Siirry pääsisältöön

Valtiotalouden alijäämä pitää korjata, mutta miten se tehdään?

 


Taas on valtiotalouden alijäämä tuotu ihmisten tietoon. Kaikki ihmiset maassamme tietävät taas sen, että valtiotalous on 9 miljardia euroa tappiolla. Ja tuo 9 miljardia euroa pitäisi taas saada jostain kasaan. Mutta sitten ongelma on se, että jos valtio säästää jostain 9 miljardia, niin kyseessä ei ole mikään pieni summa. Eli odotettavissa on leikkauksia sekä veronkiristyksiä. Valtion ongelma on siinä, että se ei voi säästää kuin julkisesta sektorista, eli sen pitää kohdistaa säästönsä palveluihin, jotka rahoitetaan verorahoista. 

Jos valtiontalouden tasapainotus tapahtuu säästöjen kautta, niin tuo summa on poissa jostain valtion tarjoamasta palvelusta, mutta sitten jos taas sitä mihin säästöjä kohdennetaan lähdetään miettimään, niin silloin kohtaamme sellaisen ikävän kysymyksen, että miten saadaan aikaan niitä oikeita säästöjä tai mitä veroja maassamme sitten kiristetään? 

Siis kiristetäänkö tuloveroja, nostetaanko polttoaineveroa vai ehkä nostetaan ruoan ALV-veroa. Tai siirrytäänkö nostamaan yritysverotusta? Siis valtion pitää jostain saada rahaa, mutta ongelma on siinä, että jos verotus kohdistetaan väärään kohtaan, niin se aiheuttaa sen, että veronmaksaja lähtee ulkomaille, eikä sitten valtio saa noitakaan rahoja. 

Säästökuurit ovat tietenkin helppoja vaihtoehtoja, mutta sitten valtion pitäisi kyllä saada myös tuloja. Nimittäin pahimmillaan säästökuurit vain siirtävät menoja johonkin muualle. Ja jos esimerkiksi nuorison ajanviettopaikoista lähdetään säästämään liikaa, niin silloin nuoret vain siirtyvät kadunkulmaan viettävät aikaa, ja se sitten lisää ilkivaltaa, huumekauppaa sekä muita järjestyshäiriöitä, ja silloin pitää varmaan lähteä palkkaamaan lisää poliiseja. Mutta sitten tuo poliisien palkkaaminen taas tuo valtiolle lisää menoeriä, kun noille poliiseille pitäisi palkkaa ryhtyä maksamaan. 

Jos me esimerkiksi lakkautamme pari kirjastoa, niin silloin tietenkin noilla kirjastonhoitajille pitää löytyä uusia työpaikkoja, tai sitten he siirtyvät työttömiksi. Ja silloin heidän työttömyysturvansa maksaa rahaa. Siis se että työläinen siirretään kassaan ei merkitse sitä, että tuo teko tuo lisää säästöjä, vaan se siirtää kyseisen henkilön kohdalla menoja vain toiseen paikkaan. Samoin se ei tuo lisää säästöjä valtiolle, että henkilö siirtyy esimerkiksi työttömyyskortistosta sairaseläkkeelle, vaan siirtää ainoastaan hänestä koituvat kustannukset toiseen paikkaan. 

Valtiotalouden tasapainottamisen ongelma on se, että mistä saadaan oikeita säästöjä? Jos esimerkiksi työttömiä siirretään suoraan sairaseläkkeelle, niin silloin heidän menoeränsä vain siirtyy paikasta toiseen, eli tuolla tavoin ei säästöjä enää saada aikaan. 

Samoin poliisien sekä rajavartijoiden ja tullimiesten palkkaaminen ei tuo välttämättä yhtään tuloja, jos esimerkiksi kukaan ei aja autoa, niin silloin jäävät sakkotulot saamatta. Eikä kukaan voi tosissaan ryhtyä budjetoimaan tuollaisia satunnaisia tuloja mihinkään valtion budjetteihin ennen kuin nuo tulot ovat varmasti valtion tilillä. 

Eli mistä sitten saadaan verotuloja? Siis säästöt ovat helppo tapa tasapainottaa julkista taloutta. Mutta mistä sitten säästöjä tehdään? Lakkautetaanko pari koulua, vai irtisanotaanko poliiseja sekä palomiehiä?  Meillä Suomessa ongelma on siinä, että julkinen sektori on ajettu niin pieneksi, että siellä ei ole mahdollisuutta paljon säästellä. 

Tai sitten meidän pitää ryhtyä miettimään sellaista vaihtoehtoa, että mitä jos vaikka yksityistämme vesilaitoksen? Tai ehkä lakkautamme kaikki muut julkiset palvelut kuin vain terveyskeskukset? Eli tuolloin julkisen sektorin hoidettavaksi jäisi enää pelastus sekä välttämätön sairaanhoito. 

Mutta sitten me unohdamme että joidenkin mielestä valtion pitäisi sitten miettiä sitä, että haluaako se olla sellainen valtio, jossa kaikki muut paitsi aivan välttämättömät palvelut ovat yksityisiä? Siis kuka kirjastoa käyttää? Tai ajaisiko tuollainen valtava säästökuuri sitten enää asiaansa? Ja saisiko tuollaisia ajatuksia esittävä poliitikko ääniä ollenkaan? 

Työttömyyden hoitoon tuo kortistosta kohti sairaseläkettä saattaa tuoda kosmeettisen muutoksen, mutta varsinaisesti se ei enää sitten tuo mitään oikeita säästöjä, ja tuolloin ei henkilöllä ole edes mahdollisuutta hakea töitä. Tuetun työn ongelma on siinä, että se ei varmaan tuo valtiolle muuta kuin menoja, koska palkat maksaa valtio. Enkä oikein itse tiedä tuetaanko tuolla tavoin tervettä kilpailua ollenkaan. Syy siihen miksi maassamme on valtiotalouden alijäämää johtuu siitä, että valtion saamat tulot ovat pienempiä kuin sen kuluttama rahamäärä. Mutta jostain pitäisi nyt sitten taas rahaa löytyä. 

Valtion verotulojen lasku on ainainen ongelma. Jostain rahaa pitäisi saada, mutta mistä sitä oikeastaan voidaan ottaa? Jos yhtiöt lähtevät maastamme pois, niin silloin ei enää sitten ole noista paikoista saatavissa tuloja. Samoin jos rikkaat muuttavat ulkomaille, niin silloin emme enää saa heiltäkään verotuloja. Mikäli kukaan ei aja tai omista autoa, niin polttoaine- ja autoveron kautta ei saada tuloja, sekä jos kukaan ei polta tupakkaa tai juo viinaa, niin valtio menettää noiden tuotteiden kautta saatavat veronsa. Kun ihmiset elävät pidempään ja ovat terveempiä, niin se merkitsee sitä, että myös eläkkeisiin menee entistä enemmän rahaa. Joten valtioiden pitää miettiä sitä, että mistä se saa rahaa tuollaisiin menoihin. 


https://yle.fi/a/74-20007731


https://yle.fi/a/74-20007819

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Piia Ristikankareen 35 vuotta sitten tapahtunut katoaminen on taas kerran julkisuudessa

Kuva: Nanna Särkkä / Yle, Mapcreator, OpenStreetMap Piia Ristikankareen (s. 18.12.1972) katoaminen 35 vuotta sitten ei jätä ihmisiä koskaan rauhaan. Ja tässä haluan sanoa, että murha tai henkirikos ei koskaan vanhene. Eli Piia Ristikankareen katoamista tutkitaan murhana, ainakin kunnes hänen ruumiinsa löytyy, ja kuolinsyy sitten saadaan selville. 7. Lokakuuta 1988 tuo 15 vuotias tyttö lähti kotoaan, eikä häntä koskaan sen jälkeen olla tavattu. Ja juuri tämä katoaminen on asia, mikä tekee tästäkin tapauksesta merkillisen.  https://yle.fi/a/74-20089138 Veljen lausunnon mukaan Piia Ristikankare paukautti oven kiinni perässään, ja sen jälkeen tuota nuorta tyttöä ei koskaan tavattu, elävänä eikä kuolleena. Ja taas kerran YLEn kotisivuilla on ollut tarina siitä, kuinka joku kalastaja oli lokakuussa 1988 nähnyt oudon veneen, kuullut loiskahduksen sekä sitten myöhemmin epäillyt tämän veneen liittyvän Piia Ristikankareen katoamiseen. Veneessä oli kalastajan mukaan ilmeisesti kolmesta neljä ihmi

Tieteen vääristelyn ja taiteellisen vapauden ero

Tieteen tehtävä on luoda tietoa, kun taas taiteen tehtävä on viihdyttää. Tieteen vääristely on taas se, että valheellista eli tekaistua tietoa esitetään totena. Eli romaanista tulee tieteen vääristelyä jos se esitetään totena.  Tieteen tehtävä ei ole olla moraalista, sen ei ole tarkoitus olla viihdyttävää eikä myöskään mitään poliittista agendaa tukevaa. Tieteen tehtävä on luoda tai tuoda ihmisten eteen oikeasti tutkittua tietoa, ja se miten sitten tuota tutkittua tietoa käytetään on tiedon käyttäjän asia. Miten tieto muuttuu tutkituksi sekä todistetuksi tiedoksi on oma prosessinsa, eli ensin esitetään hypoteesi, sitten asiaa tutkitaan, ja tuossa vaiheessa asiaa kutsutaan konjektuuriksi. Sen jälkeen kun asiaa on testattu lukuisin kokein, niin siitä tulee tutkittua ja varmennettua tietoa. Ja tämän jälkeen tutkittu ja varmennettu tieto saattaa kuitenkin muuttua siksi, että havaintovälineet sekä havaintojen analysoimiseen tarkoitetut välineet parantuvat.  Mutta sitten me välillä kohtaamme

Sama tukikohta, mikä kestää ydiniskun ei välttämättä kestä drone-iskua.

Miksi Ukrainan isku Toropetsin asevarikolle onnistui, vaikka tuon varikon piti kestää ydinaseen avulla tehty hyökkäys? Syy tähän löytyy dronen erilaisista kyvyistä verrattuna ydinaseeseen. Drone kykenee esimerkiksi lentämään tukikohdan sisään, jos se vain pystyy välttämään törmäykset sekä esimerkiksi potkurien vaurioitumisen. Samoin jos dronen potkurit ovat kehyksen sisällä, niin se voi liikkua maata pitkin kuin auto, ja sen takia tuollainen drone voi liikkua esimerkiksi tukikodan ilmastointikanavaa pitkin kohteeseensa. Samoin drone voidaan laskea maahan, ja sitten kun tukikohdan ovia availlaan, niin se voi lentää sisään avatusta ovesta.  Joten tuollaisten kykyjen takia drone voi tuhota kohteita, joita ydinaseet eivät kykene neutraloimaan. FPV (First Person View) eli VR laitteiden avulla ohjattava drone on erittäin tarkka väline. Joten jos ohjaaja vain kykenee säilyttämän yhteyden droneen, niin hän voi lentää sen hyvinkin ahtaasta aukosta sisään.  Jos drone pääsee esimerkiksi ammusvara