkastukseen. Samoin KeyLogger-laitteiden asentaminen sekä muiden kiinalaisten kuvaaminen ja mahdollisten "oikeiden" tai "hyödyllisten kontaktien" solmimista, joka tarkoittaa esimerkiksi mahdollista harjoittelua korkean teknologian yrityksessä. Kiinaa tietenkin kiinnostavat IceEyen kaltaiset satelliitit ja muut vastaavat välineet. Se se millaisia uutisia Kiinasta kerrotaan.
Jos Kiinan maine muuttuu liian huonoksi, niin se karkottaa turistit sekä ulkomaiset yhtiöt. Samoin Kiinan viranomaiset haluavat tietää, että onko joku puhunut asioista, joista ei Kiinassa saa puhua. Kiinan kansantasavallan tiedustelu tarvitsee länsivaluuttaa sen laittomiin operaatioihin samalla tavalla kuin FSB. Joten turistikato ja valuutan loppu merkitsee rajoituksia sen tiedustelun toimintaan.
Tekoälyä voidaan käyttää vakoiluun ja muihin vastaaviin asioihin. Kiinan riippuvuus länsimaisesta teknologiasta ei ole yksipuolista. Länsimaiden riippuvuus Kiinan tuotannosta on myös suuri ongelma, ja esimerkiksi kiinalaisten komponenttien tai raaka-aineiden käyttö strategisissa kohteissa on turvallisuusongelma. Parhaassa tapauksessa Kiinan virnaomaiset voivat tehdä nuo mikropiirit toimintakyvyttömiksi silloin, kun sille sopii. Tuolloin mikropiirissä voi olla looginen pommi, joka tuhoaa sen kernelin. Tai akustinen väline murtaa mikropiirin kuoren resonanssin avulla.
Mutta pahempi ongelma on se, että noihin mikropiirreihin voidaan liittää esimerkiksi vakoilu-ohjelmia, joiden avulla Kiinan kansantasavalta voi hankkia uusinta sotilastekniikkaa. Nykyään riittää että haittaohjelmilla ladattu kännykkä on muutamia minuutteja liitettynä johonkin verkkoon, ja sen kautta sitten voivat Kiinan viranomaiset onkia erilaisia tietoja. Tuollainen haittaohjelmilla saastutettu kännykkä voidaan sujauttaa kenen tahansa univormua käyttävän henkilön taskuun, ja jos hän liittää tämän puhelimen tukikohdan tietoverkkoon, niin silloin tuo haittaohjelma leviää koko järjestelmään. Eli jokaisen ihmisen pitäisi tämänkin takia välittää tietoturvastaan. Ja länsimaiden pitäisi vähentää riippuvuuttaan Kiinasta.
https://www.aamulehti.fi/paakirjoitukset/art-2000010573391.html
https://www.uusisuomi.fi/uutiset/xi-jinpingin-eliitti-kokoontui-ja-kaksi-asiaa-pistaa-silmaan-hyvastit-taloudelle/517cc94b-8bc0-4e43-bfa3-1873f3787fcd
Kommentit
Lähetä kommentti