Siirry pääsisältöön

Kiina ja Venäjä haluavat lähentyä, mutta siinä on omat ongelmansa.

 


Tänään oli Ukrainan sodan yksivuotispäivä. Ja taas tuo Venäjän laiton hyökkäys on tuomittu YKssa hyvin selvästi. Kiina on moittinut Putinia ydinasekortin heiluttamisesta. Mutta ydinaseet ovat asia, minkä avulla Putin toivoo estävänsä tai rajoittavansa Ukrainan saamaa aseapua. Hänen konventionaaliset joukkonsa ovat kunnostautuneet lähinnä sotarikoksia tekemällä. Tai sitten nuo joukot ovat kärsineet valtavia tappioita suhteessa joukoille asetettuihin tavoitteisiin. 

Se mitä Venäjä on saanut vallatuksi käsittää lähinnä valtavan määrän sorakasoja, kun heidän tykistönsä on surutta pommittanut kaikkea mitä sattuu näkymään. Noiden sorakasojen paikalla olleet talot korvataan Putinin toimittamilla elementtitaloilla, joissa ei kuulemma ole edes lämmitystä. 

Kiina ja Venäjä varmasti kaavailevat liittoutumista. Mutta tuossa liitossa on yksi asia, mitä ei olla mainittu, nimittäin se, että Kiina haluaa varmasti olla tuossa liitossa johtajana. Ja samalla esimerkiksi Iran varmasti haluaa aseita, joita se voisi saada Venäjän sekä Kiinan liittolaisena. Venäjältä Iran varmaan toivoisi esimerkiksi ydinaseisiin liittyvää tietotaitoa sekä samalla ehkä myös se saattaisi toivoa Venäjän myyvän sille esimerkiksi pieniä tarkka-ampujien eliminoimiseen soveltuvia lennokkeja, joita voidaan käyttää myös salamurhatehtävissä. 

Kiina on myymässä aseita Venäjälle, ja se tietenkin aiheuttaa ongelmia sekä Ukrainalle, että myös Kiinalle. Kiina ja Iran ovat valtiota joilla on omat ongelmansa juuri ihmisoikeuksien kanssa. Ja nuo valtiot ovat tietenkin sikäli tyytyväisiä Ukrainan sotaan ja ainakin toinen niistä haluaa tuota sotaa pitkittää on tuo sota kääntää maailman huomion pois noiden kahden valtion tavasta käsitellä toisinajattelijoita. Joten sen takia sekä Iranille että Kiinalle voisi sopia erittäin hyvin se, että sota jatkuisi Ukrainassa. Ja Putin toivoo että sodan jatkuminen saa länsimaiset tiedotusvälineet turtumaan tuohon tilanteeseen, mikä on hänelle todella kiusallinen. 

Nimittäin Venäjän joutuminen boikottiin aiheuttaa suuren loven hänen tuloihinsa, ja jos venäläinen raha ei kelpaa, niin silloin eivät myöskään häntä ennen estoitta tukeneet oligarkit pääse nauttimaan erioikeuksistaan. Ja esimerkiksi Venäjän yksityisarmeija Wagnerin johtajan Jevgeni Prigožinin lausunnot ovat ehkä merkki siitä, että Venäjän johdon sisällä on ryppyjä tullut rakkauteen. Wagner groupia pidetään ehkä yleisesti vain GRUn keinona pitää itsensä erossa esimerkiksi Britanniassa sattuneiden Novitšok-iskujen kaltaisesta toiminnasta. Siis tuo Wagner-Group olisi vain GRUn valvonnassa toimiva peite-yritys, palkka-armeija, jonka tehtävä olisi pitää GRU virallisesti erossa operaatioista, jotka vahingoittavat Venäjän ja muiden maiden suhteita. 

Kiina haluaa päästä maailman johtavaksi valtioksi, ja omasta mielestään sen pitäisi periä Neuvostoliiton paikka maailmanpolitiikassa. Mutta tuolla maalla on samanlaisia ongelmia kuin Venäjällä, jos ajatellaan sen aseistusta. Kiinan ongelma on siinä, että se ei kykene tuottamaan kovin paljon kovin tehokkaita mikroprosessoreja, ja se mikä tekee tuosta ongelmasta todella vaikean on se, että vaikka Kiina mielellään esittelee esimerkiksi uusia hävittäjiään, niin se mitä noista koneista ei kerrota on se olennainen. Kaikista asejärjestelmistä kerrotaan vain se, mikä on tarpeellista. 

Chengdu J-20


Nimittäin nykyaikaiset asejärjestelmät sekä erityisesti niiden tukijärjestelmät perustuvat pitkälti tekoälyn sekä älykkäiden komponenttien käyttöön, ja erityisesti nopeat suihkuhävittäjät sekä hypersooniset ohjukset tarvitsevat mutkikkaita tietokoneohjattuja järjestelmiä tuekseen, ja ilman noita järjestelmiä eivät esimerkiksi ohjukset osu kohteisiinsa. 

Kiina on kuitenkin tuomassa palvelukäyttöön uusia stealth-hävittäjiä joista toinen tyyppitunnukseltaan Shenyang FC-31on ulkoisesti melko paljon Lockheed F-22 hävittäjän näköinen. Viime vuosikymmenen aikana Kiina esitteli yhtenään uusia aseita, joita se voimansa tunnossa mielellään näytteli. Monet noista aseista olivat melko paljon länsimaisia järjestelmiä muistuttavia, ja joidenkin mielestä Kiinaan jäljitetyt hakkeri-iskut olivat syy, miksi noita aseita ilmaantui kuin sieniä sateella. Mukana oli myös hypersoonisia ohjuksia yms. laitteita kuten magneettikiihdytintä ammusten nopeuden lisäämiseen käyttäviä ratatykkejä. 

Shenyang FC-31


Samoin vaikka Kiinassa valmistetaan suuri määrä länsimaisia tietokoneita sekä kännyköitä, niin sitä ei ole todettu, että ovatko nuo järjestelmät suoraan soveltuvia esimerkiksi Kiinan tai minkään muun maan asevoimien käyttöön. Siis onko Kiinalla esimerkiksi navigaatiosatelliitteja, joiden avulla voidaan täsmäaseet suunnata kohteisiinsa? Kyse Kiinan kohdalla on siitä, että kuinka paljon tärkeitä komponentteja se kykenee itse tuottamaan, jos sen ja jonkun muun maan välillä syntyy konflikti.

Tietenkin sodassa myös tukivälineitä kuten koodattuja radioita menetetään, ja silloin nuo radiot sekä muut vastaavat asiat pitää korvata. Nykyaikaisen sodankäynnin yksi peruselementti on se, että omien joukkojen sijainti tiedetään tarkasti, jotta raskaat aseet voidaan suunnata tehokkaasti. Samoin esimerkiksi täsmäaseiden suuntaamisessa ovat navigointisatelliitit äärettömän tarpeellisia välineitä. 



Wagner-Group on yksi Putinin vaikutuskanavista, joita voidaan käyttää poliittisten vastustajien eliminoimiseen. 

Ja sitten tietenkin sekin asia pitää huomioida, että vaikka Kiina on arvostellut länsimaita siitä, että ne pitkittävät Ukrainan konfliktia, niin kuitenkaan se ei varmasti ole myöskään täysin rinnoin Putinin tukena, koska Kiinassa varmasti lasketaan sitä, että kumpi tuota maata hyödyttää oikeasti enemmän, se että se antaa aseita Venäjälle, vai se että se jättää Venäjän yksin. Yksi mahdollisuus rauhaan olisi tietenkin se, että Ukraina hyväksyy Venäjän aluevaatimukset. Mutta onko se sitten oikea signaali siitä, miten jatkossa voidaan kansainvälisiä suhteita hoidella? 

Saako täällä sitten jatkossakin käyttää omankäden oikeutta? Tai ehkä sitten aletaan Venäjällä muistella, että Porvoo, Helsinki ja Hamina ovat joskus olleet myös Venäläisiä kaupunkeja, ja tietenkin myös Ruotsin Sundsvall on joskus ollut Venäläisten hallussa. Jos Ukraina ja sen länsimaiset tukijat myöntyvät rauhaan missä Venäjä saa mitä se haluaa, niin silloin tuo malli saattaa eskaloitua koko maailman kattavaksi toimintamalliksi, jossa voimakkaammat valtiot tekevät mitä sattuu huvittamaan. 

Venäjän suunnitelmiin kuuluu ilmeisesti Valko-Venäjän liittäminen siihen, ja samaa kohtaloa on kaavailtu myös Ukrainalle, jos mediaa on uskominen. Eli Putinin tarkoitus olisi siis perustaa uusi Neuvostoliitto, ja hän ei ehkä välitä ollenkaan siitä hinnasta minkä tuo projekti on jo maksanut tai tulee maksamaan. 

Tietenkin Ukrainassa on kyse maailman johtajuudesta, siis kumpi on parempi, USA vai Venäjä? Tai ehkä kyseessä on siitä kenen pyssyt menevät parhaiten kaupaksi. Kuitenkin jokaisella valtiolla on oikeus puolustaa itseään. Siis olisiko Venäjä parempi kuin USA? Ehkä jonkun YYA-aikoja kaihoilevan henkilön mielestä olisi mukavaa, jos joku Kekkosen klooni alkaisi johtaa myös Suomea. Mutta valitettavasti uskoisin, että valtaosa ihmisistä on vähän eri mieltä. 

Se mikä eritysesti joissakin kommenteissa on vilahtanut osoittaa huolestuttavaa näkökulmaa erityisesti se, että joidenkin ihmisten mielestä suuri mies- ja materiaaliylivoima oikeuttavat valloittamaan pienempien valtioiden alueita. Tämä tarkoittaa sitä, että esimerkiksi vahvemman oikeus hyväksytään toimintamalliksi. 

Tietenkin Putinin itsenä mielestä Ukraina on jo hävinnyt sodan, ja sen jälkeen hän kehuu voivansa lähettää 100-200 000 miestä rintamalle, mikä tekee sitten varmaan suuren vaikutuksen. Siis mitä sitten jos noilla miehillä ei ole kuntoa, koulutusta tai edes muuta halua kuin lähteä ryöstelemään tuonne Ukrainaan. Tai mitä jos heille ei edes aseita ole antaa? Venäjän sotapropagandan yksi kulmakivistä on se, että Ukrainan tukeminen on turhaa. Samoin se että Venäjän asevoimien johto ei välitä siviileistä voidaan käsittää siten, että tuon brutaalin taktiikan tarkoitus olisi se, että vihollinen saadaan pelkäämään venäläisiä. Ja sitä kautta saadaan vastapuoli laskemaan aseensa. 

Venäjän ongelma nimenomaan Ukrainassa ovat suuret tappiot. Suurten tappioiden takia V. Putin on ankkuroitunut tilanteeseen, jota hän ei kykene hallitsemaan. Eli jos hän myöntää tappion Ukrainassa, niin silloin nuo hänen miehensä ovat kuolleet niin sanotusti turhaan. Tuo on valtava arvovaltatappio juuri Kremlille, joka niin mielellään on esitellyt voimaa sekä aseita. Sota on valtava inhimillinen kärsimys, ja molemmilla puolin menetykset ovat suuret. Venäjän hyökkäys tuhosi monta unelmaa muutamassa hetkessä. 

Mutta tilastot kauniiksi on ongelman ydin. Venäjä ilmoittaa menettäneensä ehkä 100- 200 000 miestä Ukrainassa, ja noista tilastoista sitten sen verran, että ilmoittako Venäjä muuta kuin ne tappiot, jotka on pakko ilmoittaa? Eli jos varusmies on kirjoittanut ja pitänyt yhteyttä kotiin, niin silloin tietenkin hänen kaatumisensa kerrotaan, mutta miten on esimerkiksi Wagner-joukkojen sekä ulkomaalaisten vierastaistelijoiden laita? Eli mitä kuuluu esimerkiksi Pohjois-Afrikasta sekä vankiloista värvätyille, tai niille varusmiehille joita ei kotona ole osattu kaipailla? Ovatko hekin mukana tappioluvuissa? Samoin jos ajatellaan noiden kahden Venäjään liitetyn tasavallan vapaaehtoisjoukkoja, niin onko noissa joukoissa palvelleiden tappioita mitenkään ilmoitettu? 

Vaikka mitä tapahtuisi, niin silti uskoisin että Kiina ja Iran eivät aivan hyväntekeväisyyttä aseiden viennillä Venäjälle harrasta. Eli mitä Putin on luvannut noille maille siitä, että ne tukevat Venäjää, ja tietenkin pitää muistaa että häviäjillä ei ole ystäviä. Jos ajatellaan että Venäjän asevoimien konventionaaliset joukot sekä niiden välineet ovat alisuoriutuneet, niin kuka sitten ostaa esimerkiksi suihkuhävittäjiä, jotka muuttuvat maalitauluiksi? Tietenkin Venäjän yksi ajatus Ukrainan konfliktissa on ollut se, että se saisi aseitaan kaupatuksi muualle maailmaan, mutta tuo konflikti on osoittanut sen, että Venäjän asevoimat eivätkä niiden välineet ole sitä, mitä niiden pitäisi. 

https://apnews.com/article/peace-talks-russia-ukraine-china-b6ce7e237f6f9037ad317a69d2f1373a

https://www.uusisuomi.fi/uutiset/kiina-esitti-ehdotuksensa-ukrainan-sodan-lopettamiseksi-tutkija-suora-moite-putinin-ydinasepelleilysta/e112a7f3-b70e-4131-974b-46677433ffea

https://en.wikipedia.org/wiki/Chengdu_J-20

https://en.wikipedia.org/wiki/Shenyang_FC-31

https://fi.wikipedia.org/wiki/Ryhm%C3%A4_Wagner

YLE-uutinen Valko-Venäjän liittämisestä Venäjään vuoteen 2030 mennessä. 

https://yle.fi/a/74-20018960 

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara