Siirry pääsisältöön

Miksi gallupit eivät ennakoineet Suomen eurovaalien tulosta?


Ranskassa laitaoikeisto voitti EU-vaalit, ja muutenkin suurin voittaja oli oikeisto. Eli parlamentti siirtyy oikealle. Ranskassa taas seurauksena on uudet vaalit, joissa Marine Le Pen saa ehkä suuren enemmistön parlamenttiin, eli hänen 33% kannatuksensa sekä 10% äänisaaliin nousu olivat varmaan hienolta tuntuva juttu. Ja kuten me varmaan olemme huomanneet, niin se että hallituksen ovet ovat pysyneet kiinni Marine Le Peniltä on mukavasti lämmitellyt puolueen kannatusta, ja samalla lisännyt sen kiehtovuutta. 

Joten sen takia itse olen sitä mieltä, että myös äärioikeiston tai laitaoikeiston kanssa pitäisi tehdä yhteistyötä. Eli heilläkin pitäisi olla sitten muitakin asioita listoilla kuin ero EUsta, ja ulkomaalaisten karkottaminen pois maasta. Ja myös noiden muiden asioiden pitäisi jotenkin miellyttää äänestäjiä. 

Mutta kotimassamme eli Suomessa ei sitten käynytkään niin, että Perussuomalaiset voittavat. Esimerkiksi Teuvo Hakkarainen jäi ulos Europarlamentista, ja nyt kysellään sitä, että miten näin pääsi käymään? 

 Se saattaa merkitä monia uusia asioita, ja kuten olemme sanoneet, niin EU ei ole tämän vaalin jälkeen entisensä. EU vaaleissa suurin voittaja oli Kokoomus, mutta sitten seuraavana tulikin Vasemmistoliitto. Ja vaalien suurin häviäjä olikin Perussuomalaiset. Eli tulos oli tällä kertaa joidenkin mielestä yllätys, koska sitä ei ennakoitu gallupeissa. Joten miten se sitten pääsi tapahtumaan?  

Onko mahdollisesti käynyt niin, että tuo galluppien tekijä on valikoinut noita kyselyiden kohteita siten, että he kannattavat esimerkiksi Perussuomalaisia? Eli liittyykö haastateltavien valinta jotenkin siihen, että gallupit näyttivät väärin? Vai onko Perussuomalaiset ehkä koettu jotenkin pelottaviksi? Eli liittyykö tämä romahdus ehkä siihen, että henkilö joka on joskus sanonut perussuomalaisista asioita, joita heidän kannattajansa eivät halua kuulla, saavat jonkinlaista ivaa ja jopa vihaa päälleen. 

Samoin puolueen kannattajina esiintyvien henkilöiden avoin flirttailu kaiken maailman "Donald Trump"-pyssymiesten ja skinhead-poliitikkojen kanssa ei varmaan ole asia, mikä kohottaa puolueen arvostusta. Eli vaikka esimerkiksi amerikan laitaoikeistosta kertovat jutut eivät suoraan yhdistä ketään mihinkään pyssymiesten joukkoon, niin aseiden sekä niiden avulla tehtävän politiikan ihannointi saatetaan helposti yhdistää nimenomaan tietyn puolueen kannattajiin, joilla on kriittinen kanta lähes kaikkeen mikä liittyy parlamentarismiin. 

Saattaa olla että ihmiset eivät ole ehkä uskaltaneet sanoa oikeaa mielipidettään, koska maassamme on ilmennyt sellainen ongelma, että jos henkilö kannattaa "punavihervasemmistoa", niin hän saa jostain syystä ikään kuin vihaa päälleen. 

Tai sitten on jotenkin epämiehekästä tai epäisänmaallista olla sellaisen aatteen tai arvomaailman takana, joka ei ole "EU ja maahanmuuttokriittinen". Eli kaikki ihmiset eivät näe asioita mustavalkeina, vaan he saattavat nähdä muitakin kuin vain myönteisiä tai kielteisiä puolia asioista, joiden luulisi koskettavan koko Eurooppaa. Se että esimerkiksi jossain Hollannissa ja Itävallassa suhtaudutaan NATOoon kielteisesti saattaa johtua siitä, että noissa maissa nähdään niiden ja Venäjän välissä olevan puskurivyöhyke, eli Venäjä on niille paljon kaukaisempi asia kuin Suomelle. 

Mutta sitten kun ajatellaan esimerkiksi tätä nykyhallitusta, niin onko se oikeasti sellainen, että se on ajanut asioita, jotka miellyttävät suurta enemmistöä? Jos se on näin tehnyt, niin asia on sillä selvä. Mutta jotenkin tuntuu, että jokin asia saattaa aiheuttaa tyytymättömyyttä. 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ...

Miksi Venäjä lähettää miehiä varmaan kuolemaan?

Yllä: Kommandopipo luo kasvottomuutta, ja henkilöllisyyden peittäminen on tietenkin joillekin lupa kaikkeen. Sen turvin voidaan tehdä rikoksia sekä simputtaa alaisia. Samalla tietenkin kommandopipon avulla sotilaan persoonallisuus saadaan poistettua, mikä tekee simputtamisesta sekä alaisten uhraamisesta helpompaa. Eikä kukaan myöskään näe sitä, jos miehet vaihtuvat joka kuvassa. Eli suuret tappiot voidaan peittää kätkemällä sotilaiden henkilöllisyys.  Miten tehdään omien miesten surmaamisesta helppoa? Peitetään miesten kasvot sekä väitetään heitä rikollisiksi. Tuolloin tietenkin rikosten lajit voidaan unohtaa mainita. Eli onko esimerkiksi Venäjän vangeista kootuissa osastoissa oikeasti väkivaltarikollisia vai onko mukana myös esimerkiksi Putinin vastustajia. Väkivaltarikollisten esitteleminen tekee tietenkin noiden miesten uhraamisesta helpompaa. Kun komentaja ajattelee lähettävänsä pahoja ihmisiä kuolemaan, niin se auttaa tukahduttamaan omantunnon.  Muutama päivä sitten oli I...

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä ...