Taas on lehdessä artikkeli siitä, kuinka "väkivaltainen ja rauhaton" nepsy lapsi on otettu huostaan siksi, että erikoissairaanhoito ei kuulemma huoli lapsia psykiatriselle osastolle ilman sosiaalityöntekijöiden tekemää huostaanottopäätöstä. Se mikä sitten tietenkin tuossa tapauksessa pistää silmään on se, että kotiväkeä ei kuunneltu, kun he olivat kertoneet lapsen olleen kotona rauhallinen, ja sitten kun hän on palannut osastolle tai kouluun, niin ongelmia on yllättäen alkanut ilmetä.
Tuossa artikkelissa mainitaan kyseisen lapsen olleen jotenkin väkivaltainen tai muuten toimineen ristiriitaisesti koulutovereidensa kanssa, ja tuo ristiriita oli aiheuttanut kiusaamista. Kouluissa on aina välillä sellainen linja, että toiset lapset saavat tehdä mitä huvittaa, ja heitä ei kukaan oikeastaan rankaise. Mutta sitten kun tavallinen lapsi tai se "luokan hissukka" tekee jotain kiellettyä, niin häntä rangaistaan viimeisen päälle. Eli onko selvitetty sitä miten nuo väkivaltatilanteet ovat alkaneet? Ja jotenkin tuntuu siltä, että joissakin kouluissa on ollut sellainen näkemys, että vähemmistö eli kiusattu antaa tietä. Eli se, joka aloitti haistattelun jää usein selvittämättä, mutta se joka lyö takaisin aloittaa tappelun, kuten Kontran biisissä "Sankarit Salapoliiseina" sanotaan.
Jos lapsi valehtelee esimerkiksi pahoinpitelijöidensä tuntomerkit, niin tekeekö hän sen siksi, että hän pelkää kostoa tai sitä, että häntä ei uskota? Eli jos lapsi selvästi pelkää mennä kouluun tai hän tulee kotiin hajotetuissa ja revenneissä vaatteissa, niin varmaan kyseessä on asia, joka pitää selvittää.
Ja uskooko kukaan että joku luokan yksinäinen hissukka alkaa suoraan haistatella muille? Ehkä tuo haistattelu sitten tapahtuu kuitenkin tukijoukon kannustaessa. Näissä tilanteissa usein vain se muistetaan, että kuka löi viimeiseksi. Eli jos ei sitten enää pärjätä, niin silloin muistetaan poliisit, ja ehkä kotona kerrotaan asioita, jotka eivät pidä paikkaansa.
Yllä katkelmia YLEn jutusta, johon linkki alla ja tässä vievät. Kyseisessä jutussa esiintyy kaksi nepsy-lasta, joita ei voitu hoitaa ilman huostaanottoa.
https://yle.fi/a/74-20075553
Toisaalta jos koulumatkalla tapahtuu pahoinpitely, niin miten lapsi tai nuori on uskaltanut lähteä esimerkiksi jonkun joukon läpi kävelemään? Meitä kaikkia oli kouluaikoina varoitettu siitä, että nuorisojoukot voivat tehdä pahaa. Mutta sitten kun asiaa vähän tarkemmin katsotaan, niin ovatko nuo pahoinpitelijät oikeasti hyvin pukeutuvia aikuisia, koska nuori tai lapsi ei heitä ole ymmärtänyt väistää? Eli valehteleeko lapsi ehkä hyökkääjien tuntomerkit siksi, että hän pelkää ettei häntä uskota?
On myös opettajia joiden tekemiin ilmoituksiin ei koskaan edes ilmeisesti reagoida, ja toisten opettajien ilmoituksiin taas reagoidaan niin, että paikalle ryntää sosiaalivirkailijoiden sekä poliisien joukko, joka välittömästi sulloo tuon oppilaan, jota ilmoitus koskee suoraan poliisiautoon, ja sitten kotiin ilmoitetaan, että tilanne koulussa on muuttunut sietämättömäksi, joten tarvitaan hätähuostaanottoa. Se että mitä esimerkiksi sosiaalityöntekijöille on asiasta kerrottu tietenkin vaikuttaa asioihin. Mutta se mitä on kerrottu jää usein mainitsematta.
Se tarkoittaa sitä että kiusattu on siirretty toiseen kouluun, koska se on helpompaa rehtorin ja muun henkilökunnan näkökulmasta katsottuna. Kun lapsi on psykiatrisella osastolla, niin huostaanotto tietenkin takaa sen, että omat vanhemmat eivät pääse katsomaan hoitoa, tai muuten puuttumaan ammattilaisten työhön. Mutta kuitenkin asia on niin, että tuota huostaanottoa, missä normaalien perheiden vanhempien lapsia estetään käymästä kotona, kun taas sellaisten lasta laiminlyövien ja lopulta lapsiaan tappavien vanhempien tapaamisoikeutta on kunnioitettu viimeiseen asti voidaan aivan oikeasti kritisoida.
Kun keskustellaan psykiatrisista lääkkeistä sekä muista vastaavista asioista, niin meidän pitää muistaa, että esimerkiksi autismia eivät lääkkeet paranna. Samoin myös esimerkiksi psykiatrisella osastolla voi olla sellaisia nuoria tai miksei myös aikuisia, joiden käytös pelottaa. Ja osa noista paikoista pelottaa myös aikuisia. Psykiatriaa kritisoidaan myös siitä, että psykiatrian ammattilaisilla ei ole niin sanottua kokonaiskuvaa ihmisestä. Eli noissa paikoissa saattaa pääpaino olla korostetusti hoidossa, mikä saattaa tarkoittaa muutamia rauhoittavia piikkejä päivässä sekä sulkemista johonkin eristyshuoneeseen.
Niissä ei juurikaan puhuta esimerkiksi paranemisesta tai siitä, mitä nuori tulee tekemään sen jälkeen, kun hän pääsee vapaaksi tai ulos noista laitoksista, joiden nimet ovat sellaisia kuin Niuvanniemi tai Pitkäniemi, ja joiden nimi jossain papereissa on vähintään leimaava. Eli jos ajatellaan että psykiatriset potilaat ovat jotenkin huonosti tai väkivaltaisesti käyttäytyviä, niin onko syy heissä itsessään? Suomessa ei juurikaan puhuta siitäkään, että kuinka paljon esimerkiksi maksakirroosipotilaat ovat väkivaltaisia, koska kyseessä on päihteiden aiheuttama asia.
https://yle.fi/a/74-20075553
Kommentit
Lähetä kommentti